Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Καρδιακή προσβολή σε ζωντανή μετάδοση σε τουρκικό κανάλι



Καρδιακή προσβολή υπέστη ο Τούρκος δημοσιογράφος Σουκρού Οϊτάν κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο Οϊτάν που εργάζεται σε τοπικό κανάλι στην επαρχία Εσκισεχίρ, σχολίαζε τον αγώνα της δεύτερης κατηγορίας του τουρκικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Εσκισεχερίσπορ και την Ουμρανιεσπόρ όταν ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε από την καρέκλα του.

Ο συμπαρουσιαστής του αρχικά δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί αλλά όταν είδα τον Οϊτάν να πέφτει αναίσθητος σηκώθηκε από τη θέση του προκειμένου να του παράσχει πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Οϊτάν πριν από δέκα ημέρες είχε υποβληθεί σε επέμβαση για τοποθέτηση βηματοδότη καθώς υπέφερε από αρρυθμίες.

Όπως ανακοίνωσε το κανάλι στο οποίο εργάζεται ο Οϊτάν, ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο και η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.



Πηγή : ereportaz.gr


Παππούδες και εγγόνια: Πέντε επιστημονικοί λόγοι που κάνουν την σχέση απαραίτητη



Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω έχουν τουλάχιστον έναν αγαπημένο παππού ή μια αγαπημένη γιαγιά -αν δεν έχουν συμπληρώσει ολόκληρη την τετράδα των αγαπημένων παππούδων, και από τις δυο πλευρές της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό συνήθως σχετίζεται με τον χρόνο που έχουμε περάσει με τον εκάστοτε παππού ή την κάθε γιαγιά. Για παράδειγμα, προσωπικά δεν γνώρισα τους παππούδες μου, αλλά η αγαπημένη μου γιαγιά ήταν εκείνη που με μεγάλωσε, που ζούσε πολύ κοντά στο σπίτι μου και με την οποία έχω δημιουργήσει τις περισσότερες ευτυχισμένες αναμνήσεις -συγκριτικά με την δεύτερη εναπομείνασα γιαγιά, την οποία έβλεπα σπάνια όσο ήμουν μικρή και που δεν μας ένωσαν ποτέ στενές σχέσεις.

Και επειδή πάνω-κάτω, αυτά τα βιώματα μοιραζόμαστε όλοι μεγαλώνοντας, αντιλαμβάνεσαι πλέον και εσύ που έχεις γίνει μητέρα πόσο σημαντική είναι η σχέση των παιδιών σου με τους παππούδες τους. Ξέρεις, όμως, ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η επαφή των μικρών σου με τον παππού και την γιαγιά, πέρα από την απεριόριστη αγάπη που λαμβάνουν;

Για να βρεις όλες τις απαντήσεις, μπορείς να ρίξεις μια ματιά παρακάτω στις πιο εποικοδομητικές αξίες που κερδίζουν τα παιδιά από τους παππούδες τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες!

“Χτίζεται” ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης για τα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα παιδιά που έχουν στενή σχέση με τους παππούδες τους εμφανίζουν λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα και είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τραυματικά συμβάντα στην ζωή τους, όπως είναι ένα πιθανό διαζύγιο ή ο σχολικός εκφοβισμός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι παππούδες μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης, προσφέροντας στα παιδιά την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες.

Τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους

Μια διαφορετική έρευνα από το Emory University της Ατλάντα δείχνει πως όταν τα παιδιά διαθέτουν “διαγενεακή ταυτότητα” ή με άλλα λόγια γνωρίζουν και κατανοούν την ιστορία της οικογένειάς τους, αλλά και τον ρόλο τους μέσα σε αυτή, τότε γίνονται περισσότερο ανθεκτικά και αισθάνονται πως έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους ακόμη και όταν όλα γύρω τους μοιάζουν εκτός ελέγχου.


Μειώνεται η πιθανότητα ρατσιστικής συμπεριφοράς προς την τρίτη ηλικία

Όλοι θα μεγαλώσουμε κάποια στιγμή και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά αξίζει να αντιληφθούν και να το δεχθούν, χωρίς να κάνουν διακρίσεις με βάση την ηλικία του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους. Και αυτό είναι μια ποιότητα που μπορούν να αποκτήσουν μέσα από την σχέση τους με τους παππούδες τους, όπως αποδεικνύει έρευνα που διενεργήθηκε στο Βέλγιο. Από την μελέτη που ασχολήθηκε με δείγμα 1.151 παιδιών ηλικίας επτά με 16 ετών, τα οποία είχαν στενή σχέση με τους παππούδες τους, φάνηκε πως είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιδείξουν άνιση συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Εμφανίζονται μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης

Σε έρευνα του Boston College αποδείχθηκε πως οι στενές συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ των παππούδων και των ενήλικων εγγονιών τους μείωναν τα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης τόσο για τα εγγόνια, όσο και για τους παππούδες. Για εκείνους, μια καλή σχέση με τα εγγόνια τους παρέχει πρόσβαση σε νέες ιδέες, ενώ για τα εγγόνια τα οφέλη από την εμπειρία ζωής των παππούδων τους και οι συμβουλές που λαμβάνουν από αυτούς είναι ιδιαιτέρως σημαντικές.

Οι παππούδες “κερδίζουν” χρόνια

Και ενώ όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, βάσει επιστημονικών μετρήσεων, πως η επαφή των παιδιών με τα εγγόνια τους είναι εποικοδομητική για όλους, άλλη μία μελέτη από το Βερολίνοέρχεται να αποδείξει πως οι παππούδες αποκτούν καλύτερη υγεία από αυτή την σχέση! Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως οι παππούδες που προσέχουν τα παιδιά τους προσθέτουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια στο προσδόκιμο ζωής τους.


Πηγή:tlife.gr


Έξι νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα στην Βολιβία




Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Σάββατο σε αεροπορικό δυστύχημα στη βορειοανατολική Βολιβία, ανάμεσά τους τέσσερις υπήκοοι της Ισπανίας που επρόκειτο να επαναπατριστούν με ειδική πτήση -τα σύνορα της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να είναι κλειστά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού-, ανακοίνωσε η βολιβιανή Πολεμική Αεροπορία.

Ενώ εκτελούσε «επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας» το αεροσκάφος «υπέστη ατύχημα καθώς μετέφερε ισπανούς πολίτες ενόψει του επαναπατρισμού τους», ανέφερε δελτίο Τύπου του βολιβιανού γενικού επιτελείου αεροπορίας.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Τρινιδάδ (βορειοανατολικά) στη Σάντα Κρους (κεντρικά). Οι τέσσερις πολίτες που έχασαν τη ζωή τους ήταν τρεις Ισπανοί και μια Βολιβιανή που είχε επίσης την ισπανική υπηκοότητα, διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις.

Οι δύο βολιβιανοί χειριστές του αεροσκάφους, ενός δικινητήριου Beechcraft Baron B-55, σκοτώθηκαν επίσης στο δυστύχημα, που σημειώθηκε λίγη ώρα μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Τρινιδάδ, στην τοποθεσία Λαγούνα Σουάρες, 10 χιλιόμετρα από την πόλη.


Το στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, καθώς και διαγνωστικά τεστ που επρόκειτο να παραδοθούν σε εργαστήριο στη Σάντα Κρους.

Διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και το αρχικό πόρισμα αναμένεται σε οκτώ ημέρες.

Κατά τα πρώτα στοιχεία, οι χειριστές ενημέρωσαν τους ελεγκτές στο έδαφος 12 λεπτά μετά την απογείωση ότι θα επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, λόγω μηχανικής βλάβης. Η επαφή χάθηκε αμέσως μετά.



Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ολλανδία: Ποδηλάτης γλιτώνει από διερχόμενο τρένο για κλάσματα δευτερολέπτου



Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε ένα τρομακτικό στιγμιότυπο σε σιδηροδρομική διάβαση στο Γκελέεν της Ολλανδίας. Ένας ποδηλάτης περιμένει στη διάβαση ενώ από το σημείο περνά μία εμπορική αμαξοστοιχία. Από το σημείο όπου στέκεται ο ποδηλάτης, ωστόσο, η εμπορική αμαξοστοιχία κρύβει από το οπτικό του πεδίο τον συρμό που πλησιάζει. Έχει ήδη ξεκινήσει για απέναντι, όταν διαπιστώνει πως το διερχόμενο τρένο απέχει μόλις λίγα μέτρα από εκείνον. Δίνοντας ώθηση με το αριστερό του πόδι, κατορθώνει για κλάσματα δευτερολέπτου να γλιτώσει.



Πηγή : cnn.gr


Το πλάνο επιστροφής στα σχολεία – Τι θα γίνει αν κάποιος μαθητής νοσήσει από κορωνοϊό



Μία εβδομάδα προτού το σχολικό κουδούνι χτυπήσει ξανά ύστερα από δύο μήνες σιγής, η αγωνία και το άγχος καθηγητών και γονέων για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο κορυφώνονται.

Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει πυρετωδώς τις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία προς εκπαιδευτικούς και μαθητές και ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει απαντήσεις σε δύο βασικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει απορίες αλλά και αντίλογο στη σχολική κοινότητα.

Ποιο είναι το σχέδιο στην περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από κορονοϊό; Και δεύτερον, γιατί η μάσκα, ενώ θεωρείται υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στα σχολεία θα είναι προαιρετική; Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, η πολιτική ηγεσία έχει διαμορφώσει επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να προετοιμάσει τις σχολικές τάξεις και να διαρρυθμίσει εκ νέου θρανία και προσωπικό βάσει αυστηρών μέτρων. Παράλληλα επεξεργάζεται σειρά σεναρίων για την αντιμετώπιση δυσάρεστων απρόοπτων.

 Ασφάλεια

Ολα τα στάδια κατά τα οποία ένας μαθητής μπορεί να νοσήσει εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ώστε η επιστροφή στα θρανία να γίνει ομαλά και με ασφάλεια.

«Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα», σημείωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει τρία στάδια για τις περιπτώσεις μαθητών που νοσούν από κορονοϊό: 

Στην περίπτωση που ένας μαθητής έχει προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των σχολείων: Με μία υπεύθυνη δήλωση ο γονέας μπορεί να αιτηθεί την απουσία του μαθητή από τη σχολική αίθουσα χωρίς την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Ο μαθητής θα μπορεί να συνεχίσει το μάθημά του μέσω τηλεκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους καθηγητές του. Υπάρχει η σκέψη το μάθημα να γίνεται ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση ώστε να παρακολουθούν οι απόντες μαθητές παράλληλα με τους συμμαθητές τους. 

Στην περίπτωση που ένας μαθητής νοσήσει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων: Ενα σχέδιο δράσης με διαβαθμισμένα επίπεδα ανάλογα με την επικινδυνότητα της κατάστασης έχει καταρτιστεί για την αντιμετώπιση ενός κρούσματος μέσα στην τάξη.

Οι δραστικές αποφάσεις για κλείσιμο σχολικών μονάδων ανήκουν στο παρελθόν, καθώς πλέον το υπουργείο διαθέτει νέα όπλα. Ο μαθητής που θα διαγνωσθεί με κορονοϊό θα απομακρυνθεί από την τάξη και θα αναλάβουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ να ιχνηλατήσουν άλλα κρούσματα στην τάξη ή την οικογένειά του. Οι υπόλοιποι μαθητές είναι πολύ πιθανόν να υποβληθούν σε τεστ ταχείας διάγνωσης και σε περίπτωση που η κατάσταση είναι δύσκολη να κλείσει το τμήμα. Οσοι μαθητές απομακρυνθούν θα διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Στην περίπτωση που ένας μαθητής νοσήσει από κορονοϊό κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων: Με την ημερομηνία να έχει ήδη οριστεί για τις 15 Ιουνίου, όταν ακόμα θα είναι υπό εξέλιξη η σταδιακή άρση των μέτρων, το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει λύση και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα νοσήσουν από τον ιό κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι μαθητές αυτοί, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση, θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μία «δεύτερη ευκαιρία» στους μαθητές που για σοβαρούς προσωπικούς λόγους ή λόγους υγείας δεν θα γράψουν τον Ιούνιο.

 Για ποιο λόγο είναι προαιρετική η μάσκα στους μαθητές

Διχογνωμίες και έντονους διαξιφισμούς έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη μη υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί για τον άμεσο εξοπλισμό σε αντισηπτικά και μέσα ατομικής υγιεινής, όμως δεν προβλέπει, ύστερα από εισήγηση των ειδικών, τη χρήση μάσκας. Πώς δικαιολογεί αυτή την απόφαση: 

Η αντιμετώπιση της μάσκας δεν γίνεται με τους ίδιους όρους από ενήλικες και παιδιά. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ έχουν πολλές φορές επισημάνει ότι η χρήση μάσκας, εφόσον δεν γίνει σωστά, μπορεί εύκολα να γίνει επικίνδυνη. Αν οι μαθητές δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεν προστατεύεται η υγεία τους. 

Το επιχείρημα της ψευδαίσθησης της ασφάλειας λόγω της χρήσης μάσκας είναι πιο ισχυρό στην περίπτωση των μαθητών. Ενα παιδί που χρησιμοποιεί μάσκα μπορεί να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια να αγκαλιάσει κάποιον συμμαθητή του ή να έρθει κοντά στους φίλους του, μη τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. 

Τέλος, το περιβάλλον των μαθητών είναι πιο «προστατευμένο» σε σχέση, για παράδειγμα, με αυτό των ΜΜΜ, όπου η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους (με άλλα 14 παιδιά και τον καθηγητή τους) και με την οικογένειά τους. Επίσης, θα βρίσκονται σε τάξεις που θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα και θα αερίζονται φυσικά.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τα σχολεία στη Νέα Υόρκη θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς



Τα σχολεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον Σεπτέμβριο, ακόμα κι αν η πανδημία συνεχίζει να επιβραδύνεται, είπε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Ο Άντριου Κουόμο επιβεβαίωσε ότι «τα σχολεία δεν θα ξανανοίξουν για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς» στην πολιτεία των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων, την πλέον πληγείσα με περισσότερους από 18.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό.

Σχετικά με την επιστροφή στα θρανία τον Σεπτέμβριο, ο κυβερνήτης επισήμανε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Δεν υπάρχει απόφαση για το Φθινόπωρο, καθώς το Φθινόπωρο είναι ακόμη μακριά», τόνισε.

Η αβεβαιότητα για την επιστροφή στις τάξεις παραμένει, ακόμα κι αν η πανδημία συνεχίζει να επιβραδύνεται στη Νέα Υόρκη, όμως με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με όσο θα επιθυμούσαν οι αρχές.

Η πολιτεία καταγράφει σχεδόν 1000 νέες εισαγωγές την ημέρα ασθενών με νέο κορονοϊό, υπογραμμίζει ο Κουόμο, ακόμα κι αν ο αριθμός των νεκρών καταγράφει πτώση με 289 θανάτους χθες, ήτοι ο χαμηλότερος απολογισμός από τη 30η Μαρτίου (253 νεκροί).

«Ο εχθρός βρίσκεται υπό διωγμόν, ο ιός περιορίζεται» τόνισε ο Άντριου Κουόμο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Ερχεται νέο «φίλτρο» στις μετακινήσεις εκτός Αττικής μετά τις 18 Μαΐου


Σε «επιλεγμένες», συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με βάση τα τοπικά κρούσματα της επιδημίας αλλά και τις …διαμαρτυρίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται ότι θα μπορούν να μεταβούν οι Αθηναίοι και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων μετά τις 18 Μαΐου, οπότε θα επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας τους.

Παρότι υπήρχε αναφορά ότι μετά από δύο εβδομάδες θα υπάρξει γενική «απελευθέρωση» των μετακινήσεων εντός της Ελλάδος φαίνεται η κυβέρνηση κι οι επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας να προσανατολίζονται σε απαγορεύσεις μετάβασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Με πιθανολογούμενο κριτήριο να μην νοσήσουν κάτοικοι των αστικών κέντρων που θα μεταβούν σε επαρχιακές περιοχές με πολλά κρούσματα ή να μην μεταφέρουν τον ιό κάτοικοι της Αθήνας κι άλλων πόλεων σε περιοχές που έχουν μηδενικό ή ελάχιστο αριθμό νοσούντων.

Θυμίζοντας δηλαδή ένα «μίνι Πάσχα» όταν κι αυτοί οι φόβοι είχαν οδηγήσει σε γενική απαγόρευση μετακινήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος» πολλοί δήμαρχοι έχουν ενημερώσει κρατικούς αξιωματούχους ότι δεν θέλουν επισκέπτες από την Αθήνα κι από άλλες περιοχές και μετά τις 18 Μαΐου, σε μία επανάληψη των θέσεών τους και πριν το Πάσχα. Κι έτσι να απαγορευθούν εκ νέου οι μετακινήσεις εκεί…

Οπως δήλωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς «θα δώσουμε την δυνατότητα να μεταβούν στα εξοχικά τους κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κι υπό συγκεκριμένους όρους που όλα αυτά θα προκύψουν από τα επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που εκείνη την περίοδο θα έχουν κατοχυρωθεί για την κάθε περιοχή. Αρα όλα αυτά θα γίνουν με ξεκάθαρους κανόνες και πρωτόκολλα.

Ο στόχος δεν είναι να στείλουμε τους ανθρώπους αυτούς στα χωριά τους και να νοσήσουν αλλά να τους δώσουμε ψυχικό και ψυχολογικό διέξοδο. Αρα υπομονή, έχουμε -μέχρι τις 18 Μαΐου- μπροστά μας ν ανέβουμε ένα βουνό ν ανέβουμε και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά». Ωστόσο παραμένει ζητούμενο ποια θα είναι τα κριτήρια για τον «αποκλεισμό» περιοχών από τις επισκέψεις των αστικών κέντρων κι αν αυτό προκαλέσει καταγγελίες κι αναφορές για όχι ισότιμες επιλογές.


ΤΟ ΒΗΜΑ


New York Times: Πωλούν αίμα ιαθέντων για έως και 40.000 δολάρια το 1ml



Σε κερδοσκοπία επιδίδονται εταιρείες βιοτεχνολογίας, με το αίμα ασθενών  που ανάρρωσαν από τον νέο κορωνοϊό. Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, εταιρείες βιοτεχνολογίας επωφελούνται οικονομικά πωλώντας ελάχιστες ποσότητες αίματος έναντι αδράς –έως και εξωφρενικής -αμοιβής. Η τελική τιμή ορίζεται από τον όγκο των αντισωμάτων που περιέχει το δείγμα.

Οι δότες αίματος, ιαθέντες από την Covid-19 θέλουν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ωστόσο ενδέχεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η διαδικασία έχει τόσο μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες.

Από 350 έως 40.000 δολάρια το 1 ml

Έγγραφα, email και τιμοκατάλογοι που έχουν στα χέρια τους οι New York Times δείχνουν ότι αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσφέρονται να πουλήσουν δείγματα αίματος ανθρώπων με κορωνοϊό σε υψηλές τιμές σε εργαστήρια και εταιρείες που κάνουν δοκιμές.

Μία τέτοια εταιρεία είναι η Cantor BioConnect στην Καλιφόρνια, η οποία χρεώνει από 350 έως 40.000 δολάρια για ένα χιλιοστόλιτρο (1 ml) αίματος – δηλαδή λιγότερο από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού.

Ινδική εταιρεία έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια

Μια άλλη εταιρεία, η ινδική Advy Chemical, έχει χρεώσει έως και 50.000 δολάρια, ενώ σύμφωνα με τους NYT, όσο περισσότερα αντισώματα υπάρχουν στο δείγμα, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή.

Οι εταιρείες επιμένουν ότι δεν βγάζουν κέρδη από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, πολλοί γιατροί αποκαλούν αυτή την πρακτική «ανήθικη».

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Δρ Τζόι Φιτσετ, ιατρικός διευθυντής της Mologic, μια βρετανικής εταιρείας δοκιμών. Στον Φίτσετ προσφέρθηκαν τέτοιους είδους δείγματα σε υψηλές τιμές. «Τα χρήματα βγαίνουν από τα δεινά των ανθρώπων» είπε.

Η εκτίναξη της τιμής οφείλεται στον ανταγωνισμό για τα δείγματα

Οι ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν τεστ αντισωμάτων χρειάζονται δείγματα από άτομα που είχαν τον ιό και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έμαθε να κατασκευάζει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Ο ανταγωνισμός για τα δείγματα προκάλεσε ελλείψεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου οι ερευνητές συνήθως βασίζονται στο κεντρικό σύστημα δημόσιας υγείας, και όχι στην εμπορική αγορά, για να έχουν δείγματα.

Άλλοι δωρητές παίρνουν αμοιβή κι άλλοι το κάνουν εθελοντικά

Οι κερδοσκοπικές εταιρείες διαφημίζουν ότι πληρώνουν τους δωρητές- 100 δολάρια στην περίπτωση της Cantor BioConnect – την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες βασίζονται σε προσωπικές σχέσεις για να βρουν εθελοντές.

Η Αλέσια Τζέκινς, που έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, είχε κανονίσει να παράσχει το αίμα της στην Cantor BioConnect. Ωστόσο, όταν έμαθε για τις τιμές που θα χρεώνει η εταιρεία από έναν δημοσιογράφο, άλλαξε γνώμη.

«Είναι πολύ λυπηρό και λάθος να εκμεταλλεύεται κανείς μια πανδημία» δήλωσε.


Πηγή : protothema.gr


Από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί 61.229 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα


Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα , βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:

(16) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:

(8) στην Αττική,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στη Δυτική Ελλάδα,
(1) στη Στερεά Ελλάδα,
(1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία και
(1) στην Ήπειρο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (11) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.502) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (944) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

(238) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

(69) στην Αττική,
(68) στη Θεσσαλονίκη,
(30) στην Κρήτη,
(16) στη Θεσσαλία,
(15) στην Κεντρική Μακεδονία,
(14) στα Ιόνια Νησιά,
  (9) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (5) στην Πελοπόννησο,
  (4) στο Νότιο Αιγαίο,
  (3) στη Δυτική Ελλάδα,
  (2) στη Στερεά Ελλάδα,
  (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
  (1) στην Ήπειρο.
Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (61.229) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Οκτώ νέα κρούσματα, στα 2.620 τα συνολικά – Στους 143 οι νεκροί



Οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και έτσι φτάσαμε στα 2.620 συνολικά.

Συνολικά 143 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό στη χώρα μας εκ των οποίων οι τρεις το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά 37 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕθ ενώ 77 άτομα εξήλθαν από αυτές.

Οι 593  συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.301  είναι επαφές άλλου κρούσματος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ από τους 38 οι 8 είναι γυναίκες. Το 92% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.


Μίνι "τσουνάμι" μετά τον σεισμό στην Κρήτη γεμίζει και αδειάζει το λιμάνι της Άρβης



Δείτε το Video που τράβηξε κάτοικος της Άρβης, λίγη ώρα μετά το σεισμό των 6 ρίχτερ που "ταρακούνησε" την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή της γυναίκας που κάνει τη λήψη, όπου περιγράφει πως αλλάζει η στάθμη του νερού της θάλασσας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 


Αντίστοιχες εικόνες είχαμε και στο νησί Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας όπου το νερό υποχώρησε και "επέστρεψε". 


Ο σεισμός των 6 ρίχτερ σημειώθηκε στις στις 3:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται 122 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χρυσής.

Ενώ υπήρξε και έντονη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Νότιας Κρήτης .Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 16:01, εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο εστιακό βάθος και το ίδιο επίκεντρο. Στις 16:18, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή και το ίδιο εστιακό βάθος.


Πηγή : neakriti.gr


Όλοι οι χώροι όπου από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για πολίτες και εργαζόμενους



Από τη Δευτέρα η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ενημέρωσε επίσης ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας, που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχψει μέχρι σήμερα». Τη Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα, σημείωσε περαιτέρω.

Διαβάστε σχετικά: Οι αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα

Τόνισε την ανάγκη να τηρούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα. «Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και η εκ μέρους μας η παραμονή μας σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη.

Αναλυτικά από τη Δευτέρα που τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση εξέδωσε πίνακες με οδηγίες Δημόσιας Υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων, με βάση τις τελικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν χθες από την Υγειονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγειινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμενου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%, η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, νοσοκομεία και κομμωτήρια, ενώ για το κοινό είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανελκυστηρες και νοσοκομεία.

Επίσης έχουν εκδοθεί οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (ιατρικής και μη ιατρικής) η οποία είναι «το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά», καθώς και για την κατασκευή μη ιατρικής μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν εργάζονται σε σούπερ μάρκετ χώρους εστίασης χώρους διαχείρισης μη τυποποημένων τροφίμων (κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.) και σε οσους εργάζονται σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς). Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ιατρεία κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κλειστές για τους πιστούς οι εκκλησίες μέχρι 16 Μαΐου



Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δημοσιεύθηκε με ισχύ μέχρι και τις 16 Μαΐου 2020 παρατείνεται, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων στις εκκλησίες με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων.

Παράλληλα. επιτρέπεται εκ νέου η ατομική προσευχή.

Με την ΚΥΑ ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη διασφάλιση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.


Φονική βεντέτα με 2 νεκρούς στην Κρήτη



Για ασήμαντη αφορμή, τα Ανώγεια της Κρήτης βάφτηκαν στο αίμα το βράδυ του Σαββάτου με δύο νεκρούς και ένα τραυματία.

Οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν για ένα υπόστεγο σε χωράφι, με αποτέλεσμα να πέσουν πυροβολισμοί και να τραυματιστούν θανάσιμα οι δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν και γείτονες. Ακόμη ένας 30χρονος στην προσπάθεια του να χωρίσει τους δύο άνδρες τραυματίστηκε ελαφριά στο πόδι, χωρίς όμως η ζωή του να διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Αυτή την ώρα κλιμάκιο των ΤΑΕ (Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων) βρίσκεται στο χωριό και στο κέντρο Υγείας, ενώ αναμένεται να μεταβεί και εισαγγελέας ύστερα από αίτημα του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεφαλογιάννης, πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία στο χωριό, να μην παρασυρθούν από λάθος πληροφόρηση οι δημότες και να αφεθούν οι αρχές να λειτουργήσουν για το καλύτερο. Σε λίγο αναμένεται η μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο από το Κέντρο Υγείας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης και επί χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, είναι ο ένας εκ των δύο νεκρών στο διπλό φονικό που έχει συνταράξει τα Ανώγεια.

Ο 62χρονος ήταν ένας από τους πιο γνωστούς μαντιναδολόγους του νησιού με πολλές παρουσίες σε τηλεοπτικές εκπομπές και θεωρούνταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα της Κρήτης, ο 30χρονος σκότωσε τον Μανώλη Καλομοίρη και στη συνέχεια συγγενικό πρόσωπο του Καλομοίρη σκότωσε τον 30χρονο.