Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ένας ψυχίατρος; Ερντογάν: Κανένας ιός δεν είναι πιο ισχυρός από την Τουρκία



Το διαπιστώνει όλη η υφήλιος ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο τρελό Τούρκο, ότι χειρότερο για την ανθρωπότητα.

«Κανένας ιός δεν είναι πιο ισχυρός από την Τουρκία» ανέφερε ο ανεκδιήγητος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το πρώτο και καλά επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ σίγουρα είναι εκατοντάδες περισσότερα.




Και άργησε! Εισαγγελέας για τις κρέμες Βελόπουλου κατά κορωνοϊού


Αντικείμενο εισαγγελική έρευνας αποτελεί το προϊόν, με την ονομασία, «Βυζαντινόν» που διαφημίζει μέσω τηλεοπτικού σταθμού ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, ως προστασία από τον κοροναϊό και την ασθένεια της πνευμονίας.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας , διαβίβασε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών  Βαγγέλη Ιωαννίδη αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τις δικές του ενέργειες.

Στην αναφορά του ο φαρμακευτικός σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων πως με τους επίμαχους ισχυρισμούς για τις δήθεν προστατευτικές ιδιότητες της εν λόγω κρέμας από τον επικίνδυνο ιό, ο κ. Βελόπουλος αποβλέπει στην αύξηση των πωλήσεων αγνοώντας επιδεικτικά τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας που είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να υποδείξουν μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό.

Κατά αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην ίδια αναφορά,  θέτει σε σοβαρή έκθεση όσους τον εμπιστευτούν και κατ΄ επέκταση σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία .


Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα


Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού.





Ο Πολάκης τρομάζει τους Έλληνες : «Μακάρι για τη χώρα να είχαμε εμείς το υγειονομικό τιμόνι»


Αναστάτωση προκάλεσε στους Έλληνες πολίτες η άθλια και ανεύθυνη δήλωση του Παύλου Πολάκη που τρόμαξε πολύ κόσμο, και δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν με την σκέψη εάν και εφόσον τι θα πάθαιναν χειρότερο.

Με αφορμή αναφορά του δημοσιογράφου Δ. Οικονόμου για το πώς θα εξελισσόταν η εξάπλωση του κορονοϊού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Πολάκης, αφού τον αποκάλεσε «σίχαμα του ανθρώπινου είδους», απάντησε ότι «μακάρι να είχαμε εμείς το υγειονομικό τιμόνι σε αυτή την κρίση».

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας,τρομάζοντας τους Έλληνες πολίτες, απευθυνόμενος στον Δ. Οικονόμου τον κάλεσε να ρωτήσει τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας για το έργο που παρήγαγε ο ίδιος στο Υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι μακάρι για τη χώρα «να είχαμε εμείς το υγειονομικό τιμόνι σε αυτή την κρίση», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «[εμείς] ως επιστήμονες και αριστεροί αγαπάμε τους ανθρώπους» φράση που τρόμαξε περισσότερο τους πολίτες αυτής της χώρας!!

Με ενημέρωσαν πριν λίγο πως ο «δημοσιογράφος»(διάβαζε στημένος παπαγάλος) Δημητρης Οικονόμου του ΣΚΑΙ είπε το πρωί ,κάνοντας και το σταυρό του «φαντάζεστε να είχαμε τέτοια κρίση με τον κορωναιο πέρυσι και να καλούνταν να διαχειριστεί την κρίση ο Πολακης; Ο θεός μας βοήθησε»!!!!
ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΥ ΣΙΧΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ:
1) για να φτάσεις τη μόρφωση και τις επιστημονικές μου γνώσεις πρέπει να αλλάξεις εγκέφαλο, να δημιουργήσεις νέες νευρωνικες συνάψεις και να ζήσεις τρεις ζωέ...
Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
1,4 χιλ.
222
178


Ακόμα 10 κρούσματα στην Ελλάδα στους 99 ο συνολικός αριθμός


Ανακοινώθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.

Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.




Τα fake news και η ακροαριστερή προπαγάνδα πάτωσαν την ΑΥΓΗ: 24ωρη απεργία στην «Αυγή» για την καταβολή των δεδουλευμένων


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» και την ιστοσελίδα avgi.gr με βασικό αίτημα την εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Είχαν προηγηθεί στάσεις εργασίας στις 24 και 26 Φεβρουαρίου στις οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην «Αυγή», «η Διοίκηση της εφημερίδας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας με αποτέλεσμα σήμερα να μας οφείλονται δυόμισι μισθοί, χωρίς να υπολογίζονται οι βεβαιωμένες παλαιές οφειλές».

Παράλληλα ζητούν από τα σωματεία «να εγγυηθούν τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας ενόψει της διοικητικής ενοποίησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην «Αυγή» έχει ως εξής:

Σε 24ωρη απεργία στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗΣ προχωρούμε σήμερα οι εργαζόμενοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας για την εξόφληση των δεδουλευμένων και την άρση της εργασιακής ανασφάλειας.

Παρά τις δύο προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, που υλοποιήσαμε στις 24 και στις 26 Φεβρουαρίου, η Διοίκηση της εφημερίδας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για εξόφληση των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα να μας οφείλονται δυόμισι μισθοί, χωρίς να υπολογίζονται οι βεβαιωμένες παλαιές οφειλές. Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε τα εξής:

- Προχωράμε την Τετάρτη 11 Μαρτίου σε 24ωρη απεργία ζητώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών καθώς και την αποκατάσταση της ομαλούς μισθολογικής ροής

- Ζητάμε απο τα σωματεία μας να εγγυηθούν τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας ενόψει της διοικητικής ενοποίησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

- Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια για την αθέτηση των επάλληλων δεσμεύσεων της Διοίκησης για ομαλή καταβολή των χρημάτων και τις διαδοχικές υπερβάσεις των προθεσμιών, που έθεσαν οι εργαζόμενοι, ώστε να καταβάλει τη μισθοδοσία.

- Διατυπώνουμε τη διαμαρτυρία μας για τη νέα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η εφημερίδα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, που συνόδευαν το 2017 τη δεύτερη συναπτή μείωση των μισθών μας την τελευταία πενταετία. Για τον λόγο αυτό ζητάμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά της εφημερίδας, προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς έγινε η διαχείριση των οικονομικών της εταιρείας με την πλάτη των εργαζομένων.

- Τέλος, ζητούμε την εκπόνηση ολοκληρωμένου οικονομικού και δημοσιογραφικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ΑΥΓΗΣ, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις των εργαζομένων. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε να επαναβεβαιωθεί η εκπροσώπηση των εργαζομένων στη διοίκηση της ενοποιημένης εταιρείας, όποτε και με όποια εταιρική μορφή σχηματισχεί.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ


Πηγή : omadalithias.gr


Η Ευρωλίγκα αναβάλλει το Αρμάνι-Ολυμπιακός



Έπειτα από συνεδρίαση που έκανε την Τρίτη (10.03.2020), η Εθνική Επιτροπή Προστασία Δημόσια Υγεία συνέστησε στην ΚΑΕ Ολυμπιακός να μην κάνει το ταξίδι προς την Ιταλία, για το ματς με την Αρμάνι.

Να θυμίσουμε ότι η Euroleague έχει οριστεί κανονικά από αναμέτρηση, παρά την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία και τις προσπάθειες που κάνει ο Ολυμπιακός για αναβολή ή αλλαγή της έδρας του αγώνα.

«Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που συνεδρίασε χθες μας ενημέρωσε να αναστείλουμε το ταξίδι της ομάδας στο Μιλάνο. Το πρακτικό της συνεδρίασης απεστάλη χθες το βράδυ στην Ευρωλίγκα με νέα επιστολή, συμπληρωματική της προηγούμενης, με την οποία ζητούσαμε να επαναξετάσουν την απόφαση τους για διεξαγωγή του αγώνα με την Αρμάνι την Πέμπτη».


Αποκάλυψη «Κ»: Τουρκικά πυρά στον Εβρο πάνω από ελληνικό τζιπ



Σε κατακόρυφη αύξηση της επιθετικότητας στα νησιά και τον Έβρο προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας.

Η «Κ» αποκαλύπτει ότι χθες τα ξημερώματα, άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.

Δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο στελέχη των τουρκικών δυνάμεων βάλλουν με πυρά κατά Ελλήνων στρατιωτικών. Πριν λίγα 24ωρα, πυρά δέχθηκε και ελληνική περίπολος που έκανε νυχτερινή επιτήρηση σε σημεία του ποταμού. Οι άνδρες και γυναίκες των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Polis Özel Harekât) περιπολούν μέσα στον ποταμό Έβρο πάνω σε ελαστικές λέμβους πάνοπλοι, προστατεύοντας τις εργασίες που γίνονται από την τουρκική πλευρά, ενώ την ίδια στιγμή σημαδεύουν προς την ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην θάλασσα είναι εξίσου επικίνδυνη καθώς, με τις ευλογίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκική ακταιοφυλακίδα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σχετικές κινήσεις έγιναν και τις προηγούμενες ημέρες στη θάλασσα, με το σοβαρό ατύχημα να αποφεύγεται μόλις και μετά βίας. Σε γενικές γραμμές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και Σώματα Ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές, βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό τις ολοένα και πιο ακραίες τουρκικές προκλήσεις. 


Βασίλης Νέδος
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μέρκελ: Το 60% με 70% των Γερμανών θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό



Στην πρόβλεψη ότι «το 60% έως 70% των ανθρώπων στη Γερμανία θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό», προχώρησε, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται παρόντες στην αίθουσα, αμέσως μετά τη δήλωση της Καγκελαρίου έπεσε σιωπή στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει αν η αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί δική της εκτίμηση ή προέρχεται από επιστημονική έρευνα ή εκτίμηση.  

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση που δεν είχαμε ποτέ πριν. Τώρα εξαρτάται πραγματικά από εμάς. (...) Το βάρος πέφτει στον Γενς Σπαν (σ.σ. υπουργός Υγείας της Γερμανίας). Τα πάει πραγματικά καλά. Αυτό αποτελεί επίσης κίνητρο για το εγγύς μέλλον. Επειδή η κρίση, φυσικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Η Μέρκελ, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε επανειλημμένες συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο, γνωστοποίησε επίσης ότι ζήτησε τη ματαίωση ακόμη περισσότερων μαζικών εκδηλώσεων με στόχο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.


Για τη δολοφονία «Χαμπίμπι» διώκεται ο Γ. Καλαϊτζίδης του «Ρουβίκωνα»



Δίωξη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία ασκήθηκε εις βάρος του Γιώργου Καλαϊτζίδη, ιδρυτικού μέλους της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία ενός 36χρονου Αιγύπτιου ντίλερ ναρκωτικών, γνωστού με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι», τον Ιούνιο του 2016 στα Εξάρχεια.

Το προανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας, υπεβλήθη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες στην εισαγγελία. Κατόπιν αξιολόγησής του η 2η τακτική ανακρίτρια απέστειλε την Παρασκευή 6 Μαρτίου κλήση στον Καλαϊτζίδη, ώστε την προσεχή Παρασκευή να απολογηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία. 

Το θέμα κοινοποίησε ο ίδιος στο προφίλ του στο Facebook και χθες, αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι η κατηγορία αφορά τη δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου, τον Ιούνιο του 2016.

Το θύμα είχε δολοφονηθεί με πέντε σφαίρες στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού και ένα μήνα αργότερα την ευθύνη της ενέργειας είχαν διεκδικήσει με κείμενο στο Athens Indymedia οι «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων». Ηταν η πρώτη και μοναδική εμφάνιση της συγκεκριμένης οργάνωσης. Ο 36χρονος Αιγύπτιος φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων και τέσσερις μήνες πριν πέσει νεκρός φέρεται να είχε διαπληκτιστεί με τον Γ. Καλαϊτζίδη και άλλους αντιεξουσιαστές - μέλη της κατάληψης Κ*Βοξ, όπως είχαν  καταγγείλει επώνυμα.

Σε επιστολή του στο Διαδίκτυο ο Καλαϊτζίδης είχε περιγράψει μια επίθεση με μαχαίρι που είχαν δεχθεί από τον Χαμπίμπι αυτός και δύο «σύντροφοι». «Επιχείρησε να με καρφώσει στα πλευρά. Την τελευταία στιγμή, σύντροφος που ήταν παρών έπεσε ανάμεσα σε μένα και το μαχαίρι και με γλίτωσε», είχε γράψει περιγράφοντας τον 36χρονο ως «ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών». Δύο εβδομάδες αργότερα αντιεξουσιαστές –η λεγόμενη «πολιτοφυλακή των Εξαρχείων»– είχαν πραγματοποιήσει πορεία στα Εξάρχεια ως απάντηση στην επίθεση που είχαν δεχθεί ο Γ. Καλαϊτζίδης και τα μέλη του K*Boξ, επιδεικνύοντας στην κάμερα τουλάχιστον δέκα πιστόλια και αυτόματα με τα οποία ήταν οπλισμένοι.

Την ένοπλη πορεία είχε «χαιρετίσει» η αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας. Στο διάστημα που μεσολάβησε η Ασφάλεια συγκέντρωσε μαρτυρίες αυτοπτών τις οποίες και συνδύασε με τα παραπάνω γεγονότα. Υπέβαλε το προανακριτικό υλικό στην εισαγγελία δυνάμει του οποίου κατά του Γ. Καλαϊτζίδη ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία. Σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, στον φάκελο που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία υπάρχουν στοιχεία και αναφορές για τουλάχιστον έναν ακόμα αντιεξουσιαστή, που μετέχει στην κατάληψη του Βοξ και την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε την ατομική μου εξόντωση μέσω μιας πολυετούς φυλάκισής μου», σχολίασε στο Facebook ο κατηγορούμενος αναρχικός.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ανακοινώθηκε η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς



Μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για 15 ημέρες και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Εκδίδεται ΠΝΠ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

-Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.

-Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.

-Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. “Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις – Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι χθες ενημέρωσε τηλεφωνικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ενώ ενημερώνει τακτικά και τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό όπως και όποιον άλλο έχει ζητήσει ενημέρωση. Μάλιστα ευχαρίστησε πολλές φορές για την υπεύθυνη στάση που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται,ότι με την τροπολογία του το υπουργείο Υγείας κάνει αυστηρότερη τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων η οποία θα γίνεται όπως και τώρα μόνο με συνταγή γιατρού αλλά θα πρέπει να αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού καθώς και τη δοσολογία.


Χωρίς παρελάσεις την 25η Μαρτίου λόγω κορονοϊού!


Ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού απασχόλησε τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “που είναι το κράτος”! Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου αλλά προς τιμήν της εθνικής επετείου να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.




Νέα ξεφτίλα Ερντογάν παρομοίασε με ναζί τους Ελληνες επειδή δεν του πέρασε ο εκβιασμός


Σε νέα πρόκληση προχώρησε σήμερα το πρωί ο Τούρκος επικίνδυνος καθεστωτικός Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, προκαλώντας γιατί δεν τους βγήκε ο εκβιασμός και έπεσε σε τοίχο που λέγεται Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ψεύτικες στημένες εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρόμοιες με αυτές που είχαν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης για να ενισχύσουν την προπαγάνδα και είπε: «Βλέπουμε ότι αυτά που έκαναν οι Ελληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά». Χαρακτήρισε επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές».

Ο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα ημίτρελος καθεστωτικός Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κλείσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη για τους μετανάστες, αν η ΕΕ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας του 2016.

Επίσης, ενώ μέχρι σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών μιλούσε λέγοντας ψέματα για 150.000 πρόσφυγες που πέρασαν στην Ελλάδα, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τον όρο λέγοντας επίσης ψέματα «συνωστίστηκαν» στα σύνορα.


Ανακοίνωση του Λιμενικού για τη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνικό σκάφος



Νέα άθλια πρόκληση από τους Τούρκους στο Αιγαίο βάζοντας ζωές Ελλήνων σε κίνδυνο.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.




Καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Κηφισιά - Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν



Οι αστυνομικοί μόλις είδαν το (νοικιασμένο) όχημα, το θεώρησαν ύποπτο και έκαναν νόημα να σταματήσει, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και στο ύψος του νεκροταφείου της Κηφισιάς έκανε επικίνδυνο ελιγμό, με σκοπό να εμβολίσει τους αστυνομικούς για να διαφύγει.

Ο ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους τρεις Ρομά μετά από καταδίωξη, ενώ ο τέταρτος Ρομά διέφυγε.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.


Εξαρση της νόσου αναμένεται σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες


Νεότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, αν και εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτωματολογία, «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο και λόγω αυτού συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση της νόσου, ήταν αυτά που φαίνεται ότι έγειραν την «πλάστιγγα» υπέρ του κλεισίματος των σχολείων της χώρας για δύο εβδομάδες. Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο, με τους ειδικούς να τηρούν τις σχετικές επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού κόστους που έχει μία τέτοια απόφαση. Ωστόσο, μετά νέες δημοσιεύσεις των τελευταίων 24ώρων που παρέχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση της νόσου, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας έφτασαν στη συγκεκριμένη απόφαση με το σκεπτικό ότι εάν το μέτρο έχει κάποια αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τότε θα πρέπει να ληφθεί τώρα. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, ο στόχος του μέτρου είναι η μείωση της διασποράς της νόσου, ενώ κάλεσε τους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι, ζητώντας για άλλη μία φορά από τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Προς το παρόν, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επέκτασης στην κοινότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συμπεριφέρεται με πολύ περίεργο τρόπο: Mπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης. Χθες, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί σε 89. Από τα πέντε νέα περιστατικά, τα τέσσερα αφορούν σε στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το ένα αφορά σε άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Λονδίνο. Εως και χθες η πλειονότητα των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας 66χρονου που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και χαρακτηριζόταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίσιμη.

Επανεμφάνιση

Με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.

Στο μεσοδιάστημα έως την έξαρση της νόσου, το υγειονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19, καθώς και την αξιοποίηση των κλινών εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κορωνοϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κορωνοϊού το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης. Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου.

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία, το υπ. Υγείας ορίζει τις διαδικασίες για προμήθειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ επιλύει ζητήματα αποζημίωσης υπερωριών στο προσωπικό του ΕΟΔΥ για την περίοδο της κρίσης με τον κορωνοϊό. 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κορωνοϊός: Ανώτατο όριο 60 ατόμων σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους



Tο υφυπουργείο αθλητισμού έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο που αφορά τα αθλητικά γεγονότα, όπου δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή απαγόρευσης παρουσίας κοινού, ενώ υπάρχει ανώτατο όριο 60 ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους, κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Σε περίπτωση παραβίασης των προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ύστερα από την έκδοση των ακόλουθων νομοθετημάτων:

Α) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42 / 25-02-2020),

Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης της παρουσίας κοινού σε αθλητικές εκδηλώσεις, της λειτουργίας χώρων διενέργειας συνεδριακών εκδηλώσεων και της λειτουργίας των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)» (ΦΕΚ Β’ 726 / 08-03-2020)

Γ) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος» (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020) όπου αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται συνολικά περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19»

διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

2. Κατά τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:

α)  το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,

β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και

γ)  όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.

Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)

3. Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατά τόπους διοικήσεις ή οι φορείς διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων δύνανται να αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία αυτών, εάν υπάρχει  ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων (π.χ. απολύμανση).

Σε ό,τι αφορά στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που αναφέρεται στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μόνο εφόσον τηρούνται τα μέτρα, που ορίζονται από αυτές.

Καλούνται οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Διοργανώτριες Αρχές να εναρμονισθούν άμεσα με την παρούσα εγκύκλιο.


Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης στην Αττική



Σε αναστολή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας οδήγησης, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ειδικής άδειας ταξί και κάθε άλλου είδους εξέτασης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις επόμενες 14 ημέρες, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

«Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη που συμβάλει στην καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών”, επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προσθέτωντας ότι οφείλουν να διακόψουν κάθε είδους θεωρητικού μαθήματος όλες οι σχολές οδηγών (ΚΘΕΥΟ Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής.


Κορωνοϊός: Άδεια έως και 15 ημέρες στους γονείς και επίδομα 718 ευρώ στους εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων


Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά, ανάλογα με τις ανάγκες. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του κορωνοϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους "ανωτέρας βίας" οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών -ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ- στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Επιπλέον, αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊού, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας:

α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος

β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως 15 ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

«Η ενδεχόμενη πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει την μετάδοση του ιού. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει ένα τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή».


Πηγή


Κλείνουν για 14 μέρες παιδικοί σταθμοί, σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα



«Λουκέτο» από αύριο, Τετάρτη, και για τις επόμενες 14 ημέρες σε όλες τις δομές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια).

Το κλείσιμο κάθε δομής όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε όλη τη χώρα, ως μέτρο κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η απόφαση αφορά από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια και θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, Τετάρτη.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών, καθώς και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω του κορωνοϊού. Σας καλώ να επιδείξουμε όλοι ατομική υπευθυνότητα και ειδικά οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, αφού το μέτρο αυτό στοχεύει αποκλειστικά στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική υπεθυνότητα» ήταν η πλήρως δήλωση του υπουργού.