Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Κ. Μητσοτάκης: Υπερπολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα ο Ελληνισμός του εξωτερικού

 


Σημεία από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού:

Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθώ τη συμβολή της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης:

Στην τόνωση των δεσμών της Διασποράς με τη μητέρα-πατρίδα.

Στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Όπως και στην παγκόσμια προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.

Κυρίως, όμως στην ουσιαστική προώθηση των εθνικών μας δικαίων, πάντα σε σταθερή συνεργασία με την Πολιτεία και τη Βουλή. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος συνεχίζεται.

Δεν έκρυψα ποτέ ότι θεωρώ τον Ελληνισμό του εξωτερικού ένα υπερπολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα. Γι’ αυτό, άλλωστε, μία απ’ τις πρώτες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής μας ήταν ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου απ’ τον τόπο διαμονής των εκτός συνόρων συμπολιτών μας. Και μακάρι στην επόμενη Βουλή να βρεθεί άλλη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα μπορέσει να απομακρύνει και αυτά τα τελευταία εμπόδια, έτσι ώστε ο κάθε Έλληνας, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει στην πατρίδα του, να μπορεί να το κάνει από το μόνιμο τόπο διαμονής του.

Ένας απ’ τους βασικούς μας στόχους -είμαι σίγουρος ότι τον συμμερίζεστε και εσείς- είναι η διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας. Και στο πλαίσιο αυτό:

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε ενεργά πανεπιστημιακές έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Υποτροφίες σε φοιτήσεις στην ελληνική γλώσσα.

Στηρίζουμε όμως ενεργά και τη δημιουργία νέων ψηφιακών εφαρμογών, ώστε οι ομογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης, πέμπτης γενιάς, να μπορούν εύκολα και με τη χρήση της τεχνολογίας να μάθουν τη γλώσσα μας. Αναθερμαίνοντας, έτσι, τους δεσμούς με την πατρίδα.

Ανάμεσά τους, θα ήθελα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στην πλατφόρμα «Staellinika», μια πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά.

Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σήμερα που μιλάμε, αριθμεί ήδη 30.000 συμμετέχοντες από 118 κράτη και λειτουργεί μάλιστα συμπληρωματικά σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Βόρειας Αμερικής.

Σύντομα, μάλιστα, θα είναι και στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής.

Σημαντικά βήματα, ωστόσο, γίνονται και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών μας από τις Προξενικές Αρχές. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες «myConsulLive» και «Virtual Assistant» επιδιώκουν να απλοποιήσουν διαδικασίες και να υπερβούν γραφειοκρατίες, ώστε η επαφή με το Ελληνικό Δημόσιο να γίνεται -όπου αυτό είναι εφικτό- χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, κινείται σ’ όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τα παιδιά της. Τα παιδιά που ζουν πέρα από τα σύνορά της. Δεν θα αρνηθώ τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που ακόμη παρουσιάζονται, καθώς, δυστυχώς έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια αδράνειας. Αλλά με βεβαιότητα θα ισχυριστώ ότι “ναι”, τώρα πλέον, η χώρα κινείται βάσει συγκροτημένου σχεδίου για να εντάξει λειτουργικά στον εθνικό κορμό όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί κατοικούν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου