Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Θα δώσει προεδρική χάρη και στον εαυτό του ο Τράμπ γιατί φοβάται ποινικές διώξεις

 



Θα το κάνει και αυτό ο Ντόναλντ Τράμπ κάτι που δεν έχει κάνει κανένας πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Φοβούμενος ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να τον καθαιρέσουν από πρόεδρο λίγες μόλις ημέρες πριν τελειώσει η θητεία του, ο Τράμπ έκανε διάγγελμα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο λέγοντας: «Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας»

Εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του για να αποφύγει τυχόν ποινικές ευθύνες και θα είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που θα το κάνει.

Η εισβολή οπαδών του Τράμπ στο Καπιτώλιο για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος την Τετάρτη, ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα» χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο.

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι το να δώσει ο πρόεδρος χάρη στον εαυτό του θα είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται προς την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.


Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος με την ουρά στα σκέλια δείχνοντας ότι φοβάται την ποινική δίωξη έκανε το παρακάτω διάγγελμα : 

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοι που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν.  Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία.

Μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γίνει ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.

Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.

Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου