Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη θυρίδα τους στο gov.gr

 


Πρόσβαση στη θυρίδα τους στο gov.gr με εύκολο και γρήγορο τρόπο έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τίθεται σε λειτουργία το my.gov.gr.

Η θυρίδα λειτουργεί ως ο «ψηφιακός χαρτοφύλακας» του πολίτη, καθώς εκεί συγκεντρώνονται τόσο τα έγγραφα που εκδίδει online μέσω του gov.gr, όσο και τα έγγραφα που εκδίδονται σε δεύτερο χρόνο, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του πολίτη προς κάποιον φορέα της δημόσιας διοίκησης μέσω του gov.gr.

Επιπλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν ηλεκτρονικά έγγραφα από θυρίδα σε θυρίδα, είτε δηλαδή σε άλλους ιδιώτες, είτε σε κάποιον δημόσιο φορέα.

Για κάθε έγγραφο που αναρτάται στην θυρίδα του, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ενημερωτικό email ή SMS.

Τα έγγραφα που αναρτώνται στην θυρίδα εμπλουτίζονται συνεχώς, με στόχο να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο όλες τις συναλλαγές του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση.

Μετά την έκδοσή τους μέσω του gov.gr, στην αρχική εκδοχή της θυρίδας θα περιλαμβάνονται τα εξής έγγραφα:

υπεύθυνες δηλώσεις

εξουσιοδοτήσεις

πιστοποιητικά δημοτολογίου

ληξιαρχικές πράξεις

βεβαίωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19

έγγραφα που εκδόθηκαν μετά από αίτηση του gov.gr προς Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

αντίγραφο ποινικού μητρώου

δήλωση απώλειας δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

σήμα δωρεάν στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η είσοδος στη θυρίδα γίνεται με δύο τρόπους: είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια Τράπεζα ή Τράπεζα Ηπείρου) είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, αφού πρώτα ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).



Αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων


 

Σε αύξηση κατά 15% στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που λαμβάνουν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε ταυτόχρονη διεύρυνση των γεωγραφικών τμημάτων προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.  Μετά την πρώτη αύξηση στο πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2020, αυτό ενισχύεται κι άλλο, με την εξασφάλιση αυξημένης ετήσιας χρηματοδότησης από 74 εκατομμύρια σε 85 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα: 

Αυξάνονται τα γεωγραφικά τμήματα στα οποία δίνονται σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται Δήμοι με κοινωνικά κριτήρια έπειτα από πραγματοποίηση στατιστικής μελέτης για την ιεράρχηση της αναγκαιότητας για παροχή σχολικών γευμάτων ανά Δήμο. 

Αυξάνονται οι σχολικές μονάδες εντός των υφιστάμενων τμημάτων στις οποίες χορηγούνται σχολικά γεύματα.

Οι διανεμόμενες μερίδες αυξάνονται και από 185.311 ανέρχονται σε 210.347 την ημέρα. 

Τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ και αντιστοιχούσε σε 151.276 μερίδες την ημέρα. 




1,2 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer

 



Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Παρατηρείται, ωστόσο, στις περισσότερες Περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που  διαπιστώνεται. Και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη.

Όλα δείχνουν, όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι βαδίζουμε στην τελευταία, αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή, έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σε ένα ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει. 

Για το σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε. 

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας -και ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. 

Ήδη, εμβολιάζονται  οι 60 ετών και άνω.

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας -περίπου 800.000- ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών.

Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών. 

Σημειώνεται ότι μετά την επίσπευση της παράδοσης  στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer για το  δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Θετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού.

Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση.

Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των «27» να έχουν  έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το Καλοκαίρι.

Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα.



Προϋπόθεση για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν



Το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας έθεσε ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό:

Προέταξε πως η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας πως πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως είναι η βάση των θεμελιωδών κανόνων και αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ.

Είπε πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό έδαφος.

Διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα σιγά σιγά με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή των πάγιων διαρκών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Υπογράμμισε πως η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου.

Κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επισήμανε πως η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα.

Έκανε γνωστό πως και οι δύο συμφώνησαν πως υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στην οικονομία και στο εμπόριο.

Απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο υπουργό να επισκεφτεί την Αθήνα σε χρόνο που θα καθορίσουν από κοινού.




Τόμπρας : Το Μαξίμου ήταν το White House

 


Με τον φόβο να μην έχει την κατάληξη του δημοσιογράφου Καραιβάζ, ο πρώτος μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας διευκρίνησε ποιο είναι το White House.

Ο Κυριάκος Τόμπρας που είναι ο πρώτος μάρτυρας και είχε ρόλο μεσάζοντα στην υπόθεση αυτή για τη δημιουργία ενός «syriza channel» είπε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ότι «το White House λέω ότι είναι το Μαξίμου. Εδώ είμαστε ενόρκως, δεν είμαστε στο Kontra channel».

«Οι επικεφαλής και ο White House και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε «φίλους» στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό. Αναμένοντας τις απόψεις σας» αναφέρεται σε ένα από τα emails που βρίσκονται στην δικογραφία.

Η ομολογία Τόμπρα για το Μέγαρο Μαξίμου προέκυψε από ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη μετά από την αρχική του κατάθεση, όταν ο μάρτυρας είπε ότι απευθύνθηκε αρχικά στο εκλιπόντα Γ. Κουρή – ο οποίος όμως του απάντησε , αφού επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι «παλιόπαιδα δεν με εμπιστεύονται».

Θ. Πλεύρης: Τα «παλιόπαιδα του Κουρή» στα οποία αναφερθήκατε, ποια ήταν;

Κ. Τομπρας: ‘Ονομα δεν λέω. Το Μάξιμου ήταν όμως. Εκεί μίλησε ο Κουρής… Συμπεραίνω πως Χούρι και Καλογρίτσας είχαν καθημερινή επαφή με Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης. To White House λέω «είναι το Μαξίμου». Εδώ είμαστε ενόρκως. Όχι στο Kontra.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC εκδήλωσαν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τόμπρα «ήθελαν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι «ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γιώργο Κουρή και μετά στον Βρυώνη».

Ο μάρτυρας απευθύνθηκε πρώτα στον Γιώργο Κουρή καθώς είχε εκπομπή στον τηλεοπτικό του σταθμό. Ο κ. Τόμπρας φέρεται να είπε ότι «Ο Κουρής μου ζήτησε 48 ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: «Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται τα μαλ@@@να. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε». Και πρόσθεσε: «η τρίτη επιλογή ήταν ο Καλογρίτσας ο οποίος όμως δεν είχε κανάλι. Πήγα εκεί γιατί έπρεπε να πάω. Ο Καλογρίτσας μου λέει «μπορώ». Όλη η αγορά τον φώναζε «κόκκινο» εργολάβο. Δεν θα παιδευόμουν πολύ να πείσω τους Χούρι ότι είναι φιλικός στην κυβέρνηση. Όλοι τον ήξεραν».

Ο κ. Τόμπρας αναφέρθηκε και στην πρώτη συνάντηση που μετείχε ο ίδιος με τους Χούρι και τον Χρ. Καλογρίτσα.

«Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για την δουλειά. Είπε μόνο «όλα είναι κλεισμένα». Ο Καλογρίτσας γελούσε. Εμεινα έκπληκτος. «Μα πως έγινε;» ρώτησα. Μου απάντησε: «Αστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη»» – κατέθεσε, για να προσθέσει:

«Εμένα με πήραν προφανώς για προκάλυψη. Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Ετοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».

Ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» με φυσική παρουσία σε συνάντηση μεταξύ του Νίκου Παππά με Χούρι ή με Καλογρίτσα. «Πράγματι εγώ παρών σε συνάντηση δεν ήμουν ποτέ» φέρεται να είπε. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε κοινή τηλεφωνική συνομιλία όταν οι Χούρι – Καλογρίτσας επισκέφτηκαν τον κ. Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαγωνισμού προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μεταφοράς χρημάτων.

Ο κ. Τόμπρας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Σταύρο Κελέτση να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι White House και White Porsca.

Κ. Τόμπρας: Εγώ θα σας πω ποιος είναι το White House; Δεν έχετε καλέσει τον Χούρι. Το Μαξίμου τι είναι; Τοίχοι; Να μιλήσουν οι Χούρι.

Στ. Κελέτσης: Ποιοι ήταν οι White House και White porscha;

Κ. Τόμπρας: Κινδυνεύω αν πω ονόματα.

Δημ. Μαρκοπουλος: Και με τη ζωή σας ή μόνο με αγωγή;

Κ. Τομπρας: Ναι. Και με τη ζωή μου. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η εταιρεία CCC είναι παγκόσμιου βεληνεκούς και έχει δικές της τράπεζες.

Αναφορικά με την μεταφορά χρημάτων προκειμένου ο κ. Καλογρίτσας να πάρει μέρος στον διαγωνισμό είπε: «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν Αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, κατά την συνάντηση του Μέγαρο Μαξίμου και λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η επιλογή της απευθείας αποστολής χρημάτων στον Χρ. Καλογρίτσα, ο κ. Φουάντ Χούρι πρότεινε να υπάρξει μεταφορά χρημάτων με εικονική υπεργολαβία.

«Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Αμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ηταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασακης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουαντ Χουρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σαμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί- al jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ηθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».



Ρωσία: Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για το ουκρανικό ζήτημα

 


Μήνυμα στην Τουρκία, με το οποίο εκφράζει την ελπίδα να εισακούστηκε η προειδοποίηση του Σεργκέι Λαβρόφ, περί «τροφοδοσίας των μιλιταριστικών διαθέσεων του Κιέβου», έστειλε η Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία άκουσε την αυστηρή προειδοποίηση, που είχε προ ημερών απευθύνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την ανάγκη να αναλυθούν οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Κιέβου και να μην τροφοδοτούνται οι μιλιταριστικές διαθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης».

Η Ζαχάροβα κάλεσε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν την περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία και να ρωτήσουν τους κατοίκους για το πώς βλέπουν την προώθηση πολεμικού εξοπλισμού προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

«Θα σας πουν. Γιατί αυτό το γνωρίζουν όχι θεωρητικά. Το γνωρίζουν από την καθημερινή τους ζωή. Βγαίνουν στο δρόμο και πολλοί από αυτούς δεν επιστρέφουν σπίτι τους. Αυτοί δεν πολεμούν. Λόγος γίνεται για τους αμάχους πολίτες, για παιδιά… Αυτό είναι το πρόβλημα και η διαφορά αυτής της κατάστασης από πάρα πολλές άλλες. Θεωρούμε ότι η πώληση στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξοπλισμού και πολεμικών μέσων, μεταξύ άλλων και μη επανδρωμένων, δεν συμβάλλουν στην ειρηνική διευθέτηση στο Ντονμπάς», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, καλώντας και πάλι το Κίεβο να υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα σημείωσε, επίσης, ότι Μόσχα και Άγκυρα ανταλλάσσουν τακτικά γνώμες για τα ζητήματα της διεθνούς και περιφερειακής ημερήσιας διάταξης και η Ρωσία μεταφέρει τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση στη ΝΑ Ουκρανία στους Τούρκους εταίρους της.

«Στην Άγκυρα φυσικά είναι γνωστό ότι η ενθάρρυνση έξωθεν της πολεμοχαρούς γραμμής της κυβέρνησης του Κιέβου μας προκαλεί την πιο σοβαρή ανησυχία», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πάντοτε υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφεύγονται βήματα, μεταξύ άλλων και στην στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς.

«Η ρωσική πλευρά προτίθεται να συνεχίσει τον διάλογο με τους ξένους εταίρους, παρακινώντας τους να μην παρακινούν τις ρεβανσιστικές διαθέσεις του Κιέβου, αλλά αντιθέτως, με όλα τα προσιτά πολιτικά-διπλωματικά μέσα να εισφέρουν κάθε δυνατή συμβολή τους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Τέλος από 1η Ιουλίου το οικονομικό βοήθημα σε αιτούντες άσυλο που δεν φιλοξενούνται σε επίσημες δομές

 


Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης των δεδομένων που έχει στη διάθεση του, ενημερώνει ότι από 1/7/2021 δεν θα δίνεται πλέον οικονομικό βοήθημα, σε αιτούντες διεθνή προστασία, οι οποίοι δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του ΥΜΑ ή και συνεργαζόμενων με το ΥΜΑ φορέων.

Στην ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη προς τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, διευκρινίζεται ότι «οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα παρέχονται συνολικά μαζί με τη στέγαση και εφόσον η παρουσία των ωφελούμενων επιβεβαιώνεται αυτοπρόσωπα κάθε μήνα από τον φορέα στέγασης».

Ως εκ τούτου, οι ωφελούμενοι οικονομικού βοηθήματος που συγκαταλέγονται στον αστικό πληθυσμό, εφόσον δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης τους, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στέγασης στους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επεξεργάζονται ήδη όλες τις αιτήσεις στέγασης που έχουν υποβληθεί από τον αστικό πληθυσμό.



Ράδιο Αρβύλα :Ωραίος ο Δένδιας!


 

Οι Ράδιο Αρβύλα δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη γειτονική χώρα.

Στο χθεσινό επεισόδιο των Ράδιο Αρβύλα και λίγο πριν ενημερώσουν το τηλεοπτικό κοινό για το δημοψήφισμα που θα «έτρεχαν» όπως κάνουν κάθε βράδυ, ο Αντώνης Κανάκης ζήτησε από τον Γιάννη Σερβετά να τον χτυπήσει στην πλάτη : «Σπρώξε με βρε Γιάννη να μου βγει! Θα πω καλή κουβέντα για πολιτικό. Και όμως! Κυρίες και κύριοι… Ωραίος ο Δένδιας! Πρέπει να το πούμε. Είναι ένα θέμα εθνικό, πάνω από κόμματα. Μην αρχίσουμε τώρα αυτά τα τρελά. Όπως τότε ήταν ωραίος ο Στεφανόπουλος με τον Μπιλ Κλίντον… Έτσι, ωραίος ο Δένδιας σήμερα στην Τουρκία. Να τα λέμε αυτά!» τόνισε ο Αντώνης Κανάκης.

Στη συνέχεια προχώρησε στο… κρίσιμο δημοψήφισμα της ημέρας.

Αυτό ήταν: «Μετά την ελληνοτουρκική συνάντηση, πώς νιώθει ο Τσαβούσογλου; α) Λίγο τσούζει, β) Σούζη τσούζει;»

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδωσαν τη νίκη στο ότι ο Τσαβούσογλου «Σούζη, τσούζει».




Νέο βίντεο δείχνει αστυνομικό στις ΗΠΑ να πυροβολεί και να σκοτώνει 13χρονο

 


Στη δημοσιοποίηση βίντεο από κάμερα αστυνομικού που δείχνει τον πυροβολισμό κατά 13χρονου αγοριού, προχώρησε η Αστυνομία του Σικάγο.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο αστυνομικός να πυροβολεί και να σκοτώνει το αγόρι σε ένα δρομάκι της πόλης, πριν από δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της πόλης Lori Lightfoot και η οικογένεια του αγοριού κάλεσαν τον κόσμο να «εκφραστεί ειρηνικά» μετά την «εξαιρετικά επώδυνη» δημοσιοποίηση.


«Αστυνομία, σταμάτα. Σταμάτα αλλιώς θα ρίξω» ακούγεται ο αξιωματικός να φωνάζει καθώς το 13χρονο παιδί φαίνεται να σταματά κοντά σε ένα φράχτη στο τέλος του δρόμου και να γυρίζει προς τον αξιωματικό με τα χέρια του ψηλά.



Ο αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει, «δείξε τα χέρια σου, πέταξέ το» και στη συνέχεια πυροβολεί, μόλις 20 δευτερόλεπτα μετά την έξοδο από το όχημά του. Το παιδί πέφτει στο έδαφος και ο αστυνομικός ζητά αμέσως ιατρική βοήθεια.



Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία

 


Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ήταν γύρω στη 1:10 τα ξημερώματα όταν πλήρωμα της ομάδας ΔΙΑΣ πλησίασαν μηχανή για έλεγχο στην διασταύρωση των οδών Αγίων Σαράντα και Θησέως. 

Οι αστυνομικοί έκαναν νόημα στην μηχανή όπου επέβαιναν δύο άτομα, για να τους κάνουν έλεγχο, όταν δέχτηκαν πυροβολισμούς.

Οι δύο επιβαίνοντες της μηχανής πυροβόλησαν αρκετές φορές, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός. Οι αστυνομικοί καταδίωκαν τους δράστες από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και όταν εκείνοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας έβγαλε ένα όπλο το οποίο είχε μέσα σε σάκο και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον των αστυνομικών.

Οι άνδρες της ΔΙΑΣ έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα ώστε να ανταποδώσουν τα πυρά, ωστόσο δεν το έκαναν καθώς ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο κινούνταν πολύ κοντά.

Οι κακοποιοί που επέβαιναν στη μοτοσυκλέτα φορούσαν κράνη και κουκούλες τύπου full face, κατάφεραν να ξεφύγουν και αναζητούνται.




O Πρωθυπουργός στην τελετή ένταξης δύο περιπολικών πλοίων στον στόλο του Λιμενικού Σώματος

 


Την τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν φέτος τον στόλο του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησε απόψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για δικινητήρια πλοία τύπου P355, μήκους 38,6 μέτρων που μπορούν να πλεύσουν με ταχύτητα άνω των 35 κόμβων και να επιχειρήσουν σε ακτίνα εκατοντάδων ναυτικών μιλίων προτού χρειαστούν ανεφοδιασμό. Διαθέτουν υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αστυνόμευσης του θαλάσσιου πεδίου καθώς και χώρους για τη μεταφορά περίπου 20 διασωθέντων, πέραν του 12μελούς πληρώματος.

«Η θάλασσα έχει σύνορα»

«Με την εμπειρία του Έβρου, αλλά και του Αιγαίου, θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού “πλωτά συνοριακά φυλάκια”. Γιατί, σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του.

Τα δύο πλοία ονομάστηκαν προς τιμήν δύο πεσόντων ηρώων του Λιμενικού Σώματος: του Πλωτάρχη Γεώργιο Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις κατοχικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αφότου συνελήφθη στην προσπάθειά του να μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το 1997 από πυρά λαθρεμπόρων μεταξύ Κέρκυρας και Ηπείρου, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την παράνομη είσοδο φορτίων στη χώρα μας.

Στην τελετή έλαβαν μέρος η μητέρα του Λιμενοφύλακα Ζαμπάτη και εκπρόσωπος της οικογένειας Κωτούλα.

«Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος τους οποίους οφείλουμε -όχι απλά να θυμόμαστε- αλλά και να τιμούμε. Γι’ αυτό και, από σήμερα, τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Συνεχίζοντας την αποστολή τους. Και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απόκτηση των τεσσάρων μεγάλων περιπολικών φέτος, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί μία μόνον πτυχή του ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης και αναβάθμισης της υλικοτεχνικής υποδομής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, πρόγραμμα που αποτελεί πάγια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων, με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια. Αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα 16 και 13 μέτρων. Ενώ, βέβαια, εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Η διεύρυνση του στόλου συνοδεύεται από την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των συνόρων και των δικαιωμάτων της Ελλάδας σε καθημερινή βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από χρόνια στασιμότητας, οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος έχουν αυξηθεί κατά 1.500, από τις οποίες οι 900 αφορούν το Αιγαίο.

«Για το έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού καμαρώνουμε, πλέον, όλοι. Διότι, γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα. Ότι δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες. Και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί, στις ακτές και στα κύματα, για τη δική μας ασφάλειά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το έργο των ενστόλων μας φαίνεται στη δραστική περιστολή των μεταναστευτικών ροών.

Νέα μείωση πάνω από 80% στις μεταναστευτικές ροές

«Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020. Και σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, έχουμε, ήδη, για το πρώτο τρίμηνο μια επιπλέον μείωση η οποία ξεπερνά το 80%. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη, αναγνωρίζοντας στο Αιγαίο και τα δικά της ανατολικά σύνορα. Γι΄αυτό, εξάλλου, και συγχρηματοδοτεί την συγκεκριμένη αγορά, έχοντας ήδη εντάξει τα σκάφη αυτά στις ευρύτερες αποστολές της Frontex», είπε.

«Η Τουρκία έχει, τώρα, την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της Κοινής Δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων, αντιμετωπίζοντας, επιτέλους, αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση, την επιστροφή στο έδαφός της των 1.450 ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ο σωστός επιτελικός σχεδιασμός και βεβαίως το αίσθημα ευθύνης, η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έχουν οδηγήσει στην ιδιαιτέρως αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Είναι μάλιστα ακόμα πιο σημαντικό το ότι τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα συνδυάζονται με την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με ευαισθησία και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προστατεύει αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι πολύπλευρο, από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου έως την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού των νησιωτικών πληθυσμών, που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. «Στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη», είπε.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο πλοίο «Μαρίνος Ζαμπάτης» και συνομίλησε με το πλήρωμα, το οποίο του παρουσίασε τις δυνατότητες εντοπισμού των καμερών του πλοίου, τα οπλικά συστήματα αλλά και τις ικανότητες των κινητήρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.





Εθνικά υπερήφανοι οι Έλληνες παγωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα αντιπολίτευσης κατώτερα των περιστάσεων

 


Το… on air «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, έκανε Εθνικά υπερήφανους τους Έλληνες και έδειξε ότι έχουμε σοβαρή κυβέρνηση.

Ο Νίκος Δένδιας με εντολή Μητσοτάκη έκανε αυτό που έπρεπε για να τελειώνουμε με την προπαγάνδα των Τούρκων, και έθεσε το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας ευθέως στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δεν το περίμενε.

Η συνάντηση απασχόλησε έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και άφησε παγωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει ότι δεν θα μπορούσε με Κατρούγκαλο να μπορέσει να κάνει Εθνικά υπερήφανους τους Έλληνες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μη μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά αναγνώρισαν πως ο Ν. Δένδιας ορθώς ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο για να είχαμε να λέγαμε έκανε και πάλι κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι πάσχει από «έλλειμα στρατηγικής».

Το ΚΙΝΑΛ αντί να συνταχθεί με σοβαρότητα σε αυτό που έγινε στην Τουρκία, έκανε λόγο για μια «αυτονόητη» κίνηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, έθεσε το ζήτημα ωστόσο αν η κυβέρνηση πήγε προετοιμασμένη στην Αγκυρα, με λίγα λόγια δεν κατάλαβε τίποτα.

Η Ελληνική Λύση στον κόσμο της, που επίσης δεν μπόρεσε να καταλάβει τι έγινε, και πόσο Εθνικά υπερήφανους έκανε τους Έλληνες η κυβέρνηση και έβγαλαν μιά ότι να΄ναι για τον Νίκο Δένδια «με ύφος απολογητικό απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση». Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα, εκμεταλλευόμενη αστοχίες όπως η επίσκεψη του κ. Δένδια, που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πραγματοποιηθεί».

Το ΚΚΕ, γράφουμε απλά τι ανακοίνωση υποστήριξε ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.