Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Νέο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή 1908 παράνομων οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία

 


Νέο αίτημα προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή 1908 παράνομων οικονομικών μεταναστών που διαμένουν στα ΚΥΤ των νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία, κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση.

Η επιστροφή στην Τουρκία όσων εισήλθαν στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί βάσει της πρώτης παραγράφου της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Περίπου 17 μήνες, η Τουρκία επιμένει να αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς επιχειρήματα. Ωστόσο, οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για Covid-19 στην Ελλάδα και η σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια, όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής, αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου