Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Επέμβαση στρατού κατά των Ισλαμιστών ζητούν 20 απόστρατοι Γάλλοι στρατηγοί


 

Είκοσι στρατηγοί προειδοποιούν τον πρόεδρο Μακρόν και επιστολή τους σε ακροδεξιό περιοδικό υψηλόβαθμοι απόστρατοι αξιωματικοί απειλούν τον Γάλλο πρόεδρο ότι αν δεν βάλει τέλος στην «αποσύνθεση» της χώρας, θα βάλουν εκείνοι τον στρατό να επέμβει!

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δημοσίευση κοινού άρθρου 20 απόστρατων Γάλλων στρατηγών, το οποίο προσυπογράφουν πολλές εκατοντάδες στρατιωτικοί. Το κείμενο κάνει λόγο για «αποσύνθεση» της Γαλλίας, για κινδύνους που αντιμετωπίζει, με προεξάρχοντες τον ισλαμισμό και τις «εγκληματικές ορδές των προαστίων», και για ανάγκη παρέμβασης του στρατού για τη σωτηρία της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles (Σύγχρονες Αξίες), με την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν να προσφέρει τη στήριξή της στο αίτημα των αποστράτων, αλλά στη συνέχεια να την αποσύρει. 

Οι απόστρατοι τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική ανεκτικότητας απέναντι στην εγκληματικότητα, μια στρατιωτική επέμβαση θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία για την αποφυγή εμφυλίου πολέμου. «Είναι καθήκον όλων των πατριωτών να ξεσηκωθούν για την ανάκαμψη της χώρας», σχολίασε η Λεπέν, ωστόσο, μετά την κατακραυγή από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής, υποχρεώθηκε να προσθέσει: «Πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και με σεβασμό στις αξίες της δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε: «Η κ. Λεπέν έχει διατηρήσει από τον πατέρα της την αγάπη στον ήχο της μπότας και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό». Η ίδια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα πολιτικού εξτρεμισμού του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν. 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ καταδίκασε το άρθρο των στρατηγών, το οποίο «αντιβαίνει στις δημοκρατικές αξίες», καταγγέλλοντας τη Λεπέν για «απαράδεκτη πολιτική εκμετάλλευση». Ο πρωθυπουργός είπε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: «Το θέμα θα μπορούσε να είναι ασήμαντο, αν δεν είχε σημειωθεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική εκμετάλλευσή του από μέρους της Μαρίν Λεπέν. Πώς είναι δυνατόν νουνεχείς άνθρωποι να στηρίζουν μια πρωτοβουλία αντίθετη προς το ίδιο το πνεύμα της δημοκρατίας μας;».



Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό που ανακάλυψε το φάρμακο για τον κορωνοϊό


 

Συνάντηση με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Netanyahu την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού Καθηγητή Nadir Arber.

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Arber μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Netanyahu.

Ακολουθεί σε ανεπίσημη μετάφραση, ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης:

Κ. Μητσοτάκης: Πείτε μου πως εξελίσσεται η μελέτη;

Σ. Τσιόδρας: Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα.

Κ. Μητσοτάκης: Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;

Σ. Τσιόδρας: Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» και το νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε δύο τμήματα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν». Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση.

Κ. Μητσοτάκης: Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό κ. Netanyahu. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της «Φάσης 1» της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Netanyahu είπε «Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή». Σας τηλεφώνησε και ναμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα.

Ν. Arber: Ναι το συζητήσαμε ήδη. Όπως συζητήσαμε και με τον καθηγητή θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.



Έγινε το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων


 

Εγκρίθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ και ήδη καταβάλλονται οι προκαταβολές σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά για 29.356 ασφαλισμένους δικαιούχους. Αναλυτικά:

26.623 δικαιούχοι λαμβάνουν από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και την Μεγάλη Πέμπτη τις προκαταβολές συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά ποσά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης. Το συνολικό ποσό που πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είναι 123 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπόλοιποι 2.733 θα λάβουν απευθείας την προσωρινή ή οριστική τους σύνταξη, μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά, καθώς ολοκληρώθηκε εντός Απριλίου η εξέταση των φακέλων τους, εκδόθηκε η απόφαση συνταξιοδότησης και η έναρξη των καταβολών θα πραγματοποιηθεί με τις τρέχουσες πληρωμές ή τέλος Μαΐου. Σχετική ειδοποίηση θα λάβουν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι προκαταβολές των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος) θα καταβάλλονται κάθε τέλος του μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Το Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν τη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων:

με προσλήψεις συμβασιούχων επιστημόνων αλλά και συνταξιούχων που εργάζονταν στον e-ΕΦΚΑ,

με απόδοση bonus στους υπαλλήλους του Φορέα για την αύξηση του ρυθμού απονομής συντάξεων,

με 1.700 υπολογιστές που θα αντικαταστήσουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό 20ετίας,

με πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που θα πέσουν και αυτοί στη μάχη της έκδοσης των συντάξεων,

με την ψηφιοποίηση δομών, υπηρεσιών και συνταξιοδοτικών φακέλων κλπ.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση 61% στους ρυθμούς έκδοσης συντάξεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και αύξηση 46% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Η προσπάθεια μας όμως εντείνεται γιατί είναι υποχρέωση μας απέναντι στους πολίτες που υπομένουν και αγωνιούν, να λάβουν το ταχύτερο δυνατόν τη σύνταξη που δικαιούνται.



Δικογραφία σε βάρος δύο ανήλικων στην Θέρμη για σκίσιμο της σημαίας

 


Δικογραφία σε βάρος δύο ανήλικων ημεδαπών για φθορές στο 3ο γυμνάσιο Θέρμης τον περασμένο Μάρτιο σχημάτισαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θέρμης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δύο ανήλικοι εισήλθαν στον αύλειο χώρο σχολείου της Θέρμης και προκάλεσαν φθορές: στην ελληνική σημαία αφού την κατέβασαν από τον ιστό της, σε παράθυρα, στρώματα γυμναστικής, κάδο απορριμάτων κ.α.


Πηγή: voria.gr



Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας

 



Επιτρέπονται, από σήμερα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Δεν επιτρέπεται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ.

Σήμερα θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.




Κυπριακό - Πενταμερής: δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του πλαισίου λύσης

 



Το θετικό είναι ότι όλες οι πλευρές προσέρχονται στη συνάντηση. Η Ελλάδα έχει προσκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., ως εγγυήτρια δύναμη και  μ’ αυτή την ιδιότητα βρίσκεται εκεί. 

Βεβαίως, την ίδια ώρα είμαστε ρεαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να προτείνει τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει.

Το πλαίσιο επίλυσης για εμάς είναι σαφές. Πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον χάρτη του Ο.Η.Ε., με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι σαφείς οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Και προφανώς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την  απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση, δηλαδή, που θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.



Δύο σημαντικές ειδήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

 


Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τακτική μηνιαία συνάντησή τους:

Αναμφισβήτητα η είδηση της ημέρας είναι η κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Κατατέθηκε, δεύτερο εξ όσων γνωρίζουμε, στη σειρά των Ευρωπαϊκών χωρών. Το  σύνολο του Σχεδίου, είναι παραπάνω από 4.100 σελίδες.

Είναι ένα Σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών  άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας.

Θεωρώ ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι αυτό τον τελικό σκοπό  υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη είδηση της εβδομάδας αφορά το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών σε νεότερους συμπολίτες μας.

Ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000 και άμεσα θα ανοίξουν οι ηλικίες 40-49 έτη.

Είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή, ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν. Έχω πει πολλές φορές, και το επαναλαμβάνω, ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο.



Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για την απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Lord Byron»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προλόγισε με θερμά λόγια την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον John Kerry, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως «Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Αναφερόμενος στο σημερινό ρόλο του John Kerry, αυτό του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μνημονεύοντας τον φιλέλληνα πρόγονο του John Kerry, τον Thomas Winthrop, Πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Αμερικάνους που συνεισέφεραν στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας.

John Kerry: Ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα

Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσινγκτον, ο John Kerry ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Μιλώντας για το σήμερα, ο John Kerry έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerry. «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».




Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο


«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

«Επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια»

Μιλώντας για τον Kerry, πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος Γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατά την Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας, Λουκά Χριστοφόρου, και του γενικού γραμματέα της, Χρήστο Ζερεφού, στον πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στον Γάλλο πρώην Υπουργό Jack Lang και στον Ελβετό φιλέλληνα επιχειρηματία Charles Pictet.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του John Kerry ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Το Βραβείο «Lord Byron» απονέμεται από τη φετινή χρονιά, ετησίως, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώθηκε Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Στόχος του Βραβείου είναι η προβολή, διεθνώς, των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και του διαρκούς φιλελληνισμού, ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

Στις 19 Δεκεμβρίου 1823, δύο δυναμικοί πολιτικοί ρήτορες –ο ένας Πρόεδρος και ο άλλος Γραμματέας του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης– ξεσήκωσαν τους συμπολίτες τους υπέρ του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία με τα εξής λόγια:

«Ας μην αγνοήσουμε τις φωνές αυτών που δίνουν σήμερα μάχη με στόχο να αποτινάξουν ένα πολύ βαρύτερο ζυγό από αυτόν που οι ίδιοι οι πατέρες μας έκριναν αδύνατο να υπομείνουν».

«Όλα τα άλλα πολιτισμένα έθνη μας έδωσαν το παράδειγμα. Ας μην αφήσουμε το πλέον ελεύθερο κράτος στον κόσμο να είναι το μόνο που δεν θα βοηθήσει αυτόν τον γενναίο λαό που μάχεται για την ελευθερία του».

Οι δύο άντρες ήταν ο Thomas Winthrop και ο Edward Everett. Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για έναν πρόγονο και έναν προκάτοχο, αντίστοιχα, του ανθρώπου που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε. Ο Winthrop -αντικυβερνήτης της Μασαχουσέτης- ήταν ο προ-προ-προπάππους του τιμώμενου προσώπου αυτής της εκδήλωσης.

Ο Everett θα εκπροσωπούσε τη Μασαχουσέτη στο Κογκρέσο ως Γερουσιαστής, όπως έκανε και το τιμώμενο μας πρόσωπο επί σχεδόν 28 χρόνια. Προτού οριστεί Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θέση που και το τιμώμενο πρόσωπο της σημερινής εκδήλωσής έχει αναλάβει. Το πρόσωπο αυτό είναι ο John Forbes Kerry.

Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το κάλεσμα των Winthrop και Everett για ενότητα μεταξύ των φιλελλήνων, ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων είχε διαθέσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του για τη συντήρηση του ελληνικού στόλου και τη συγκρότηση ένοπλης δύναμης με «αιχμή του δόρατος» τους Σουλιώτες, μια ατρόμητη κοινότητα από το Σούλι, κοντά στην Ήπειρο, ξακουστή για τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο Βύρων πέθανε έχοντας εργαστεί ακούραστα για να εξασφαλίσει τη διπλωματική στήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης στον αγώνα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ήταν ενεργός στους κόλπους της Φιλελληνικής Επιτροπής του Λονδίνου, για την διασφάλιση του πρώτου δανείου που δόθηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα -το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη έμμεση διεθνή αναγνώριση της αξίωσης της Ελλάδος για ανεξαρτησία.

Ο θάνατος του Βύρωνα προκάλεσε συναισθήματα θλίψης παγκοσμίως. Και ταυτόχρονα πυροδότησε αμερικανικό ενδιαφέρον και στήριξη για τον ελληνικό αγώνα. Η Φιλελληνική Επιτροπή της Βοστώνης, των Winthrop και Everett, ενέτεινε τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η στήριξη περιλάμβανε και τη βοήθεια προς δύο Αμερικανούς που ήδη συνεργάζονταν στενά με Έλληνες. Τον Συνταγματάρχη Jonathan Peckham Miller, ο οποίος επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ορφανό Ελληνόπουλο που είχε υιοθετήσει. Και τον Δρ. Samuel Gridley Howe, ο οποίος προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες ως γιατρός στα πεδία της μάχης. Οι Miller και Howe αργότερα συνέβαλαν στον αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη δουλεία στις ΗΠΑ.

Σήμερα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον πρόγονο και τον προκάτοχο του John Kerry και τους συμπολίτες τους Αμερικάνους, που συνεισέφεραν σε τόσο μεγάλο βαθμό στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Από κοινού με την Εταιρία Ελληνισμού και Φιλελληνισμού, η Ελλάδα επίσης αναγνωρίζει τη διαχρονική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Η πίστη της Αμερικής στην ελευθερία και η προθυμία της να παλέψει για την ελευθερία κράτησε όρθιους εμάς τους Ευρωπαίους σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στην τυραννία του φασισμού και του ναζισμού μεταξύ 1939 και 1945.

Το διεθνές βραβείο «Lord Byron» της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού απονέμεται σήμερα στον John Kerry. Ως νέος ο John Kerry πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Ως δικηγόρος και αργότερα ως διακεκριμένος Γερουσιαστής, αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και, όταν το 2013 έγινε ο 68ος Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Barack Obama, ο John Kerry εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στον νέο ρόλο του ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Biden για το Κλίμα, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του.

Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, το 1811, ο Λόρδος Βύρων έγραψε σε ποίημά του «Το προσκύνημα του Childe Harold», «Η Τέχνη, η Ελευθερία, η Δόξα σβήσανε μα η φύση είναι πάντα ωραία». Ξέρω πως ο John Kerry ενσαρκώνει αυτή την πεποίθηση. Είμαστε περήφανοι που τον τιμούμε σήμερα εδώ.





Πενταμερής: Έντονη κινητικότητα για την αποτροπή διπλωματικού «ναυαγίου»

 


Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή ημέρα στη Γενεύη σε ό,τι αφορά την έκβαση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τις μέχρι τώρα συνομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαπιστωθεί κοινό έδαφος με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές να επιδίδεται σε προσπάθειες για την αποτροπή ενός διπλωματικού ναυαγίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΓΓ του ΟΗΕ με την σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης όλων των μερών που συμμετέχουν στην σύνοδο για το Κυπριακό, επιχειρεί να διασώσει την διαδικασία, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Πρόταση έξι σημείων και... ομολογία των Τουρκοκυπρίων 

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, δήλωσε πως η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, γιατί για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση για να σπάσει το στάτους κβο. Η κα Ντογρούγιολ, αναφερόταν σε πρόταση έξι σημείων εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ στην διάσκεψη της Γενεύης. Και τα έξι σημεία της πρότασης του κ. Τατάρ βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ίσως φανερώνει την απροθυμία της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Η κα Ντογρούγιολ είπε ότι πρώτη φορά οι Τουρκοκύπριοι θέλησαν επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους τους. Είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει μια διαδικασία που θα φέρει ένα ρεαλιστικό και μόνιμο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Βεβαίως εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή. Εμείς ήρθαμε εδώ να τερματίσουμε μια κουραστική, εκφυλιστική διαδικασία για την ομοσπονδία που διαρκεί εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Χριστοδουλίδη

Στο περιθώριο της διάσκεψης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Οι κ.κ. Λαβρόφ και Χέιλ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ.Κούσιο , επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη και με τον Γάλλο ομόλογο του

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σε επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δένδιας σε Γκουτέρες: Τουρκία και Τουρκοκύπριοι υπονομεύουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ.

Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου που έχει θέσει το ΣΑ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Πηγή : protothema.gr



Άκακος καρχαρίας εμφανίστηκε στο Ναύπλιο

 


Ένας καρχαρίας έκανε την εμφάνιση του, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, στην παραλία Καραθώνας στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για έναν γλαυκοκαρχαρία (γαλάζιος καρχαρίας) που οδηγήθηκε στα ρηχά του κόλπου από κάποιο κοπάδι ψαριών που κυνηγούσε για να φάει.



Ο συγκεκριμένος καρχαρίας ανήκει στην οικογένεια Καρχαρινίδες, που ζει σε εύκρατες θάλασσες. Αν και συνήθως οκνηροί, μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Οι γλαυκοκαρχαρίες τρέφονται με μικρά ψάρια και καλαμάρια, αλλά μπορούν να επιτεθούν και σε μεγαλύτερη λεία.

Οι γαλάζιοι καρχαρίες, χαρακτηρίζονται ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. 





ΗΠΑ: Αστυνομική έρευνα στο διαμέρισμα του Τζουλιάνι - Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές

 


Την... επίσκεψη της ομοσπονδιακής αστυνομίας «δέχτηκε» στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δημάρχος της Νέας Υόρκης και προσωπκός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο έρευνας των Αρχών σχετικά με επιχειρηματικές δοσοληψίες του στην Ουκρανία.

Ο Μπομπ Κοστέλο, δικηγόρος του Τζουλιάνι, επιβεβαίωσε ότι εκτελέστηκε ένταλμα έρευνας στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Ο Τζουλιάνι δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει αυτήν την εξέλιξη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν ερευνά τις δοσοληψίες του Τζουλιάνι στην Ουκρανία. Μολονότι το ένταλμα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο πρώην δήμαρχος έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, υποδηλώνει ότι οι εισαγγελείς έπεισαν δικαστή να το εγκρίνει, ελπίζοντας ότι θα βρεθούν στοιχεία.

«Πρόκειται για μία συνταρακτική στιγμή στην έρευνα» δήλωσε η Τζέσικα Λέβινσον, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Λογιόλα του Λος Άντζελες.

«Σημαίνει πολλά να εκτελείς ένταλμα έρευνας σε βάρος ενός δικηγόρου, λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν από την προνομιακή σχέση δικηγόρου και πελάτη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να εκτελείς ένταλμα έρευνας σε έναν δικηγόρο που εργάστηκε για τον πρώην πρόεδρο» σημείωσε.

Ο 76χρονος Τζουλιάνι άρχισε να εκπροσωπεί τον Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το φθινόπωρο του 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο του λεγόμενου «ουκρανικού σκανδάλου» που απείλησε την προεδρία Τραμπ.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι προσπαθούσε να πείσει το Κίεβο να παράσχει επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Τζο Μπάιντεν. Δύο άνδρες που εργάστηκαν για λογαριασμό του στην Ουκρανία, οι Λεβ Πάρνας και Ιγκόρ Φρούμαν, κατηγορήθηκαν στη Νέα Υόρκη για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών.


Πηγή : cnn.gr



ΣΥΡΙΖΑ: Πώς «έκαψε» την πρώτη ευκαιρία να αλλάξει, ποια είναι η δεύτερη φορά

 


Οσοι συνομιλούν το τελευταίο διάστημα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον περιγράφουν με τα ίδια χαρακτηριστικά: αμήχανο, απογοητευμένο, εμφανώς προβληματισμένο. Μοιάζει να έχει καταγράψει τον απολογισμό μιας διετίας στην αντιπολίτευση, μετά την ήττα στις εκλογές του 2019, και το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.

Αν η διάγνωση είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή κυβερνητική φθορά, ανάκαμψη της εικόνας της κυβέρνησης και στασιμότητα στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, η «ασθένεια» και τα χαρακτηριστικά της απαιτούν πιο σύνθετες αναλύσεις.

Ο Τσίπρας, ένας πολιτικός με χαρισματικότητα και ισχυρό πολιτικό ένστικτο, είναι αδύνατο να μην καταλαβαίνει ότι αν ζούσε η Μελίνα θα του έλεγε ό,τι είχε πει στον Ανδρέα τα «πέτρινα χρόνια» του ΠΑΣΟΚ: «Αλέξη, δεν αρέσουμε».

Το «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει» είναι το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό του Τσίπρα, αλλά και σε πολλούς άλλους που επιμένουν ότι στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα.

Δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα -όχι και τόσο- όμορφα αφηγήματά του, όμορφα να καίγονται. Το αφήγημα της αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ, της δημιουργίας ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με πολιτικό ανέκδοτο. Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν… Εκτός αν θεωρείται αλλαγή το παιγνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Εβγαλε τον Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα και έβαλε τον Τζανακόπουλο. Μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο με τις «εκκαθαρίσεις» στο δημόσιο και τα υπόλοιπα κωμικοτραγικά που ακολούθησαν, ας αφήσουμε ασχολίαστη την κίνηση.

Τα διαδοχικά πολιτικά αφηγήματα για τον Μητσοτάκη παραπέμπουν στους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου: «Χτύπαγε με μαχαίρι-εγώ δεν ήμουν εκεί». Γιατί ο Μητσοτάκης δεν ήταν εκεί που τον ήθελαν τα πρωτόλεια αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ακροδεξιός, ούτε νεοφιλελεύθερος είναι ο άνθρωπος. Ενας κλασικός κεντροδεξιός, με αρκετά κλικ προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, παρά προς την παραδοσιακή δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Πάμε στο αφήγημα της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμήχανα ενστερνίσθηκε όλα τα σενάρια της καταστροφής. Από την οικονομία έως την υγειονομική κρίση. Η πραγματικότητα τα διαψεύδει. Ηδη αρχίζει να διακρίνεται αμυδρό φως στο τούνελ, άρα η θεωρία του καταστροφισμού είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Τι έχουν λοιπόν τα έρμα και ψοφάνε, ή, αλλιώς, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει ούτε ένα στοίχημα; Μάλλον αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο μυαλό του Αλέξη. Θα ανακαλύψει την απάντηση;

Τώρα πάντως, που φαίνεται στον ορίζοντα η έξοδος από το τούνελ της πανδημίας, ο Τσίπρας θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία... Για αναστοχασμό και μια συνειδητή στροφή στην κανονικότητα. Με σκληρές αποφάσεις για πρόσωπα που αναβιώνουν διαρκώς την «τοξικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μητσοτάκης χτίζει σταδιακά ένα θετικό αφήγημα για ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις από την ιδιωτική οικονομία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόσημό του είναι συγκεκριμένο, το ίδιο και οι αντιφάσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ως απάντηση ένα νέο αρνητικό αφήγημα καταστροφολογίας και άστοχων προφητειών του Νοστράδαμου. Το θέλει, το μπορεί; Αγνωστο, αλλά ενδιαφέρον ως στοίχημα.

Ως πρώτο βήμα, στριφογυρίζει για δεύτερη φορά στο μυαλό του Τσίπρα η ιδέα για εσωκομματικές πρωτοβουλίες, που θα του επιτρέψουν να αλλάξει το κόμμα. Με κυριότερη την εκλογή αρχηγού με ανοικτές διαδικασίες από τη βάση και ένα Συνέδριο με χαρακτηριστικά επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το είχε σκεφτεί αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, αλλά δίστασε.

Το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας είναι ότι έτσι θα τελειώσει οριστικά με τις «βαρωνίες» και τις «φεουδαρχίες» της Κουμουνδούρου, θα δώσει σάρκα και οστά στον ανεύρετο μέχρι στιγμής νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα είναι βέβαιο... Δεν εμπνέεται από τον μύθο του Αλμπέρ Καμύ, ούτε βλέπει τον εαυτό του ως έναν «ευτυχισμένο Σίσυφο». Αντίθετα, μάλλον αναγνωρίζεται στη φράση «Η κόλασή μου είναι οι άλλοι», του άλλου πρίγκιπα της γαλλικής διανόησης, του Ζαν Πολ Σαρτρ. Τώρα, οι «Αλλοι» είναι γνωστό ποιοι είναι.



Πηγή: iefimerida.gr



Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

 


Δεν θα είναι η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση της Ενωσης», αλλά όλοι προεξοφλούν ότι θα αποδειχθεί εξίσου σημαντική. Σήμερα, Μ. Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, όπου θα σκιαγραφήσει τις προτεραιότητές του για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει αναλάβει, καθώς τη Μ. Παρασκευή θα περάσει το συμβολικό ορόσημο των 100 πρώτων ημερών του στην προεδρία. Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προεξοφλήσει ότι οι Αμερικανοί θα πλήξουν με τον «νυσταλέο Τζο», ο Δημοκρατικός πρόεδρος εξέπληξε πολλούς με το δυναμικό του ξεκίνημα και το πολύ πιο ριζοσπαστικό από ό,τι προεξοφλούσαν πολιτικό στίγμα των επιλογών του. Φίλοι και αντίπαλοι υποχρεώνονται να του αναγνωρίσουν ότι τήρησε και με το παραπάνω τις υποσχέσεις του στα δύο κεντρικά μέτωπα όπου είχε εστιάσει την προσοχή του: την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των μη προνομιούχων στρωμάτων, τα οποία υπέστησαν τις μεγαλύτερες οικονομικές επιβαρύνσεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Προτού εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, ο 46ος πρόεδρος είχε υποσχεθεί 100 εκατ. εμβολιασμούς κατά τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Στην πραγματικότητα, έγιναν 200 εκατ. εμβολιασμοί – κάτι που, βέβαια, οφείλεται εν μέρει στο επιτυχημένο πρόγραμμα παραγωγής εμβολίων που κληροδότησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σε έναν άλλο βαθμό αποδίδεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων στους πολίτες. 

Οταν εκφωνούσε, στις 21 Ιανουαρίου, την παρθενική ομιλία του ως πρόεδρος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, οι ΗΠΑ μετρούσαν γύρω στις 195.000 νέα κρούσματα και 3.000 νεκρούς την ημέρα. Σήμερα, τα κρούσματα έχουν πέσει μεσοσταθμικά στις 57.000 και τα θύματα στα 700, κάτι που, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία και να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, επικροτούν τη διαχείριση της επιδημίας από τον νέο πρόεδρο.

Στην τελετή ορκωμοσίας του, ο Μπάιντεν περιέγραψε την αποστολή του, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, με το εξής τετράπτυχο: να διορθώσει, να αποκαταστήσει, να θεραπεύσει και να κτίσει – ρήματα που παρέπεμπαν σε αυτά που κληρονόμησε από την άκρως διχαστική προεδρία Τραμπ. Στο πεδίο της οικονομίας, παρά τους οριακούς συσχετισμούς στο Κογκρέσο, κατάφερε να προωθήσει ένα πρόγραμμα τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και να στείλει σε κάθε Αμερικανό επιταγή 1.400 δολαρίων – λέγεται, μάλιστα, ότι καθυστέρησε την ομιλία του στο Κογκρέσο μέχρι να φθάσουν οι επιταγές στους παραλήπτες τους. 

Τα μέτρα αυτά, όπως και η πρότασή του για αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και στην ανώτατη εισοδηματική κατηγορία, συναντούν ευρεία αποδοχή, της τάξεως του 58%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αντίθετα, το φιλόδοξο σχέδιό του για ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 2,3 τρισ. επικροτείται μόλις από το 52% των πολιτών και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα περάσει από τη Γερουσία, καθώς δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις του μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζον Μάντσιν.

Η προσήλωση του Μπάιντεν στα δύο κεντρικά μέτωπα, της πανδημίας και της οικονομίας, δεν τον εμπόδισε να εκμεταλλευθεί την επικαιρότητα για να ανοίξει τη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων σε άλλα, δύσκολα μέτωπα, όπως η αστυνομία και η οπλοκατοχή. Η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και στον διάλογο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η σκληρή γραμμή έναντι Ρωσίας και Κίνας και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έδωσαν ένα πολύ διαφορετικό στίγμα εξωτερικής πολιτικής από εκείνο του προκατόχου του. Οσο για το στυλ της αμερικανικής προεδρίας, η διαφορά με τον Τραμπ δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο εντυπωσιακή. Μέσα σε 100 ημέρες, ο Μπάιντεν έδωσε μόνο μία συνέντευξη Τύπου, κατέφευγε κατά κανόνα σε γραπτές δηλώσεις και, βέβαια, δεν βομβάρδιζε την υφήλιο με τουίτ κάθε μέρα, από τα άγρια χαράματα. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Απίστευτο: Αφγανός κρύφτηκε σε βαλίτσα για να ταξιδέψει από Μυτιλήνη στον Πειραιά

 



Χίλιους και έναν τρόπους βρίσκουν οι παράνομοι μετανάστες προκειμένου να περάσουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Από τις πιο ευφάνταστες προσπάθειες ήταν εκείνη ενός Αφγανού υπηκόου ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής, το «Διαγόρας» από τη Μυτιλήνη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.



Ο νεαρός κρύφτηκε μέσα σε… βαλίτσα την οποία μετέφερε ομοεθνής του ο οποίος μαζί με άλλα 24 άτομα είχαν τα νόμιμα έγγραφα για να τα ταξιδέψουν προς την ενδοχώρα. Οι Αφγανοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το.. «τσούρμο» και να βάλουν τον φίλο τους στο πλοίο.

Όμως με το έμπειρο μάτι τους οι Λιμενικοί που βρίσκονταν στον καταπέλτη και ήλεγχαν την επιβίβαση στο πλοίο, κατάλαβαν ότι η βαλίτσα παρά ήταν βαριά. Και μόλις την άνοιξαν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αφγανό μετανάστη. Όπως επεσήμαναν κύκλοι του Λιμενικού στο protothema.gr έχουν γίνει δύο ακόμη απόπειρες με τη μέθοδο βαλίτσα στο παρελθόν χωρίς να τελεσφορήσουν.



Μηνάς Τσαμόπουλος

Πηγή : protothema.gr



Ντόρα κατά Σχοινά και Λινού: Ατυχείς οι δηλώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

 


Το πρωί της Τετάρτης (28/4) στο OPEN, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε «ατυχέστατες» τις δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες μέρες ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Αθηνά Λινού. 

«Θα σας πω ξεκάθαρα την άποψή μου. Είναι ατυχέσταστες αυτές οι δηλώσεις και χρησιμοποιώ πολύ ευγενική έκφραση. Το είπα και για τον κ. Σχοινά, ο οποίος έκανε τη δήλωση όχι για την ποιότητα του εμβολίου, αλλά γιατί η εταιρεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις παραδόσεις. Και διάφοροι επιστήμονες που αφήνουν υπονοούμενα και λένε “ναι μεν, αλλά”, θα πρέπει να έχουν ένα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Δεν μπορεί όλοι οι ειδικοί να αποφαίνονται για κάτι και να βγαίνεις στις τηλεοράσεις και να δημιουργείς μια ανασφάλεια σε μια νέα κοπέλα. Είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου», είπε σε έντονο ύφος η κ. Μπακογιάννη. 

Και πρόσθεσε: «Λυπάμαι για αυτή την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί όταν βλέπουμε τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων και τα ελάχιστα περιστατικά με παρενέργειες. Είναι άδικο να δημιουργείς αυτή την αγωνία στον κόσμο».

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στον ρ/σ Alpha 989, εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες. «Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55», είπε.



Δεν έκανε σε κανένα εντύπωση ότι ο Φουρθιώτης είχε σχέση με τον υπόκοσμο

 



Ο Μένιος Φουρθιώτης που το τελευταίο διάστημα απασχολεί τις Αρχές για διάφορες εγκληματικές ενέργειες, φέρεται να αρνείται όσα του αποδίδονται, ωστόσο το κατηγορητήριο για δύο κακουργήματα, και επτά πλημμελήματα που του προσάπτει ο 30ος τακτικός Ανακριτής δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Μένιος Φουρθιώτης «από τη μία είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες και συνεννοήσεις για τα σε βάρος του «κατά παραγγελία χτυπήματα» (πυροβολισμοί οικίας, έκρηξη) και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φυλακή και συνοδεία.

Για να πετύχει το σκοπό του εκβίαζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του».

Στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Δικαιοσύνη, οι αστυνομικοί κάνουν αναφορά σε ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκαν από άγνωστο άνδρα, ο οποίος έδωσε στοιχεία για τους κατηγορούμενους. Όπως αναφέρουν, στις 21.4.2021 στις 23:16 άγνωστος άνδρας κάλεσε με απόκρυψη την τηλεφωνική σύνδεση του αξιωματικού υπηρεσίας και χωρίς να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ανέφερε: «Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο Π.. με τον κολλητό του. Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε». Ο εν λόγω άνδρας φέρεται να έδωσε τρεις αριθμούς κινητών τηλεφώνων στον αξιωματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας απο τους ποινικούς κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι ήταν άνεργος και του είχε ζητήσει ο Γ.Π. να συμμετέχει στην φύλαξη του Φουρθιώτη μαζί του. Όσον αφορά τις κατηγορίες που του προσάπτονται, απάντησε ότι «για όλα έφταιγε ο Φουρθιώτης ο οποίος δεν είχε κάνει καλή συνεννόηση με τα άτομα στα οποία είχε αναθέσει να κάνουν αυτές τις πράξεις».

Ο έτερος κατηγορούμενος Γ.Π. ανέφερε ότι με τον Φουρθιώτη ότι δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά δούλευε στο κανάλι Epsilon ως φύλακας και ότι κάποιες φορές τον συνόδευε στις μετακινήσεις του από και προς το κανάλι που εργαζόταν.

Τις τελευταίες ημέρες πήγαινε στη συνοδεία του Φουρθιώτη από κοινού με τον Γ.Σ. σχεδόν καθημερινά, καθώς ο πρώτος φοβόταν πρώην αστυνομικό της φύλαξής του ο οποίος είχε αποπειραθεί να τον σκοτώσει.

Ο Φουρθιώτης είχε ζητήσει στον Γ.Π. να του βρει άλλα δύο άτομα για τη συνοδεία του, τα οποία θα πλήρωνε περισσότερα χρήματα για να προβούν σε κάποιες άλλες πράξεις που δεν ήξερε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να κάνει κάποιες από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν ο ίδιος. Επιπλέον ανέφερε ότι την επίμαχη ώρα της 16-04-2021 που έλαβαν χώρα οι πυροβολισμοί βρισκόταν από κοινού με τον Γ.Σ. πέριξ της οικίας του Φουρθιώτη, για διαφορετικό όμως λόγο.