Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Βραζιλία: Εικόνες σοκ από την κακοποίηση γυναίκας από αστυνομικό



Το βίντεο όπου ένας αστυνομικός ποδοπατά στον λαιμό μια μαύρη γυναίκα προκειμένου να την ακινητοποιήσει, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης σήμερα στη Βραζιλία, όπου τα περιστατικά αστυνομικής βίας είναι πολλαπλά.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε την 30η Μαΐου, σε μια λαϊκή συνοικία στα νότια περίχωρα του Σάο Πάολο, όμως οι εικόνες έκαναν τον γύρο της χώρας, μετά την προβολή τους χθες Κυριακή από την εκπομπή “Fantastico”, με υψηλή τηλεθέαση, του τηλεοπτικού δικτύου TV Globo.

Στις εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν με κινητό τηλέφωνο, διακρίνεται μια μαύρη γυναίκα, με το πρόσωπο στο έδαφος, να πασχίζει να ξεφύγει, την ώρα που ένας αστυνομικός την πιέζει με δύναμη στον λαιμό με το πόδι του.

Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός σηκώνει το άλλο πόδι του για να ρίξει όλο του το βάρος στον λαιμό του θύματος.

«Όσο πάλευα, τόσο στηριζόταν στον λαιμό μου», περιέγραψε η 51χρονη Βραζιλιάνα, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο TV Globo. Η ταυτότητά της δεν αποκαλύφθηκε, ενώ τα χαρακτηριστικά του προσώπου της είχαν καλυφθεί έπειτα από τεχνική επεξεργασία της εικόνας.



Η γυναίκα εργαζόταν σε ένα μικρό συνοικιακό μπαρ. Περιγράφει ότι προσπάθησε να επέμβει, όταν ένας φίλος της δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς. Η ίδια καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν εναντίον της και με άλλους τρόπους, οι οποίοι δεν καταγράφονται στο βίντεο.

«Του είπα να σταματήσει, με έσπρωξε στα κάγκελα του μπαρ, με γρονθοκόπησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα να πέσω κάτω και μου έσπασε το πόδι», αφηγείται.

«Κατόπιν, ένας έβαλε το γόνατό του στον λαιμό μου και ένας άλλος στα πλευρά μου. Έκανα εμετό τέσσερις φορές», συνεχίζει.

Η κυβέρνηση της πολιτείας ανακοίνωσε χθες ότι οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έρευνα έχει ξεκινήσει.

«Οι εικόνες που πρόβαλε η εκπομπή Fantastico είναι αποτροπιαστικές, αυτή η βίαιη συμπεριφορά ορισμένων αστυνομικών είναι απαράδεκτη», έγραψε σε tweet ο κυβερνήτης Γιοάο Ντόρια, μετά την προβολή του ρεπορτάζ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



«Κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021



Την τόνωση των εισοδημάτων μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης σχεδιάζει η κυβέρνηση από το νέο έτος, με στόχο τα ποσά που θα εξοικονομήσουν τα νοικοκυριά να διοχετευτούν στην κατανάλωση. Η μείωση των αποδοχών συνεπεία της υγειονομικής κρίσης οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στη λήψη μέτρων που θα τονώσουν το σύνολο των εργαζομένων. Το ποσό που αναζητεί η κυβέρνηση για το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της μείωσης θα ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο και αφού προηγουμένως συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους και τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021. Ενας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας που θα κρίνει το μέγεθος των αλλαγών είναι το τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέλιξη που ενδεχομένως θα αναγκάσει την κυβέρνηση να βάλει ξανά χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τις προθέσεις του, δηλαδή να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και εισφορών ύψους 2 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά από τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε μια φυσιολογικότερη κατάσταση.

Το όφελος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους από τη μείωση της εισφοράς θα ξεκινάει από τα 6,6 ευρώ για ετήσια εισοδήματα 13.000 και θα φθάνει στα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ.

Δημοσιονομικός χώρος

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από τον Ιανουάριο του 2021 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023. Τα σενάρια που επεξεργάζεται είναι δύο και είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην υγειονομική κρίση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Ιανουάριο στις αποδοχές που θα λάβουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2022, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Το 2022 η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα», ενώ το 2023 στόχος είναι να καταργηθεί πλήρως. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα δύο σενάρια

1. Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 52,8 ευρώ ετησίως, ενώ μισθωτός με εισόδημα 30.000, όφελος 202,8 ευρώ. Επίσης, μισθωτός με εισόδημα 40.000 ευρώ, από 1.326 ευρώ που πληρώνει σήμερα, θα πληρώσει την επόμενη χρονιά 928,2 ευρώ, δηλαδή όφελος 397,8 ευρώ, ενώ για κάποιον που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ το όφελος ανέρχεται στα 623 ευρώ περίπου. 

2. Η κυβέρνηση εξετάζει και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος έως και 276 ευρώ.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Η κλίμακα

Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα, στην οποία ισχύουν συντελεστές από 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 20.000 ευρώ και φθάνουν το 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω, ως εξής:

– 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

– 2,2% για εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ.

– 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

– 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.

– 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

– 9% για εισόδημα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.

– 10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό καθώς η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Το κόστος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.



ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΕ προς Άγκυρα: Να επανεξετάσει άμεσα την απόφαση για την Αγία Σοφία


Την άμεση επανεξέταση της απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ζητεί η Κομισιόν, μέσω δήλωσης του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και εξουσιοδότησε τον κ. Μπορέλ να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το Συμβούλιο «καταδικάζει την τουρκική απόφαση για μετατροπή ενός τόσο εμβληματικού μνημείου σε τέμενος» και καλεί την Τουρκία «να επανεξετάσει επειγόντως την απόφαση», καθώς «υπονομεύει τον διάλογο και τη συνεργασία».

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» είχε δηλώσει προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του Συμβουλίου, είχε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα. 


Πηγή: skai.gr


Με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι οι 9 συλληφθέντες για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας



Με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι οι αντιεξουσιαστές, μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Σε έξι από τους εννέα κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά το μήνα, ενώ σε έναν κατηγορούμενο επεβλήθη και εγγυοδοσία 1.500 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, εχθές το μεσημέρι, ενώπιον του ανακριτή καθώς εις βάρος τους ασκήθηκε κακουργηματική και πλημμεληματική δίωξη, η οποία αφορά: Στα κακουργήματα κατοχής εκρηκτικών υλών κατ’ εξακολούθηση, έκρηξης κατ’ εξακολούθηση και απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και στα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων, ελευθέρωση κρατουμένου και σε απόπειρα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας, εξύβρισης, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.





Θετική στον κορωνοϊό πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία στα Ιωάννινα



Εστία μόλυνσης οι τουρίστες από την Σερβία.

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον COVID-19.

Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.




Ποιες χώρες πήραν το μέρος της Ελλάδας στην Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις



Πολλές χώρες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις, που επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε τελικά ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Με νέες κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά επισήμανε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών.


Πανηγύρια τέλος μέχρι τέλος Ιουλίου αν και τα καλύτερα πανηγύρια είναι τον Αύγουστο



Με τα κρούσματα να πληθαίνουν στην χώρα μας, από αφίξεις τουριστών, και εστίες εντός συνόρων όπως τα πανηγύρια, η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αποφάσισε να μπει «φρένο» στα πανηγύρια, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Ειδικότερα προτάθηκε:

Η ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά
Η επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Την απαγόρευση των πανηγυριών εξετάζεται να επεκταθεί εάν τα πράγματα χειροτερέψουν έως και τον Δεκαπενταυγουστο που όπως είναι γνωστό γίνονται τα καλύτερα πανηγύρια.