Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Άνανδρα αποβράσματα αντιεξουσιαστές χαράκωσαν γυναίκα αστυνομικού

 


Σύμφωνα με το lawandorder.gr, ένα απίστευτης αγριότητας περιστατικό είχαμε πριν από λίγη ώρα στους Αμπελοκήπους με θύμα σύζυγο αστυνομικού ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Αλλοδαπών.

Η συγκεκριμένη γυναίκα με τον αστυνομικό σύζυγό της διαμένει σε δρόμο όπου υπάρχει στέκι «αντιεξουσιαστών». Κατευθυνόμενη προς το σπίτι της από μίνι μάρκετ που βρίσκεται παραπλεύρως αναγνωρίστηκε από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα ότι είναι σύζυγος αστυνομικού και υπέστη βίαιη επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες την αναγνώρισε ο ένας εκ των δύο και φώναξε «αυτή είναι η γυναίκα του μπάτσου» ενώ στη συνέχεια τη χτύπησαν και την τραυμάτισαν στο πρόσωπο με αιχμηρό αντικείμενο.

Αν και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες η μοτοσυκλέτα του συζύγου της υπέστη φθορές από αγνώστους, τα τρικάκια που ρίχτηκαν στην πολυκατοικία που μένει και η επίθεση εναντίον της θεωρούνται από αστυνομικές πηγές υπερβολικά πολλές «συμπτώσεις».

Αυτή τη στιγμή η άτυχη γυναίκα μεταβαίνει στο νοσοκομείο ώστε να της παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει σε μηνύσεις.


Πηγή : lawandorder.gr



Κληρώνει για αύξηση του κατώτατου μισθού από Ιούλιο

 


Προσκλήσεις για να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει για το 2021 και θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση ως τα μέσα Ιουλίου αποστέλλει άμεσα σε κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για διαμόρφωση του μισθού μέσα σε «θετικές εξελίξεις» μετά την πανδημία.

Ο βασικός μισθός των 650 ευρώ (μικτά) όπως και το κατώτατο ημερομίσθιο των 29,05 ευρώ θα είχαν αυξηθεί μέσα στο 2020 αν δεν ενέσκηπτε η λαίλαπα του κορονοϊού, καθώς η προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι η αύξηση του μισθού θα κινείται σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

Η αύξηση που ακυρώθηκε λόγω πανδημίας το 2020 φαίνεται πως θα δοθεί το 2021, με το μισθό να προσεγγίζει στα επίπεδα των 700 ευρώ, εφόσον τηρηθεί η αναλογία του 1 προς 2, δηλαδή για κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ, ο μισθός θα έχει αύξηση δύο μονάδες. Ακόμη και με το «συντηρητικό σενάριο» για ανάπτυξη 3,5%, η αύξηση του μισθού κατά την προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης θα είναι κοντά στο 7%, και σε μια τέτοια περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί στα 696 ευρώ.

Διαδικασία

Η διαδικασία για το ύψος του μισθού έχει 5 στάδια:

1 Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου 2021, αποστολή προσκλήσεων σε επιστημονικούς φορείς των συνδικάτων, των εργοδοτών, τον ΟΑΕΔ, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος για πορίσματα διαβούλευσης σχετικά με το ύψος του μισθού.

2 Ως τις 30 Απριλίου 2021 υποβολή προτάσεων των φορέων στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

3 Ως τις 31 Μαΐου 2021 επεξεργασία και υποβολή των προτάσεων από την Επιτροπή Διαβούλευσης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),

4 Ως τις 30 Ιουνίου 2021 υποβολή κεντρικού πορίσματος από το ΚΕΠΕ στον υπουργό Εργασίας.

5 Ως τις 15 Ιουλίου εισήγηση υπουργού και απόφαση κυβέρνησης για το ύψος του μισθού.

Σε σύγκριση με χώρες της ευρωζώνης που έχουν μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού, στην Ελλάδα οι μηνιαίες κατώτατες αποδοχές είναι στα 758,33 ευρώ (σε 12μηνη βάση με τα Δώρα), πιο κάτω από Μάλτα (784,68 ευρώ) και την Πορτογαλία (775,83 ευρώ) και πιο πάνω από Λιθουανία (642 ευρώ), Σλοβακία (623 ευρώ) και Λετονία (500 ευρώ.

Στον αντίποδα επτά χώρες της ευρωζώνης με μηχανισμό κατώτατου μισθού έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό από 1.108,33 ευρώ στην Ισπανία, μέχρι 2.201,93 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Σε πολλές χώρες μάλιστα δόθηκαν αυξήσεις για το 2020 και προβλέπονται και για το 2021.

Η απόφαση για τον κατώτατο μισθό έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη συζητά να εφαρμόσει μια νέα κοινοτική οδηγία για τον προσδιορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός χθες στη Βουλή, από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα 6 (σκανδιναβικές χώρες, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) δεν έχουν κατώτατο μισθό και από τα υπόλοιπα 21, οι 10 έχουν υψηλότερο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα και άλλες 10 χαμηλότερο.

Οι κατώτατοι μισθοί στην ευρωζώνη

ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000€ Βασικός μισθός (Α’ εξαμήνο 2021)

Λουξεμβούργο                 2.201,93

Ιρλανδία                        1.723,80

Ολλανδία                        1.684,80

Βέλγιο                                1.625,72

Γερμανία                        1.614,00

Γαλλία                                1.554,58

Ισπανία                                1.108,33

ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1.000€

Μάλτα                                  784,68

Πορτογαλία                          775,83

Ελλάδα (*)                          758,33

Λιθουανία                          642,00

Σλοβακία                          623,00

Λετονία 500,00

Χωρίς μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού είναι, 9 κράτη: Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία,  Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία

(*) Ελλάδα: Μισθός σε 12μηνη βάση μαζί με τα Δώρα.


ΠΗΓΗ: EUROSTAT (2/2021)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower



Το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών USS Dwight D. Eisenhower που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας, επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Ναύαρχος Robert Burke, και ο Υποναύαρχος Scott Robertson, διοικητής της ομάδας κρούσης της οποίας ηγείται το «Eisenhower», ενώ ξεναγήθηκε στο αεροπλανοφόρο από τον πλοίαρχο Paul Campagna.



«Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά επισκέφθηκε υπόστεγο όπου φυλάσσεται ελικόπτερο MH-60R «Romeo», ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικόπτερα του αμερικανικού Ναυτικού. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την απόκτηση τεσσάρων τέτοιων ελικοπτέρων σε πρώτη φάση, συν ακόμα τρία στη συνέχεια. Τα πρώτα θα παραληφθούν στα μέσα του 2022. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από το πλήρωμα για τις ποικίλες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους και για τον χειρισμό του.



«Θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη τιμή είναι για μένα προσωπικά, αλλά και για την εθνική μας αποστολή που έχουμε μαζί μας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το επιτελείο του, από την Ομάδα Εθνικής Ασφάλειας, στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, στη βάση της Σούδας, σήμερα. Η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Biden αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κατάστρωμα και στον διάδρομο απονήωσης και προσνήωσης, όπου βρίσκονταν «παρατεταγμένα» μαχητικά αεροπλάνα F/A-18. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, τον οπλισμό του και τους μηχανισμούς που διαθέτει για την ασφαλή απονήωση και προσνήωση αεροσκαφών που κινούνται με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Σημειώθηκε επίσης η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με κορωνίδα τη Σούδα, για την προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.



Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του ανέφερε:

«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, στη Σούδα επισκεπτόμενος το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower. H στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει Αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson.

Και δεν ξεχνάμε, βέβαια, ότι στην 22η στροφή του Ύμνου στην Ελευθερία υπάρχει αναφορά του Διονύσιου Σολωμού στη «Γη του Βάσιγκτον». Οι δεσμοί, λοιπόν, που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότερο ισχυροί παρά ποτέ και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, για το πολύ θερμό μήνυμα με το οποίο ο ίδιος χαιρέτησε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».



Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, τον Αντιναύαρχο Burke, τον Υποναύαρχο Robertson και τον καπετάνιο Campagna. Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Κατά την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός έλαβε από το πλήρωμα συμβολικά δώρα, την ομαδική φωτογραφία που είχε ληφθεί νωρίτερα, ένα νόμισμα και ένα καπέλο από την ομάδα του αμερικανικού στόλου στην οποία υπάγεται το αεροπλανοφόρο.

Το USS Dwight D. Eisenhower ηγείται ναυτικής δύναμης κρούσης που διαθέτει, μεταξύ άλλων, καταδρομικά τύπου Ticonderoga και αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke. Κατά την πλεύση προς την Κρήτη στην ομάδα του ενσωματώθηκε η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έγιναν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τη συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.



Πρεμιέρα σήμερα για τις κάμερες στις στολές αστυνομικών

 



Πρεμιέρα θα κάνουν σήμερα οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής.

Έως αργά χθες γινόταν προσπάθεια να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες και όπως φαίνεται όλα έχουν πάει καλά.

Η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για τα προσωπικά δεδομένα από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) ολοκληρώθηκε και όπως διευκρίνισε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο αριθμός τους για αρχή στην ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι περιορισμένος και δεν ξεπερνά τις 20. Οι κάμερες θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών και σε περίπτωση επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων θα ενεργοποιούνται μεταφέροντας εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.

20 κάμερες για αρχή έχουν διατεθεί και στα ΜΑΤ αλλά όχι στις στολές, αυτές οι κάμερες  στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας και τραβάει όλα τα πλάνα εμπλοκής.

Οι κάμερες σε λίγο καιρό θα είναι απαραίτητο αξεσουάρ σε όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής ως απάντηση στις καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία και για αποφευχθούν στημένες προβοκάτσιες από ακροαριστερές ομάδες. 



Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη


Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται. Σε αυτά τα δεδομένα, η  Κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του  Ε.Σ.Υ. και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.  Στο πλαίσιο αυτό:

Αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή, στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους.

Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.  

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η επιτάχυνση του εμβολιασμού που εξελίσσεται με ασφάλεια και  υποδειγματικό τρόπο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο. 

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες μέρες -στις αρχές Απριλίου- η πλατφόρμα για  τα  ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών. Στόχος είναι  μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η Κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη  θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά.

Η Κυβέρνηση απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, όμως, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών ανταποκρίθηκε. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, για υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Το Υπουργείο Υγείας προχωράει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική.




Προκήρυξη για 1.000 Επαγγελματίες Οπλίτες


 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ αρ. Φύλλου 13/22-3-2021) η προκήρυξη (Αριθμ Φ.424/1/464022/Σ.119 ) για την πλήρωση 1.000 θέσεων Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς ( Όπλων-Σωμάτων /ανδρών-γυναικών).

Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν στην ειδικότητα που έχουν δηλώσει εφόσον, έχουν τα απαιτούμενα προσόντα της παρ. 6 της προκήρυξης, τη σωματική ικανότητα που καθορίζεται γι’ αυτήν την ειδικότητα στο Παράρτημα «Α», συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια και επιτύχουν στις προβλεπόμενες υγειονομικές – ψυχοτεχνικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Ο όρος υποψήφιος και οι προσδιοριστικοί όροι προς αυτόν, αναφέρονται σε άνδρες και γυναίκες.

Μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι διαθέτουν τα προσόντα της παρ. 6α και δεν έχουν τα κωλύματα της παρ. 6β , ανεξάρτητα αν εκπλήρωσαν ή όχι τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για την εκπλήρωσή τους.

Οι υποψήφιοι, πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της προκήρυξης, μέσω σχετικής μηχανογραφικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση «epop.army.gr», την προβλεπόμενη αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1 του Παραρτήματος Β), η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά του Παραρτήματος «Β», με μεταφόρτωσή τους (upload) σε ψηφιακή μορφή (pdf), αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη.



Έπιασαν τον «τοξοβόλο» κακοποιό που σκότωσε σκύλο στην Πετρούπολη

 


Στη σύλληψη του επικίνδυνου για την κοινωνία κακοποιού, ο οποίος είχε σκοτώσει με τόξο τον περασμένο Φεβρουάριο ένα σκύλο, ράτσας πιτ μπουλ, σε αυλή σπιτιού στην Πετρούπολη προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας που σκότωσε τον σκύλο είναι ένας 38χρονος, ο οποίος είχε προσπαθήσει άλλες δυο φορές να σκοτώσει το συγκεκριμένο σκυλί. Αιτία το γεγονός πως το πιτ μπουλ κατά τη διάρκεια βόλτας τον Απρίλιο του 2020 είχε επιτεθεί στον δικό του σκύλο.

Η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής κάνοντας άψογη δουλειά, μετά από συνεχείς έρευνες αλλά και στοιχεία που συνέλεξε από αυτόπτες και οπτικό υλικό, κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του δράστη και να τον συλλάβει.

Στο σπίτι του κακοποιού βρήκαν τα ρούχα που φορούσε την ημέρα που σκότωσε τον σκύλο καθώς και το ποδήλατο που χρησιμοποίησε για την επόπτευση του σημείου που βρισκόταν το σπίτι. Ο 38χρονος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαστικής οδού.



Μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

 



Mέσα στην κρίση η Κυβέρνηση προχώρησε  σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του Κράτους.

Σε ένα χρόνο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες από το gov.gr υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν  τις 1.130.

Έγιναν 94 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκδόθηκαν 155.000 ληξιαρχικές πράξεις, 3 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις  και 1 εκατομμύριο πιστοποιητικά δημοτολογίου. Γράφτηκαν 1.700.000 πολίτες  στην άυλη συνταγογράφηση και εκδόθηκαν 12 εκατομμύρια άυλες συνταγές. 

Την τελευταία εβδομάδα:

ξεκίνησε η ηλεκτρονική δήλωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας,

μπήκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας πολιτών-Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms ή email για ζητήματα που τους αφορούν,

επεκτάθηκε το MyConsulLIve σε ακόμη περισσότερες Πρεσβείες και Προξενικές αρχές, ώστε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διεκπεραιώνουν διοικητικές πράξεις χωρίς φυσική παρουσία. 

Μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση -που όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του- βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα όλων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Υποθέσεις που απαιτούσαν τη μετάβαση του πολίτη σε κρατικές υπηρεσίες λύνονται τώρα από το κινητό ή τον υπολογιστή του καθενός. Μειώνουν τη γραφειοκρατία, αφαιρούν  ταλαιπωρία και προσφέρουν χρόνο σε όλους.



Σκοτεινές μέρες για Τουρκία: Η οικονομία καταρρέει -Οργή για «όχι» Ερντογάν στην προστασία γυναικών

 



Πολλές οι αναταραχές στην Τουρκία τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει οργή με τις αποφάσεις του.

Κρίσιμη είναι η στιγμή για την τουρκική οικονομία με τη λίρα να κατρακυλά στο -12% έναντι του Ευρώ και του δολαρίου.

Παράλληλα, έχει προκληθεί αναταραχή στις αγορές με τον «αποκεφαλισμό» του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου λέγοντας: «Ο Ερντογάν ας ορίσει τον εαυτό του ως κεντρικό τραπεζίτη».

Στο παρελθόν ο Μπαμπατζάν θεωρούταν, κυρίως από τον Ερντογάν, αστέρι στα οικονομικά ζητήματα καθώς είχε τριπλασιάσει το εισόδημα των Τούρκων.

«O κύριος Ερντογάν άδικα ταλαιπωρεί τον κόσμο. Έτσι όπως κυβερνάει με ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να διορίσει τον εαυτό του, δηλαδή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Έτσι μόνος του μπορεί να κάνει αυτό που επιθυμεί και να λέει “αυξήστε  τα επιτόκια, μειώστε τα επιτόκια”. Του προτείνουμε γρήγορη λύση! Είναι κρίμα για τους διοικητές, η Τράπεζα που θα έπρεπε να είναι ο πιο αξιόπιστος οργανισμός του κράτους, να έχει μετατραπεί “στο παιδί για τις σφαλιάρες”. Με αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα και αξιοπιστία της οικονομίας.», είπε ο Μπαμπατζάν.

Στο μεταξύ ένταση έχει ξεσπάσει και για το «όχι» του Ερντογάν στην προστασία των γυναικών από τη βία.

Την Τετάρτη σε συνέδριο θα ανακοινώσει το μανιφέστο που θα ισχύει μέχρι το 2023. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στην Κωνσταντινούπολη οι γυναίκες βγήκαν στα μπαλκόνια.

Η βουλευτής Σμύρνης Σελίν Σαγέκ Μποκέ είπε χαρακτηριστικά: «Ξημέρωσε μια σκοτεινή ημέρα. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που είναι το σωσίβιο των γυναικών, καταργήθηκε μέσα σε μια νύχτα από την κυβέρνηση που κυβερνάται από έναν άνθρωπο. Με την απόφαση αυτή, δολοφονήθηκαν και πάλι οι χιλιάδες γυναίκες οι οποίες σφαγιάστηκαν από τους άνδρες,  στα σπίτια τους ή στη μέση του δρόμου. Καταπατήθηκε το δικαίωμα 42 εκατομμυρίων γυναικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  έδειξε ποιους στηρίζει, αντί να στηρίξει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τις γυναίκες, πήρε το μέρος των τυράννων.»

 


Πηγή: skai.gr





Βράβευση αστυνομικών της ΔΙΑΣ που απέτρεψαν αυτοκτονία 13χρονης

 


Πρόκειται για τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, Αποστόλη Κουσιαλάκη, Αχιλλέα Καραμπουτάκη και Μάρκο Μάκαρη. 

14 Απριλίου 2019 στη 1 το μεσημέρι, 13χρονη Βολιώτισσα, επιχείρησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από γέφυρα στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Αγίας Παρασκευής. Οι τρεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή και έσπευσαν στο σημείο, έφτιαξαν με τα χέρια τους πλέγμα προστασίας και έσωσαν από βέβαιο θάνατο τη νεαρή κοπέλα που έπεφτε από τη γέφυρα στο κενό.

Η βράβευση των τριών αστυνομικών -ηρώων έγινε εχθές το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας, Βασίλη Καραϊσκο, ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθώς και οι γονείς της 13χρονης και η ίδια η κοπέλα.




Καταγγελίες στον Αυγενάκη από τη Μπουκουβάλα για απειλές και ξυλοδαρμό στον Τζούντο


Η επιστολή της Μπουκουβάλα:

«Κύριε Αυγενάκη,

ονομάζομαι Ιουλιέττα Μπουκουβάλα, είναι η δεύτερη φορά που σας στέλνω email. Πήρα το θάρρος να σας μιλήσω λόγω του ότι στην επικαιρότητα υπάρχει η στήριξη των αθλητών.

Εγώ έχω σταματήσει τον πρωταθλητισμό, όμως τα ψυχικά προβλήματα που άφησε η πορεία μου μέσα σε αυτόν τον χώρο δεν έχουν φύγει και αυτή τη στιγμή που σας γράφω δίνω έναν αγώνα για να μην χάσω το χέρι μου από τραυματισμό ο οποίος έχει προέλθει από τις κακουχίες που πέρασα μέσα στον πρωταθλητισμό.

Κατάγομαι από τα Γιάννενα και όταν ήμουν μικρή το όνειρό μου ήταν να γίνω ολυμπιονίκης, ήμουν ταλέντο, ένα παιδί που είχε δύναμη σωματική και ψυχική παραπάνω από τα άλλα παιδιά και έτσι η μάνα μου στα 15 μου πήρε την απόφαση να με στείλει στην Αθήνα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Δεν ήμασταν πλούσια οικογένεια, οπότε θα έπρεπε να βρούμε κάπου να μένω και να τρώω, έτσι ο Πανελλήνιος Γ.Σ με πήρε στις εγκαταστάσεις του. Όταν με πήγε η μάνα μου στην Αθήνα για να με αφήσει (μόνη μου) να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, μου είπε το εξής: παιδί μου βλέπεις από εκεί είναι η Ομόνοια εκεί είναι τα ναρκωτικά, οι γυναίκες που εκδίδονται και όλος ο υπόκοσμος και από εδώ είναι το όνειρό σου, εσύ διαλέγεις πού θέλεις να πας.

Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία μου (γιατί η μαμά μου δεν έμαθε ποτέ ότι όταν μου έδειχνε τους δρόμους τις ζωής έπρεπε να μου πει ότι και στον πρωταθλητισμό γίνεται ό,τι και στην Ομόνοια). Λοιπόν επειδή το 2004 η Ολυμπιακοί θα γίνονταν στην Ελλάδα, η τότε ομοσπονδία, αφού είχε αλλάξει διοίκηση, αποφάσισε να προσλάβει προπονητές για να αναδείξουν αθλητές, προπονητές που στην πορεία έμαθα ότι οι άδειες εξάσκησης που έχουν είναι ένα απλό χαρτί το οποίο δεν ξέρω εάν το σπούδασαν καν η εάν τους το έδωσαν στο χέρι ή και με παραγγελία στο σπίτι.

Οι προπονητές αυτοί λοιπόν λόγω του ότι δεν είχαν ελληνική ιθαγένεια, τους ήταν εύκολο να φέρουν και αθλητές και να τους κάνουν Έλληνες ώστε να παλέψουν για την Ελλάδα (επί πληρωμή φυσικά).

Έτσι δημιουργήθηκε μια πολύ δυνατή ομάδα από όλους αυτούς, χωρίς όμως να εντάξουν κανέναν σχεδόν από τους αθλητή που γεννήθηκε σε αυτή την χώρα, πάλεψε, πόνεσε, έκανε όνειρα κ.α.

Φυσικά από ό,τι καταλαβαίνετε δημιούργησαν έναν κλίμα αντιζηλίας και κόντρας και αυτό γιατί όταν κάποιος αθλητής ήταν με το μέρος τους είχε τα πάντα, ενώ οι άλλοι ούτε καν υπήρχαν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι εννοώ: Ο Ηλίας Ηλιάδης, όταν ήρθε στην Ελλάδα, ήξεραν ότι θα γίνει αυτό που είναι, ήξεραν ότι είναι ταλέντο και είχε τα πάντα, είχε μια ομάδα γύρω του από γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και όλη την ομοσπονδία από επάνω του, εμένα ο τότε προπονητής με πήρε με παράτησε στη Σλοβενία μόνη μου, να κοιμάμαι στο πάτωμα να μην έχω προπονητή, γιατρό, τίποτα. Εκεί ήταν που έσπασα για πρώτη φορά τα αυτιά μου και αναγκάστηκα να τραβάω το υγρό με σύριγγα βάζοντας πετσέτα στο στόμα για να μην ουρλιάζω και βάζοντας κολόνια μετά αντί για οινόπνευμα και αυτό γινόταν καθημερινά και φυσικά οι συνθήκες που μέναμε ήταν απλά απάνθρωπες…

Σε κάποια άλλη χώρα που πήγαμε έπαθα έρπη ζωστήρα στο στόμα από βρόμικο μαχαιροπίρουνο, έφτασε λίγο κοντά στην καρδιά, μέχρι να γυρίσουμε Ελλάδα με βάζανε να κάνω αλατόνερο για να μην μολυνθεί (θεέ μου τι πόνος, τι βασανιστήριο), γυρίσαμε Ελλάδα και έκατσα στο νοσοκομείο 1 μήνα και ο γιατρός μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιο πράγμα.

Όταν γυρίσαμε από την προετοιμασία πριν την Ολυμπιάδα του 2004, η ομάδα του προπονητή Χ μου είπε ότι υπάρχει ένα συμβόλαιο που έχει κάποιους όρους και άμα το υπογράψω θα μπω και εγώ στην ομάδα με τους ευνοημένους. Δεν το υπέγραψα ποτέ γιατί αυτά που μου είπαν ότι γράφει μέσα είναι αντίθετα στις ιδέες που είχα και έτσι μπήκα στη μαύρη λίστα μαζί με έναν άλλο αθλητή που και αυτός δεν υπέγραψε. Από εκεί και πέρα όλοι ήταν εναντίον μου, δόθηκε εντολή κανένας από το προσωπικό του προπονητή Χ να μην μου μιλάει και να μην με βοηθήσουν σε τίποτα. Δόθηκε εντολή στους αθλητές να μην μου μιλάνε και όταν τραυματιζόμουν έπρεπε να βρω μόνη την λύση ή ακόμη και για τα κιλά μου.

Δεν με άφηναν να αλλάξω κατηγορία κιλών, μου λέγαν ότι άμα θα αλλάξω κατηγορία δεν θα με πάρουν στους αγώνες, βάζανε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι φυσικά και δεν είχαν χαρτιά γιατρού, να μου λένε ότι θα πρέπει να πίνω μόνο όρο αντί για νερό και να τρώω μια φέτα του τοστ με χαβιάρι για όλη την ημέρα, και εγώ το έκανα γιατί απλά ήθελα το μετάλλιο.

Κατέστρεψαν τα όργανα μου εσωτερικά, έπαθα έλκος και έφτασα στα όρια της ανορεξίας, και αυτοί γέλαγαν μαζί μου και μου έλεγαν ότι είμαι ένα τίποτα και άμα δεν πάω μαζί τους δεν θα πάρω ποτέ μετάλλιο. Εγώ όμως πήρα και κατάφερα να κάνω πολλά έχοντας μαζί μου έναν προπονητή ο οποίος μόνο με έβριζε και έπρεπε να ανέχομαι να έχει απαίσια συμπεριφορά για προπονητής. Έβαζε την προσωπική του ζωή πάνω από όλα, μας πήγαινε για προετοιμασίες σε χώρους που ούτε οι φυλακόβιοι δεν μένουν και αυτός έμενε αλλού και ήταν συνέχεια στους συγγενείς του γιατί επέλεγε να πηγαίνουμε για προετοιμασίες σε χώρες από τις οποίες προέρχεται, σαλιάριζε μπροστά στα μάτια μας με αθλήτριες και έφτασε στο σημείο μέσα στο αεροπλάνο να υπάρχει σεξουαλική πράξη κάτω από την κουβέρτα με μία συνεπιβάτισσα.

Ο άλλος ο προπονητής, επειδή έβλεπα κάποια πράγματα που γινόταν από θέμα διοίκησης και τα έλεγα, έβαζε αθλητές οι οποίοι ακόμα δεν είχαν γίνει Έλληνες να με σαπίζουν στο ξύλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να μου λένε ότι θα σε σκοτώσουμε.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά τα οποία δεν ξέρω πόσες ώρες πρέπει να γράφω για να τα περιγράψω.

Στην τελευταία Ολυμπιάδα το 2012 κατάφερα μετά από πολύ αγώνα και με μια προσωρινή διοίκηση που μπήκε στην ομοσπονδία να κάνω το ακατόρθωτο.

Με ρώτησαν τι θέλω να κάνουν για εμένα και εγώ τους είπα να αλλάξουν προπονητή.

Και τα καταφέραμε για λίγο, όμως γιατί μετά η προσωρινή διοίκηση έφυγε και ξαναμπήκε η ομάδα του κυρίου που σας ανέφερα, του προπονητή Χ, ξεκίνησε πόλεμος εγώ και ο προπονητής μου, που ευτυχώς δεν μπόρεσαν να τον αλλάξουν, ενάντια σε αυτούς (τουλάχιστον είχα για μια φορά κάποιον να με στηρίζει), δεν μας ήθελαν, δεν ήθελαν καν να πάω στους ολυμπιακούς και έτσι ο προπονητής μου (ο νέος προπονητής μετα την προσωρινή διοίκηση) απευθύνθηκε στην παγκόσμια ομοσπονδία όπου και με στήριξε με την προετοιμασία μου.

Στο αεροδρόμιο φεύγοντας για το Λονδίνο με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι ο αγώνας μου είναι στημένος και δεν θα με αφήσουν ποτέ να πάρω μετάλλιο γιατί απλά είμαι Ελληνίδα όπως μου είπε και στο τηλέφωνο μια ανδρική φωνή με σπαστά ελληνικά.

Αντέδρασα σε λάθος χρόνο και στιγμή γιατί απλά είμαι άνθρωπος και είπα πού είναι οι Έλληνες να με στηρίξουν, και τότε ήρθε η χαριστική βολή. Έδωσα πάτημα στην ομάδα όλων αυτών και με κατέστρεψαν, με διώξανε από το άθλημα, με απείλησαν να αποσύρω τη μήνυση όπου είχα καταθέσει, με ξυλοκόπησαν σε βαθμό να πάω στο νοσοκομείο, μου σπάσαν το αμάξι, μου έβγαλαν όπλο, απείλησαν τη μητέρα μου όπου ήταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, και πολλά αλλά.

Έκανα έναν αγώνα δικαστικό για να δικαιωθώ και τα κατάφερα στα δικαστήρια, όμως δεν αποκαταστάθηκε ποτέ το όνομά μου από όλους αυτούς που με λύπη μου λέω ότι είναι στον αθλητισμό για να καλύπτουν τις βρομοδουλειές που κάνουν εκτός αθλητισμού…

Από ό,τι καταλαβαίνετε, κύριε υπουργέ, όλα είναι ένα παιχνίδι καλά στημένο στο βωμό του χρήματος με θύματα τους αθλητές που δεν θέλουν να είναι σε κλίκες και δεν θέλουν να είναι πιόνια.

Σήμερα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη παλεύω με τον πόνο τον σωματικό γιατί από τις κακουχίες και τους ξυλοδαρμούς έχω πρόβλημα στον αυχένα μου και κινδυνεύω με μικρή αναπηρία στα χέρια αλλά και στον ψυχισμό μου που μου άφησαν όλα αυτά.

Και αναρωτιέμαι: Ο αθλητισμός είναι εκπαίδευση σωματική και ψυχική και η προώθηση του πολιτισμού μας ή η διέξοδος για ξέπλυμα χρήματος και πολλά άλλα….

Δεν με νοιάζει η δημοσιότητα και δεν τη επιδιώκω, γι’ αυτό και γράφω σε εσάς απευθείας.

Με νοιάζει μόνο να καθαρίσει ο χώρος του judo και να φύγουν κάποιοι άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι».



Μπορέλ: Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις

 


Η έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία την οποία κλήθηκε να ετοιμάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Με τίτλο "Η κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας" η έκθεση κάνει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020 σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Ευρωπαίων ηγετών και τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι "το πολιτικό πλαίσιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται κυρίως στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την ραγδαία αύξηση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας" . Υπογραμμίζεται επίσης ότι "η περαιτέρω επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, ιδίως στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της οικονομικής διακυβέρνησης, είχε σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη διμερή ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας".

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στα γεγονότα στον Έβρο το 2020 υπογραμμίζοντας πως "τα τελευταία χρόνια, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν. Έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, όταν η Τουρκία, σε αντίθεση με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, ενθάρρυνε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε καταστάσεις βίας στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μια μεγάλη κρίση αποτράπηκε μετά από ισχυρή διπλωματική δράση, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην 'Αγκυρα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου και κοινή επίσκεψη στα ελληνικά σύνορα από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Προέδρου Ερντογάν στις αρχές Μαρτίου", αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην κρίση με το " Ορούτς Ρέις" σημειώνοντας πως "η Τουρκία ανέπτυξε ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος κοντά στο Καστελόριζο, και επέλεξε την κλιμάκωση με πιθανή μια σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτές οι ενέργειες συνοδεύτηκαν από ρητορική που αμφισβητεί τα δικαιώματα τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας".

Στη έκθεση του Μπορέλ γίνεται αναφορά και στο τουρκο λιβυκό μνημόνιο το "οποίο αύξησε περαιτέρω τις εντάσεις, υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με το μνημόνιο να παραβιάζει τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες τους, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, στις τουρκικές υπερπτήσεις ελληνικών κατοικημένων περιοχών, καθώς σε απειλές με ναυτικές ασκήσεις με συνοδευτική ρητορική τούρκων αξιωματούχων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους".

H έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ αναφέρει επίσης ότι "η κατάσταση άρχισε να αλλάζει προς το τέλος του έτους. Η Τουρκία χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και άρχισε να στέλνει μηνύματα σχετικά με τη σημασία που αποδίδεται στη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της" και προσθέτει ότι "η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Αναφορικά με το μεταναστευτικό στην έκθεση επισημαίνεται ότι "στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, οι μετανάστες ενθαρρύνθηκαν από τουρκικούς παράγοντες να ακολουθήσουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός άτυπου καταυλισμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε άθλιες συνθήκες. Στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 4 Μαρτίου 2020 και των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου 2020, η ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη να συμμορφωθεί πλήρως η Τουρκία με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν το μήνυμα ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρυνθούν να επιχειρήσουν παράνομες μετακινήσεις από ξηρά ή θάλασσα, καθώς και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά "στους αργούς ρυθμούς επιστροφών τις οποίες οι τουρκικές αρχές ανέστειλαν επικαλούμενοι περιορισμούς COVID-19. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Η Επιτροπή επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Στις 14 Ιανουαρίου 2021, η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα επανεισδοχής 1450 επαναπατριζόμενων που η Τουρκία δεν αποδέχθηκε" υπογραμμίζει η έκθεση.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι σε περίπτωση που η 'Αγκυρα τηρήσει τις υποσχέσεις της, η ΕΕ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας σε διάφορα πεδία. Ειδικότερα:

" 1. Μια πιο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής εφαρμογή των βασικών τομέων της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το 2016, ιδίως σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Αυτό θα σήμαινε συγκεκριμένα ότι η Τουρκία θα ξαναρχίσει χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία επιστροφής από τα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από τους 1450 επαναπατριζόμενους των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί.

2. Αντίθετα, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην Ένωση, βασιζόμενοι στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό θα πρέπει να καλύπτει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

3. Η ενίσχυση των ήδη ουσιαστικών οικονομικών μας δεσμών είναι μια άλλη κερδοφόρα κατάσταση και για τις δύο πλευρές, ιδίως στο τρέχον δύσκολο οικονομικό κλίμα. Στο επίκεντρο αυτού θα ήταν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή. Αυτό θα παρέχει επίσης ένα κατευθυντήριο πλαίσιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία.

4. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι χρήσιμη - κυρίως για την υποστήριξη των δεσμεύσεων οικονομικής και τομεακής μεταρρύθμισης της Τουρκίας. Οι προηγουμένως διάλογοι υψηλού επιπέδου που είχαν αναστείλει θα μπορούσαν έτσι να ξαναρχίσουν, σχετικά με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις πολιτικές εξελίξεις, τις εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και να ξεκινήσουν σε άλλα νέα θέματα, π.χ. την πράσινη συμφωνία / κλίμα, την εσωτερική ασφάλεια, τις διαθρησκευτικές σχέσεις και τον πολιτισμό.

5. Η αύξηση των επαφών της κοινωνίας των πολιτών είναι ένα περαιτέρω μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Επιτροπή σκοπεύει να συνεχίσει να διευκολύνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην επόμενη γενιά προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Erasmus +, το Horizon Europe κ.λπ. στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η Επιτροπή παραμένει έτοιμη να ενημερώσει την Τουρκία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των εκκρεμών σημείων αναφοράς που ορίζονται στον χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων".

Ωστόσο, αναφέρεται ότι "εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη μιας γνήσιας συνεργασίας με την ΕΕ, αλλά επιστρέψει εκ νέου σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό να προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Τα περαιτέρω μέτρα της ΕΕ θα πρέπει να είναι εστιασμένα, αναλογικά και αναστρέψιμα, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κατάσταση και στο επίπεδο της απειλής ή της πρόκλησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ενθαρρύνουν την επιστροφή σε μια συνεταιριστική πορεία και να αποφύγουν μια αρνητική δυναμική κλιμάκωσης.

Εκτός από την αναστολή των στοιχείων της προσφοράς εποικοδομητικής συνεργασίας που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να προβλέψουμε έξυπνα, κλιμακούμενα αλλά αναστρέψιμα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενοι σε αυτά που ισχύουν. Αυτά θα μπορούσαν σταδιακά να περιλαμβάνουν:

1. Έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου ·

2. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο των υφιστάμενων πλαισίων κυρώσεων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν νομικά πρόσωπα ·

3. Περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ·

4. Μέτρα που στοχεύουν άλλους τομείς σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές συμβουλές από τα κράτη μέλη κ.λπ.

5. Πρόσθετα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς, όπως απαγορεύσεις εισαγωγών / εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες".

"Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή θα προετοιμάσει επίσης γρήγορα επιλογές για συνεχή χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Δεδομένων των σοβαρών αναγκών επί τόπου και του σημαντικού βάρους που εξακολουθεί να επωμίζεται η Τουρκία, πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επένδυση σε σταθερότητα και αλληλεγγύη. Έχουμε ένα πραγματικό συμφέρον να στηριχθούμε στις ιστορίες επιτυχίας των τελευταίων ετών" καταλήγει η έκθεση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr



Οργή της κοινωνίας κατά του #Koronosyriza

 


Από τους νεοαγανακτισμένους στους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος.

Ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες για τη ζημιά που γίνεται από τις συγκεντρώσεις???

Ένας γάμος στη Μαλεσίνα με 200 άτομα έξω απο την εκκλησία μετράει 13 νεκρούς κ 50 σε ΜΕΘ.

Τα 1.000 έως 5.000 άτομα που μαζεύτηκαν σε 623 συγκεντρώσεις πόσους???



Οργή έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η εικόνα από την ουρά των ασθενοφόρων να μεταφέρουν ασθενείς με κορωνοϊό στον Ευαγγελισμό και όλοι δείχνουν #Koronosyriza.

Στην αύξηση των κρουσμάτων έχει συμβάλει με μεγάλο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωσε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. 

Την σοκαριστική εικόνα ανήρτησε νοσηλεύτρια και δείχνει ασθενοφόρα να έχουν κατακλύσει την είσοδο του μεγαλυτέρου νοσοκομείου της χώρας διακομίζοντας έκτακτα περιστατικά, δίχως τέλος.



Τα social media έχουν γεμίσει με μηνύματα πολιτών που δικαιολογημένα συνδέουν τη ραγδαία αύξηση περιστατικών Covid-19 με τις τελευταίες διαδηλώσεις που οργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο βιολί τον Τσίπρα και ακροαριστερές συμμορίες. Η κοινωνία έξω είναι εξοργισμένοι μετά την εγκληματική και ανεύθυνη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα έγιναν 632 πορείες, από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία επιρρίπτει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα.

ΝΔ : Από τους νεοαγανακτισμένους στους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος

«Από τους νεοαγανακτισμένους και τις συγκεντρώσεις στις οποίες καλούσε ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το ρίσκο, ως τους διασωληνωμένους, ένας μήνας δρόμος», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας όσα δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Ερυθρό Σταυρό.




Μακελειό στο Κολοράντο με δέκα οι νεκρούς από επίθεση σε σούπερ μάρκετ

 


Δέκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, βρήκαν τον θάνατο χθες το απόγευμα μέσα σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Μπόλντερ, στην πολιτεία Κολοράντο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο νεκρός αστυνομικός είναι ο Έρικ Τάλι, 51 ετών, που ήταν «ο πρώτος που έφθασε» στο σούπερ μάρκετ King Soopers, όπου οι αρχές ειδοποιήθηκαν πως κάποιος είχε αρχίσει να πυροβολεί.

«Το Μπόλντερ υπέστη ένα φρικιαστικό και απαίσιο μακελειό σήμερα», είπε ο εισαγγελέας της κομητείας, ο Μάικλ Ντόχερτι.

Ο ύποπτος, αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας, που ανέπτυξε ισχυρή δύναμη στο κατάστημα, έχει συλληφθεί, διευκρίνισε ο εισαγγελέας. Ο κ. Ντόχερτι υποσχέθηκε «δικαιοσύνη» για όλα τα θύματα, «ανθρώπους που ζούσαν τη ζωή τους, έκαναν τα ψώνια τους, και το νήμα των ζωών τους κόπηκε τραγικά από τον οπλοφόρο».





Παρουσιάζονται από το πρωί στα νοσοκομεία οι 206 γιατροί που επιστρατεύτηκαν

 


Ξεκίνησε χθες η παράδοση των φύλλων επίταξης στους 206 ιδιώτες γιατρούς που κλήθηκαν στην επιστράτευση για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι 206 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι θα ενισχύσουν τα κρατικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς αρκετά από αυτά έχουν φτάσει τα όριά τους και η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το ηθικότερο θα ήταν να είχαν προσφερθεί μόνοι τους όπως οι 61 συνάδελφοι τους και να μην χρειαστεί να επιστρατευτούν.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στα φύλλα πορείας τους θα πρέπει να παρουσιαστούν σήμερα στις 08:00 το πρωί στα νοσοκομεία της Αττικής, της 1ης ή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.