Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη


Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας στην Κορινθία:


Αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έρχονται να παρεισφρήσουν εις βάρος άλλων χρήσεων γης ή να καταπιούν δάση. Οι τοπικές κοινωνίες θα να είναι ωφελημένες από τέτοιες επενδύσεις γιατί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνό ρεύμα, σε αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και  γιατί κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, τόσο στην κατασκευή, όσο και στη συντήρηση.

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία. Είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Διαθέτουμε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και μέσα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από το ΕΣΠΑ, μέσα από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης οι οποίοι σπεύδουν και αναζητούν να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

Εάν σκεφτεί κανείς τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε συνολικά τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να σκέφτεται πάντα πέντε μεγάλα πεδία παρεμβάσεων.

Το πρώτο είναι η παραγωγή ενέργειας: πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο, για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το δεύτερο είναι η βιομηχανία, το πώς «πρασινίζουμε» τη βιομηχανία, ειδικά τομείς όπως το τσιμέντο, όπως τα πετρελαιοειδή, όπου και εκεί γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια.

Το τρίτο είναι οι μετακινήσεις -είναι γνωστό το φιλόδοξο σχέδιο  να προάγουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας- ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα πιο βαριά φορτηγά.

Το τέταρτο αφορά τα σπίτια μας, το πώς τα ψύχουμε, το πως τα θερμαίνουμε, όπου και εκεί ο ηλεκτρισμός έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Και ο πέμπτος τομέας -ίσως και ο πιο δύσκολος- είναι ο αγροτικός, το «πρασίνισμα» του οποίου προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν  μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα ή μέσα σε δύο χρόνια.

Η προστασία των πολιτών αφορά και την προστασία από τις οποίες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, είναι προϊόν αυτής της εξαιρετικά σύνθετης και συχνά απρόβλεπτης διαδικασίας πράσινης μετάβασης. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση και ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για το πως δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στους καταναλωτές από αυτές τις αυξήσεις. Αφενός χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα και αφετέρου σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ -και εκτιμώ και με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- να απορροφήσουμε αυτήν την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε, αφενός, να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, αφετέρου να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, της ελληνικής βιομηχανίας.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου