Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Ανακριτής για Μάτι: Υπήρχε δόλος


Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης επανέφερε την Παρασκευή 24 Ιουλίου το αίτημα για συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι: «Σε κάθε περίπτωση έχουν προκύψει και νέα στοιχεία που δικαιολογούν τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης κατά συρροή καθώς και του αδικήματος της έκθεσης της από την οποία προκλήθηκαν στους παθόντες βαριές σωματικές βλάβες», γράφει στην εισαγωγή του εγγράφου του προς τον Εισαγγελέα.

Στις 17 Ιουνίου είχε στείλει για πρώτη φορά ανάλογο αίτημα. Η Εισαγγελία όμως τότε το είχε απορρίψει με βασικό επιχείρημα πως για τα αδικήματα αυτά απαιτείται δόλος. Ο ανακριτής επανέρχεται τώρα με νέο αίτημα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος θεωρεί πως στοιχειοθετείται δόλος. Επιμένει πως όσα έπραξαν συγκεκριμένοι αξιωματικοί πυροσβέστες και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας (συνολικά 12 άτομα) δεν εντάσσονται σε αδικήματα από αμέλεια –δηλαδή πλημμελήματα– αλλά πως στοιχειοθετούν κακουργήματα.

Η «Κ» παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία του νέου εγγράφου

Στο έγγραφο χωρίζει τη διαχείριση της κρίσης σε τρία στάδια (Πρόληψη/ Κατάσβεση, Εκκένωση και Διάσωση) και αναλύει τις ενέργειες και τις παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

«Οι κατηγορούμενοι, είχαν ενδεχόμενο τουλάχιστον δόλο, καθώς (...) είχαν γνώση των συνθηκών και των δυνατοτήτων που είχαν να ελέγξουν τη φωτιά» σημειώνει. Παρότι γνώριζαν πως είχαν διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα, είτε τα χρησιμοποίησαν για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές (Σύμφωνα με τα ευρήματα του ανακριτή η φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor oil ήταν έρπουσα σε θάμνους και άρα ελεγχόμενη), ή τα στείλανε για μεταστάθμευση στην Ελευσίνα (παρότι γνώριζαν πως συγκεκριμένο αεροδρόμιο ήταν κλειστό) είτε δεν τα αξιοποιήσαν καθόλου.

Ο ανακριτής έχει πλέον σχηματίσει μια λίστα με 20 εναέρια που θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει στο Μάτι: «Εάν επιχειρούσαν σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον τρία εναέρια μέσα και συγκεκριμένα από ώρα 16:50 έως και 17:30 και σε δεύτερο χρόνο δηλαδή από τις 17:30 έως και 18:15, άλλα τρία εναέρια μέσα προς ενίσχυση των ανωτέρω ο κίνδυνος θα είχε αποφευχθεί». 

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την έρευνα της ανάκρισης, παρότι γνώριζαν ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής βρισκόντουσαν πλέον στις 17:30 σε άμεση κατάσταση κινδύνου, παρέλειψαν να διατάξουν την εκκένωση της περιοχής και στην συνέχεια να ζητήσουν μια σειρά από διασωστικά μέσα. 

Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 102 ατόμων και η πρόκληση σωματικών βλαβών σε 31 τουλάχιστον άτομα.

Ενδεχόμενος Δόλος

«Στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε δεν απαιτείται πλήρη δικανική πεποίθηση για τη στοιχειοθέτης του δόλου παρά μόνο επαρκείς ενδείξεις» σημειώνει. Σύμφωνα με τον ανακριτή από τους 8 «αντενδείκτες» που εμποδίζουν τη θεμελίωση του ενδεχόμενου δόλου, οι 7 τουλάχιστον δεν προέκυψαν στην υπόθεση:

Μη νοητή αυτοδιακινδύνευση του δράστη
Ελλειψη Λογικού κινήτρου
Λήψη Αποτρεπτικών μέτρων
Συμπεριφορά του δράστη μετά την πράξη.
Κίνδυνος Απώλειας συγγενικών ή αγαπημένων προσώπων.
Βαρύτητα των συνεπειών της πράξης για τον δράστη.
Οικονομική καταστροφή
«Από κανένα σημείο της δικογραφίας δεν προκύπτει πως οι δράστες των οποίων ζητάμε την ποινική δίωξη αυτοδιακινδύνευσαν λόγω των πράξεων τους, καθώς μάλιστα βρισκόντουσαν εκτός της περιοχής κινδύνου» σημειώνει και δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα: Ο μοναδικός εναέριος συντονιστής έφυγε από το σημείο ενώ είχε τουλάχιστον 200 λίτρα καυσίμων ακόμη διαθέσιμα στο αεροσκάφος και μπορούσε να πραγματοποιήσει πτήση για ακόμη 30 με 40 λεπτά. Ο διοικητής του πυροσβεστικού σταθμού Νέας Μάκρης και επικεφαλής της φωτιάς έφυγε από τον τόπο της πυρκαγιάς στις 17:15 και πρώτού φτάσει στο σημείο κάποιος ανώτερος του. Ο Διοικητής της Πρώτης ΕΜΑΚ και νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής είχε λάβει εντολή να μεταβεί στο Νταού Πεντέλης  αλλά «επέλεξε σκοπίμως να παραμείνει στην περιοχή της Κινέτας καθιστώντας έτσι ανενεργό τόσο το έμψυχο δυναμικό όσο και το διασωστικό εξοπλισμό της ΕΜΑΚ ούτε έδωσε εντολή στα πληρώματα των σωστικών λέμβων να μεταβούν από την Ελευσίνα στην πληγείσα περιοχή»

Αναλύει επίσης την συμπεριφορά των δραστών μετά την πράξη: «Όπως προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μέσα από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ (αλλά και μέσα από τη μελέτη της δικογραφίας η οποία ήταν στη διάθεση σας εφόσον τη ζητούσατε και κυρίως από τις καταθέσεις του Δ. Λιότσιου, πραγματογνώμονα της υπόθεσης) οι δράστες, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους».

Όσο για το λογικό κίνητρο, κρίνει πως προκύπτει πλέον με σαφήνεια: «Από τις καταγγελίες του Πραγματογνώμονα Δημήτριου Λιότσιου σε συνδυασμό με το σύνολο της δικογραφίας όπως σε αυτή αποτυπώνονται οι κινήσεις των δραστών και οι επιλογές αυτών να προστατεύσουν μέρη που δεν παρουσίαζαν κανέναν υπαρκτό και υφιστάμενο κίνδυνο (…) και μην αξιοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα που γνώριζαν ότι υπάρχουν (…) Προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (και όχι οι πυροσβέστες οι οποίοι μάχονται με την φωτιά και έθεσαν πράγματί τη ζωή τους σε κίνδυνο για τους οποίους φυσικά και δε ζητήσαμε την ποινική δίωξη) είχε κίνητρο να αφήσει του παθόντες εκτεθειμένους σε κίνδυνο ζωής (…) καθώς με αυτόν τον τρόπο και κυρίως με την εξασφάλιση όλων των εναέριων μέσων κυρίως για την MOTOR OIL και το στήσιμο «παγίδων» στους εσωτερικούς αντιπάλους τους στην Υπηρεσία, ανταγωνιστές  τους στη διαδοχή σε σημαντικές θέσεις που εξασφάλιζαν πέρα από κύρος και άλλου είδους (προφανώς) ωφελήματα, προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση των αρμοδίων στο μέλλον. Ευνοϊκή μεταχείριση η οποία και επήλθε καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή μετά ή εξήλθαν του Σώματος χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια» σημειώνει και παραθέτει τις περιπτώσεις 8 κατηγορουμένων που  αναβαθμίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στο Σώμα και ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς- Επτά τραυματίες



Τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίστηκαν στο Βερολίνο, όταν το πρωί της Κυριακής ένα αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε πεζούς.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στον σταθμό του τρένου Bahnhof Zoo στη γερμανική πρωτεύουσα στις 7 το πρωί (τοπική ώρα). Δεκάδες πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο διάσωσης να έχουν σπεύσει στο σημείο.

Η αστυνομία του Βερολίνου δήλωσε ότι ο οδηγός συνελήφθη και ότι έρευνα για τα αιτία του ατυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που είχε παγιδευτεί κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου και οι διασώστες προσπαθούσαν να τον σώσουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν επτά τραυματίες, ένας εκ των οποίων είναι σοβαρά τραυματισμένος και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

"Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα του δράστη", έγραψε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Τα κίνητρα του περιστατικού ερευνώνται.


31 νέα κρούσματα 9 στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη



Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ βεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα να φτάνει πλέον τα 4.166.

Αναλυτικά τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίστηκαν:

οκτώ κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.
τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,
ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Σάμου.



Φόβοι για νέο κύμα ανέργων στο τέλος του καλοκαιριού


Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας από τον Αύγουστο εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς, καθώς περιορίζονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της πληρωμής των εργαζομένων με την ειδική αποζημίωση των 543 ευρώ τον μήνα, πολλές παραμένουν κλειστές, ενώ όσες έχουν ανοίξει μετά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπουν τον τζίρο τους δραστικά περιορισμένο.

Ηδη, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο έδειξαν μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκατ. άτομα, κατά 20%, μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια, σε σχέση με τον «δύσκολο» μήνα Μάιο, κατά τον οποίο η πανδημία COVID-19 είχε κάνει σαφέστατη την επέλασή της και στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν μικρή μείωση, κατά 3,16%, καθώς σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις από αυτές που κατά κανόνα δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, άνοιξαν και προχώρησαν σε προσλήψεις, κατά κύριο λόγο εποχικές.

Η ανησυχία εντείνεται για τον Ιούλιο, με τις τελευταίες ημέρες του μήνα που διανύουμε να θεωρούνται καθοριστικές για την πορεία της ανεργίας και την κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς πλέον έχει λήξει κάθε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης και απαγόρευσης των απολύσεων που αφορούσε όσους εργοδότες έθεσαν για πρώτη φορά τους εργαζομένους τους σε αναστολή στα τέλη Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» εξακολουθεί να πραγματοποιεί… χαμηλές πτήσεις, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη, ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά 700.000 ή και περισσότερους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ενταχθεί περίπου 5.900 επιχειρήσεις και κάτι περισσότερο από 55.000 εργαζόμενοι.

Για το φθινόπωρο οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, με τους ειδικούς να λαμβάνουν υπόψη τους ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η εγχώρια οικονομία της να έχει εισέλθει σε έναν δεύτερο γύρο υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Η ΓΣΕΕ που δέχεται καθημερινά καταγγελίες από εργαζομένους και ανέργους, εκτιμά πως οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι δραματικές στην αγορά εργασίας, καθώς εφόσον η ύφεση κυμανθεί πέριξ του 8%, έως το τέλος του χρόνου θα χαθούν 153.000 θέσεις εργασίας. Η μείωση θα περιοριστεί στις 115.000 θέσεις εργασίας στην περίπτωση που η συρρίκνωση του ΑΕΠ κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί σε 192.000 άτομα εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%. Μάλιστα, διαπιστώνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου και σε επισφαλή επαγγέλματα, έχουν χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης και συνήθως χαμηλές μισθολογικές απολαβές. Ισες ή και χαμηλότερες από τα 534 ευρώ που αντιστοιχούν στην επιδότηση για όσους είδαν τις συμβάσεις τους να τίθενται σε αναστολή. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το μέτρο της αναστολής θα παραμείνει στη διάθεση των εργοδοτών Αύγουστο και Σεπτέμβριο για εργαζομένους σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, σε καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Από τον Σεπτέμβριο δε, στο κυβερνητικό επιτελείο ωριμάζει η σκέψη να ρίξουν στη μάχη κατά της ανεργίας αυτή τη φορά και όχι διατήρησης της απασχόλησης, ένα πρόγραμμα προσλήψεων που θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.

Να σημειωθεί ότι ήδη τα τελευταία προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ επιδοτούν την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 750 ευρώ τον μήνα, ανά νέο εργαζόμενο. Το ποσό της επιχορήγησης ξεκινάει από το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελουμένου και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες αγγίζει και το 70%.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τσελέντης για τον σεισμό των 4,4 R στην Κεφαλονιά - "Ενεργοποιήθηκε μικρό ρήγμα.."



Την επιστημονική του άποψή για το σεισμό των 4,4 R που  έγινε αισθητός τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κεφαλονιά εξέθεσε ο σεισμολόγος κ. Α. Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook : 

H ανάρτηση του Άκη Τσελέντη : Αγαπητοί φίλοι δυστυχώς δεν μπόρεσα να σας ενημερώσω για το σεισμό έγκαιρα γιατί ήμουν εκτός σύνδεσης σε απομακρυσμένη περιοχή. Αλλά όπως σας είπα Πριν λίγες ημέρες έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό Ρήγμα νοτιοδυτικά τον Βαρδιάνων ρηχό το οποίο αναμένεται να έχει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μικρά γεγονότα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Επειδή η κατευθυντικότητα της διάρρηξης του ρήγματος είναι προς την κατεύθυνση της Κεφαλλονιάς γι’ αυτό αυτοί οι σεισμοί γίνονται πολύ αισθητή. Απολαύσετε το καλοκαίρι σας και ξέχασε τον Εγκέλαδο αλλά να προσέχετε τον κορονοϊό!




Νεκρός διαδηλωτής του Black Lives Matter στο Τέξας



Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε χθες Σάββατο και πολλοί πυροβολισμοί έπεσαν εν μέσω διαδήλωσης Black Lives Matter στο κέντρο του Όστιν στο Τέξας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί την ώρα που ομάδα περίπου 100 ατόμων πραγματοποιούσε πορεία φωνάζοντας «Πάνω οι γροθιές! Αντεπιτεθείτε!».

Η αστυνομία του Όστιν και η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης επιβεβαίωσαν με ανάρτησή τους στο Twitter ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες πληροφορίες.

Η αστυνομία επεσήμανε ότι σύντομα θα παραχωρήσει ενημέρωση στους δημοσιογράφους για το περιστατικό.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο Σιάλτ στη μεγαλύτερη πορεία Black Lives Matter που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και εβδομάδες, ενώ βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν για μία ακόμη νύκτα και στο Πόρτλαντ.

Η αστυνομία στο Σιάτλ έκανε χρήση βομβίδων κρότου και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αφού κάποιοι πυρπόλησαν ένα υπό κατασκευή κέντρο κράτησης ανηλίκων στην κομητεία Κινγκ και ένα δικαστήριο.

Αργά το απόγευμα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η εφημερίδα Seattle Times έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι επεκτείνει την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων και στο Σιάτλ, προκαλώντας την οργή των τοπικών αξιωματούχων αλλά και των διαδηλωτών.

«Είδαμε τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι στην πόλη μας στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς τις άλλες μητέρες», δήλωσε η Λόρνα Μάρεϊ, η οποία συμμετείχε στο Τείχος των Μητέρων του Σιάτλ, ένα κίνημα που μιμείται αυτό που ξεκίνησε από το Πόρτλαντ όπου μητέρες ντυμένες στα κίτρινα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Νύχτα έντασης σε Σιάτλ και Πορτλαντ

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον διαδηλωτές προσπάθησαν να στήσουν ένα οδόφραγμα μπροστά από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και διέλυσαν το πλήθος.

Πέρα από τις εντάσεις όμως οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια εορταστική ατμόσφαιρα χτυπώντας τύμπανα και ρίχνοντας πυροτεχνήματα υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Κάποιοι εξ αυτών συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα μνημείο προς τιμή των Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομική βία.

«Είναι απίστευτο που έρχονται τόσοι άνθρωποι, θέλω απλώς να είμαι μία ακόμη φωνή», δήλωσε ο Σον Ρόμπινσον. «Και το άλλο μου μήνυμα είναι ότι οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Το κίνημα στο Πορτλαντ ξεκίνησε, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στα τέλη Μαΐου κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς. Πήρε όμως μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έφτασαν στην πόλη οι ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των ντόπιων

Η παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την άσκηση υπερβολικής βίας.

Την Πέμπτη ανεξάρτητη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Όρεγκον, αλλά και την παρέμβαση των δυνάμεων της τάξης την 1η Ιουνίου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Λαφαγιέτ, κοντά στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα προτού ο Τραμπ περάσει από το πάρκο για να φωτογραφηθεί σε κοντινή εκκλησία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες και στο Σικάγο, το Κάνσας και την Αλμπουκέρκη, παρά την αντίθεση των δημάρχων των πόλεων.

Ο Τραμπ εμφανίζεται να στηρίζει τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Τετάρτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε «ακραίους πολιτικούς» και το κίνημα για την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων για «τη σοκαριστική άνοδο των πυροβολισμών, των φόνων, των ανθρωποκτονιών και των ειδεχθών βίαιων εγκλημάτων».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Μεγάλη προσοχή στις ηλεκτρονικές απάτες – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους



H μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει οδηγήσει, σε διεθνές επίπεδο, σε αύξηση των κρουσμάτων ηλεκτρονικής απάτης. Απάτες που θα πρέπει να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εξαπατηθούν.

Απάτη SIM Swapping (αντικατάσταση/αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου)

Μία μορφή ηλεκτρονικής εξαπάτησης η οποία την τελευταία χρονική περίοδο έχει εμφανισθεί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας είναι η απάτη της μορφής SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου). Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ ΜΠΕ ο Ιωάννης Tζάνος, group corporate security officer & chief information security officer της Eurobank, «οι εγκληματίες στη συγκεκριμένη μορφή απάτης στοχεύουν στην υποκλοπή και χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου επειδή ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, τράπεζες, κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την αξιόπιστη ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου».

Το κύκλωμα αυτής της απάτης αποτελείται από δύο σκέλη. Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ.Τζάνος προκειμένου να γίνει απόλυτα κατανοητό στον μέσο καταναλωτή «στο πρώτο σκέλος οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του θύματος όπως, για παράδειγμα, τους κωδικούς e-Banking καθώς και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος», το γνωστό «email phishing», ή μέσω κακόβουλου λογισμικού – trojan / malware – που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος ή μέσω αγοράς από διάφορα παράνομα φόρουμ του διαδικτύου. Κατά το δεύτερο σκέλος της απάτης οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM, η οποία είναι μία καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους. Προσποιούνται, είτε τον νόμιμο συνδρομητή ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από αυτόν, και προσπαθούν έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος».

«Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλιά κάρτα, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή, απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας όπως κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή των δραστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται γι’ αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης / OTP ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λ.π.».

Οι οδηγίες που δίνονται στους πολίτες – Τι πρέπει να προσέξουν

– Αν το κινητό τους σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους. Μερικές φορές μπορεί να χάσουν το σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εάν χαθεί η υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσουν με τον πάροχο του δικτύου τους και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει αντικατασταθεί η SIM.

– Να μην κοινοποιούν σε κανέναν και μην εισάγουν σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς e-banking, δηλαδή username και password, ή αριθμούς καρτών. Οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν ζητούν τους κωδικούς των πελατών.

– Να ελέγχουν συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών τους.

Μια ακόμη μορφή απάτης- Υποτιθέμενη βλάβη υπολογιστή

Μια άλλη μορφή απάτης που έχει κάνει την εμφάνιση της γίνεται με τη μέθοδο της παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ή επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή (technical support scams). Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη πχ πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία είναι μάλιστα αρκετές φορές στα αγγλικά. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή / και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει ο κ.Τζάνος «οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των θυμάτων τους, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους για το e-banking. Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή συνεργοί τους».

Συστάσεις στους πολίτες

-Εάν κάποιος καλεί από άγνωστο αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής, χωρίς να έχουν δηλώσει κάποια βλάβη, να διακόπτουν την κλήση.

– Να μην εγκαθιστούν το προτεινόμενο από αγνώστους λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης.

‘Άλλοι τρόποι απάτης που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής

Εκτός από αυτές τις δύο μορφές απάτης υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις απάτης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους με χαρακτηριστική αυτή των απατηλών εντολών πληρωμής μέσω e-mail (BEC-Business Email Compromise, CEO Fraud & Man in the middle attacks). Στην περίπτωση αυτή οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις – προμηθευτές ή πελάτες – κυρίως του εξωτερικού. Μόλις εντοπίσουν e-mail μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, είτε από τις παραβιασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε από άλλες που προσομοιάζουν με τις πραγματικές. Στη συνέχεια, προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Χρήσιμες συμβουλές στους επαγγελματίες

– Να επαληθεύουν τηλεφωνικά, με τον προμηθευτή ή τον πελάτη τους, ότι το αίτημα πληρωμής είναι έγκυρο. Να διασταυρώνουν επίσης τηλεφωνικά τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθούν τα χρήματα.

– Να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι ενημερωμένοι και προσεγγίζουν τα αιτήματα για τη διενέργεια πληρωμών με προσοχή.

Μoney mules – Tι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε

Πρόκειται για άτομα (πολλές φορές ανυποψίαστα θύματα) τα οποία ενεργούν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος. Τους συναντάμε συνήθως σε όλες τις μορφές απάτης. Όπως μας αναφέρει ο κ.Τζάνος «οι δράστες στρατολογούν τα υποψήφια θύματά τους με διάφορες μεθόδους, όπως με διαδικτυακές αγγελίες, με διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με απευθείας αποστολή προσωπικών μηνυμάτων, με σκοπό να τα εξαπατήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για να μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων, χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. Η μεταφορά χρημάτων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς επιτρέπει σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους και να τα μετακινήσουν εύκολα σε όλον τον κόσμο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για προσφορές που υπόσχονται εύκολα χρήματα.

Είναι σημαντικό οι πολίτες αν θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα σχετικής εξαπάτησης, οποιαδήποτε μορφής, να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους και να το καταγγείλουν στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες

«Οι τράπεζες πάντοτε στοχεύουν στη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών και των πληρωμών καθώς και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς», αναφέρει ο κ.Τζανός.

Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή πρόληψης και αντιμετώπισης της απάτης στα μέσα και συστήματα πληρωμών με σκοπό την παρακολούθηση, επεξεργασία και καθοδήγηση στον τομέα αυτό. Η επιτροπή συντονίζει τη συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεργάζεται συστηματικά με λοιπούς αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες συμβουλές ασφαλείας καθώς και για τα μέτρα προστασίας των συναλλαγών σε κάθε τράπεζα οι συναλλασσόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις επίσημες ιστοσελίδες τους, τον ιστότοπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Europol καθώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
newsit.gr


Δεν πέρασε το bullying στην Ελλάδα! Αποχωρούν τα τουρκικά πλοία, εικόνα αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο



Αναμφισβήτητα αυτό είναι ακόμα μία επιτυχία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με σοβαρότητα και μελετημένη διπλωματία "κατατρόπωσε" και πάλι τις κινήσεις του ισλαμιστή δικτάτορα Ερντογάν.

Αποχωρούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή του νοτιανατολικου Αιγαίου, όπου βρίσκονταν τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης της έντασης ωστόσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς η τουρκική Navtex παραμένει σε ισχύ μέχρι 2 Αυγούστου.











Νέα πρόκληση από δημοσιογράφο του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει προπαγάνδα της Τουρκίας



Διαβάζουμε στην omadaalithias.gr για την κατάντια των δημοσιογράφων και των εφημερίδων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν σέβονται ούτε την τιμή και την υπόληψη τους.

Τη θέση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αναπαρήγαγε ο Κώστας Βαξεβάνης με δημοσιεύσεις στα μέσα του και στον λογαριασμό του στο twitter.

Μόνο που λίγες ώρες αργότερα η ίδια η τουρκική πρεσβεία κατέβασε το tweet που υποστήριζε ότι το Ούρουτς Ρέις ξεκίνησε τις έρευνες.


Ακόμα μάλιστα οι επίμαχες δημοσιεύσεις δεν έχουν αποσυρθεί από τα μέσα του Κώστα Βαξεβάνη:



Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανατρέπει άρδην τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας #orucreis #navtex
Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε έρευνες στην "υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας"!
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανατρέπει άρδην τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυναςkoutipandoras.g10:17 PM · Jul 25, 2020


Η στάση του δημοσιογράφου προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο twitter:



Replying to @Kouti_Pandoras
Δεν χάνετε βλέπω ευκαιρία να προβάλετε τα fake news και την Τουρκική προπαγάνδα. Ξέρουν οι Τουρκαλάδες ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στην χώρα μας και κάνουν την δουλειά τους. Πήγε κουβά ο σουλτάνος και προσπαθεί να σώσει το γόητρό του στο εσωτερικό. Και τον βοηθάτε. Ντροπή σας.


Βαξεβάνης: ο άνθρωπος που δεν βαριέται να γίνεται ξεφτιλα σε κάθε ευκαιρία
Kouti Pandoras
@Kouti_Pandoras
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανατρέπει άρδην τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας #orucreis #navtex koutipandoras.gr/article/i-toyr
Replying to @Kouti_Pandoras
Μεγάλη στενοχώρια έπεσε στην Κουμουνδούρου.