Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Στο «Ελ. Βενιζέλος» οι 550.000 μάσκες από την Κίνα για τα ελληνικά νοσοκομεία



Προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο της Air China που μετέφερε την παρεχόμενη βοήθεια, υπό μορφή υγειονομικού υλικού, από την Κίνα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της χώρας μας λόγω κορονοϊού.

Το υγειονομικό υλικό που έφθασε στην Αθήνα από το Πεκίνο ζυγίζει περίπου 8 τόνους και περιλαμβάνει 550.000 χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες, ιατρικά γυαλιά, γάντια, προστατευτικό εξοπλισμό και καλύμματα παπουτσιών (ποδονάρια).

Το υγειονομικό υλικό παρέδωσε, εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, η πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα, Τσανγκ Τσιγιουέ, στους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δημητριάδη. Στην ίδια πτήση, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έφθασαν και άλλα χαρτοκιβώτια ιατρικών προμηθειών, βάρους περίπου 10 τόνων, δωρεά από κινεζικές επιχειρήσεις και οργανώσεις.

Την ευγνωμοσύνη της χώρας μας στην κινεζική κυβέρνηση και σε όποιον άλλον έχει συμβάλει, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Σε μια παγκόσμια έλλειψη αυτών των αγαθών και μια τεράστια μάχη που δίνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπορεί να έχει προμήθειες, η σημερινή είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα, και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να εξοπλίζουμε τα νοσοκομεία μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας.

Δηλώσεις της Κινέζας πρεσβευτού

Σε σχετικό μήνυμά της κατά την παράδοση του υλικού, η πρεσβευτής της Κίνας Zhang Qiyue ανέφερε ότι με αλληλεγγύη και συνεργασία, θα ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί. Επικαλούμενη τα λόγια του Αριστοτέλη, είπε: «Τι είναι φίλος; Φίλος σημαίνει η ενιαία ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα. Και πρόσθεσε ότι «οι δύσκολες στιγμές αποκαλύπτουν τους αληθινούς φίλους» και ότι «η Κίνα και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά του Covid-19, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τις εξαιρετικές σχέσεις και φιλία μεταξύ των δύο λαών».

Επίσης, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την σθεναρή υποστήριξή της κατά τη διάρκεια της μάχης της Κίνας κατά του κορονοϊού και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες και τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ως «έγκαιρα και ισχυρά».

Καταληκτικά, διαβεβαίωσε πως η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να «βοηθήσει τους φίλους μας στην Ελλάδα».

Σε επικοινωνία που είχε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του Γουανγκ Γι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον κινεζικό λαό και ευχαρίστησε για την παρεχόμενη βοήθεια, υπό μορφή υγειονομικού υλικού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βατικανό: Δίνει πλήρη άφεση αμαρτιών σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία 


Η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε σήμερα, υπό ορισμένους όρους, την "πλήρη άφεση αμαρτιών" στους πιστούς που έχουν πληγεί από την πανδημία της νόσου Covid-19, είτε είναι στο νοσοκομείο είτε στο σπίτι τους.

Σύμφωνά με διάταγμα που δημοσιοποίησε σήμερα ένα από τα δικαστήρια του Βατικανού, η συγχώρεση αφορά και άλλους καθολικούς πιστούς: τους επαγγελματίες υγείας και τους συγγενείς που περιθάλπουν τους αρρώστους τους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και εκτίθενται έτσι στον κίνδυνο της μόλυνσης, καθώς και ανθρώπους που προσεύχονται υπέρ της ίασης των ασθενών και του τέλους της πανδημίας.

Για να επωφεληθούν από αυτή την άφεση των αμαρτιών, οι ασθενείς θα πρέπει να μετάσχουν σ' έναν ορισμένο αριθμό λειτουργιών που μεταδίδονται από απόσταση ή σε άλλους τρόπους ευλάβειας, διατηρώντας επίσης το "πνεύμα απαλλαγμένο από κάθε αμαρτία», ορίζει η Penitenzieria Apostolica, το δικαστήριο της Αγίας Έδρας.

Το ίδιο ισχύει για όσους προσεύχονται υπέρ αυτών, η ανάγνωση της Βίβλου για παράδειγμα πρέπει να γίνεται για "τουλάχιστον μισή ώρα".

Τέλος, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δίνει συγχώρεση στους πιστούς της που είναι ετοιμοθάνατοι, υπό την προϋπόθεση ότι είναι πρόθυμοι και έλεγαν "τακτικά ορισμένες προσευχές κατά τη διάρκεια της ζωής τους".

Στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η άφεση αμαρτιών περιλαμβάνεται στο Κανονικό Δίκαιο. Για να εισέλθει στον παράδεισο, ο θανών πρέπει να έχει επανορθώσει για το κακό που διέπραξε, είτε στη γη πριν από τον θάνατό του, είτε περνώντας μέσα από το καθαρτήριο.

Η καταχρηστική χρήση της άφεσης αμαρτιών από τους πάπες που δεν δίσταζαν να τις ανταλλάσσουν έναντι χρημάτων για να πληρώνουν τα έξοδά τους προκάλεσε τον 16ο αιώνα την προτεσταντική Μεταρρύθμιση.

Σε μια πρόσθετη σημείωση, η Αγία Έδρα επισημάνει επιπλέον ότι η άφεση αμαρτιών θα μπορεί να γίνει "συλλογικά" και "χωρίς προηγούμενη ατομική εξομολόγηση" στα εδάφη που αυτή την περίοδο πλήττονται σκληρότερα από την πανδημία της ασθένειας του νέου κορωνοϊού.

Η Εκκλησία δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές γι 'αυτό. Μια συλλογική άφεση αμαρτιών θα γίνει για παράδειγμα στην είσοδο των νοσοκομειακών υπηρεσιών όπου βρίσκονται ασθενείς που κινδυνεύουν να πεθάνουν, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο για να ακουστούν. Και αν ο ιερέας πρέπει να πλησιάσει αρκετούς πιστούς, θα πρέπει να επιλέξει έναν χώρο που αερίζεται και να φορά προστατευτική μάσκα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Ανεύθυνος ο Κούλογλου και με χαμηλό IQ δυσφημεί την χώρα μας για τον Κορονοιό επειδή δεν καταλαβαίνει


Δεν φτάνει ο Κούλογλου που δεν καταλαβαίνει τα γραφήματα στα site γιατί δεν έχει το μυαλό να τα καταλάβει, δυσφημεί και την χώρα μας διαδίδοντας fake news.

Όπως διαβάζουμε στα parapolitika.gr ο Κούλογλου συνεχίζει ακάθεκτος να δυσφημίζει την Ελλάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Η αρχή έγινε από τον κ. Κούλογλου με τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ουκ ολίγες φορές αναπαρήγαγε τα ίδια μηνύματα με την τουρκική πλευρά. Η συνέχεια γίνεται με τον κοροναϊό.

Τόσο η ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή, tvxs.gr όσο και ο ίδιος, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε λιγότερο αριθμό τεστ ελέγχου για τον κοροναϊό.

Ιδού τι γράφει το site του κ. Κούλογλου: "Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times σε πρόσφατο ρεπορταζ της 17ης Μαρτίου, η Ελλάδα βρίσκεται διεθνώς μέσα στην πρώτη τριάδα των χωρών που έχουν κάνει τα λιγότερα τεστ στον πληθυσμό."

Τα ίδια στοιχεία επικαλέστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική του εμφάνιση. Αν μπει όμως κανείς στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας και δει τον πίνακα (εικόνα κάτω), θα διαπιστώσει ότι οι New York Times επέλεξαν απλά οκτώ γνωστές χώρες, από τις οποίες έβρισκαν εύκολα στοιχεία, για να φτιάξουν ένα γράφημα με μια ενδεικτική καταγραφή.





Καμία σχέση δηλαδή με αυτά που λέει ο Στέλιος Κούλογλου, που διασπείρει fake news, προσβάλλοντας την τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ όλο αυτό το διάστημα.


13 οι νεκροί στη χώρα μας


Τους 13 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, καθώς άλλοι τρεις άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου.

Πρόκειται, για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν ακόμη άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 94χρονη γυναίκα στην κλινική «Παμμακάριστος» της Αθήνας.



Εμφανίστηκε ο Καρανίκας και γελάει η Ελλάδα μαζί του! Δεν εμπιστεύεται τον Μητσοτάκη


Έχουμε την ανησυχία μας για την επιδημία και ευτυχώς που έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς έχουμε και τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται και μας εξοργίζουν.

Με μία ανάρτηση στο facebook, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, ακροαριστερός Νίκος Καρανίκας, ρίχνει την ευθύνη στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τυχόν θανάτους λόγω κορωνοϊού στα χωριά που πήγαν οι εκδρομείς, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δημιούργησε τα προβλήματα που ταλανίζουν την δημόσια υγεία.

Φυσικά και προκάλεσε εκτός από οργή στην κοινωνία και πολλά γέλια για την κατάντια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ! 


Ο Νίκος Καρανίκας γελάστε και εξοργιστείτε ελεύθερα :

 "Καμία εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη - ΝΔ

Ο Μητσοτάκης, στο διάγγελμα του, μας είπε δηλαδή ότι αν πάμε στα χωριά μας και πάθουμε κάτι (Covid19), θα πεθάνουμε, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για νοσηλεία, δημόσια και αξιόπιστη.

Το είπε, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν άφησε τίποτα όρθιο από την Δημόσια Υγεία όσο κυβερνούσε η ΝΔ και τώρα δεν υπάρχει δημόσια περίθαλψη.

Διέλυσε την Δημόσια Υγεία, μαζί με τον Σαμαρά, σε όλη την Ελλάδα και βασικά στην πολυπόθητη και περιβόητη νησιωτική Ελλάδα και στην επαρχία.

Ευτυχώς που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε Δημόσια Υγεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουμε τον ιό.

Ευτυχώς που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε ταμείο 35 δισεκατομμύρια και οχι δις ψέματα όπως ο Μητσοτάκης.

Όμως, δυστυχώς, δεν εμπιστευόμαστε τον Μητσοτάκη-ΝΔ γιατί μας χρεοκόπησαν μια φορά και μέσα σε ένα τετράμηνο και πριν τον Κορονοϊό πήγαν την ανάπτυξη από 2,8% στο 1% .


Επίσης, σε αντίθεση με την Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες, για την σημερινή κρίση δίνει ψυχούλα στην κοινωνία. Με σκοπό να λεηλατήσουν, όπως και πριν, όπως ξέρουν και έμαθαν, το υπόλοιπο ταμείο με

εργολαβίες για το σόι τους και όχι για την κοινωνία που υποφέρει.

Να μην το επιτρέψουμε. Να μην τους δώσουμε την εμπιστοσύνη μας, γιατί θα μας διαλύσουν, όπως και πριν".




Μείωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής χρήσης και πρώτης κατοικίας



Τη μείωση του ενοικίου κύριας κατοικίας και των ενοικίων επαγγελματικής χρήσης κατά 40% προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ λίγο μετά τις 2 το ξημέρωμα. Ποιους όμως αφορά;

Όπως αναφέρεται στο δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Το χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος που προβλέπεται με βάση την ΠΝΠ δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.

Η μείωση του μισθίου ισχύει και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δυο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19.

Η μείωση του μισθώματος κατά 40% για τους μήνες Μαρτίου – Απριλίου ισχύει και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Για την εφαρμογή του μέτρου απαιτείται ο εργαζόμενος να συνδεόταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων. 


Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr


9 συλλήψεις αλλοδαπών στου Ζωγράφου για συνωστισμό σε κλειστό χώρο


Εννέα αλλοδαποί συνελήφθησαν στην περιοχή του Ζωγράφου για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν, παρά την απαγόρευση, να συνωστίζονται σε ισόγειο κλειστό χώρο, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς άδεια ως άτυπος χώρος λατρείας.

Σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.


Κλείνουν πάρκα και άλση στην Αττική



Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Αττικής «προκειμένου να περιορίσει τη συνάθροιση κοινού ως πρόσθετο μέτρο προφύλαξης κατά της μετάδοσης του ιού, με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλο, προχώρησε στο κλείσιμο των Πάρκων και Αλσών του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους».




ΗΠΑ: 10.000 δωμάτια ξενοδοχείων και φοιτητικών εστιών στη Νέα Υόρκη πιθανόν μετατραπούν σε ΜΕΘ



Το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει σε νοσοκομειακούς θαλάμους περισσότερα από 10.000 δωμάτια στη Νέα Υόρκη, για να βοηθήσει την Πολιτεία να ανταποκριθεί στην πίεση που υφίστανται οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της λόγω της ταχύτατα εξαπλούμενης επιδημίας Covid-19.

Ο διοικητής του Σώματος, αντιστράτηγος Τοντ Σιμονάιτ, είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ότι εξετάζεται η πιθανότητα να μετατραπούν δωμάτια ξενοδοχείων, φοιτητικές εστίες, αλλά ακόμη και μεγάλες αίθουσες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Μιλάμε για περίπου 10.000», είπε, προσθέτοντας ότι την οριστική απόφαση θα λάβει η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αλλαγές στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα



Απαραίτητες αλλαγές θα έρθουν από τη Δευτέρα και στις λαϊκές.

Συγκεκριμένα, οι λαϊκές θα λειτουργούν με τους μισούς παραγωγούς, οι πάγκοι των οποίων θα πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων ο ένας από τον άλλον, εκ περιτροπής ανά εβδομάδα θα εναλλάσσονται οι παραγωγοί για να δουλεύουν όλοι.

Όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης.

Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα.

Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.


Επτά στους δέκα επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό



Επτά στους δέκα εγκρίνουν και επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, 

Η έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, έδειξε ότι το 56,2% των πολιτών θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.


Το 70,7% των πολιτών είναι δίπλα στην κυβέρνηση και νιώθει ασφάλεια αφού θεωρεί «σίγουρα και μάλλον θετικά» τα μέτρα της κυβέρνησης.

Οι χειρισμοί του Βασίλη Κικίλια και της ομάδας του στο Υπουργείο Υγείας θεωρούνται «σίγουρα ή μάλλον θετικοί» από το 71,1%.

Το 41,9 % την θεωρεί πολύ και αρκετά υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 39,5% τον θεωρεί λίγο ή καθόλου υπεύθυνο.

Αρνητικά αξιολογεί το 55,7% την στάση της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 55,7% θεωρεί ότι η πολιτεία και η κρατικοί φορείς θα μπορέσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού ενώ το 39.7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσουν να την περιορίσουν.


Δέκα οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό



Δέκα έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό με 4 θύματα να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο. Το τελευταίο θύμα είναι μια γυναίκα 93 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ρίου ως επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. 

Η 93χρονη προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς στους Αγίους Τόπους.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 495 συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, 86 εξ αυτών είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, 90 νοσηλεύονται και 20 είναι διασωληνωμένοι. Εξιτήριο έχουν πάρει μέχρι σήμερα 19 άτομα.

Οι άλλοι τρεις άνθρωποι που έχασαν σήμερα τη ζωή τους, οι δύο ήταν στην Αθήνα και ένας στην Κοζάνη.


5,6 ρίχτερ ταρακούνησαν την Πάργα και την μισή Ελλάδα



Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα στις 02.49 τα ξημερώματα του Σαββάτου και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. 

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο σεισμός είχε ένταση 5,6 ρίχτερ με επίκεντρο  14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας και εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. 

Είχε μάλιστα προηγηθεί σεισμική δόνηση και στις 23:38 το βράδυ της Παρασκευής με το ίδιο επίκεντρο και ένταση 4.3 βαθμούς Ρίχτερ.

ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Καναλάκι. Ειδικότερα έχουν καταρρεύσει κάποια παλιά σπίτια ενώ έχουν υποστεί ζημιές πολλά που κατοικούνται.

«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 Ρίχτερ στις 2 και 49 τα ξημερώματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοι»



φωτό : thespro.gr