Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Χάπι Μolnupiravir: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί τι είναι και πώς λειτουργεί

 


Συνεχείς προσθήκες έχει το θεραπευτικό “οπλοστάσιο” κατά της Covid-19 και τα νεότερα δεδομένα φέρνουν πιο κοντά εύχρηστη θεραπεία, που θα χορηγείται από το στόμα και με τους ασθενείς στο σπίτι τους. Το αντιικό χάπι από την εταιρεία MSD (Merck Αμερικής) έχει σκορπίσει … ελπίδα στον πλανήτη με τη χώρα μας να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές για άμεση προμήθεια του σκευάσματος που παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά τις δοκιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία MSD, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν σε ευρωπαϊκή συμφωνία προμήθειας – με τη χώρα μας να συμμετέχει ενεργά – και το “τοπίο” γύρω από την προμήθεια του φαρμάκου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εντός μίας με δύο εβδομάδες. Παράλληλα, διαβουλεύσεις γίνονται και ως προς την πιθανότητα διμερούς συμφωνίας, στο “πρότυπο” άλλων χωρών. Οι σωτήριες δόσεις που θα λάβει η χώρα μας εξαρτώνται, όπως εξηγούν στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας, από τη διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων και τη συνεννόηση για την προμήθεια. Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν οι ποσότητες που θα παραλάβει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Merck Αμερικής έχει καταθέσει αίτημα στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για Άδεια Χρήσης Εκτακτης Ανάγκης (EUA) της μολνουπιραβίρης, με την αξιολόγηση του αιτήματος να αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου. Οσον αφορά στην Ευρώπη, η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να καταθέσει αντίστοιχο αίτημα μέσα στο μήνα και η έγκριση υπολογίζεται ότι θα έρθει Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.

Μείωση κατά 50% του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου

 Η υποβολή του αιτήματος βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα από μια προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση από την κλινική δοκιμή Φάσης 3, MOVe-OUT, η οποία αξιολόγησε το molnupiravir σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19 που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου Covid-19 ή/και νοσηλείας.

Κατά την ενδιάμεση ανάλυση, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την μελέτη MOVe-OUT και την πιθανότητα άδειας ή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, η MSD αναμένεται να παράξει 10 εκατομμύρια κύκλους θεραπειών έως το τέλος του 2021, με περισσότερες δόσεις να αναμένεται να παραχθούν το 2022. Η MSD  έχει εισέλθει σε συμφωνίες προμήθειας και αγοράς του molnupiravir με διάφορες κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς «δουλεύει» το χάπι

Πρόκειται, όπως εξηγούν σε πρόσφατη ανάλυσή τους οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και Γκίκας Μαγιορκίνης για ένα σκεύασμα που αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως άλλα αντιϊκά φάρμακα, “εξαναγκάζει” τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Αυτό θεωρητικά έχει ως συνέπεια να μπορεί να μπλοκάρει ακόμα και την ικανότητα του ιού να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. “Κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ασφάλεια του φαρμάκου, σκεπτόμενοι ότι θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει μεταλλάξεις και στο ανθρώπινο DNA. Ωστόσο, από την μία τα νουκλεοσιδικά ανάλογα που προσλαμβάνονται κατά τον πολυμερισμό μορίων RNA δεν εισέρχονται ποτέ στο DNA, ενώ από την άλλη δείχνουν υψηλή προτίμηση στις ιϊκές RNA πολυμεράσες”, επεσήμαναν οι καθηγητές.

Χάπι VS εμβολίου (;)

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του νέου φαρμάκου με το εμβόλιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. “Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Το χάπι είναι για θεραπεία και το εμβόλιο για πρόληψη. Η θεραπεία είναι καλή αλλά η πρόληψη πολύ καλύτερη”, σημειώνει στο Εleftherostypos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το νέο χάπι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το εμβόλιο, που είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προστασίας από βαριά νόσηση και θάνατο έναντι της Covid-19. “Και τα δύο μαζί συμπληρώνουν τα διαθέσιμα ‘όπλα’ που έχουμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά χαρακτηρίζοντας, πάντως, πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη την αποτελεσματικότητα του αντιικού χαπιού. “Είμαστε κοντά σε θεραπεία από του στόματος που θα τη λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι”. Προσθέτει δε ότι σε θετική “τροχιά” βρίσκεται και το χάπι που αναπτύσσει η εταιρεία Pfizer παρόλο που ακόμη δεν έχει υποβάλλει αίτημα για έγκριση. “Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε εξέλιξη στο θέμα των χαπιών”, καταλήγει ο κ. Μανωλόπουλος.


Πηγή : ELEFTHEROSTYPOS.GR



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου