Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Τουρκία: Υπόθεση κατασκοπείας στο Πολεμικό Ναυτικό ταράζει τον Ερντογάν- Συλλήψεις στρατιωτικών

 



Τούρκοι αξιωματούχοι συνέλαβαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για διαρροή βασικών πληροφοριών από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ανέφερε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το Ahval, τρεις στρατιωτικοί και ένας πολίτης έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά από έρευνα που ξεκίνησε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, ανέφερε η υπηρεσία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι έχουν διαρρεύσει βασικές πληροφορίες σχετικά με τα ελικόπτερα, τα πλοία και τα όπλα του τουρκικού ναυτικού.

Οι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένων δύο πρόσφατα συνταξιούχων αξιωματικών και ενός λοχία, κατηγορούνται για αποκάλυψη μυστικών κρατικών πληροφοριών, ανέφερε το Anadolu.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν ανώτατο αξιωματούχο από μια διεθνή ιδιωτική εταιρεία ενέργειας που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και πέντε άλλους με την κατηγορία της ενεργειακής κατασκοπείας.


Πηγή: Ahval

skai.gr




Δύσκολες ημέρες έρχονται για τον Νίκο Παππά!! Στην βουλή η δικογραφία σκάνδαλο με εμπλοκή του

 


Ο κ. Καλογρίτσας είχε αποδώσει στο ίδιο υπόμνημα στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ρόλο «οργανωτή» σχεδίου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Δύσκολες ώρες έρχονται για τον Νίκο Παππά, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα, και η δικογραφία κατευθύνεται στην Βουλή με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς η Εισαγγελία διαβιβάζει  στο κοινοβούλιο το σχετικό φάκελο, μετά από έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Κων. Σιμιτζόγλου.

Η δικογραφία διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με βάσει τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα αυτοτελούς έρευνας για αδικήματα που σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου «κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν στοιχεία για ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων πρώην υπουργού (Νίκου Παππά)» και ως εκ τούτου με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις η σχετική δικογραφία αποστέλλεται άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που μετείχε στον διαγωνισμό  συγκεκριμένα έχει καταγγείλει ότι δεν είχε χρήματα να μετάσχει σε αυτόν,  αλλά πείστηκε από τον Νίκο Παππά, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι δικής της επιρροής και προς τούτο του δόθηκαν από αλλοδαπό επιχειρηματία τα 3 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό με την μορφή εγγυητικής επιστολής. Όταν όμως η διαδικασία δεν προχώρησε, όπως είχε οργανωθεί, κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν για να ανοίξει εφημερίδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να καταπέσει, ως όφειλε η εγγυητική επιστολή των τριών εκ που είχε εκδοθεί από την Τράπεζα Αττικής. Η έρευνα για τις καταγγελίες Καλογρίτσα έγινε επί μήνες από την Εισαγγελία και συγκεκριμένα από τον εισαγγελέα Κων. Σιμιτζόγλου ο οποίος υπογράφει και το διαβιβαστικό προς τη Βουλή.

Περιμένουμε την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και ο Νίκος Παππάς, ίσως και το ευχόμαστε ο αρχηγός της συμμορίας Αλέξης Τσίπρας.


 





Εμφανίστηκε για να ξανά ξεφτιλιστεί ο Ζουράρις δείχνοντας την ποιότητα του

 



Είχε καιρό να ξεφτιλιστεί αυτή η τραγική προσωπικότητα και βουλευτής που αλλού στον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις

Μετά από πολύ καιρό που δεν έδινε παράσταση το νούμερο του θιάσου ΣΥΡΙΖΑ Ζουράρις, εμφανίστηκε και έκανε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή την απόφαση για τις συναθροίσεις εξαπέλυσε μιλώντας στον Status 107,7.

Το προκλητικό νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Ζουράρις είπε : «Τα έχω χε@@@@α τα 99 άτομα, τη διάταξη του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Κώστας Ζουράρις, αναφορικά με τα μέτρα για τις συναθροίσεις, αποκαλύπτοντας ότι θα πάει στο συλλαλητήριο, τηρώντας όλα τα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι ‘χοντρό’, γιατί ο υβριστής μου Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν μου ζήτησε συγνώμη για την ύβρη του εναντίον μου και εναντίον της ιστορίας μου και της οικογένειάς μου, αντιστοίχως μ@@@@ες είναι και αυτά για τα 99 άτομα.»

«Θα είμαστε όλοι με δύο μέτρα απόσταση με τις μάσκες»,

είπε για το συλλαλητήριο το νούμερο  Κώστας Ζουράρις.



EMA: Δεν συνδέεται με θανάτους το εμβόλιο της Pfizer

 



Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 δεν συνδέεται με θανάτους ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους και δεν παρουσιάζει καμία νέα παρενέργεια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξέτασε τους θανάτους –ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων– που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty (σ.σ. η ονομασία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech) και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας».

Στην πρώτη της ανακοίνωση για την ασφάλεια του εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα «συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου και δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη, νέα παρενέργεια».

Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη «στις γνωστές παρενέργειες» του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου», τόνισε ο ΕΜΑ.

Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κάποιες χώρες –ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία– έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό.

Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Με fake news ο ακροαριστερός Νίκος Φίλης επιχειρηματολογεί κατά της φύλαξης των πανεπιστήμιων

 


Ψεύτες χωρίς ίχνος ηθικής και ντροπής οι Συριζαίοι!!!

Fake News Φίλη για κάμερες μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες διαβάζουμε στην omadaalithias.gr

Δεν έχει σταματημό η διασπορά fake news από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σειρά είχε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ο οποίος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπει την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών και των φοιτητών μέσω καμερών καθώς και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των e-mails τους και των τηλεφώνων τους.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ανερυθριάστως τα ακόλουθα:

«Αλλά θα έχουμε και ένα rooms control το οποίο θα ελέγχει όλες τις επικοινωνίες του πανεπιστημίου, τα mail, τα τηλέφωνα, το τί λέγεται μέσα σε αίθουσες, τί διδάσκεται, τί εκδηλώσεις γίνονται. Θα 'χουμε κάμερες. Αυτό συνιστά μια άρση ουσιαστικά της δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων.»

Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό που μόλις ανέφερε, δεν προβλέπεται από το νομοσχέδιο να υπάρχει παρακολούθηση μέσα στις αίθουσες καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των e-mails των φοιτητών, ο κ. Φίλης έσπευσε να απαντήσει λέγοντας:

«Πλήρως προβλέπεται, άρθρο 8 και 11, πλήρως προβλέπεται. Βεβαίως, βεβαίως, τα πάντα. Θα υπάρχουν κάμερες, θα υπάρχει έλεγχος όλων των ηλεκτρονικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών και των φοιτητών. Τηλέφωνα, mails και λοιπά τα οποία θα συνδέονται με τη ΓΑΔΑ κατευθείαν.»

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ρητώς: Τα εν λόγω συστήματα δεν καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή  τους χώρους εργασίας των μελών Δ.Ε.Π.

Δείτε το video:





Χαμός στην ΕΣΗΕΑ : Ας μιλήσουμε για την ακροδεξιά, την τρομοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ

 



Επί προσωπικού: "Ας μιλήσουμε για την ακροδεξιά, την τρομοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ" του Νίκου Καρούτζου

Ενοχλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές Τσίπρα κατά Κουρτάκη-Παπαχρήστου. Ενοχλήθηκε επίσης η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η κομματική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ γιατί συγκεντρώθηκε πλειοψηφία για την έκδοση ανακοίνωσης. Και είναι δικαίωμά τους να ενοχλούνται και να ασκούν κριτική. Αυτή είναι η δημοκρατία.

Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα ούτε να κολλούν ταμπέλες πιστεύοντας ότι θα τρομοκρατηθούμε. Τι έκαναν λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κ. Καπάκο Γενικό Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ (με τις ψήφους της δεξιάς κατά ΣΥΡΙΖΑ παράταξης Ενωμένοι Δημοσιογράφοι της Μαρίας Αντωνιάδου με την οποία συγκυβερνούν σε ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ) μέσα στην ενόχλησή τους;

Διοχέτευσαν στην Αυγή, μια πολύ ωραία θεωρία ( την οποία μετά έκανε σημαία η κα Γεροβασίλη) γεμάτη fake news,  που έλεγε τα εξής;

1.     Με τις ψήφους ακροδεξιάς, δεξιάς και Τσαλαπάτη εκδόθηκε  η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ κατά της αγωγής Τσίπρα

2.    Η Συσπείρωση αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση και στη συνέχεια η ανακοίνωση ψηφίστηκε το βράδυ δια περιφοράς.

Κατά την Αυγή λοιπόν αποχώρησαν Καπάκος και Νικολάρα από τη συνεδρίαση. Η αλήθεια είναι πως η κα Νικολάρα επικαλέστηκε ότι έχει δουλειά και έφυγε πριν συζητηθεί το θέμα και ο κ. Καπάκος έμεινε στη συνεδρίαση υβρίζοντας τους πάντες και μιλώντας για συμβόλαια των δύο δημοσιογράφων ενώ θυμήθηκε ότι ο κ. Κουρτάκης είναι εκδότης, πράγμα που δεν κάνει σε άλλες περιπτώσεις όπως ο κ. Βαξεβάνης και φυσικά δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το καταστατικό και να διαγράψει όλους τους εκδότες από μέλη της η ΕΣΗΕΑ όπως παγίως ζητούμε εγώ και ο Γιώργος Βότσκαρης ως μέλη του ΔΣ.

Κατά την Αυγή η ανακοίνωση ψηφίστηκε από τη δεξιά (Ενωμένοι Δημοσιογράφοι), την ακροδεξιά ( ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ την οποία εκπροσωπούμε εγώ και ο Γιώργος Βότσκαρης) και την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του κ. Τσαλαπάτη. Ως εκ τούτου συγκέντρωσε τις ψήφους 7 εκ των 11 μελών του ΔΣ.

 Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ΑΥΓΗ κατά τα πρότυπα της τακτικής Καπάκου μιλάει για ακροδεξιά. Ο κ. Καπάκος άλλωστε έχει … παρελθόν καθώς έχει εκδώσει ουκ ολίγες ανακοινώσεις για την ακροδεξιά ομάδα Καρούτζου, όταν μαζί με τον πρώην υφυπουργό Εργασίας ήθελαν να επιβάλουν την αλλαγή του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ και είναι αλήθεια ότι πέτυχαν με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κατάρρευση συντάξεις και εφάπαξ (το εφάπαξ ήδη περικόπηκε κατά 14%).  Δεν θα απολογηθώ για το χαρακτηρισμό ακροδεξιός που μου αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καπάκος. Αυτός θα πρέπει να τον εξηγήσει. Είναι βέβαιο ότι το κάνει σκόπιμα γιατί γνωρίζει και την πολιτική μου τοποθέτηση και την πολιτική μου διαδρομή αλλά και το θαυμασμό μου στις ιδέες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Αν πράγματι ο Μητσοτάκης ήταν ακροδεξιός τότε πράγματι δηλώνω κι εγώ ακροδεξιός για να τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου. 

Θα ήθελα να θυμίσω όμως στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καπάκο την αλληλουχία των γεγονότων στην νύχτα των κρυστάλλων που προσομοιάζει στις πρακτικές που μετέρχονται έναντι των αντιπάλων τους.

Πέραν τούτου θα θυμίσω ότι η παράταξη της ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα. Είναι μια νέα παράταξη εργαζόμενων σκληρά δημοσιογράφων που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και στην πρώτη κάθοδό της στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους και στις τάξεις της εντάσσονται δημοσιογράφοι που δεν ερωτούνται για την κομματική τους τοποθέτηση αλλά που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσει τέλος στην παρακμή της ΕΣΗΕΑ και η Ένωσή μας να ξαναγίνει αυτό που ήταν. 

Όσο για τη σχέση του κ. Καπάκου και του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ενωμένους Δημοσιογράφους (τη δεξιά κατά Καπάκο και ΣΥΡΙΖΑ) δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Ας απαντήσουν οι ίδιοι και ας πουν γιατί συγκυβερνούν και γιατί έχουν ανάγει την τρίτη παράταξη της ΕΣΗΕΑ, μια κομματική παράταξη που εκπροσωπεί όχι τους δημοσιογράφους αλλά τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, σε πάτρωνα των δημοσιογράφων.


Νίκος Καρούτζος

Μέλος ΔΣ ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ

Πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ



Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

 



Δικογραφία για το χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σχηματίζεται από την Αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, έχουν παραβιαστεί πολλές διατάξεις νόμων και αποφάσεων που αφορούν στις συναθροίσεις και τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία διενεργείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών που έχει την ευθύνη, κατόπιν παραγγελίας του κύριου εισαγγελέα. 

Τα αδικήματα αφορούν την παραβίαση της πρόσφατης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τον νόμο για τις συναθροίσεις, καθώς δεν είχε οριστεί διοργανωτής όπως προβλέπεται και πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά και για παράβαση του άρθρου 285 του ποινικού κώδικα περί δημόσιας υγείας για τον συνωστισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να τυχόν ασκηθούν διώξεις και σε βάρος ποιων. 





Ν.Δ. μπροστά με μεγάλη διαφορά - 64% λέει ναι στην φύλαξη των Πανεπιστήμιων -69% κρίνουν αρνητικά τον Τσίπρα

 



Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, παρουσίασε νέα έρευνα που δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ΝΑΙ στην φύλαξη των πανεπιστήμιων και κρίνει με 69% αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντα σε υψηλά επίπεδα. Νέα Δημοκρατία ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο).

Τρίτο κόμμα, κολλημένο και χωρίς να μπορεί να εισπράξει απο την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΚΙΝΑΛ με μόλις 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες. 

 

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία, δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5%.  

Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες. 

Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.

Ακόμη, 4 στους 10 (41%) τονίζουν ότι είναι στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, το 16% σε καλύτερη αλλά και το 43% σε χειρότερη κατάσταση. 

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. 3 στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Για το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσους θα το κάνουν.

Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.

Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι. Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται. 


Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων; Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει…» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.

   

Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν τραβάει ούτε το κόμμα, ούτε τα στελέχη, ούτε ο αρχηγός του, και μόλις το 15% τον κρίνει θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%). Οι αρνητικές είναι στο 19% και το ισοζύγιο στο 49%. Ακολουθεί η διαχείριση της πανδημίας και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές (ισοζύγιο 14), οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές.

Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές. 

 




Μπότση, Λάμπρη και Μιχαλά καταγγέλλουν τον Κώστα Σπυρόπουλου για σεξουαλική παρενόχληση

 



Οι καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά συνεχίζεται στο χώρο του θεάτρου και πριν από λίγο η Τζένη Μπότση, η Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά κατήγγειλαν δημόσια ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο. Οι τρεις ηθοποιοί εξέδωσαν επίσημη κοινή ανακοίνωση μέσω της δικηγόρου τους, Εύας Γιασματζή.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:

Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία, την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε τη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν.


Πηγή



Το 10% θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου

 



H χώρα μας εξαντλεί τα εμβόλια που παίρνει κάθε εβδομάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη δεύτερη δόση για εκείνους που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση. Με τα εμβόλια που παρέλαβε από την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech αυτή την εβδομάδα, η χώρα έχει λάβει 414.000 εμβόλια (έχει ακόμα παραλάβει 8.000 εμβόλια από τη Μoderna). Χθες είχαν χορηγηθεί 213.735 δόσεις, με 196.009 άτομα να έχουν κάνει μόνο την πρώτη, ενώ 13.000 είχαν κάνει και τις δύο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Κ», το απόθεμα των δόσεων (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της κρατημένης δεύτερης δόσης για όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη) είναι γύρω στις 218.000 δόσεις. Από αυτές, 196.000 χρειάζονται για τη δεύτερη δόση. Η χώρα βασικά δουλεύει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και όπως κατέστησε σαφές χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στην πολιτική που δεν αποσυνδέει τις δύο δόσεις των εμβολίων χρονικά μεταξύ τους.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε την κυβερνητική θέση η οποία εξάλλου έχει προκύψει από επαφή της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία, με τη σύσταση της τελευταίας να μην απομακρυνθούν χρονικά οι δύο δόσεις. Χώρες που το έκαναν αυτό, όπως η Δανία, βρίσκονται σήμερα «στον αέρα».

Αν κανείς πολλαπλασιάσει τον αριθμό των πρώτων δόσεων επί 2, η χώρα διαθέτει τις 396.000 που χρειάζονται για να γίνει και η δεύτερη δόση και λίγες παραπάνω, συνολικά 422.000. Τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Απρίλιο είναι 400.000, αλλά ώς το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόνο από τις Pfizer/BioNTech θα φτάσουν στη χώρα άλλες 404.000 δόσεις (από 91.000 τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ τις ακόλουθες δύο θα αυξηθούν στις 110.000 ανά εβδομάδα).

1,5 εκατ. δόσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εταιρείας, οι παραδόσεις εμβολίων θα προσεγγίσουν το 1,5 εκατ. δόσεις στα τέλη του τριμήνου, αποτελώντας με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα το «άλογο» στην κούρσα των εμβολιασμών των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση έχει συζητήσει το ενδεχόμενο η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της ΑstraZeneca να μην αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες – ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε χθες ότι αυτό θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής καμπάνιας.

Σε αυτή την περίπτωση οι «γραμμές εμβολιασμού» θα διαχωρισθούν για τις μεγαλύτερες ηλικίες και για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών και τις ευπαθείς ομάδες του ίδιου φάσματος. Στις δεύτερες, θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca για το επόμενο δίμηνο και θα χρησιμοποιηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται τις χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer.

H κυβέρνηση πάντως περιμένοντας την έγκριση του τρίτου εμβολίου δεν προχωράει για την ώρα σε κλείσιμο ραντεβού νέων ομάδων πολιτών που θέλουν να εμβολιασθούν, έχοντας κατά νουν το αποτέλεσμα του μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για τον τελικό αριθμό των εμβολίων που θα αποσπάσει η Επιτροπή από τα βρετανικά εργοστάσια της AstraZeneca.


Tάσος Τέλλογλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Λευκός Οίκος: Οργή για την απελευθέρωση του δολοφόνου του δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στο Πακιστάν

 



Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν να απελευθερώσει έναν Πακιστανοβρετανό Ισλαμιστή εξτρεμιστή που είχε καταδικαστεί για τον αποκεφαλισμό το 2002 του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την αναίρεση της καταδίκης σε θάνατο του Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ, ο οποίος ήταν ο κύριος ύποπτος της απαγωγής και της δολοφονίας το 2002 του Ντάνιελ Περλ, δημοσιογράφου της Wall Street Journal. Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την άμεση αποφυλάκισή του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη χαρακτήρισε την απόφαση «προσβολή των θυμάτων τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η Ψάκη κάλεσε την πακιστανική κυβέρνηση να επανεξετάσει γρήγορα τις νομικές επιλογές, όπως να επιτρέψει στις ΗΠΑ να ασκήσουν διώξεις σε αυτούς που αθωώθηκαν.

Η απόφαση του πακιστανικού δικαστηρίου έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν καθώς η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν στην οποία το Πακιστάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.



Πηγή: iefimerida.gr



Έξαλλος ο Ερντογάν: Αποσύρει κρατικά μοντέλα της Volkswagen- Το «χαστούκι» της εταιρίας στην Τουρκία

 



Η τουρκική κυβέρνηση θα αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) από τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων. Παρατηρητές υποπτεύονται πως πρόεδρος Έρντογαν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην ακύρωση της επένδυσής της στην Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επικριτικής για την τουρκική κυβέρνηση εφημερίδας «Sözcü», το προεδρικό γραφείο φέρεται να έδωσε εντολή με εγκύκλιό του προς τα υπουργεία και τις αρχές να αποσύρουν τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) ως υπηρεσιακά. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κίνηση αποτελεί αντίδραση εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της VW να μην επενδύσει στην Τουρκία.

Η VW αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb κοντά στην τουρκική πόλη Manisa. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανέρχονταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Τα επενδυτικά σχέδια της VW ήταν επίμαχα στη Γερμανία λόγω των δημοκρατικών ελλειμμάτων στην Τουρκία. Το κρίσιμο γεγονός (για την ακύρωση της επένδυσης) ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε ακόμη και «εισβολή». Μετά από αυτό το γεγονός η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία. Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορονοϊού να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για την λήψη της απόφασης. Η Volkswagen ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τη σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων».

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μουσταφά Βαράνκ αντέδρασε με αγανάκτηση :«Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν πολιτικά αυτήν την επένδυση στην Τουρκία. Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της», δήλωσε.

Στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του εργοστασίου της Volkswagen (VW). Με το μποϊκοτάζ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ο γερμανικός όμιλος χάνει μια προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει ένα στόλο άνω των 115.000 οχημάτων.


Πηγή: Frankfurter Rundschau, ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Ηλιθιότητα ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται τον Μητσοτάκη για τα εμβόλια ενώ ξέρει ότι είναι θέμα Ε.Ε.

 


Αντιπολίτευση ηλιθιότητας να είχαμε να λέγαμε και σε όποιους πιάσει, κάνει για ακόμα μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι θα κερδίσει κάτι.

Ενώ όλη η Ευρώπη παρακολουθεί το θέμα των εμβολίων που είναι γενικότερο γιατί οι εταιρίες δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες δόσεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ φταίει ο Μητσοτάκης που δεν ήρθαν όλες οι δόσεις των εμβολίων, λες και δεν εμβολιάζεται κόσμος στην Ελλάδα.

Ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνος για την κοινωνία, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες για μικροκομματικά οφέλη λέγοντας ότι  "Η κυβέρνηση δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στο θέμα των εμβολιασμών και στην συνέχεια άρχισε να κυνηγάει τις εξελίξεις.

Πανηγύριζε γιατί εξασφάλισε εμβόλια , έφτιαξε 1014 εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία υπολειτουργούν τα 144 , προώθησε την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ όπως πάνε τα πράγματα ούτε μέσα στο 2022 δεν θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας. 

 «η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες κυνηγάει μονίμως τις εξελίξεις, λόγω των ιδεοληψιών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες πλέον χρεοκοπούν σε όλη την ΕΕ» 

Όσοι ξέρουν και μέσα και σε αυτούς και οι λίγοι νοήμονες που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση δόσεων, ότι είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήταν θέμα προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δόσεις εμβολίου ανά κράτος, και όχι λόγια του αέρα όπως έχει συνηθίσει να ξεστομίζει εύκολα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπατώντας τους πολίτες.



Ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον πρέσβη της Βενεζουέλας;

 



O ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την παρενόχληση ξεχνώντας τον πρέσβη της Βενεζουέλας

«Με το θράσος μπορεί κανείς να κυριεύσει τα πάντα», έλεγε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, τη ρήση του οποίου φέρεται να ακολουθούν πιστά στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του διοργανώνουν στις 4 Φεβρουαρίου πολιτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Μιλάμε για την παρενόχληση». Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τους Ελληνες πολίτες ως… χρυσόψαρα. Διότι ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πρέσβη της Βενεζουέλας που θώπευε μέσα στην πρεσβεία κόρες ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοί δεν τον κατήγγειλαν ποτέ για να τα «μάτια» του σοσιαλισμού; Και καθότι η επικείμενη εκδήλωση είναι διαδικτυακή, θα ήταν καλό να γίνει μία σύνδεση με το Καράκας, για να μιλήσει και -ο τόσο έμπειρος στις παρενοχλήσεις- πρώην πρέσβης…


ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Αριστεροί, ακροαριστεροί με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ αψήφησαν εγκληματικά τα μέτρα για τον COVID-19

 


Για άλλη μία φορά κατώτερος των περιστάσεων και εγκληματικά επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τόπο.

4.000 αριστεροί και ακροαριστεροί διαδηλωτές, γέμισαν εγκληματικά ανεύθυνα το μεσημέρι της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα των πράξεων τους και για το κακό που θα προκαλέσουν στους ίδιους και στους πολίτες γενικότερα, διαδήλωσαν για να μην φυλάσσονται τα πανεπιστήμια,ώστε να μπορούν ανεξέλεγκτοι να αλωνίζουν μέσα κάθε είδους κακοποιοί, ακροαριστερές συμμορίες και συντρόφοι αντιεξουσιαστές που τα έκαναν μπάχαλο και γιάφκες.

Επί 3 ώρες, οι εγκληματικά ανεύθυνοι κυρίως αριστεροί και ακροαριστεροί με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσαν ανενόχλητοι πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι, ομοσπονδίες, σωματεία, μέλη του ΠΑΜΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν παρά την απαγόρευση λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια, όπου είχε προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. ς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δυστυχώς απλώς παρακολουθούσαν από απόσταση τους χιλιάδες διαδηλωτές, χωρίς όμως να επέμβουν σε κανένα σημείο. Με μια ντουντούκα, αστυνομικοί ζητούσαν από τους διαδηλωτές, που πιασμένοι χέρι χέρι είχαν σχηματίσει ανθρώπινες αλυσίδες, να τηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις. 



Έρχεται σκληρό lockdown στην Αττική

 



Ο μέσος ημερήσιος όρος νέων κρουσμάτων, η άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι βασικές παράμετροι που "κοκκίνησαν" την Αττική.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται επιδημιολογικά η Αττική, με την επιτροπή των ειδικών να διατυπώνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και να λαμβάνονται από αυτήν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες θ’ ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική υπολογίζεται στο 0,98%, αλλά αποτυπώνοντας την εικόνα της επιδημίας μερικές μέρες πριν και σήμερα εκτιμάται πάνω από το 1 γεγονός, επίπεδο που συνήθως σημαίνει συναγερμός.