Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το Πεκίνο αψήφησε τις ΗΠΑ και ενέκρινε το νόμο για το Χονγκ Κονγκ



Ενέκρινε την Πέμπτη το κινεζικό κοινοβούλιο (Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας) το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, που εκτιμάται ότι περιορίζει το καθεστώς αυτονομίας του. 

Τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου υιοθέτησαν το μέτρο, που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ. Τα μέλη που είχαν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε το αποτέλεσμα της διαδικασίας στις οθόνες.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απείλησαν με νέες κυρώσεις με την ψήφιση του νόμου. Από την πλευρά της, η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι «καμία εξωτερική παρέμβαση για το Χονγκ Κονγκ δε θα γίνει ανεκτή».


Πηγή: skai.gr




Αλλαγές στην Παιδεία: Τρεις Ομάδες Προσανατολισμού - Επανέρχονται τα Λατινικά στις Πανελλαδικές


Κατατέθηκε χθες, το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», με το οποίο εισάγονται μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στην Επιτροπή, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το υπουργείο τονίζει ότι η γενική προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι «από κάτω προς τα πάνω», με αλλαγές που αρχίζουν από το νηπιαγωγείο (όπως η εισαγωγή νέων θεματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων στα αγγλικά), και φθάνουν μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των πανεπιστημίων, όπως η προώθηση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ με την ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων και τη συνεργασία με ΑΕΙ του εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις: 1.Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και 3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από την ερχόμενη χρονιά, επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Εισάγονται πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο για την ερχόμενη σχολική χρονιά (2020-21), τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Το υπουργείο κάνει λόγο για «στροφή σε ένα σύγχρονο σχολείο που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές». Οι νέες θεματικές όπως ο εθελοντισμός, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη από εξαρτήσεις, ο αλληλοσεβασμός και η διαφορετικότητα, η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα, η σεξουαλική αγωγή (κάθε θεματική θα είναι σταθμισμένη με την εκπαιδευτική βαθμίδα και ηλικία των μαθητών), στοχεύουν, όπως αναφέρεται από το υπουργείο στην «ευρύτερη καλλιέργεια και διαπαιδαγώγηση των μαθητών». Οι θεματικές αυτές οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους: Ευ Ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία.

Οργάνωση και παρακολούθηση μαθημάτων - Αξιολόγηση

- Εισάγεται πιλοτικά στο νηπιαγωγείο η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.

- Ενισχύεται η διδασκαλία της πληροφορικής, των κλασσικών γραμμάτων, της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών.

- Διευρύνονται οι μέθοδοι αποτίμησης προόδου των μαθητών, π.χ. μέσω ερευνητικών εργασιών, και αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. στο Γυμνάσιο από 4 σε 7).

- Συστήνεται στο λύκειο η τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Η εισαγωγή της θα είναι σταδιακή και αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α' Λυκείου.

- Στην Γ' λυκείου εισάγεται το «κόντρα» μάθημα, «για την ενίσχυση της γενικής παιδείας», όπως σημειώνει το υπουργείο. Το μάθημα θα προσμετράται στο απολυτήριο (Ιστορία για τους μαθητές που επιλέγουν θετικών κατευθύνσεων και Μαθηματικά για τους μαθητές που επιλέγουν θεωρητική κατεύθυνση).

- Εξορθολογίζεται η διαδικασία προαγωγής και απόλυσης μαθητών (βαθμολογική βάση του 10).

Αξιολόγηση σχολείων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Θεσμοθετείται ένα «συνεκτικό» -όπως χαρακτηρίζει το υπουργείο- πλαίσιο για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, βασισμένο στο τρίπτυχο «Προγραμματισμός - Αυτοαξιολόγηση - Εξωτερική Αξιολόγηση». Επίσης, Λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματικότερη στελέχωση σχολικών μονάδων, όπως διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες περιοχές, μείωση της διάρκειας των πινάκων.

Ρυθμίσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού

Στο νομοσχέδιο εισάγονται, επίσης, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, εκπαιδευτικού που αναλαμβάνει την παροχή συμβουλών και παιδαγωγικής υποστήριξης προς μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, με στόχο, όπως αναφέρει το υπουργείο, «τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων, όπως κρούσματα ενδοσχολικής βίας». Παράλληλα, θεσμοθετείται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείων.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 28 Προτύπων και 34 Πειραματικών Σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ενισχύουν τον θεσμό των σχολείων αυτών. Προβλέπεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού, καθώς μέσω του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Πρότυπο ή Πειραματικό.

Ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ

Οι ρυθμίσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν, όπως αναφέρει το υπουργείο, στην «ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων». Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, αυτόνομα, από κάθε ΑΕΙ, δίχως να απαιτείται έγκριση Υπουργού. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης κοινών (joint) και διπλών (double) προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ καθώς και κατάρτισης θερινών προγραμμάτων.

Επιπλέον, εισάγεται ακαδημαϊκό κριτήριο στις μετεγγραφές. Στο νομοσχέδιο προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β' κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Αλλαγές επέρχονται και στη διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών Αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ο προκλητικός ακροαριστερός καλύπτει τον σύντροφο! Παπαδημούλης-Πολάκης σε πλήρη ξεφτίλα



Τι τον νοιάζει τον προκλητικό ακροαριστερό Παύλο Πολάκη, εάν ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε δυσφορία για τα προκλητικά ακίνητα του Παπαδημούλη και το πώς τα αξιοποιεί, ο γνήσιος προκλητικός ακροαριστερός θα προστατέψει τον σύντροφο Παπαδημούλη.

Σε συνέντευξή του στον Alpha, ο ακροαριστερός προκλητικός Πολάκης υποστήριξε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι απολύτως επαρκείς προσθέτοντας ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο πλούσιος όταν πρωτομπήκε στην πολιτική.

Δικαιολόγησε τον Παπαδημούλη λέγοντας «Εχει εύπορη γυναίκα. Όταν πρωτομπήκε στην πολιτική ήταν πιο πλούσιος. Και από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και από τον Τζοχατζόπουλο και από τον Παπαντωνίου, όλους αυτούς που πλούτισαν από την πολιτική. Γιατί είχε 25 χρόνια μηχανικός, γιατί είχε πλούσια γυναίκα. Είπε ότι είχε εισοδήματα από την ευρωβουλευτική του θητεία, τα οποία έφερε νομίμως και όχι μέσω offshore. Δεν έκρυψε σπίτια στο Παρίσι. Αγόρασε οκτώ ακίνητα, όχι από πλειστηριασμούς».

Δεν παρέλειψε ο ακροαριστερός προκλητικός Συριζαίος Πολάκης να επιτεθεί κατά ΜΜΕ και άλλων κομμάτων υποστηρίζοντας ότι άλλοι πολιτικοί μπήκαν φτωχοί στην πολιτική και βγήκαν με αμύθητη περιουσία. «Προφανώς εγώ δεν θα δώσω τροφή κατασπάραξης ενός ανθρώπου την ίδια στιγμή που βοά ο τόπος γύρω – γύρω με τα 125 ακίνητα του ενός και του άλλου. Εκεί γιατί δεν έχετε κάνει θέμα; Δεν θα ξεπλύνω τα κόμματα, τους πολιτικούς γόνους, τις πολιτικές οικογένειες ανθρώπων που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και βρίσκονται με αμύθητες περιουσίες ή που μπαίνουν στην πολιτική φτωχοί και βγαίνουν με αμύθητα πλούτη», κατέληξε ο προκλητικός ακροαριστερός.

Και αφού κανένας δεν έχει πάρει το μέρος Παπαδημούλη, λαμβάνοντας υπόψη την δυσφορία Τσίπρα, ο προκλητικός Παπαδημούλης χωρίς να ντρέπεται ευχαρίστησε τον ακροαριστερό προκλητικό σύντροφο με ανάρτηση του.


Καθαρή απάντηση από τον σύντροφο Παύλο Πολάκη. Τον ευχαριστώ! #Πολάκης
1:53
1,9 χιλ. προβολές




Αποκάλυψη-βόμβα: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης



Αποκάλυψη-βόμβα για 14.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης -μέχρι στιγμής- που δεν είχαν καταχωρισθεί ποτέ στον ΕΦΚΑ, έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αποδίδοντας εν μέρει και τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις «έκρυβε» και δεν εμφάνιζε τον πραγματικό τους αριθμό!

Χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν ακαταχώρητες, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, συμπληρώνοντας ότι ο ΕΦΚΑ εντόπισε μέχρι στιγμής 14.000 από αυτές. Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων, ο υπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις και στις έκτακτες συνθήκες απουσίας υπαλλήλων από τις υπηρεσίες σχεδόν για ένα δίμηνο λόγω του κορονοϊού, αλλά και στο γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση αιτήσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του «Ηλιος», που από χθες επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από σχεδόν μια διετία απόκρυψής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέσο μηνιαίο εισόδημα προ φόρων στην κύρια σύνταξη ήταν για τον Μάρτιο 814,32 ευρώ για την κατηγορία γήρατος, 521,19 ευρώ για την κατηγορία σύνταξης λόγω θανάτου, 576,70 ευρώ για σύνταξη αναπηρίας και 383,53 ευρώ παίρνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ. Η μέση επικουρική γήρατος ήταν 190,18 ευρώ, θανάτου 117,89 ευρώ και αναπηρίας 145,41 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 2.501.662 άτομα και το μηνιαίο ποσό εισοδήματος προ φόρου σε 2.246.777.200,46 ευρώ.


Κ. ΚΑΤΙΚΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αυτά είναι τα 3 φυτά που είναι τοξικά για τους σκύλους!


Μπορεί τα φυτά να είναι ότι πιο ωραίο έχουμε δει αλλά πρέπει να ξέρετε πως κάποια έχει αποδειχτεί πως είναι τοξικά για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο γι' αυτό δώστε προσοχή! Σας βρήκαμε 3 από αυτά που πρέπει σίγουρα να πετάξετε αν τα έχετε στο σπίτι σας.

Περιέχουν, δηλαδή, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο μας, ειδικότερα στα κουτάβια που έχουν μεγαλύτερη όρεξη για παιχνίδι και εξερεύνηση, και θα πρέπει να προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή ή να μην τρώει τα φύλλα και τα άνθη τους.

Τα 3 τοξικά φυτά για τα σκυλιά

Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Η κατάποση φύλλων και ανθέων αλλά κυριώς των βολβών της τουλίπας, που περιέχει μεγάλη συγκέντρωση τοξικών ουσιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους σκύλους, όπως εμετό, διάρροια, καταστολή και εκροή σάλιου.

Αλόη

Ακόμη και η αλόη, το δημοφιλές φυτό με τις σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σκυλιά. Ενώ το gel της αλόης μπορεί να φαγωθεί άφοβα, η κατάποση των φύλλων μπορεί να φέρει στα σκυλιά εμετό, διάρροια και λήθαργο.

Γαρύφαλλο

Η γαρυφαλλιά, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια που συναντάμε στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, χρειάζεται κι αυτή λίγο προσοχή. Αν το σκυλάκι μας φάει φύλλα ή άνθη θα έχει ελαφρά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η επαφή με το φύλλωμα του φυοτού μπoρεί να προκαλέσει ήπια δερματοπάθεια.

Να σημειωθεί πως ένα είναι το φυτό που διώχνει την γρουσουζιά! Δείτε το εδώ!



Πέθανε σκύλος από φυτό - Μεγάλη προσοχή! Το έχουμε όλοι σπίτι μας

Το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή απ' όλους, μιας και έγινε γνωστή η είδηση, πως ένας σκύλος, πέθανε από ένα φυτό, το οποίο έχουμε σχεδόν όλοι μέσα στο σπίτι μας. Όπως αποδείχθηκε, είναι τελικά επικίνδυνο.

Μια επείγουσα προειδοποίηση στους ιδιοκτήτες σκύλων κάνει μια γυναίκα από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του αγαπημένου της σκύλου από την κατανάλωση ενός δημοφιλούς οικιακού φυτού.

Αυτό είναι το φυτό από το οποίο πέθανε ο σκύλος

Η Κέιτ Βάγκνερ λέει πως το «ατρόμητο και δραστήριο» γαλλικό μπουλντόγκ της, με το όνομα Λίλι, αρρώστησε βαριά αφότου έφαγε μερικά φύλλα από ένας είδος φοίνικα, με την επιστημονική ονομασία Κύκας, ένα κοινό φυτό που μπορεί να είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τα ζώα και τους ανθρώπους εάν φαγωθεί.

Δείτε εδώ και αυτό το φυτό που θα σας φέρει καλοτυχία στο σπίτι. Μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα.

Σε μια δημοσίευσή της στο Facebook νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Βάγκνερ περιέγραψε την εμπειρία της, λέγοντας πως δεν είχε ιδέα ότι το φυτό που αγόρασε από ένα φυτώριο το περασμένο καλοκαίρι, θα γινόταν ο «χειρότερος εφιάλτης» της. «Έχω δει αυτό το φυτό στα ράφια πολλών καταστημάτων δίπλα σε άλλα αβλαβή οικιακά φυτά με καμία ετικέτα προειδοποίησης» έγραψε.

Θανατηφόρο φυτό για το σπίτι

Ο σκύλος της, ηλικίας περίπου 1,5 έτους, πάλεψε για την ζωή του, με τους κτηνιάτρους να του βάζουν μέχρι και σωληνάκι για την κατανάλωση τροφής ενώ του συνταγογράφησαν και φάρμακα. Τελικά, ο σκύλος της πέθανε στις 16 Μαΐου. «Πολέμησε σκληρά, αγάπησε πολύ αλλά τελικά δεν μπόρεσε να συνεχίσει άλλο την μάχη του. Την αγαπήσαμε τόσο πολύ και της δώσαμε όλη την αγάπη και την φροντίδα που θα μπορούσαμε. Είμαστε πραγματικά καταρρακωμένοι».


Πηγή : youweekly.gr


Ανεξέλεγκτοι και επικίνδυνοι οι Ρομά στην Λάρισα! 5 νέα κρούσματα



Μόνο τσαμπουκά και άρνηση είναι οι Ρομά της περιοχής της Λάρισας και αυτή τους η συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού «έβγαλε» η τελευταία μεγάλη ιχνηλάτηση που έγινε στον οικισμό Ρομά, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης και αυτό δείχνει ότι είναι ανεξελεγκτοι.

Στην συγκεκριμένη ιχνηλάτηση που έγινε την 14η ημέρα στο πλαίσιο του «Σχεδίου 0 – 7 – 14» – είχαν ληφθεί συνολικά 351 δείγματα.

Από τα πέντε θετικά δείγματα, τα τέσσερα ελήφθησαν από οικογένειες στις οποίες ήδη υπήρχαν παλαιότερα κρούσματα, ενώ το ένα θετικό δείγμα είναι υπό διερεύνηση.




Μετά τις 21 Ιουνίου η επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων


Η πλήρης λειτουργία των Ποινικών δικαστηρίων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, αρχίζει μετά την 21 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δόθηκε τα μεσάνυχτα στην δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Εξαιρούνται τα αυτόφωρα, η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων, η κλήρωση των ενόρκων, η δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων, κ.λπ., ενώ παράλληλα επαναλαμβάνονται στην κ.υ.α. τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Σύμφωνα με την κ.υ.α. από την Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, ξεκινάει η λειτουργία:

α) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείου,

β) του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας,

γ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου και

δ) των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της κ.υ.α. έχει ως εξής:



«ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Tη λειτουργία από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο άρθρο τέταρτο:

α) του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και των Ειδικών Δικαστηρίων του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 99 του Συντάγματος,

β) του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων της χώρας,

γ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου και

δ) των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.



ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

1. Τη συνέχιση της αναστολής των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 έως και την Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020, μετά την παρέλευση του οποίου άρχεται η πλήρης λειτουργία τους, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο άρθρο τέταρτο.

2. Εξαιρούνται από την αναστολή της παρ. 1:

α) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.

β) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις που εμπίπτουν στις κατωτέρω περιπτώσεις γ' και ε΄, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων.

γ) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

δ) Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος ΠΚ και 82του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α΄ 106) και στην μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ.

ε) Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

στ) Η δημοσίευση αποφάσεων.

3. Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.

4. Οι διασκέψεις καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων. Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης διαδίκων, μαρτύρων και συνηγόρων, η κατά την περ. ε' της παρ. 2 και την παρ. 3 διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιούνται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου και, αν το Δικαστήριο διαθέτει ιστοσελίδα, αναρτάται και σε αυτήν.

5.Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και στα στρατιωτικά δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.



ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ

Για όλο το προσωπικό που απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα Δικαστήρια, στις Εισαγγελίες, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της από 11.3.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α’ 55), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).



ΑΡΘΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, εφόσον διαθέτει, ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών του, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη του για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως, τα υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 25.5.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊούCOVID-19, ήτοι:

1) ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας ή ασπίδας προστασίας προσώπου από τους εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, συνηγόρους και διαδίκους,

2) διαθεσιμότητα αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος σε όλους τους χώρους,

3) τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων,

4) καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων εντός μικρών αιθουσών στα 20-25 άτομα με ανάλογη αύξηση αριθμού ατόμων για τις μεγαλύτερες αίθουσες.

ΑΡΘΡΟ ΠΕΜΠΤΟ

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 1η.6.2020 έως και την έναρξη των δικαστικών διακοπών, ήτοι έως και τις 15.7.2020».


Στο εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι επικίνδυνοι βομβιστές αντιεξουσιαστές



Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν εχθές οι δύο αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη που συνελήφθησαν, ενώ προσπαθούσαν να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο σπίτι του πρώην υπουργού και βουλευτή, Δημήτρη Σταμάτη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα έκρηξης, απόπειρα εμπρησμού, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί φωτοβολίδων και περί ναρκωτικών, αντίσταση και απείθεια.


Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες φέρονται να ανήκουν στην οργάνωση «Αναρχική δράση» η οποία ευθύνεται για πολλές εμπρηστικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη και αναμένονται και άλλες συλλήψεις.








Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές και ληστείες κάθε είδους, σε περιοχές της Κρήτης και της Αττικής


Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με την συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Χανίων, Ρεθύμνου και Αττικής εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις- κλοπές από οικίες και επιχειρήσεις καθώς και κλοπές οχημάτων, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της Αττικής.

Σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος εννέα ατόμων (6 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί), για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές και ληστείες και συνελήφθησαν, 27.5.2020 το πρωί από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές των Νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Αττικής, τέσσερις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Νομοθεσίας περί όπλων και Αρχαιοτήτων.

Από την πολύμηνη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018 έως και των Φεβρουάριο του 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές οχημάτων, καθώς και οικιών και επιχειρήσεων, που δραστηριοποιείται τουλάχιστον στις περιοχές Αττικής, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους με διαρκή δράση και έχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τον τρόπο δράσης και το συντονισμό αλλά και την άντληση πληροφοριών σχετικά με οικίες.

Ως προς τη μεθοδολογία, αρχικά αφαιρούσαν οχήματα που θα χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των κλοπών τοποθετώντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, επέλεγαν τις περιοχές που θα δρούσαν και εντόπιζαν τις οικίες-στόχους και προχωρούσαν στην κατόπτευση τους.

Από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα και προανάκριση, προέκυψε ότι με την παραπάνω μεθοδολογία οι προαναφερόμενοι κατά μόνας ή με διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση και ρόλο, έχουν διαπράξει δύο κλοπές και μία απόπειρα κλοπής οχημάτων σε περιοχή της Αττικής, μια ληστεία σε επιχείρηση, τρεις κλοπές- διαρρήξεις σε οικίες και επιχειρήσεις σε περιοχές των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Αττικής, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και διάφορα εμπορεύματα (καπνικά προϊόντα και οινοπνευματώδη ποτά).

Στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δραστηριότητας εντάσσονται και οι δύο υποθέσεις κλοπών σε οικίες που εξιχνιάστηκαν την 28.02.2020 και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα εκ των οποίων τα τρία άτομα είναι μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, από την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα και προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, αλλά και την ενδελεχή ανάλυση του τρόπου δράσης, προέκυψε ότι οι τέσσερις δράστες που είχαν συλληφθεί την 28.02.2020, εμπλέκονται σε ακόμα τέσσερις υποθέσεις κλοπών-διαρρήξεων και μια υπόθεση ληστείας, κατά το χρονικό διάστημα από 16.10.2018 έως 28.04.2019 σε περιοχές του Δήμου Κισσάμου.

27.05.2020 το πρωί κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχές των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Αττικής, διενεργήθηκαν έρευνες στις οικίες τριών από τους δράστες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, κυνηγετικό όπλο, γεμιστήρας, φυσίγγια και αμφορέας και συνελήφθησαν.

Όπως εξακριβώθηκε, το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα τέσσερις από τους ανωτέρω κρατούνται ήδη σε Κατάστημα Κράτησης.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν αρμοδίως.


Συνελήφθησαν στον Πειραιά δύο ληστές για αρπαγές τσαντών από πεζές γυναίκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής


Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 26-5-2020 στον Πειραιά, δύο  ημεδαποί κατηγορούμενοι για ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κλοπή, ψευδή κατάθεση, πλαστογραφία και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), τους εντόπισαν βραδινές ώρες της 25-5-2020 στον Πειραιά, επιβαίνοντες σε δύο μοτοσυκλέτες κινούμενους πλησίον του πεζοδρομίου προς αναζήτηση υποψήφιων θυμάτων.

Στη θέα των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο, για να ακινητοποιηθούν λίγο αργότερα και να προσαχθούν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, η οποία τους αναζητούσε.

Από την έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του έτους 2019, είχαν ενωθεί για να διαπράττουν αρπαγές τσαντών από πεζές γυναίκες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, αφού εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, κυρίως πεζές γυναίκες, τα προσέγγιζαν επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτες και κινούμενοι με χαμηλή ταχύτητα τους αφαιρούσαν βίαια τις τσάντες τους. Για να αποκόπτουν τους ιμάντες των τσαντών, χρησιμοποιούσαν αιχμηρό αντικείμενο σε σχήμα κάρτας, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους κατά τον έλεγχο.

Επιπρόσθετα και προκειμένου να αποφεύγουν την ταυτοποίηση τους, κάλυπταν τα στοιχεία των πινακίδων των μοτοσυκλετών με φιμέ υαλοπίνακα και φορούσαν κράνη ή χειρουργικές μάσκες.

Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης σκληρότητας και της αδιαφορίας για το αποτέλεσμα των πράξεων τους, συνιστά η περίπτωση ηλικιωμένης γυναίκας που αντιστάθηκε για να διατηρήσει στην κατοχή της την τσάντα της και έπεσε θύμα έντονης σωματικής βίας, με αποτέλεσμα τη σφοδρή πτώση της στο έδαφος και το σοβαρό τραυματισμό της.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν τρεις περιπτώσεις ληστειών και μία περίπτωση κλοπής, στις περιοχές Αλίμου, Γλυφάδας και Πειραιά.

Μετά από έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- δίκυκλες μοτοσυκλέτες, -2- κράνη μηχανής, -3- πλαστές πινακίδες Ι.Χ.Ε., -2- κινητά τηλέφωνα και αιχμηρό αντικείμενο σε σχήμα κάρτας, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την αποκοπή των ιμάντων τσαντών.

Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου



Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία σύμπτωση, η οποία έχει τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό και νομίζω ότι ειδικά σήμερα αξίζει να αναδειχθεί, καθώς πριν από ακριβώς 41 χρόνια, το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Και τώρα, 41 χρόνια μετά, ανακοινώνεται μία μεγάλη, εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Έναν μηχανισμό που θα ενισχύσει όλα τα κράτη-μέλη, να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Τότε, πριν από 41 χρόνια, η χώρα μας ξεκινούσε τη μεγάλη της ευρωπαϊκή πορεία μαζί με μόλις εννέα εταίρους. Σήμερα οι εταίροι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, αλλά δείχνει ότι ξέρει να προχώρα μπροστά με μεγάλα άλματα οπότε αυτό είναι απαραίτητο.

Και βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε και στην χώρα μας ότι η Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη. Κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015. Το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πρόεδρο της Επιτροπής, την κυρία von der Leyen, είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο, είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας. Είναι πολύ μεγάλο, είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευέλικτο. Είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Κινείται πολύ περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο στη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα.

Και βέβαια δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό -όπως είπα- είναι φιλόδοξο και η Επιτροπή έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Τώρα ήρθε η ώρα το Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να αδράξει και την ευκαιρία που ανοίγεται συνολικά για την Ευρώπη, να ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η Ελλάδα θα λάβει από αυτό το πρόγραμμα μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιστεύω ότι είναι, επίσης, και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο.

Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε.

Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ένα άρθρο που διάβαζα σήμερα το πρωί, διάβασα μία ενδιαφέρουσα φράση, και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.

Ξέρετε καλά ότι στην ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρούσε πάντα γραμμικά, ούτε με τους ίδιους ρυθμούς. Περιόδους στασιμότητας ή και οριακής οπισθοχώρησης τις ακολουθούσαν πυκνά χρονικά διαστήματα, όπου η Ευρώπη κατάφερνε και έκανε μεγάλα άλματα προς τα εμπρός. Νομίζω και τώρα είναι μία τέτοια ευκαιρία.

Και κάποιοι εταίροι μας, που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα με σκεπτικισμό αυτή την πρόταση, νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τελικά ότι και η δική τους ευημερία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή αγορά, από την ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να μείνει όρθια και ευημερούσα.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία μεγάλη ευκαιρία και για την Ευρώπη αλλά και για την χώρα μας. Και ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να αφήσει πίσω της τα μικρά βήματα και να τολμήσει ένα μεγάλο άλμα. Όπως και εμείς πάντα ζητούσαμε ότι έπρεπε να κάνει. Αλλά είναι νομίζω μία ευκαιρία και για την πατρίδα μας να κάνει ένα μεγάλο εθνικό άλμα προς τα εμπρός.

Θα έχουμε την ευκαιρία τους επόμενους μήνες και όταν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο χρηματοδότησης -εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα, γιατί όχι και στο επόμενο Συμβούλιο- να συζητήσουμε αναλυτικά και να σχεδιάσουμε τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του μεγάλου επενδυτικού εργαλείου που τίθεται στη διάθεση της χώρας μας.




Ο παγκόσμιος τουρισμός μπορεί να μειωθεί κατά 70% το 2020



Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο κ. Πολολικασβίλι εξηγεί ότι ο Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%, ανάλογα με το πότε θα ανοίξει κάθε χώρα τα σύνορά της. «Υπολογίζω ότι το πιθανότερο είναι μια μείωση της τάξης του 70%», δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι πρόκειται για την σημαντικότερη πτώση από τότε που άρχισε να καταγράφεται η τουριστική κίνηση, στις αρχές των ετών του 1950. Τονίζει ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι εκτιμήσεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι τον Αύγουστο θα είναι ανοιχτά τα σύνορα των τουριστικών προορισμών.

«Φέτος θα δούμε περισσότερους ταξιδιώτες να παραμένουν στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα εξομαλύνουν την λειτουργία τους πριν από το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου», προσθέτει ο επικεφαλής του UNWTO και τονίζει ότι ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προτεραιότητες των τουριστών, οι οποίοι θα επιλέξουν πλέον προορισμό με βάση και το επίπεδο υγειονομικής φροντίδας.

Μια τάση η οποία είχε ξεκινήσει ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού και αναμένεται να ενισχυθεί, σημειώνει ο κ. Πολολικασβίλι, αφορά το αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε αγροτικές περιοχές και την αντίστοιχη μείωση του τουρισμού στις πόλεις. «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, διότι προσφέρει επιπλέον έσοδα σε περιοχές οι οποίες συχνά πλήττονται από την αστυφιλία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια τάση η οποία με τον κορονοϊό λαμβάνει επιπλέον ώθηση. Τα ταξίδια στα χωριά και στα βουνά θα συνεχίσουν να αυξάνονται και κατά τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ο αστικός τουρισμός, αντιθέτως, θα υποστεί αρχικά μείωση», αναφέρει. Ο UNWTO είχε ασχοληθεί ήδη με το θέμα, αναδεικνύοντας την στροφή προς τις αγροτικές περιοχές και ως πιθανή λύση για την υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες, ειδικά με την ανάπτυξη μιας νέας μεσαίας τάξης, σε χώρες όπως η Κίνα.

Ο Οργανισμός, από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους κλάδους των αερομεταφορών και των επιχειρήσεων φιλοξενίας, έχει αναπτύξει προτάσεις για τις χώρες – τουριστικούς προορισμούς τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα απόψε. Σύμφωνα με την Handelsblatt, θα προτείνεται μεταξύ άλλων η χρήση της τεχνολογίας για ανέπαφη διαδικασία Check-in στα ξενοδοχεία, αλλά και η χρήση εφαρμογών για την καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών ενδεχόμενου κρούσματος. Οι χώρες θα πρέπει μάλιστα να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές, ενώ συνιστάται στα ξενοδοχεία να διαθέτουν επιπλέον δωμάτια για πιθανά κρούσματα. «Επίσης τα τεστ στα σύνορα ή ένα “διαβατήριο υγείας” με πληροφορίες για ανοσία του ατόμου θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες να φέρουν μαζί τους τον ιό», επισημαίνει ο κ. Πολολικασβίλι.

Αναφερόμενος στην πληροφορία που θέλει κάποιες χώρες να σκέφτονται να μην επιτρέψουν την είσοδο σε άτομα από την Σουηδία, επειδή η χώρα δεν εφάρμοσε μέτρα περιορισμού κατά την πανδημία, ο επικεφαλής του UNWTO εμφανίζεται αρνητικός. Επιπλέον, υποστηρίζει «το άνοιγμα όλων των χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο των κρατών – μελών της ΕΕ» και αναφέρεται συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικός προορισμός διακοπών και δεν είχε σχεδόν καθόλου κρούσματα».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Τουρισμού, ο κ. Πολολικασβίλι τονίζει ότι και κατά το παρελθόν έχει ανακάμψει σχετικά γρήγορα έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις. «Ο κλάδος είναι πολύ ανθεκτικός. Θα κρατήσει ωστόσο κάμποσο μέχρι να ξαναδούμε τα ρεκόρ των προηγούμενων χρόνων», τονίζει, ενώ αποφεύγει για την ώρα μια πρόβλεψη για το 2021.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΝΥΤ: Απέλαση χιλιάδων Κινέζων φοιτητών σχεδιάζουν οι ΗΠΑ



Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ακυρώσουν τις βίζες χιλιάδων Κινέζων μεταπτυχιακών φοιτητών για τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η ενέργεια αυτή, την οποία ανέφερε πρώτη η εφημερίδα New York Times, θα μπορούσε να επηρεάσει 3.000 έως 5.000 Κινέζους σπουδαστές και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν οι πηγές αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται ένας νυν κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα άλλο πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις συζητήσεις της κυβέρνησης.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει με το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές αυτής της πόλης και ορισμένες δυτικές χώρες φοβούνται ότι θα υπονομεύσει τις ελευθερίες και θα θέσει σε κίνδυνο τον ρόλο της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι Κινέζοι φοιτητές που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απελαθούν, αφού προηγουμένως ανακληθούν οι βίζες τους, ανέφερε η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε όσους βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ αυτήν την περίοδο δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν.

Ο βασικός στόχος αυτής της απόφασης είναι να καταπολεμηθεί η κατασκοπεία και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας – ενέργειες στις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι που ζουν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση αναμένει ωστόσο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την εγγραφή Κινέζων φοιτητών. Οι περίπου 360.000 Κινέζοι που φοιτούν σε σχολές στις ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο οικονομική δραστηριότητα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά κύριο λόγο από τα δίδακτρα και άλλες καταβολές.

Η απόφαση για τις βίζες είναι πιθανό να επιδεινώσει τις σχέσεις των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιπαρατίθενται επίσης για το εμπόριο και την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι συζητήσεις για τις βίζες είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες, είπαν οι πηγές. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ένταση στο Χονγκ Κονγκ, η χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μιας «συνολικής εκστρατείας πίεσης» της Κίνας, που έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η Κίνα είχε υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ τόσο ουσιαστικά ώστε ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει την επαναβεβαίωση του ειδικού εμπορικού καθεστώτος που απολάμβανε η πόλη πριν από το 1997, όταν ήταν βρετανική αποικία.


Πηγή: Reuters, ΝΥΤ, AΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ