Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Πομπέο και Μνούτσιν συζήτησαν την πρόωρη απομάκρυνση Τραμπ

 


Δηλωτικές του πόσο έχει στενεύσει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από τον Τραμπ, ειδικά μετά και την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, είναι οι πληροφορίες που δημοσιεύει το CNBC, ότι ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είναι ανάμεσα στους υπουργούς που συζήτησαν σοβαρά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η 25η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, που οδηγεί στην καθαίρεση του προέδρου και την ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο.

Το CNBC, επικαλούμενο τρεις πηγές, σημειώνει ότι οι μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ έθεσαν σοβαρά επί τάπητος το θέμα, την ώρα ειδικά που οι Δημοκρατικοί πιέζουν για άμεση δράση, διαφορετικά -όπως προανήγγειλε η Νάνσι Πελόζι– θα προχωρήσει σε διαδικασίες για μια εσπευσμένη παραπομπή (impeachment).

Φωνές για ενεργοποίηση της 25ης Τροποποίησης ακούστηκαν από Ρεπουμπλικάνους, αμέσως μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ωστόσο η ιδέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, απομακρύνεται καθώς η διαδικασία θα έχει διάρκεια μιας εβδομάδας και έως τότε ενδεχομένως να μην έχει κανένα νόημα, δεδομένης της αλλαγής εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ένα ακόμα επιχείρημα που λειτούργησε αποτρεπτικά, ήταν η πιθανότητα η αποπομπή του Αμερικανού προέδρου να ρίξει λάδι στη φωτιά της ακροδεξιάς, «ηρωοποιώντας» τον Τραμπ στα μάτια τους.

Όπως εκτίμησαν, κάτι τέτοιο θα έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παρά βραχυπρόθεσμα κέρδη, δοθέντος του ότι ο Τραμπ σε λίγες μέρες αποχωρεί από το Λευκό Οίκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώθηκε στη χρήση της 25ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του που επικαλούνται το Business Insider, οι New York Times και το Reuters.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες και από το επίσημο περιβάλλον τους υπήρχε άρνηση ότι αυτές οι συζητήσεις, περί απομάκρυνσης Τραμπ, έγιναν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου