Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Φυσιολάτρης εθελοντής, εμπρηστής η θύμα λάθος συνεννόησης εθελοντών αστυνομικών;

 




Σειρά ερωτημάτων για την ορθότητα της έρευνας της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας σχετικά με τον δράστη εμπρησμού στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, στις καταστροφικές πυρκαγιές των αρχών Αυγούστου.

Πυρομανής εμπρηστής ή φυσιολάτρης εθελοντής που βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή; Και λάθος συνεννόηση εθελοντών, πυροσβεστών και αστυνομικών τον έμπλεξαν;

Ο 43χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου, που συνελήφθη την 7η Αυγούστου στο Κρυονέρι, με την κατηγορία ότι παριστάνοντας τον εθελοντή έβαζε φωτιές στο δάσος, εν μέσω της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει λίγα εικοσιτετράωρα πριν στη Βαρυμπόμπη, δηλώνει αθώος.

 Τον 43χρονο υπέδειξαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στην περιοχή του Κρυονερίου εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας καθώς, όπως κατέθεσαν αργότερα, στα σημεία του δάσους απ’ όπου είχε περάσει ο 43χρονος ξεπηδούσαν νέες εστίες φωτιάς. 

Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που συνέταξε τη δικογραφία εις βάρος του επισημαίνει σε επίσημα έγγραφα της ότι προέκυψε παρουσία του κατηγορουμένου σε συνολικά τρία σημεία αναζωπυρώσεων. 

Κατά τη σύλληψη του, ο 43χρονος δεν είχε στην κατοχή του αναπτήρα, σπίρτα ή κάποιο άλλο αντικείμενο με το οποίο θα μπορούσε να βάλει φωτιά, ενώ κάτοικοι της περιοχής παρουσιάστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και κατέθεσαν ότι χωρίς τη βοήθειά του δεν θα είχαν καταφέρει να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Τον 43χρονο ενέπλεξαν και κατονόμασαν ως εμπρηστή μέλη ομάδας εθελοντών του Κρυονερίου, όπως και οι χειριστές ενός πυροσβεστικού ερπυστριοφόρου, που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Οι εθελοντές κατέθεσαν ότι «Οσο εμείς σβήναμε τη φωτιά, μας προσέγγισε περίπου δυο-τρεις φορές θέλοντας φαινομενικά να μας βοηθήσει. Σβήναμε ένα μέτωπο προχωρούσαμε στο επόμενο και βλέπαμε ότι εκείνο που είχαμε σβήσει έπαιρνε ξανά φωτιά», κατέθεσε ο χειριστής του ερπυστριοφόρου. 

«Δεν δικαιολογούσε την παρουσία του στον χώρο», πρόσθεσε ο συνοδηγός του οχήματος. Εξίσου επιβαρυντική για τον 43χρονο είναι και η κατάθεση του επικεφαλής ομάδας εθελοντών πυροσβεστών του Κρυονερίου, ο οποίος υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας ότι «η τακτική του ήταν να βάζει φωτιά σε δύσβατα σημεία προκειμένου να καθυστερεί την πρόσβαση σε πυροσβεστικά οχήματα». Κατέθεσε ακόμα ότι ενώ επιχειρούσαν μαζί με ακόμα τρεις εθελοντές σε ρεματιά όπου είχε ξεσπάσει νέα εστία, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε προκειμένου να τους βοηθήσει. 

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου δίνει μια διαφορετική ερμηνεία των όσων εκτυλίχθηκαν στο Κρυονέρι και οδήγησαν στη σύλληψη του. Οπως αναφέρει, η κινητοποίηση των εθελοντών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτου εμπρηστή ξεκίνησε έπειτα από τη μαρτυρία κατοίκου. Ο τελευταίος είδε το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου έναν άνδρα με μπλε δίκυκλο μάρκας Kawasaki Z-750 να βγαίνει από το δάσος όπου υπήρχε φωτιά, ενώ το ίδιο άτομο είχε δει, δύο ημέρες νωρίτερα, σε άλλο σημείο του δάσους, όπου επίσης υπήρχε φωτιά.

Για τις κινήσεις του υπόπτου ο κάτοικος ενημέρωσε τον επικεφαλής της ομάδας των εθελοντών του Κρυονερίου, προτρέποντάς τον να ακινητοποιήσουν τον ύποπτο σε περίπτωση που τον συναντούσαν. Ο επικεφαλής των εθελοντών μετέφερε την πληροφορία στα μέλη της υπόλοιπης ομάδας, δίχως πάντως να περιγράψει με λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της μοτοσικλέτας του υπόπτου. Ετσι, μόλις οι εθελοντές αντίκρισαν τον 43χρονο με το μπλε «παπάκι» (αντί της μηχανής μεγάλου κυβισμού που είχε περιγράψει ο μάρτυρας) τον ακινητοποίησαν και τον παρέδωσαν στην ΕΛ.ΑΣ. 






Σημειώνεται ότι μετά τη σύλληψη του 43χρονου ο μάρτυρας των κινήσεων του υπόπτου κλήθηκε για αναγνώριση στη ΓΑΔΑ. Τι κατέθεσε; «Δεν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που σας ανέφερα ότι είδα να οδηγάει το ανωτέρω δίκυκλο (…) όσον αφορά το δίκυκλο που κατασχέθηκε και μου υπέδειξαν οι αστυνομικοί, δεν πρόκειται για το ίδιο που ανέφερα στην κατάθεσή μου».

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που έχει τα έγγραφα της δικογραφίας η υπόθεση είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Στις εν λόγω φωτογραφίες διακρίνεται ένας 43χρονος, μέλος περιβαλλοντικών συλλόγων και ορειβατικού συλλόγου, ο οποίος συνελήφθη ως αυτός που κατέκαψε δάση κυρίως κοντά στο Κρυονέρι, να συμμετέχει το ίδιο χρονικό διάστημα σε σωτήριες -για κατοικίες- κατασβέσεις πυρκαγιών!       

Επιπλέον ο εν λόγω κατηγορούμενος για εμπρησμό φαίνεται να είναι ένας από αυτούς που έσωσε άλογα από τοπικό Ιππικό Ομιλο και σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται να απομακρύνει ένα από αυτά από την πύρινη λαίλαπα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου