Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου



Συγκεκριμένα, ανοίγουν πια όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ενώ όπως είναι ευνόητο θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Επιπλέον εκτός από τα καταστήματα, τη Δευτέρα:

Επανεκκινούν και οι σχολές οδηγών με γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικού και μάσκας για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο.

Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη.

Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ανοίγουν επίσης στις 11 Μαΐου. Δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν πελάτες καθήμενοι, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Έως 100 τμ κατάστημα, θα επιτρέπονται οι 4 συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ.






Το τερμάτισε ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης που αναρωτιέσαι εάν μιλάει σοβαρά;;


Έχει ξεφύγει ο κόσμος και η ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι όσοι κατέχουν αξιώματα και επηρεάζουν κόσμο!! Τρόπο για να αδειάσει η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης ψάχνει ο δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN αποκάλυψε την ιδέα του που ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό στον Δήμο του : «Πρέπει να δώσουμε μία διέξοδο στα νέα παιδιά. Δεν λέμε να μην συνωστίζονται, αλλά λέμε να μένουν στις γειτονιές τους. Το βράδυ του Σαββάτου σκοπεύουμε να στήσουμε 100 μεγάφωνα σε 30 περιφερειακά σημεία της πόλης και θα προβάλλεται ηλεκτρονικά μία συναυλία που έδωσε στη Νέα Σμύρνη ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Σχετικά με τον κίνδυνο να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος σε όλα αυτά τα σημεία, απάντησε: «Εάν σε κάποιο σημείο διαπιστωθεί συγχρωτισμός θα τραβήξω την πρίζα και όλο το event θα τελειώσει».

Για τέτοια σοβαρότητα τοπικού άρχοντα μιλάμε!!


Νέα πρόκληση από Γρηγοριάδη : Κακώς ξανανοίγει τον φάκελο της Marfin ο Χρυσοχοΐδης



Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από τα νούμερα του ΜεΡα25!!

Κακώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξανανοίγει την υπόθεση της Marfin, πρόκειται για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής και ηθικής μιλώντας στον Status 107,7 και τον Δημήτρη Βενιέρη, το νούμερο βουλευτής του ΜεΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης

Ο Γρηγοριάδης μπέρδεψε την..... με την βούρτσα για να έχει επιχείρημα και είπε με το χαμηλό IQ του : «Αυτή τη στιγμή συζητείται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, για παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη. Εδώ, είναι προφανές, ότι έχουμε ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δεν έχουμε δικαστές, ανακριτές, δεν έχουμε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Είμαστε κοινοβουλευτικό κόμμα, αν υπάρχουν νέα στοιχεία για την υπόθεση της Marfin, να τα φέρουν στη Βουλή, η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα, ότι είναι αθώοι οι δύο άνθρωποι που κατηγορήθηκαν», κατέληξε για να ξεφτιλιστεί ο Γρηγοριάδης.


Σκότωσε μέλος του Ρουβίκωνα η σύντροφος του επειδή την κακοποιούσε



Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται ο θάνατος γνωστού 39χρονου αντιεξουσιαστή και μέλους Ρουβίκωνα που είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στην Καισαριανή στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας, που ήταν μέλος του Ρουβίκωνα, έφερε τραύματα από μαχαίρι, που του τα είχε προκαλέσει η 39χρονη σύντροφός του επειδή σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την κακοποιούσε.

Οι δύο τους φέρονται να καυγάδιζαν και το μέλος του Ρουβίκωνα την έδερνε, όταν η 39χρονη πήρε ένα μαχαίρι με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον σύντροφό της.

Στην αρχή η γυναίκα υποστήριξε ότι ήταν ατύχημα και ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει.

Κατά την έρευνά τους, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο διαμέρισμα του ζευγαριού, 10 μαχαίρια, ένα σπρέι πιπεριού, ένα σπρέι άγνωστης χημικής ουσίας και κάνναβη.


Ρε Κόκαλη σταμάτα να ξεφτιλίζεσαι; «Το έγκλημα της 17Ν ήταν πολιτικό» και φιλοτρομοκράτης τώρα;



Είναι τραγικό και δεν καταπίνονται από κανένα νοήμων πολίτη οι ηλιθιότητες που ξεστομίζουν τα παρτάλια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τους πάντες!!

Σειρά πήρε το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκαλης, που πήρε θέση υπέρ της 17Ν και υιοθέτησε αυτό που λένε τόσα χρόνια οι τρομοκράτες εκτελεστές της 17Ν, καθώς και αυτοί που τους υποστηρίζουν.

Στη διάρκεια εκπομπής του Action 24, όπου και ήταν καλεσμένος, ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών, ο αντρόπιαστος Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε επί λέξη ότι: «Αυτό το κάναμε επί τριάντα χρόνια με τη 17Ν και σωστά το κάναμε, αλλά εκεί ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ένα πολιτικό έγκλημα, εδώ κατά την άποψή μου δεν είναι ξεκάθαρο. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες εκείνη την ημέρα στην Αθήνα και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαλεύκανση...».

Και ενώ η ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι τα εγκλήματα της 17Ν δεν είναι πολιτικά αλλά εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου ανεξάρτητα από τις επικλήσεις των δραστών, εντούτοις ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν εννοούσα νομικά» κάνοντας τα πράγματα χειρότερα και δείχνοντας πόσο ακατάλληλος είναι να μιλάει. 

Η ουσία είναι μία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του φιλοτρομοκράτες θαυμαστές των εκτελεστών της 17Ν, και οι δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εκτελεστών δημιουργούν ερωτηματικά στους πολίτες;;

Το νούμερο ΣΥΡΙΖΑ Κόκαλης σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται ή όχι για πολιτικό έγκλημα το γεγονός πως κάποιοι έριξαν μολότοφ σε ένα κτήριο που μέσα βρίσκονταν εργαζόμενοι ενώ την ίδια στιγμή δεν επέτρεπαν στην πυροσβεστική να πλησιάσει.






Η ΕΦ.ΣΥΝ. καταγγέλλει το λιμενικό που επαναπροωθεί τους παράνομους λαθρομετανάστες στην Τουρκία




Ο Ελληνικός λαός και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών λένε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην κυβέρνηση, και σε όσους συμβάλουν στην αποτροπή να έρθουν παράνομοι λαθρομετανάστες στην χώρα!! Η εφημερίδα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμαστε στην Εφημερίδα των Συντακτών είναι αντίθετη με την προστασία των νησιών και της χώρας και καταγγέλλει ως παράνομες της νόμιμες ενέργειες της πολιτείας για επαναπροώθηση στην Τουρκία παράνομων λαθρομεταναστών.

Μάλιστα αναφέρει ότι κάνει συνεχείς αποκαλύψεις για το θέμα αυτό, δηλαδή νομίζει ότι καταγγέλλει την κυβέρνηση με τα άρθρα της,  επειδή προστατεύει τα σύνορα της από τους λαθρομετανάστες και δεν κάνει την χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε όπως έκανε τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί.

Μάλιστα γνωρίζοντας ότι οι Σομαλοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά επικίνδυνοι παράνομοι λαθρομετανάστες τους χαρακτηρίζει ως πρόσφυγες.

Φτάνει στο σημείο να αναδημοσιεύει και video των Τούρκων μια εφημερίδα που εκδίδεται στην Ελλάδα και να τα υιοθετεί  μάλιστα, αδιαφορώντας για τους Έλληνες πολίτες και την χώρα!!! Αυτό έκανε η συγκεκριμένη εφημερίδα και για τα αίσχη των Τούρκων και τα fake news στον Έβρο!!

Το άρθρο της ΕΦ.ΣΥΝ ακριβώς :

Απτόητες συνεχίζουν οι ελληνικές αρχές τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στις τουρκικές ακτές ● Νέο περιστατικό σημειώθηκε στη Χίο, όπου έφτασε βάρκα με 14 άτομα, τα οποία αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην Πάσπαργο, ανάμεσά τους και γυναίκα με μωρό! ● Αυτόπτες μάρτυρες εγγυώνται την εγκυρότητα της είδησης.
Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τη σκοτεινή δράση που έχουν αναπτύξει το Λιμενικό και ίσως και άλλες ένστολες υπηρεσίες του κράτους, ακόμα ένα περιστατικό έλαβε χώρα, στη Χίο αυτή τη φορά.

Το πρωί της Πέμπτης 30/4 ομάδα προσφύγων αποτελούμενη από 14 άτομα, δέκα Σομαλούς και τέσσερις Σύρους, κατέφθασε γύρω στις 8.30 στην παραλία Μονολιά με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έγιναν μάρτυρες του γεγονότος, με έναν από αυτούς να φωτογραφίζει τους πρόσφυγες λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποβίβασή τους στην ακτή.

«Αμέσως μόλις τους αντιλήφθηκα, ειδοποίησα γνωστούς και φίλους που εργάζονται σε ΜΚΟ, ώστε να προσέλθουν στην παραλία και να φροντίσουν τους πρόσφυγες. Αυτοί όμως μου είπαν ότι δεν εργάζονται πλέον και ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν οι αρχές, που θα φρόντιζαν για την υποδοχή τους και τη μεταφορά τους. Τότε τηλεφώνησα σε ακόμα μία φίλη που με τη σειρά της ειδοποίησε το Λιμενικό, το οποίο μετά από λίγο έφτασε στην παραλία» λέει ο Α., αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Οπως μάλιστα τονίζει, συνομίλησε με έναν από τους πρόσφυγες που βρισκόταν στο σημείο μαζί με ακόμα έναν άντρα και μια νεαρή κοπέλα που κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό και οι οποίοι ήταν οι μόνοι που είχαν καταγωγή εκτός Αφρικής.

Δυστυχώς με το κινητό του παλαιάς τεχνολογίας το μόνο που κατάφερε να απεικονίσει είναι κάποιες θολές φιγούρες και αυτές από απόσταση, ωστόσο οι μαρτυρίες βεβαιώνουν το περιστατικό, αφού σύμφωνα με το τοπικό σάιτ «Αστραπάρης», που αποκάλυψε την υπόθεση τη Δευτέρα, τουλάχιστον τέσσερα άτομα είδαν με τα μάτια τους την αποβίβαση των προσφύγων.

Λίγο νωρίτερα ακόμα μία ιστοσελίδα είχε ανεβάσει τη σχετική είδηση της άφιξης προσφύγων, εξασφαλίζοντας και μια φωτογραφία της φουσκωτής βάρκας που, άγνωστο για ποιο λόγο, την «κατέβασε» λίγο αργότερα. Ωστόσο ένα πανελλαδικής αλλά μικρής εμβέλειας σάιτ πρόλαβε να την αναδημοσιεύσει. Από την πλευρά του ο «Αστραπάρης» συνέχισε το ρεπορτάζ και απευθυνόμενος στις αρμόδιες αρχές εισέπραξε την άρνησή τους ότι είχε συμβεί τέτοιο περιστατικό.

Η αλήθεια βέβαια αποκαλύφθηκε ξανά μέσω Τουρκίας, όταν το τηλεοπτικό δίκτυο SZG TV δημοσίευσε βίντεο από ομάδα Τούρκων λιμενικών οι οποίοι εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους πρόσφυγες στην τούρκικη βραχονησίδα Πάσπαργο (Bogaz) στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα την Πρωτομαγιά το πρωί.

Στο βίντεο, που αναδημοσίευσε και η efsyn.gr, φαίνεται καθαρά η χαρακτηριστική φιγούρα της γυναίκας με το παιδί. Σύμφωνα, δε, με τον αυτόπτη μάρτυρα που συνομίλησε με τους συνοδούς της, «πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Την αναγνωρίζω χωρίς καμία αμφιβολία!» έσπευσε να διευκρινίσει χθες στην «Εφ.Συν.» και αφού είχε δει το σχετικό βίντεο.

Οσο για το Λιμεναρχείο Χίου, απέδωσε την παρουσία της βάρκας στην ακτή του νησιού σε εγκατάλειψη σκάφους μετά από επιχείρηση των τουρκικών αρχών, όπως αναμεταδίδει το astraparis.gr, ενώ την παρουσία αντρών του Σώματος στην περιοχή τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι δεκαπέντε άτομα, δεκατρείς αλλοδαποί και δύο Ελληνες, επιχείρησαν πλιάτσικο στο σκάφος και προσήχθησαν για να αφεθούν ελεύθεροι στη συνέχεια, αφού δεν προέκυψαν κατηγορίες εις βάρος τους.



20,5% η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ



Την επιδοκιμασία της κοινής γνώμης στα κυβερνητικά μέτρα για τη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνει η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου που φθάνει το 20,5% σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Μαΐου της PULSE για τον ΣΚΑΪ. Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, τα κυβερνητικά μέτρα τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, πέραν των κομματικών "στεγανών" της ΝΔ. 



Πρόθεση ψήφου

Αυτό προκύπτει τόσο στη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όσο και στα ποσοστά καταλληλότητας του πρωθυπουργού με τη διαφορά να ανέρχεται στο 28%. Η ΝΔ υπολείπεται μόνο από το “ταβάνι” της αμέσως προηγούμενης δημοσκόπησης οπότε χάνει ποσοστό 2,5% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 2%. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως δεν κατορθώνει να επωφεληθεί της ελαφριάς πτώσης του κυβερνώντος κόμματος στην πρόθεση ψήφου, καθότι παραμένει στα ίδια ποσοστά, ενώ ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό κερδίζει 1%. 

Συγκεκριμένα, σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5% έναντι 45% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 22% (“ψαλίδα” 20,5% με ΝΔ), το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6% (έναντι 5,5%), το ΚΚΕ 5,5% (έναντι 5%), η Ελληνική Λύση 4% (έναντι 4,5%), ενώ το ΜέΡΑ 25 παραμένει στο 2,5% κάτω από το “κατώφλι” του 3%, 1,5% συγκεντρώνει η ΧΑ(από 1%), 4,5% θα ψήφιζε άλλο κόμμα (έναντι 4%), 3,5% συγκεντρώνει το λευκό/άκυρο/αποχή (από 2,5%), στο 8% παραμένουν οι αναποφάσιστοι/δεν απαντώ. 



Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 51% των ερωτηθέντων απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (έναντι 53% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση) ενώ το 23% ο Αλέξης Τσίπρας (έναντι 22%), με τη διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών να βρίσκεται στο 28%. 22% απαντά κανένας από τους δυο, έναντι 20% στην προηγούμενη έρευνα. 4% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ (5%).  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτυγχάνει τη δεύτερη καλύτερη δημοσκοπική “επίδοση” στα ποσοστά καταλληλότητας από τον Ιανουάριο του 2019 (με πρώτη το 53% της αμέσως προηγούμενης), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τη δεύτερη χειρότερη (με πρώτη το 22% και πάλι της αμέσως προηγούμενης έρευνας). 

Θετική αποτίμηση για τις κυβερνητικές ενέργειες 

Το 75% συνολικά αξιολογεί μάλλον θετικά (28%) έως σίγουρα θετικά (47%) τις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ το 20% συνολικά τις αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (8%) έως μάλλον αρνητικά (12%). 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 



Αξιολόγηση της κυβέρνησης στην πανδημία σε εκλογείς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το 92% των εκλογέων της ΝΔ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενώ το 5% τα αποτιμά μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ το 31% μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 90% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τα κυβερνητικά μέτρα για τον ιό, ενώ το 7% τα θεωρεί μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 



Αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία του νέου κορωνοϊού 

Το 44% συνολικά αξιολογεί μάλλον θετικά (26%) έως σίγουρα θετικά (18%) τη στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, ενώ το 50% συνολικά τις αξιολογεί σίγουρα αρνητικά (24%) έως μάλλον αρνητικά (26%). 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία σε ψηφοφόρους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το 32% των εκλογέων της ΝΔ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ το 64% τα αποτιμά μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κορωνοϊό, ενώ το 18% μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 23% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής αξιολογεί μάλλον έως σίγουρα θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ιό, ενώ το 71% τα θεωρεί μάλλον έως σίγουρα αρνητικά. 6% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 


Αξιολόγηση χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων 

Το 11% των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού έγινε νωρίτερα απ' ό,τι έπρεπε, το 76% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 6% αργότερα απ' ό,τι έπρεπε. 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 23% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έγινε νωρίτερα απ' ό,τι έπρεπε, το 52% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 18% αργότερα απ' ό,τι έπρεπε. 7% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Το 6% των εκλογέων του Κινήματος Αλλαγής εκτιμούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έγινε νωρίτερα απ' ό,τι έπρεπε, το 78% την κατάλληλη στιγμή, ενώ το 7% αργότερα απ' ό,τι έπρεπε. 9% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 





Πηγή: skai.gr


Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα στις φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν μαχαίρια, σουβλιά, ναρκωτικά



Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις φυλακές Κορυδαλλού και ίσως και σε όλες τις φυλακές της χώρας!

Έκτακτη έρευνα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών, σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Β’ και Δ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «7 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με συνολικά 10,8 γραμμάρια πιθανής ναρκωτικής ουσίας και σύριγγα, 12 χάπια πιθανόν ψυχοφάρμακα, 4 αυτοσχέδια μαχαίρια, 3 αυτοσχέδια σουβλιά, 7 κινητά τηλέφωνα, 10 φορτιστές, 13 «hands free» και ζεύγος ακουστικών και 5 καλώδια usb».

Για τα κατασχεθέντα ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελέας Επόπτης και η αρμόδια αστυνομική Αρχή.


Ρομά άρπαξαν και βίασαν 13χρονη στην Χαλκίδα



Σύμφωνα με το eviazoom.gr, δύο ενήλικες Ρομά συνελήφθησαν, ενώ αναζητείται και ένας ανήλικος για τα αδικήματα της αρπαγής και του βιασμού σε βάρος 13χρονης Ρομά.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής (08-05-2020) στον οικισμό Χαραυγή, στη Χαλκίδα, όπου βρίσκεται και ο καταυλισμός που διαμένουν.  

Ο φερόμενος βιασμός καταγγέλθηκε ότι έγινε το απόγευμα της Πέμπτης και τα τρία πρόσωπα που κατηγορούνται είναι συγγενικά πρόσωπα της 13χρονης.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας.


Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με σεξουαλική επαφή – Τι φανερώνουν ευρήματα στο σπέρμα ασθενών


Κινέζοι ερευνητές που εξέτασαν σπερματοζωάρια ανδρών οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, διαπίστωσαν ότι μια μικρή μειοψηφία από αυτούς είχε τον νέο κορωνοϊό στο σπέρμα του, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να μεταδίδεται σεξουαλικά ο ιός.

Στη μελέτη που έκαναν οι γιατροί του Δημοτικού Νοσοκομείου της Σανγκτσίου, σε δείγμα 38 ανδρών που νοσηλεύονταν με την ασθένεια, διαπίστωσαν ότι σε έξι από αυτούς (ποσοστό 16%) βρέθηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στο σπέρμα τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μολονότι τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά και βασίζονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό νοσούντων ανδρών, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας. «Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε ό,τι αφορά λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρόνο επιβίωσης του ιού και τη συγκέντρωσή του στο σπέρμα», γράφει η ιατρική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

«Αν αποδειχθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά (…) αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πρόληψη», τόνισαν.

Ανεξάρτητοι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά θα πρέπει να ιδωθούν με επιφύλαξη, καθώς σε άλλες μικρές μελέτες δεν βρέθηκε ο νέος κορωνοϊός στο σπέρμα. Σε μια από αυτές, που έγινε επίσης στην Κίνα σε 19 ασθενείς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όλα τα δείγματα σπέρματος βρέθηκαν αρνητικά στον ιό.

Ο Άντριου Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Βρετανίας, είπε ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθοριστικές, επειδή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση του σπέρματος για ιούς. Η παρουσία του SARS-CoV-2 στο σπέρμα δεν αποδεικνύει αν είναι ενεργός ή ικανός να προκαλέσει μόλυνση.

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν ο ιός που προκαλεί την Covid-19 βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ανδρών, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς, όπως τον Έμπολα και τον Ζίκα», πρόσθεσε.

Η Σίνα Λιούις, καθηγήτρια αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ επισήμανε ότι η μελέτη ήταν «πολύ μικρή» και τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλων μικρών ερευνών που δείχνουν μικρή ή και καμία παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα σπέρματος. «Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του SARS-CoV-2 στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών δεν είναι ακόμη γνωστές», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Πότε ανοίγουν θερινά σινεμά, φεστιβάλ και μουσεία


Το σχέδιο επανεκκίνησης του πολιτισμού υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας κανονικότητας παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου, την ίδια ημερομηνία που ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ενώ τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοικτούς χώρους αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου, όπως ενημέρωσε η υπουργός.

«Θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Κι εδώ η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Τα μέτρα υγειονομικής προστασίας

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις στους επισκέπτες στο 1,5 μέτρο, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο θα δίνεται προτεραιότητα και, φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούνται τα συνήθη πλέον μέτρα: σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και εδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. «Εννοείται ότι ως τις 18 Μαΐου το ΥΠΠΟΑ θα έχει βγάλει όλες τις σχετικές εγκυκλίους και θα έχει προβεί στη σύνταξη των ειδικών πρωτοκόλλων που αφορούν την ασφάλεια χρήσης κάθε αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερα των πλέον πολυσύχναστων», είπε η κ. Μενδώνη.

Ανάλογα είναι τα μέτρα για τα μουσεία. Οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται είναι των 2 μέτρων, επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα κι εδώ ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και η ειδική διαδικασία ρύθμισης εισόδου και εξόδου του κοινού.

Ως προς τα θερινά σινεμά, το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σύσταση όλων των ειδικών κανόνων.

Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος). Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος.

Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Ειδικοί κανόνες ισχύουν για το μακιγιάζ, το κομμωτήριο, το βεστιάριο και γενικά τον εξοπλισμό τους. Κι εδώ θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι.

Ως προς τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους.

- Τα άτομα -με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

- Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

- Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Επίσης, ισχύουν κι εδώ η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες.

Μέτρα στήριξης

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει από 15 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους, 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης σε ανθρώπους του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων:

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/02/20 έως και 29/02/20. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά τη δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν  σε περισσότερους από έναν εργοδότη το διάστημα 15/03/20-20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.  

-Οσοι από 1η Ιουνίου του 2019 έως και 1η Μαρτίου του 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό,  θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

-Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, ένα σύνολο 24 εκατ. για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. 

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν», διευκρίνισε η υπουργός.

Τέλος, όσον αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31.07.20. Θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις. Το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει στην κτήση λογισμικού τηλε-εκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως. Για κάθε περίπτωση θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών.

«Μέχρι σήμερα, σε οικονομική αποτίμηση, η επένδυση στον Πολιτισμό αυτό τον καιρό και η πρόνοια η οποία ελήφθη ήταν σημαντική. Έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 100.000 εκατομμύρια ευρώ. Στα οριζόντια μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα είναι δεσμευμένα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνονται με το ποσό των 800 ευρώ, άρα δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία τους στο σύστημα για να μπορέσουμε να τα ανασύρουμε και να τα ανακοινώσουμε. Και στα αναπτυξιακά μέτρα μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια», σημείωσε η κ. Μενδώνη, καταλήγοντας πως «αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από το ΥΠΠΟΑ, αυτό θα γίνει».


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προειδοποιούν οι επιστήμονες για τις συγκεντρώσεις


Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις με αρκετό κόσμο τονίζοντας ότι μπορούν να αποβούν καταστροφικές.

Ειδικότερα, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη άυξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Σημείωσε ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κορωνοϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται». «Μία μεγάλη συγκέντρωση με ένα κρούσμα μέσα, μπορεί να είναι εκρηκτική μετά η κατάσταση», είπε σε άλλο σημείο ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι αυτό θα σημαίνε πισωγύρισμα στα μέτρα και ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοια βήματα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με τη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για διασπορά του SARS-CoV-2, με κίνδυνο να χάσουμε ζωές και να επαναφέρουμε μέτρα επιζήμια για την οικονομία.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες διότι συντηρούν και ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. «Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λινού. Είναι επικίνδυνα φαινόμενα αυτά, κάναμε πολύ κόπο να φτάσουμε εδώ και τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω, πρόσθεσε.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχαν κρούσει νωρίτερα με αφορμή τα υπαίθρια πάρτι και τις συγκεντρώσεις σε πλατείες και άλλοι επιστήμονες.

Αναφερόμενος στις αρχικές συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν μετά την άρση των μέτρων, τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν», είπε μιλώντας στο Θέμα 104,6 υπογραμμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ετσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος σχολιάζοντας τη συγκέντρωση με τα 300 άτομα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εξέφρασε τον φόβο του. «Φυσικά το φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος.

«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», σημείωσε.

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε στο ΑΠ-ΜΠΕ, ότι οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού».

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση. «Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπρμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό… αρέσουν οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».




Με πληροφορίες από το iefimerida.gr 


Κατέληξε ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός από κορωνοϊό



Ο κ. Κρεμαστινός νοσηλευόταν 1,5 μήνα στη ΜΕΘ του  Ευαγγελισμού προσβεβλημένος από τον κορωνοϊό. 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ιατρός, καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy's Hospital 1973-1976).

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα. Είναι ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).



Ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό από 18 Μαΐου


Στις 18 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανοιχτό είναι βέβαια το ενδεχόμενο να μην μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν ελεύθερα σε όλη την ηπειρωτική χώρα ακόμα και μετά από τις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, δεν είναι απίθανο να υπάρχει απαγόρευση μετάβασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο. 

Πολλοί δήμαρχοι έχουν ενημερώσει κρατικούς αξιωματούχους ότι δεν θέλουν επισκέπτες από την Αθήνα κι από άλλες περιοχές και μετά τις 18 Μαΐου, σε μία επανάληψη των θέσεών τους και πριν το Πάσχα.

Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς «θα δώσουμε την δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κι υπό συγκεκριμένους όρους που όλα αυτά θα προκύψουν από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Αρα όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα.

Όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά, μπορεί τυπικά η πρόσφατη ΚΥΑ να επιβάλει απαγόρευση της ακτοπλοΐας μέχρι τις 18 Μαϊου, όμως όλα δείχνουν ότι η απαγόρευση αυτή θα παραταθεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατέστησε σαφές  ότι μπορεί από τις 18/5 να απελευθερώνεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα νησιά.

«Εκτιμώ ότι θα γίνει γρηγορότερα από την 1η Ιουλίου η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μην συγχέουμε τις μετακινήσεις στη ηπειρωτική χώρα με τα νησιά. Δεν θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 18 Μαΐου», είπε στο LIVE NEWS.

Πάντως, εξαιρέσεις υπάρχουν και όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, από μικρά σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

Των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους
Των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να μετακινηθούν είναι:

Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνίσταται μετά από σχετική επικοινωνία
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή ή έγκαιρη αποστολή τους
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Για κηδεία συγγενούς πρώτου η δεύτερου βαθμού συγγένειας
Μπορεί να μετακινηθεί επίσης το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνοριοφύλακες, Λιμενικοί, και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητών του ΕΟΔΥ, τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπαλλήλων δημοσίου τομέα και εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζονται σε νησί.


Κοσμοσυρροή σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό, Παγκράτι, Κυψέλη



Η πανσέληνος έβγαλε έξω τους Αθηναίους εχθές Πέμπτη, με πολύ κόσμο να μαζεύετε σε Λυκαβηττό, Ακρόπολη, Παγκράτι και Κυψέλη. 

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης δεν πτόησαν τον κόσμο που ήθελε να δει οποσδήποτε το φεγγάρι. 


Πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς και στην περιοχή της Ακρόπολης, και αφού έκαναν την βόλτα τους, έμειναν στον βράχο για να δουν την πανσέληνο. 

Ο κ. Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου». «Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».