Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και τον τουρισμό μας

 


Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος. 

Το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να πετύχουμε τον πρώτο σημαντικό στόχο της επιχείρησης "Ελευθερία".

Ως το τέλος Μαΐου, με βάση τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιηθεί και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πλέον ότι θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας γύρω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, και μάλιστα σε ένα ποσοστό άνω του 70%.

Έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται με εκθετικά γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην πολύ καλά οργανωμένη εμβολιαστική μας εκστρατεία αλλά φυσικά και χάρη στην αθρόα συμμετοχή των πολιτών.

Η Ελλάδα, είναι αυτή τη στιγμή, και από τις αρχές Μαΐου, πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς μεταξύ των πιο πλούσιων, ανεπτυγμένων και βιομηχανοποιημένων χωρών του κόσμου.

Αυτό που κατάφερε η μικρή μας χώρα είναι συλλογικό επίτευγμα που αποδεικνύει πόσα σπουδαία πράγματα μπορούμε να πετύχουμε μαζί όταν λειτουργούμε ενωμένοι και βάζουμε στόχο να υπερβούμε τον κακό μας εαυτό που πάντα παραμονεύει.

Ως τώρα 8 εκατ. self test από 2,9 εκατ. πολίτες

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self test, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες.

11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self test. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Πετυχαίνουμε να εντοπίζουμε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που νοσούν και να περιορίζουμε έτσι τη μεταδοτικότητα του ιού ενώ ταυτόχρονα η οικονομία, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία λειτουργούν.

Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε.

Δεύτερον, πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self test σε εβδομαδιαία βάση.

Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά.

Τέταρτον, πέρυσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν πολύ πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας.

Τι αλλάζει από 14 Μαΐου

Από τις 14 Μαΐου:

Η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια στον τουρισμό.

Από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε παραγωγική λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ. 

Ταυτόχρονα με τον προηγμένο αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Προκειμένου να προστατεύσουμε τα νησιά μας κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, θα εφαρμοσθεί από τις 14 Μαΐου στα ταξίδια προς τα νησιά η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού». Συγκεκριμένα:

Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Στις 17 Μαϊου:

ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια,

επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στις 21 Μαϊου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά.

Στις 28 Μαϊου, θα μπορούν να γίνονται παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα όπως και συναυλίες.

Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Από τον Ιούνιο θα αρθούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα για τις εκδηλώσεις, τα μπαρ, τις δεξιώσεις ενώ αναμένεται να επιτραπούν (έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους) γάμοι και βαφτίσια.

Επιδημιολογική επαγρύπνηση

Μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση, την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών, που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής. Έτσι σε εβδομαδιαία βάση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί μέσω του παρατηρητηρίου COVID:

το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,

τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,

το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα

και φυσικά την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια. 

Έχουμε κερδίσει τη μάχη της δημόσιας υγείας

Έναν και πλέον χρόνο τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση, έχει υποχρεωθεί στη μάχη που όλοι δίνουμε κατά της πανδημίας, να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές δημόσιας υγείας που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας, με ορίζοντα ακόμη και μίας εβδομάδας.


Στο επίκεντρο, όμως, των αποφάσεων μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πάντοτε η προστασία της υγείας των ανθρώπων, της δημόσιας υγείας, και στη συνέχεια, της οικονομίας και της εργασίας.

Και τη μάχη της δημόσιας υγείας, συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την έχουμε κερδίσει. Η Ελλάδα, με τις λιγοστές δυνάμεις της, έχει καταφέρει να έχει μικρότερο υγειονομικό αντίκτυπο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και αυτό είναι κατάκτηση όλων μας και όλων σας. 

Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα μέχρι να νικήσουμε ολοκληρωτικά την πανδημία και να απελευθερώσουμε πλήρως την κοινωνία και την οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα.

Ο εμβολιασμός είναι επιλογή ζωής

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας. Τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου COVID δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Και στον αντίποδα, οι γιατροί μάς λένε ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνώσεων αφορούν μη εμβολιασμένους. Κατά συνέπεια, το εμβόλιο λειτουργεί. Και σώζει ζωές. Μας γλυτώνει από μια τεράστια ταλαιπωρία, με σημαντικό ψυχικό, κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το 75% των 60άρηδων και των 65άρηδων που θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Μαΐου, 80% ή και 90%.

Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, και είναι πράξη ατομικής προστασίας και ταυτόχρονα συλλογικής ευθύνης. Είναι επιλογή ζωής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου