Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Ν. Αναστασιάδης: Τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της


Εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Σημείωσε ακόμη ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, που η Ε.Ε. λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, υπερβαίνουν τα όρια

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι παρόλο που «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε., ο ίδιος ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Κυπριακό

Τον Οκτώβριο, οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν «σίγουρα» να επαναληφθούν, υπογράμμισε ακόμη. Σύμφωνα με το Politico, πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μην ξεγελιέστε, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Από τη μία πλευρά, λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τόσους πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. «Ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές πιέσεις ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για αποτελεσματική αλληλεγγύη και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ που λαμβάνει τις περισσότερες πρωτοβάθμιες αιτήσεις ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό της». Με την Κομισιόν να υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μετανάστευση, «μένει να δούμε τι εννοούν οι βόρειοι εταίροι και φίλοι μας με την αλληλεγγύη», σημείωσε.

Κορωνοϊός και Ταμείο Ανάκαμψης

Χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν» με τις προτάσεις της Κομισιόν, πρόσθεσε. Ειδικά για το μέσο που προσφέρει ο ESM για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας και το αν θα το χρησιμοποιήσει η Κύπρος, απάντησε: «Aν έχουμε ανάγκη, ναι». Μπορεί ωστόσο να μην χρειάζεται, αναφέρει στο Politico.  Η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, υπήρχαν 978 μολύνσεις και 17 θάνατοι από συνολικά λιγότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «εξετάστηκε το 12% του πληθυσμού».

Αυτό «μας επιτρέπει να προωθήσουμε για άλλη μια φορά την Κύπρο ως έναν ελκυστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό». Θα υπάρξουν έλεγχοι για τον τουρισμό, είπε, αλλά η Κυβέρνηση «θα καλύψει όλα τα έξοδα για όποιον έχει θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό ενώ βρίσκεται σε διακοπές, όπως διαμονή, φαγητό και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους». Επιπλέον, ένα «νοσοκομείο 100 κλινών θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ξένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί, ενώ 500 θέσεις σε ξενοδοχεία θα προορίζονται για ασθενείς και μέλη οικογενειών».

Για τα θέματα εκτός Ε.Ε. ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχεί» για την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυστυχώς, στις ΗΠΑ έπειτα από τόσους αιώνες εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ρατσισμό», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την Κίνα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ε.Ε. ήταν πολύ επιεικής μετά την κίνηση του Πεκίνου σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ. «Η Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμπεριφέρθηκαν με σύνεση αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με κατανόηση ... ότι αντί να δημιουργήσουμε εχθρούς, είναι πολύ καλύτερα να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την εξεύρεση λύσεων», επισήμανε. 

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ


Παγκόσμια Ιατρική Ένωση: "Καμπανάκι" για κίνδυνο δεύτερου κύματος κορονοϊού



Για την ανάγκη προετοιμασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας κάνουν λόγο οι ειδικοί. ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της επικείμενης άφιξης τουριστών.

Κατά της πρόωρης και υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ενόψει του ανοίγματος των συνόρων και της επικείμενης άφιξης τουριστών.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες γνωστές εστίες κρουσμάτων, δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι στην «Neuer Osnabruecker Zeitung», δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές «κρυφές» εστίες. Αναφέρεται μάλιστα σε πληροφορίες από την Κίνα, όπου άνθρωποι που είχαν νοσήσει από την Covid-19 εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό.

Στη Γερμανία κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, επισημαίνει ο Γερμανός γιατρός, αλλά «και εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει», αναφέρει και επισημαίνει ότι με την απελευθέρωση των ταξιδιών και τον τουρισμό έρχονται και νέοι κίνδυνοι. Κάνει μάλιστα λόγο για τους υπερμεταδοτικούς ανθρώπους («superspreaders»), οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό σε πολλούς άλλους.

Ο κ. Μοντγκόμερι τονίζει ακόμη κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να επιτραπούν «σε καμία περίπτωση» οι μαζικές εκδηλώσεις. Ενδεχόμενο άνοιγμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων για τους θεατές «θα ήταν καταστροφικό και θα μπορούσε να μας φέρει πολύ πίσω», εξηγεί και συνιστά να ακυρωθούν φέτος όλα τα κομματικά συνέδρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος νέας εξάπλωσης του ιού θα αυξηθεί σημαντικά με την πλήρη επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων.

«Πρέπει να βρεθεί η μέση οδός», δηλώνει ο κ. Μοντγκόμερι και αναγνωρίζει ότι για την προστασία από τον ιό, τα παιδιά θα έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι, αλλά από ψυχολογική και παιδαγωγική άποψη, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο. Για την ανάγκη προετοιμασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο και ο επικεφαλής της Συνέλευσης των Υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων, Γκέοργκ Μάιερ (SPD) από την Θουριγγία.

Ο κ. Μάιερ τονίζει την ανάγκη μέχρι το φθινόπωρο να έχει συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα υγειονομικού υλικού. Συγκεκριμένα σχέδια για την διαχείριση ενός δεύτερου κύματος εκπονεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δηλώνει στην αυριανή «Welt» ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να συνεργαστούν στενά προκειμένου η βοήθεια να μπορεί να δοθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Σήμερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε 407 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 183.678. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 33 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19, με τον αριθμό των θυμάτων να φθάνει τις 8.646. Επιπλέον, 168.900 άτομα θεωρείται ότι έχουν θεραπευθεί, εκ των οποίων οι 400 το τελευταίο 24ωρο.



Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247.gr


Τέλη κυκλοφορίας: Ποιες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο



Χαρτί και μολύβι» έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εξετάζει αλλαγές στα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν καταθέσει ήδη τις πινακίδες για τα οχήματά τους μπορούν αν πληρώσουν τέλος ανά μήνα, να λάβουν τις πινακίδες για το όχημά τους και να ξαναβγούν με αυτό στον δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Φέτος το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να καταργήσει το «πέναλτι» του 1/12 ή των 2/12 και τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας να γίνουν ακόμη φθηνότερα.

Σύμφωνα με το παλαιό σύστημα για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονταν τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Με το νέο σύστημα οι κάτοχοι που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους δεν θα υπάρχει η επιπλέον χρέωση του ενός ή των δύο δωδέκατων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημά του για 3 μήνες θα πληρώσει μόνο τα 3/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. 

Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός του.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων όπως αναφέρει το newsauto, θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου για ένα μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους αν ανακοινωθεί τον Μάιο θα πληρώσει 80 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.

Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ) αλλά ποτέ δεν επέστρεψε τις πινακίδες στην εφορία μετά το πέρας των 30 ημερών τότε η εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ξεφτιλίστηκε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με fake news για την καμπάνια του EOT



«Αξιωματική αντιπολίτευση, ή fake αντιπολίτευση; Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το δεύτερο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στα ψέματα της Κουμουνδούρου για το κόστος της τουριστικής καμπάνιας του ΕΟΤ.    

«Επιλέγει να υιοθετεί οτιδήποτε ψεύτικο διακινούν τα trolls των 0,60 ευρώ του διαδικτύου», συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ προσθέτοντας: «Τελευταίο ατόπημα ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψέματα ότι η καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και των φορέων του τουρισμού μέσω της Marketing Greece θα κοστίσει δήθεν 32 εκατ. ευρώ. Μα δεν μπορούν να δουν ότι όλος ο Προϋπολογισμός του ΕΟΤ είναι 32 εκατ. ευρώ; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτογελοιοποιούνται;».

Και συμπληρώνει: «Κρίμα, γιατί η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης».

Ο Στ Πέτσσς αναφερόμενος στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην προβολή της χώρας μας αυτό το καλοκαίρι σημειώνει:

- Η εποπτεία και η αρμοδιότητα ανήκει και παραμένει στον ΕΟΤ και η στρατηγική του μάρκετινγκ στο Υπουργείο Τουρισμού.

- Η Marketing Greece δεν είναι ιδιωτική διαφημιστική εταιρία. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ.

- Η Marketing Greece αποφάσισε να υλοποιήσει την παραγωγή της καμπάνιας με δικά της έξοδα και να δώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στον ΕΟΤ. Δεν κόστισε λοιπόν στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ.

- Η μόνη ανάθεση που έχει κάνει ο ΕΟΤ στην Marketing Greece είναι 99 χιλιάδες ευρώ πλέον ΦΠΑ, για πληρωμή της διαφήμισης του «GreeceFromHome» στο Facebook και Instagram κάτι που δεν είχε νομική δυνατότητα να κάνει ο ΕΟΤ. Ενώ η Marketing Greece όχι μόνο δε θα έχει όφελος, αλλά θα προσθέσει άλλα 15 χιλ. ευρώ στον ιδιο σκοπό, για μια δράση που έχει ανάγκη ο τουρισμός της χώρας.

«Επομένως, τα υποτιθέμενα 32 εκατ. ευρώ αποτελούν μια από τις πλέον επιπόλαιες προσπάθειες κατασκευής fake news από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καταλήγοντας πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθεί τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Δημιουργία και συνέπεια που είναι άγνωστες λέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ».