Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Πόσοι μήνες περνούν μέχρι να αναρρώσουν πλήρως

 


Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ασθενών που νόσησαν με COVID-19 διαπίστωσαν επιστήμονες, με τους πρώτους να αισθάνονται πως δεν έχουν αναρρώσει πλήρως καιρό μετά την αρχική διάγνωση

Αρκετοί ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 φαίνεται να μην έχουν αναρρώσει πλήρως δυόμιση μήνες μετά την αρχική τους θετική διάγνωση για κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Annals of the American Thoracic Society επισημαίνουν την ανάγκη επαναληπτικών κλινικών ελέγχων σε ασθενείς που νόσησαν «ανεξαρτήτως βαρύτητας της νόσησης, καθώς δεν δύναται να προβλεφθεί σε ποιον θα παραμείνουν τα συμπτώματα», δήλωσε ο ερευνητής Liam Townsend, M.B., B.Ch., Ph.D., από το Νοσοκομείο St. James στο Δουβλίνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 487 εξωτερικών ασθενών σχετικά με την ανάκαμψη του αναπνευστικού τους συστήματος και τις προσωπικές του αναφορές για την πορεία της υγείας τους μετά την COVID-19. Η επαναξιολόγηση της κλινικής εικόνας για 153 ασθενείς (31%) έγινε σε διάστημα 75 ημερών μετά την διάγνωσή τους,48% εκ των οποίων είχε χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 4% των εξωτερικών ασθενών εξακολουθούσε να παρουσιάζει ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος, ενώ το τεστ κοπώσεως έδειξε πως σε διάστημα έξι λεπτών οι συμμετέχοντες διάνυσαν μια απόσταση 460 μ., ενώ η μειωμένη απόσταση φάνηκε να σχετίζεται με μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία.

Συνολικά, 62% των ασθενών ένιωθαν ότι δεν είχαν αναρρώσει πλήρως, ενώ 47% ανέφερε αίσθημα κόπωσης. Η αυξημένη προσπάθεια στο τεστ κοπώσεως συνδέθηκε με παρατεταμένη κακή υγεία και κούραση. Ωστόσο, τα συμπτώματα επίμονης αναπνευστικής νόσου δεν φάνηκαν να σχετίζονται με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσησης από COVID-19.


Πηγή : ygeiamou.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου