Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Γελάει ο κόσμος με τον Τσίπρα, είδε τον Μητσοτάκη στην Ερμού και βγήκε και αυτός


Είναι τραγική η κατάσταση του Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθεί να επιβιώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθεί τον Μητσοτάκη τι κάνει για να το κάνει και αυτός. Ξέροντας ο Τσίπρας ότι έχει γίνει περίγελος του κόσμου, και δεν τον υπολογίζει κανένας, κάνει ότι μπορεί για να δείξει ότι εδώ είμαι.


Ο Τσίπρας είχε μαζί του και την γνωστή μαυροφορεμένη που έκανε την τυχαία πενθούσα στο ΜΑΤΙ, και μετά έγινε υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης για λίγες ημέρες, Ελευθερία Χατζηγεωργίου σε ρόλο φωτογράφου αυτή την φορά, έχει κάνει και την ομπρελοκρατούσα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει υφυπουργός.

Την οδό Ερμού επισκέφθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες για την πορεία της αγοράς στην εμπορική «καρδιά» της Αθήνας, λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. 

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εμπόρους, που ήθελαν να το συναντήσουν και να μιλήσουν μαζί του, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες τους και ρώτησε για την κίνηση που παρατηρείται.

Πολλοί εργαζόμενοι και πολίτες ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.



Μόλις είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγαίνει στην Ερμού και να συνομιλεί με πολίτες, βγήκε να κάνει το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν είχε την ίδια αποδοχή αφού ο κόσμος δεν τον υπολογίζει πλέον. Έκανε προσπάθεια να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και εργαζόμενους και είχε μαζί του για να κατευνάσει όσα ακούγονται ότι είναι τελειωμένος, τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Χριστόφορο Βερναρδάκη που μόνο καλό δεν του κάνουν γιατί απλά είναι όλοι καμένα χαρτιά.


Αεροπλάνο πέφτει σε καλώδια ρεύματος και συντρίβεται



Τραγικό θάνατο βρήκε ένας εκπαιδευόμενος πιλότος, όταν το μικρό αεροπλάνο, που πιλοτάριζε, έπεσε πάνω σε καλώδια ρεύματος και στη συνέχεια συνετρίβη σε διασταύρωση πόλης στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δυστύχημα συνέβη προχθές Τρίτη στην πόλη Μιραμάρ της Φλόριντα. «Ο πιλότος ανέφερε στον πύργο ελέγχου ότι προσπαθούσε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο», είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ο 25χρονος φοιτητής Μαρκ Ντάνιελ Σκοτ, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο εκπαιδευτής του, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο καθώς κι ένα τρίτο πρόσωπο στο έδαφος, ευτυχώς ελαφρά.





Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ιατρικές μάσκες, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και το Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μεγάλο αριθμό ιατρικών μασκών, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας καθώς και απομιμητικά προϊόντα επώνυμων εταιρειών (ρούχα, τσάντες, υποδήματα, γυαλιά ηλίου).

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησαν με αφορμή την εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν (201.900) ιατρικές μάσκες.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 22-04-2020 μέλος της οργάνωσης ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά (201.900) ιατρικών μασκών, αξίας (620.640,60) ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα (23-04-2020), χωρίς ουδέποτε να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό.

Στην πρώτη φάση των ερευνών, δυο ημέρες μετά (24-04-2020), εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου –μεταξύ άλλων- βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, που προέρχονταν από την παραπάνω απάτη.

Στη δεύτερη φάση των ερευνών, την 04-05-2020, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα να εξέρχεται από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου και σε έρευνα που επακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του (23.750) ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Στο όχημα επέβαιναν (2) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ’ όπου εξήλθε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν (170.670) ιατρικές μάσκες, οι οποίες ομοίως προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Συνολικά από τις (210.900) ιατρικές μάσκες που κατάφεραν να αποσπάσουν με την παραπάνω μέθοδο εξαπάτησης, βρέθηκαν οι (194.420), οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

Στην τρίτη φάση των ερευνών, χθες 12-05-2020, πραγματοποιήθηκαν (8) έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους - καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω.

Από την πρόοδο των ερευνών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικού υλικού (μάσκες) καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να προσδίδουν νομιμοφάνεια σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Πέρα από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον γενικότερο συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, τα λοιπά μέλη προέβαιναν σε επιμέρους -κατά περίπτωση πράξεις- (τυποποίηση – αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, προπομποί σε μεταφορές, τσιλιαδόροι εντοπισμού αστυνομικών κλπ.)

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:






(1.110.423) ιατρικές μάσκες,
(5.245) ευρώ, (2) φορτηγά και (3) Ι.Χ.Ε. οχήματα,
πάνω από (50.000) ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές,
πάνω από (3.000) είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών,
δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης,
πιστόλι και (3) πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.
Σημειώνεται ότι, πέραν των ιατρικών μασκών που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά και ερευνάται η προέλευση τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Η μεταπωλητική αξία των μασκών, συμπεριλαμβανομένων των μασκών που προέρχονται από την εταιρεία, ξεπερνάει το (1.000.000) ευρώ.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν (8) μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ συναφών αδικημάτων, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται (4) ακόμα άτομα.






Ελεύθερες οι οδικές μετακινήσεις για την Εύβοια



Από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζεται ότι για την Εύβοια, από Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, οι οδικές μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες, ενώ για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις ισχύει ό,τι και για τα υπόλοιπα νησιά.

Στη διευκρίνηση αυτή προέβη το Υπουργείο μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη στον ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός είπε ότι τόσο η Εύβοια όσο και η Λευκάδα εντάσσονται στην κατηγορία των νησιών γεγονός που έκανε τον δημοσιογράφο να ρωτήσει αστειευόμενος αν μπορεί να πάει στην Πελοπόννησο.

Η κυβέρνηση μελετά από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, εκτός από τις μετακινήσεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, να επιτρέπονται και οι μετακινήσεις προς Σαλαμίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο Ύδρα και Σπέτσες. Για τα υπόλοιπα νησιά, ο σχεδιασμός μένει για την ώρα ως έχει, δηλαδή η μετακίνηση να επιτρέπεται από τις 25 Μαΐου.


Πηγή


Συνελήφθη 44χρονος στον Άλιμο για κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων σημαντικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας



Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 13-5-2020 στον Άλιμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 44χρονος ημεδαπός, για κατοχή προς διάθεση κινητών μνημείων σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης, αναφορικά με άτομο που κατέχει παράνομα αρχαία νομίσματα και αναζητά αγοραστές προκειμένου να τα πωλήσει, εντοπίστηκε ο 44χρονος στον Άλιμο και μετά από έρευνα κατελήφθη να κατέχει -26- αρχαία νομίσματα. Επακολούθησε έρευνα στην οικία του, όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχαίων νομισμάτων.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-352- νομίσματα αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής εποχής
-1- αργυρό ινδικό νόμισμα
-1- θραύσμα, αργυρού αρχαίου ελληνικού νομίσματος, πιθανόν κοπή εβραϊκή
-2- αρχαίες αργυρές δραχμές Βασιλέων Καππαδοκίας
-8- χάλκινα, αρχαία ελληνικά νομίσματα, Ελληνιστικής εποχής
-2- χάλκινα νομίσματα, Ύστερο-Ρωμαϊκής εποχής
-2- χάλκινα νομίσματα, Βυζαντινής εποχής
-4- αργυρά νομίσματα, Ρωμαϊκής εποχής
-4- χάλκινα νομίσματα, Ύστερο-Ρωμαϊκής εποχής
-3- χάλκινα νομίσματα, Βυζαντινής εποχής
-7- χάρτινες θήκες νομισμάτων, με χειρόγραφες περιγραφές αρχαίων νομισμάτων
-8- φύλλα χάρτου, διαφόρων μεγεθών, στα οποία αναγράφονται εντυπωμένα και χειρόγραφα χρονολογίες και ονομασίες Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Αυτοκρατορικών και Βασιλέων
-16- φύλλα χάρτου, στα οποία αναγράφονται περιγραφές νομισμάτων και τιμές
Τα παραπάνω κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα, επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, η οποία γνωμάτευσε ότι άπαντα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι σημαντικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.




Άρχισε τις εισβολές ο Ρουβίκωνας επειδή δεν αφήνουν τους συντρόφους στις πλατείες!



Εισβολή πραγματοποίησε πριν από λίγο ο  Ρουβίκωνας στο δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.

Μάλιστα αναφέρει για τον αποδεδειγμένα ακροαριστερό αντιεξουσιαστή που έστησε την παγίδα φωνάζοντας την αστυνομία στην Κυψέλη, ότι είναι ακροδεξιός.

Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους ο Ρουβίκωνας ενημέρωσε :

«Τις προηγούμενες μέρες, μετά το τέλος της καραντίνας και καθώς ο κόσμος έβγαινε από το καβούκι του ύστερα από εβδομάδες εγκλεισμού, βιώσαμε την σοκαριστική επιστροφή στην κανονικότητα. Μια σειρά περιστατικών σε πλατείες της πρωτεύουσας, με κόσμο να μαζεύεται τα βράδια και τις δυνάμεις της αστυνομίας να επιτίθενται με πρωτοφανή βαρβαρότητα μας δίνουν μια εικόνα από ένα μέλλον που έρχεται.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το εξής: από την μία έχουμε μια επιδημία για την εξάλειψη της όποιας πρέπει όλη η κοινωνική βάση να παλέψει με σοβαρότητα και κοινωνική ευθύνη τώρα, ενώ από την άλλη έχουμε κράτος και κεφάλαιο, που πιεσμένα μεν από τις συνθήκες επιχειρούν να διευρύνουν το πεδίο εξουσίας τους, να εκμεταλλευτούν το «κοινωνικό μορατόριουμ» και να πάρουν όσα δεν μπορούσαν πριν τον ιο.

Είμαστε αντιμέτωποι με δύο επιδημίες που η κάθε μια ζητάει αντίθετα με την άλλη πράγματα.

Στην Κυψέλη, σύμφωνα με την αστυνομία τουλάχιστον, μετά από ένα ρατσιστικό fake τηλεφώνημα ενός ακροδεξιού για επίθεση από μετανάστες, τα ΜΑΤ σκόρπισαν τρόμο και βία σακατεύοντας όποιον, σχετικό ή άσχετο έβρισκαν μπροστά τους. Ο φέρελπις μελλοντικός πρωθυπουργός Κώστας Μπακογιάννης φρόντισε επιπλέον να σβήσουν και όλα τα φώτα ώστε να τσακίζονται δόντια, να εξευτελίζεται κόσμος, να δέρνονται αμέριμνοι περαστικοί στο σκοτάδι. Στο σκοτάδι που έμειναν τα περισσότερα από τα όσα έγιναν εκεί αφού η κυβερνητική δικτατορία στα ΜΜΕ διαστρέβλωσε και συνειδητά παραποίησε τα γεγονότα. Σκοπός τους όχι μόνο να βγάλουν λάδι τους πολιτικούς που ταΐζουν τα ΜΜΕ εκατομμύρια, αλλά και να ετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο σκληρό κατασταλτικό δόγμα, που ενόψει της κρίσης είναι απαραίτητο για την «τάξη» στην επερχόμενη κρίση.

Στην Αγία Παρασκευή πάλι, στο ίδιο κλίμα, οι δυνάμεις καταστολής σάρωσαν τον κόσμο που απλά βγήκε να αναπνεύσει. Και εκεί ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αφού πέρασε από το στάδιο των ανόητων απειλών κατά των κατοίκων, αφού ανακάλυψε «εισαγόμενους ταραξίες» σήκωσε την παντιέρα της καταστολής και της μαύρης φοβικής προπαγάνδας. Πίσω βέβαια από την «αγανάκτησή» του κρύβονται τα σχέδια για ανάπλαση της πλατείας, για πολλαπλασιασμό των τραπεζοκαθισμάτων, για εξυπηρέτηση τοπικών συμφεροντων από αυτά που τόσο συνηθισμένα είναι στον βούρκο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση που έλαβε ήταν η πρέπουσα και ιδιαίτερα ταπεινωτική. Δεν του πέρασε, τα ΜΑΤ δεν πέτυχαν τον στόχο τους, η βάση επέβαλε την επιλογή της.

Ακριβώς επειδή καμία επιδημία, ούτε η υγειονομική, ούτε η κατασταλτική μπορούν να αγνοηθούν η θέση που βρισκόμαστε όλοι είναι περίπλοκη. Δεν πρέπει να αφεθούμε ούτε στην χαλάρωση του τέλους της καραντίνας αλλά ούτε και να αφήσουμε την εξουσία να ξεδιπλώσει τα σχέδιά της εκμεταλλευόμενη βρώμικα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε φορά πρέπει να εξετάζουμε τις συνθήκες και να κάνουμε τις επίκαιρες επιλογές με βάση τις εκάστοτε ανάγκες. Δεν πρέπει ούτε να οδηγηθούμε σε μια εκατόμβη αλλά ούτε και να αφήσουμε να μας πετάξουν έξω από τους δημόσιους χώρους, να εξαφανίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, να δώσουν σε ιδιώτες παραλίες και βουνά, δεν πρέπει να οδηγηθούμε στην νέα κρίση σαν πρόβατα προς σφαγή».



Δικηγορικοί σύλλογοι ζητούν την πειθαρχική δίωξη της εισαγγελέως της δίκης Τοπαλούδη




Την αντίδραση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκάλεσε η αναφορά της εισαγγελέως στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη για τους συνηγόρους υπεράσπισης της υπόθεσης και η αναφορά της πως πήγαν να συσκοτίσουν την υπόθεση.

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από συναδέλφους που ήταν παρόντες κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη Τοπαλούδη αλλά και από πλήθος δημοσιευμάτων του δικαστικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την συγκεκριμένη δίκη, η Εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε εξόχως απαξιωτικά και Συλλήβδην στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας».

Και: «Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους». Όπως και: «Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί».

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπό εξέλιξη δίκης, η θέση αυτή της Εισαγγελέως προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.

Καλούμε την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να επαναφέρει άμεσα την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη, εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΠΔ και την ίδια την Εισαγγελέα να ανακαλέσει άμεσα τις άνω δηλώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα για τα όσα προσβλητικά καταφέρθηκε εις βάρος του.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία. Η παρούσα θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στην Πρόεδρο του δικάζοντος Δικαστηρίου».


Μαϊμού” αστυνομικός με σκύλο έψαχνε για… ναρκωτικά



Ο “μαϊμού” αστυνομικός με σκύλο παρίστανε τον αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών στη Ρόδο.

Μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση με υπόλογο για αντιποίηση αρχής έναν νεαρό ημεδαπό η δράση του οποίου δεν ανακοινώθηκε αρμοδίως από το Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου, απασχολεί από προχθές τις αρχές.

Όπως έγινε γνωστό ο νεαρός κυκλοφορούσε με έναν σκύλο στο κέντρο της πόλεως Ρόδου και πλησίαζε ανυποψίαστους πολίτες στους οποίους συστηνόταν ως αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών και τους ζητούσε να υποβληθούν σε έλεγχο για κατοχή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχικά πλησίασε μια παρέα νεαρών ανδρών και ακολούθως γνωστή δημοτική υπάλληλο. Τους ζήτησε να μείνουν ακίνητοι προκειμένου ο σκύλος δήθεν ανιχνευτής ναρκωτικών να τους μυρίσει ενώ όταν η τελευταία αρνήθηκε τότε έλυσε το λουρί του και τον διέταξε να της επιτεθεί.

Η τρομοκρατημένη γυναίκα έσπευσε να φύγει τρέχοντας από το σημείο φοβούμενη ενώ ακολούθως μαζί με τα λοιπά «θύματα» κατέθεσαν σχετικά στο ΑΤ Ρόδου στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης.



Πηγή: dimokratiki.gr


Ανορθόγραφοι εκπαιδευτικοί θέλουν κλειστά τα σχολεία




Αντί να γυρίσουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία να μάθουν σωστά γράμματα βγαίνουν και διαδηλώνουν με ανορθόγραφα πανό.

Θα ήταν καλό να μάθουν πρώτα την προστακτική και μετά να ξανά βγουν στους δρόμους.



«ΑΠΟΣΥΡΕ-ΑΠΕΣΥΡΕ μια πορεία δρόμος» και ξεφτιλίστηκαν οι εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στην αριστερά.

Το συμπέρασμα που βγήκε από την χθεσινή πορεία των ανορθόγραφων πανό είναι ότι όταν είσαι μια ζωή στο δρόμο για τον «αγώνα» πως να σου μείνει χρόνος για να μάθεις γράμματα ;
Και στην τελική γιατί να ξέρουν γράμματα ; Εκπαιδευτικοί είναι ;



Ο Τσίπρα θέλει κλειστά σχολεία! Αγκαλιάζει τους λίγους συνδικαλιστές και υποτιμά τους πολλούς



«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα και όχι να εφευρίσκει προβλήματα σε κάθε λύση. Αυτό κάνει και στο πεδίο της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού. Τα ανοιχτά σχολεία είναι μέρος της ζωής των παιδιών μας. Και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των ειδικών, την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση», τονίζει σε δήλωσή του ο Στέλιος Πετσας.

Δίνοντας απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας θέλει κλειστά σχολεία. Αδιαφορεί για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των μαθητών και στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των πιο ευάλωτων. Κόπτεται δήθεν για τις συνθήκες στις σχολικές αίθουσες, ενώ το κόμμα του οργανώνει συναθροίσεις, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αγνοώντας τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Και συμπληρώνει: «Παραπληροφορεί για την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η οποία χθες δήλωσε:

1ον) ότι είναι νόμιμος καταρχήν ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, και

2ον) ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της».

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος σημειώνει επίσης ότι «ο κ. Τσίπρας παραμένει ανεύθυνα ίδιος» και υπογραμμίζει: «Ταυτίζεται με τις πιο συντηρητικές αντιλήψεις τις οποίες μάλιστα θεωρεί «προοδευτικές». Προοδευτική σκουριά δεν υπάρχει.

Αγκαλιάζει τους λίγους συνδικαλιστές και υποτιμά τους πολλούς. Τους δασκάλους των παιδιών μας που απέδειξαν μέσα στην πανδημία, τι τιμή είναι να είσαι δάσκαλος. Είμαστε περήφανοι για αυτούς. Δεν τους κρύβουμε. Τιμάμε το έργο τους στην τάξη για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω».


Νέα πυρά Τραμπ κατά Φαούτσι για τις προειδοποιήσεις περί αναζωπύρωσης της πανδημίας



Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χθες Τετάρτη απαράδεκτη την προειδοποίηση, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, του επιδημιολόγου Δρ. Αντονι Φάουτσι εναντίον των κινδύνων που ελλοχεύουν σε περίπτωση που η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας γίνει με υπερβολική βιασύνη.

«Για εμένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση», δήλωσε ο Αμερικανός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως τον εξέπληξε η τοποθέτηση που έκανε ο Φάουτσι καταθέτοντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας προχθές Τρίτη.

Ο Φάουτσι, ο οποίος διευθύνει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, προειδοποίησε πως η πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 82.000 Αμερικανούς κι έχει γονατίσει την αμερικανική οικονομία.

Ο 79χρονος γιατρός έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί για την αμερικανική άκρα δεξιά και οπαδούς θεωριών συνωμοσίας στο Διαδίκτυο διότι κάνει συχνά δηλώσεις οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες από εκείνες του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, που μέχρι πρότινος έβαζε το σφρίγος της αμερικανικής οικονομίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχει ενθαρρύνει επανειλημμένα τους κυβερνήτες πολιτειών να επιτρέψουν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητες εν μέσω της πανδημίας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς κενές θέσεις, αλλά με μάσκα στα αεροπλάνα - Δείτε όλο το σχέδιο της ΕΕ για τον τουρισμό



Πλαίσιο κανόνων για την επανεκκίνηση του τουρισμού κατά το φετινό «μη φυσιολογικό καλοκαίρι» ανακοίνωσε η Κομισιόν, με στόχο να μη χαθεί εντελώς η σεζόν για την τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν δεν χρειάζεται να υπάρχουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προτείνεται στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης σε εθελοντική βάση: Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει στο κείμενο των οκτώ προτάσεών της να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό οι ταξιδιώτες 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Πάντως, οι συστάσεις της ΕΕ δεν δεσμεύουν τα κράτη. Βασικό κριτήριο, πάντως, για το άνοιγμα των συνόρων θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη», σχολίασε μετά την ανακοίνωση του πλαισίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Η Κομισιόν έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξασφάλιση ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε στις μικρομεσαίες. Παράλληλα, από το πρόγραμμα SURE θα χρηματοδοτηθούν θέσεις εργασίας.

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι... Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.


Πώς θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού;

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

*Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online.

* Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

*Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.

*Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.

*Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.

*Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.

*Το προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό.

*Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.

*Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώλησιν επί των μέσων μεταφοράς.

*Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.

*Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι ρυθμιστικές αρχές θα εκδώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν:


*Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, με νοσοκομειακού τύπου φίλτρα και κάθετη ροή αέρα.

*Η κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας πρέπει να περιορισθεί, με την μείωση των χειραποσκευών και των επαφών με το πλήρωμα.

*Η ροή των επιβατών πρέπει να παραμένει ελεγχόμενη μέσω της έγκαιρης προσέλευσης στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο on line check-in, στον περιορισμό των επαφών κατά την παράδοση των αποσκευών, τους ελέγχους ασφαλείας και τους συνοριακούς ελέγχους, στην επιβίβαση και κατά την παραλαβή των αποσκευών.

*Η προπαραγγελία υπηρεσιών στο εσωτερικό του αεροσκάφους θα πρέπει να γίνεται, όπου είναι δυνατόν, την ώρα της κράτησης.

ΟΔΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

* Τερματικοί σταθμοί, χώροι ανάπαυσης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, χώροι στάθμευσης και σταθμοί ανεφοδιασμού και φόρτισης θα πρέπει να διατηρούν υψηλά επίπεδα υγιεινής

* Στους σταθμούς θα πρέπει να γίνεται η κατάλληλη ρύθμιση της ροής των επιβατών

* Όπου δεν μπορεί να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να εξετάζεται το κλείσιμο στάσεων ή σταθμών.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

* Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται από την πίσω πόρτα και να χρησιμοποιούνται τα παράθυρα αντί του κλιματισμού για τον αερισμό των οχημάτων.

* Ο καθορισμός των θέσεων θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να οργανωθεί ούτως ώστε τα μέλη μιας οικογένειες να μπορούν να καθίσουν μαζί, ενώ θα πρέπει να διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι επιβάτες.

* Στα μικρά λεωφορεία (mini-bus), δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους επιβάτες να κάθονται δίπλα στον οδηγό εκτός κι να είναι δυνατός ο φυσικός διαχωρισμός τους απ' αυτόν.

* Εάν είναι δυνατόν, οι επιβάτες θα πρέπει να διαχειρίζονται μόνοι τους τις αποσκευές τους.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

* Η συχνότητα των δρομολογίων των τρένων και η χωρητικότητα των συρμών θα πρέπει να αυξηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο να περιοριστεί η πυκνότητα του επιβατικού κοινού.

* Οι εταιρίες διαχείρισης σιδηροδρόμων θα πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικές κρατήσεις θέσεων σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και σε περιφερειακά τρένα.

* Για διαδρομές μικρών αποστάσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να αφήνουν κενά καθίσματα μεταξύ τους, εκτός και αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας

* Οι εταιρίες διαχείρισης σιδηροδρόμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν συστήματα καταμέτρησης επιβατών, κυρίως σε τρένα που εξυπηρετούν εργαζομένους που μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους καθώς και στον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκειμένου να υπάρχει διαχείρισης της χωρητικότητας.

* Θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της ροής επιβατών στις στάσεις και θα πρέπει να κλείνουν οι σταθμοί εάν δεν μπορούν να διασφαλιστούν επαρκή επίπεδα σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

* Θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνεται η μετακίνηση εκτός των ωρών αιχμής, όπως προσαρμοσμένη τιμολόγηση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας στην περίπτωση τρένων που εξυπηρετούν εργαζομένους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

* Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν σε κάθε στάση είτε αυτόματα είτε από απόσταση από τον οδηγό.

Στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού περιλαμβάνονται: 

Τι ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς εκκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι περιορισμοί που υφίστανται στις «μη αναγκαίες μετακινήσεις» στα 26 κράτη της Ζώνης Σένγκεν να επεκταθούν κατά 30 μέρες έως τις 15 Ιουνίου.

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανάγκες πολιτών να επισκεφτούν μέλη της οικογένειάς τους και αγαπημένα τους πρόσωπα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για τουριστικές επιχειρήσεις

Διασφάλιση ρευστότητας για τουριστικές επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ, μέσω:

- Ευελιξία βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εισάγουν καθεστώτα, όπως συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια και άλλα συστήματα ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης που προκαλούνται από την πανδημία κορωνοϊού. Τα συστήματα κουπονιών μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

- Χρηματοδότηση από την ΕΕ: Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument, υπό κοινή διαχείριση με τα κράτη μέλη. Επιπλέον, η Επιτροπή διέθεσε χρηματοδότηση έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Εξοικονόμηση θέσεων εργασίας με χρηματοδοτική ανακούφιση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα SURE:

Το πρόγραμμα SURE βοηθά τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος των εθνικών συστημάτων εργασίας μικρής διάρκειας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Η Επιτροπή υποστηρίζει επίσης τις εταιρικές σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης, των κοινωνικών εταίρων και των εταιρειών για τη διευκόλυνση της επαναπροσδιορισμού, ιδίως για τους εποχιακούς εργαζόμενους.

Συνδέοντας τους πολίτες με την τοπική τουριστική προσφορά, προωθώντας τοπικά αξιοθέατα και τουρισμό και την Ευρώπη ως ασφαλή τουριστικό προορισμό:

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την προώθηση ενός συστήματος κουπονιών προστασίας βάσει του οποίου οι πελάτες μπορούν να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Η Επιτροπή θα προωθήσει επίσης πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη ως νούμερο ένα τουριστικό προορισμό.

Για να συμπληρώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα ενθαρρύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών για να προσφέρει περισσότερες επιλογές, καλύτερη κατανομή πόρων και νέους τρόπους διαχείρισης των ταξιδιών και τουριστικές ροές.

Η Επιτροπή θα διοργανώσει μια ευρωπαϊκή σύμβαση για τον τουρισμό με θεσμικά όργανα της ΕΕ, τη βιομηχανία, τις περιφέρειες, τις πόλεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να οικοδομήσουν από κοινού το μέλλον ενός βιώσιμου, καινοτόμου και ανθεκτικού ευρωπαϊκού τουριστικού οικοσυστήματος - του «ευρωπαϊκού θεματολογίου για τον τουρισμό 2050».


Τι προτείνεται για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο πακέτου μέτρων που στόχο έχουν την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορωνοϊού. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19», αναφέρεται σε ερωταπαντήσεις που ανήρτησε σήμερα η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της αναφορικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης.

«Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήλθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης «StopCovid».

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε όμως πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτουν τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφαλών συνθηκών σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν.

000_1RH81R
000_1RH8GQ


Το πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων

Το πακέτο της Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές περιλαμβάνει:

Μια συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη το 2020 και μετά
Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο
Ένα πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού
Μια πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά κουπόνια μια ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων για τους καταναλωτές.
Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ιδρύματα φιλοξενίας, όπως ξενοδοχεία.
Για τουρίστες και ταξιδιώτες

Η Επιτροπή επιδιώκει να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα, την αυτοπεποίθηση και την ασφάλεια να ταξιδεύουν ξανά με τα ακόλουθα μέτρα:

Ασφαλής αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα:

Η ελεύθερη κυκλοφορία και τα διασυνοριακά ταξίδια είναι βασικά για τον τουρισμό. Καθώς τα κράτη μέλη καταφέρνουν να μειώσουν την εξάπλωση του ιού, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχοθετημένα μέτρα. Εάν η γενικευμένη άρση των περιορισμών δεν δικαιολογείται από την κατάσταση της υγείας, η Επιτροπή προτείνει μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με αρκετά παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει των ακόλουθων 3 κριτηρίων:

-επιδημιολογικά, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς όπου η κατάσταση βελτιώνεται, με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC
-τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων διασφαλίσεων και μέτρων όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί και
-οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.

Η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων έχει ιδιαίτερη σημασία: όταν ένα κράτος μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτειά του ή σε συγκεκριμένες περιοχές και περιοχές εντός της επικράτειάς του, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις - επιτρέποντας ταξίδια από όλες τις περιοχές, περιοχές ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους αυτού του κράτους μέλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη της Ένωσης σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση.

Αποκατάσταση μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών στις μεταφορές

Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν γενικές αρχές για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών. Οι κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν μια σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητα των επιβατών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης ενδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώνουν επίσης συστάσεις για κάθε τρόπο μεταφοράς και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ενόψει της αποκατάστασης σταδιακών συνδέσεων μεταξύ τους.

Επαναλειτουργία των τουριστικών υπηρεσιών με ασφάλεια:

Η Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο που παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλύματος, για την προστασία της υγείας τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά στοιχεία. υπάρχει επαρκής χωρητικότητα συστήματος υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες · Ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση και ικανότητα δοκιμής και ανίχνευση επαφών. Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, Bed & Breakfast ή άλλα καταλύματα διακοπών, να τρώνε και να πίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να πηγαίνουν σε παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

Κάνοντας τα κουπόνια (voucher) μια πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές:

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ κουπονιών ή επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα εισιτήρια μεταφοράς (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια. Επαναβεβαιώνοντας αυτό το δικαίωμα, η σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια θα γίνουν μια βιώσιμη και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της αποζημίωσης για ακυρωμένα ταξίδια στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία έχει επίσης επιβαρύνει οικονομικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα εθελοντικά κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από την αφερεγγυότητα του εκδότη, με ελάχιστη περίοδο ισχύος 12 μηνών και να επιστρέφονται μετά από ένα έτος το πολύ, εάν δεν εξαργυρωθούν. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν στους επιβάτες επαρκή ευελιξία, θα πρέπει να επιτρέπουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν στην ίδια διαδρομή υπό τις ίδιες συνθήκες υπηρεσίας ή οι ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα πακέτο ταξιδιωτικής σύμβασης με τον ίδιο τύπο υπηρεσιών ή ισοδύναμης ποιότητας. Θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται σε άλλον ταξιδιώτη.


Πηγή : protothema.gr


ΗΠΑ: Πάνω από 1.800 νεκροί σε ένα 24ωρο



Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Τετάρτη άλλοι 1.813 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού σε 24 ώρες, αριθμός σχετικά σταθερός σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Οι νέοι θάνατοι, που καταγράφηκαν ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ σε πάνω από 84.000. Στη χώρα αυτή εξάλλου έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 1,39 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό (+22.000 σε 24 ώρες).

Παρά τους αριθμούς αυτούς, αμερικανικές πολιτείες συνεχίζουν να αίρουν τα μέτρα περιορισμού των κατοίκων τους, η καθεμιά με τους δικούς της ρυθμούς.

Ενώ τμήματα της Βιρτζίνιας και του Μέριλαντ θα ανοίξουν ξανά από αύριο Παρασκευή, τα μέτρα περιορισμού στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που τυπικά θα αίρονταν επίσης στα τέλη της εβδομάδας, παρατάθηκαν ως τις αρχές του Ιουνίου τουλάχιστον.

«Γνωρίζουμε ότι η βιαστική άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε η Μιούριελ Μπάουζερ, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον.

Στην ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, ο απολογισμός της πανδημίας ίσως φθάσει τους 113.000 νεκρούς ως την 6η Ιουνίου, σύμφωνα με τον μέσο όρο 20 επιδημιολογικών μοντέλων που συνήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Κορωνοϊός Γερμανία: 101 ακόμη νεκροί το τελευταίο 24ωρο




Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο από κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 101, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Γερμανία ανήλθε έτσι σε 7.634 νεκρούς επί συνόλου 171.306 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την ίδια πηγή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Γαλλία: Το 4,4% του πληθυσμού μολύνθηκε απο κορονοϊό



Έως τις 11 Μαΐου, όταν άρχισε σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία που είχαν εφαρμοστεί από τις 17 Μαρτίου, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 4,4% του γαλλικού πληθυσμού είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτείται για συλλογική ανοσία («αγέλης»), σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Σιμόν Κοσεμέζ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εκτιμούν ότι στις δύο περιοχές της Γαλλίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί αγγίζει το 10% (μαζί με τους ασυμπτωματικούς).

Επίσης θεωρούν ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία, το ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού πρέπει να φθάσει περίπου το 65%, δηλαδή δύο στους τρεις κατοίκους της χώρας. Το τωρινό χαμηλό επίπεδο ανοσίας, όπως αναφέρουν, είναι ανεπαρκές για να αποτρέψει ένα δεύτερο επιδημικό κύμα, γι' αυτό προτείνουν τη διατήρηση αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου και επιτήρησης.


Οι ερευνητές επίσης εκτιμούν ότι στη Γαλλία περίπου το 3,6% όσων μολύνθηκαν, χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ το 0,7% πέθαναν. Το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται από 0,001% για τους κάτω των 20 ετών (ένας θάνατος ανά χίλιους ασθενείς με Covid-19) έως 10,1% (ένας θάνατος στους δέκα ασθενείς) για τους άνω των 80 ετών που μολύνθηκαν.

Ακόμη, εκτιμούν ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (lockdown) είχε ως αποτέλεσμα μια μείωση 77% στη μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα, καθώς μείωσε το δείκτη R0 μετάδοσης του ιού από 2,90 σε 0,67.


Πηγή : news247.gr


IATA : Η εναέρια κυκλοφορία δεν θα επανέλθει πλήρως πριν το 2023


Οι αεροπορικές μεταφορές δεν αναμένεται να επανέλθουν στο επίπεδο κυκλοφορίας τους πριν από το 2023, με μια επανεκκίνηση πρώτα στις εσωτερικές συνδέσεις το καλοκαίρι, την οποία θα ακολουθήσει μια πολύ πιο αργή επανεκκίνηση της διεθνούς κυκλοφορίας, εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ( IΑΤΑ ).

Πτώση εσόδων και το 2021

Το 2021, ο οργανισμός που αριθμεί 290 αεροπορικές εταιρίες μέλη του, εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση (μετριέται με τον δείκτη RPK /Revenue passenger per kilometre που αντιπροσωπεύει τα έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη), αναμένεται να είναι χαμηλότερη κατά 24% του επιπέδου του 2019, στη βάση μιας ανάκαμψης που μπορεί να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2020 με την επαναλειτουργία των εσωτερικών συνδέσεων.

Ωστόσο, η ανάκαμψη εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα ανοίξουν τα σύνορα και από τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης και ο αντίκτυπος στο τμήμα των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων «θα είναι πολύ πιο σοβαρός και θα διαρκέσει περισσότερο», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου οι περιορισμοί της κυκλοφορίας θα συνεχιστούν το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η IΑΤΑ προβλέπει ότι η κυκλοφορία σε RPK (ανά χιλιομετρικό επιβάτη) θα μειωθεί κατά 34% το 2021.

Φόβοι για ταξίδια στο εξωτερικό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η IΑΤΑ , το 58% των ερωτηθέντων επιβατών θα περιόριζε αρχικά τις μετακινήσεις του σε διαμονές στη χώρα του.

«Αυτό καθιστά τα κοινά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για το αεροπορικό ταξίδι ακόμη πιο σημαντικά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, φοβούμενος τον αντίκτυπο μονομερών μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διεξάγονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τον καθορισμό ορισμένου αριθμού μέτρων ελέγχου και κοινών υγειονομικών μέτρων.

Οι προτάσεις της IΑΤΑ

Η IΑΤΑ τάσσεται υπέρ του συνδυασμού διαφορετικών μέτρων -όπως η χρήση μάσκας και ο έλεγχος της θερμοκρασίας των επιβατών- εν αναμονή της εύρεσης εμβολίου, ανοσοποιητικά διαβατήρια ή διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, διαθέσιμα σε μεγάλη κλίμακα.

Ο οργανισμός δηλώνει, ωστόσο, εντελώς αντίθετος με τα μέτρα καραντίνας των επιβατών κατά την άφιξη. Σύμφωνα με την IATA, «το 69% των ταξιδιωτών φέρεται να αρνείται να ταξιδέψει σε περίπτωση που τεθεί σε καραντίνα 14 ημερώ», σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε επιβάτες.


Πηγή


Ο Ρουβίκωνας έβγαλε μόνος του πόρισμα για τον θάνατο μέλους του από την σύντροφο του



Μετά τον θάνατο σε διαμέρισμα της Καισαριανής αντιεξουσιαστή και μέλους του Ρουβίκωνα, η οργάνωση δημοσιοποίησε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, το δικό της "πόρισμα" για τον θάνατο του.

Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

«Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Συντρόφου μας Λεωνίδα (έναν θάνατο που σύμφωνα με το τι μας ειπώθηκε στο νοσοκομείο που διακομίστηκε, αποδίδαμε μέχρι τότε σε παθολογικά αίτια), την Πέμπτη 7/5, πληροφορηθήκαμε μια τελείως διαφορετική και συγκλονιστική πραγματικότητα.

Μετά το δεύτερο σοκ επιλέξαμε να μην αντιδράσουμε εν βρασμώ και να αξιολογήσουμε το τι έγινε. Οφείλαμε στην μνήμη του συντρόφου μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό, να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στα γεγονότα, κάθε τι λιγότερο θα ήταν απαράδεκτος πολιτικαντισμός, προσβλητικός για μια αναρχική κοινότητα αγώνα, και ακυρωτικός για όλο τον δύσβατο δρόμο που βαδίσαμε μαζί με τον σύντροφό μας τόσα χρόνια.

Χωρίς καμιά περιστροφή, με συνείδηση του τι σημαίνει μια τέτοια επιλογή, η συνέλευση του Ρουβίκωνα, ομόφωνα και εξετάζοντας ψυχρά (στα ανθρώπινα όρια) τα γεγονότα, κατέληξε στις εξής δύο θέσεις:

1. Ο σύντροφός μας ουδέποτε, μέχρι τέλους, δεν άσκησε βία στη σχέση του ή είχε οποιεσδήποτε σεξιστικές συμπεριφορές

2. Ο σύντροφός μας δολοφονήθηκε

Από εκεί και πέρα  παρακολουθούμε τις αστυνομικές/ποινικές εξελίξεις και παρατηρούμε την αναμενόμενη επίθεση πρώτα από όλα στην μνήμη του Λεωνίδα και δευτερευόντως στην συλλογικότητά μας. Δεν είχαμε καμιά αυταπάτη ότι οι καθεστωτικοί μηχανισμοί προπαγάνδας δεν θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αλλά ας μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι θα αφήσουμε την μνήμη ενός αγωνιστή να σπιλωθεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατέψουμε.

Για εμάς ο σύντροφος αυτός ήταν ένας βράχος πίστης και αφοσίωσης πολιτικά, ένας αδερφός σε προσωπικό επίπεδο και ένα υποκείμενο θαυμασμού που βιώνοντας αδιάκοπες τραγωδίες τα τελευταία χρόνια στάθηκε στωικός και αλύγιστος, ο άνθρωπος που άντεξε μέχρι την τελευταία του στιγμή, εκεί που κάθε άλλος δικαιολογημένα θα έσπαγε. Και που έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας.

Ο Λεωνίδας είναι και θα είναι για πάντα ωσεί παρών στις συνελεύσεις μας, στις δράσεις μας, στους κοινωνικούς αγώνες, στις παρέες και τις κουβέντες μας ως σύντροφος, φίλος, κοινωνικός αγωνιστής.

Ρουβίκωνας

Υ.Γ. Με θυμό παρατηρήσαμε ότι γίνεται μια άθλια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η δολοφονία του συντρόφου μας για να προωθηθούν μισογυνικές και αντιφεμινιστικές πολιτικές ατζέντες. Αυτό για εμάς, εκτός από ανήθικη σπέκουλα, είναι συνειδητή προσπάθεια σπίλωσης της μνήμης του, στα όσα ο Λεωνίδας πίστευε και έκανε, και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστούν, χωρίς να πληρώσουν το κόστος, αυτές οι αντιδραστικές αθλιότητες».


Από κηδεία η νέα «έκρηξη» κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά




Σύμφωνα με το onlarissa.gr ο 50χρονος ήταν ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στη Λάρισα με εκατοντάδες κόσμου να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας.

Με τη βοήθεια αστυνομικών συνεχίζεται στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, το επιχειρησιακό σχέδιο  «Σχεδίου Ημέρα 0- Ημέρα 7- Ημέρα 14», το οποίο προβλέπει εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού Ρομά.

H επιχείρηση ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό 10 θετικών δειγμάτων σε σύνολο 73 που ελήφθησαν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγόραστο η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κηδεία ενός 50χρονου Ρομά την Τρίτη 5 Μαΐου, οπότε και είχαν καταγραφεί εικόνες συνωστισμού.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει 652 δειγματοληψίες σε μια μέρα στη Λάρισα και μεταφέρονται στην Αθήνα στον ΕΟΔΥ για να εξεταστούν. Τα δείγματα έχουν ληφθεί με τέτοιο τρόπο, καθώς πέρα από το όνομα του ατόμου αναγράφεται και η διεύθυνση , προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί η χαρτογράφηση τους.