Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Κυρ. Μητσοτάκης από ΗΠΑ: Η Τουρκία θα καταλάβει τη διεθνή της απομόνωση


Από το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στις HΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε η κοινότητα των Ελλήνων ομογενών της πόλης. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Tarpon Springs.

Στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων μονίμων κατοίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς και ανέφερε: «Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη».
Αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η ψήφος των εκτός συνόρων Ελλήνων είναι πλέον πραγματικότητα. Με τον νέο νόμο που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι' αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί».

Οι Έλληνες που ζουν στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή του διεμήνυσαν ότι παρακολουθούν την ένταση που υπάρχει τελευταία με την Τουρκία, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και έγνοια τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε λέγοντας πως «κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα προωθώντας τα δίκαιά της».

«Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε», τους διαβεβαίωσε και αναφέρθηκε στους προγόνους τους οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή την πόλη από το τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς.

«Σε παλιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν την γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη την φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την παλιά. Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη. Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι σφουγγαράδες της περιοχής δημιούργησαν μια από τις πολυπληθέστερες και πλέον ευημερούσες ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις ρίζες τους σε νησιά όπως η Κάλυμνος και η Σύμη.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι «απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας» και πρόσθεσε:

«Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς» ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Τάρπον Σπρίνγκς κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. George G. Horiates, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Gus Bilirakis και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Και ο κ. Bilirakis αναφέρθηκε στη σημασία του Eastern Mediterranean Act που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφηκε από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ ενώ ο Δήμαρχος κ. Αλαχούζος, πέρα από τα θέματα του Tarpon Springs, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα στους Καλύμνιους και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στο νησί.

Αύριο (ώρα ΗΠΑ) ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρουσία χιλιάδων μελών της ελληνικής κοινότητας που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα ζωής στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γερμανία: Τούρκος οπλισμένος με μαχαίρι έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού



Νωρίτερα είχε αποπειραθεί να επιτεθεί στον αστυνομικό και σε συνάδελφό του στην πόλη Γκελζενκίρχεν

Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν Τούρκο, οπλισμένο με μαχαίρι, όταν ο δεύτερος αποπειράθηκε να επιτεθεί στον πρώτο και σε συνάδελφό του στην πόλη Γκελζενκίρχεν (δυτικά), γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ο άνδρας, κάτοικος της πόλης, χτύπησε περιπολικό της αστυνομίας με ένα αντικείμενο και κατόπιν αποπειράθηκε να επιτεθεί, με ένα «αντικείμενο υψωμένο» στο ένα του χέρι, εναντίον των δύο αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά στο όχημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. 

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο επιτιθέμενος κράταγε κρυμμένο στο άλλο του χέρι, πίσω από την πλάτη του, μαχαίρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Παρά τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών, ο άνδρας αρνήθηκε να σταματήσει την επίθεση και ο ένας αστυνομικός, 23 ετών, άνοιξε πυρ και τον σκότωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης κατά τα οποία ο άνδρας κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας περιορίστηκε να μιλήσει για «φήμες».

Η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού έπειτα από αρκετές επιθέσεις ισλαμιστών, η πιο πολύνεκρη εκ των οποίων διαπράχθηκε το 2016, όταν νεαρός Τυνήσιος έριξε φορτηγό πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr


Πυροβόλησαν πορτιέρη σε club στην Θεσσαλονίκη



Νέο αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από κέντρο διασκέδασης, στη Θεσσαλονίκη.

Mια μοτοσικλέτα με δύο αναβάτες σταμάτησε λίγα μέτρα από την είσοδο γνωστού club της παραλιακής οδού. Με αστραπιαίες κινήσεις ο συνεπιβάτης τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε τρεις φορές κατά 54χρονου, που εργάζεται ως υπεύθυνος ασφαλείας του club.

Η μια από τις σφαίρες βρήκε τον 54χρονο στο πόδι. Το θύμα της επίθεσης διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ακολούθησαν εκτεταμένες αναζητήσεις από περιπολικά της Ασφάλειας και της Άμεσης Δράσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όμως, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

Τη στιγμή της επίθεσης το club ήταν γεμάτο από νεαρό κόσμο που διασκέδαζε, όμως, το συμβάν δεν έγινε αντιληπτό λόγω της δυνατής μουσικής. Για αρκετή ώρα η Τροχαία απέκλεισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή οδό.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλεξαν από το σημείο τρεις κάλυκες. Τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης θα δείξουν αν το όπλο της επίθεσης έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε έκνομες ενέργειες. Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και το βιντεοληπτικό υλικό που συνέλεξαν και θα συλλέξουν οι αστυνομικοί του ΤΕΖ.

Πιθανολογείται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται πρόσωπο που φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία της προστασίας των νυχτερινών κέντρων έναντι αμοιβής στην ευρύτερη περιοχή των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη. Η Αστυνομία χρεώνει στο συγκεκριμένο πρόσωπο τα δύο προηγούμενα περιστατικά με πυροβολισμούς έξω από club, στην πλατεία Μοριχόβου.


Πηγή: thestival.gr


Αυτός είναι ο Βούλγαρος οπαδός που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη από επίθεση χούλιγκαν


Συγκλονισμένο παραμένει το πανελλήνιο από τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος οπαδός στη Θεσσαλονίκη, όταν και πατήθηκε από ΙΧ μετά από ανθρωποκυνηγητό.

Ο 28χρονος που έχασε άδικα τη ζωή του, είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη μαζί με εννέα φίλους του από την Βουλγαρία προκειμένου να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Σαββάτου ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Οπως μεταδίδει η ιστοσελίδα thestival.gr ο νεαρός ήταν οπαδός της βουλγαρικής ομάδας Πλόβντιβ, σωματίου που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οπαδούς του Αρη.

Πώς έγινε η τραγωδία στη Θεσσαλονίκη με τον νεκρό οπαδό

Το απόγευμα της Κυριακής (05/01) οι δέκα Βούλγαροι οπαδοί κάθισαν σε καφετέρια της οδού Μαρίας Κάλλας, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Σημειώνεται ότι φορούσαν καπέλα, κασκόλ και μπλούζες του Αρη. Μόλις έγινε αντιληπτοί, ομάδα περίπου είκοσι ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους κρατώντας λοστούς επιτέθηκαν στην παρέα των Βουλγάρων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, το 28χρονο θύμα προσπάθησε να ξεφύγει ωστόσο οι κουκουλοφόροι τον έπιασαν και τον χτύπησαν αλύπητα και τον άφησαν αιμόφυρτο στο οδόστρωμα. Διερχόμενη οδηγός δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί και πέρασε πανικόβλητη με το ΙΧ της πάνω από το σώμα του άτυχου νεαρού. Ο Βούλγαρος οπαδός στιγμές αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Θρήνος για τον θάνατο του 28χρονου οπαδού

Η είδηση του θανάτου του νεαρού Βούλγαρου έγινε σύντομα γνωστή στους οπαδούς της Πλόβντιβ. Στη σελίδα της ομάδας στο Facebook αναρτήθηκε η φωτογραφία του με τη φράση: «Αναπαύσου εν ειρήνη», ενώ εκατοντάδες φίλοι της ομάδος άφησαν το δικό τους σχόλιο κάτω από την ανάρτηση.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μέλη της ομογένειας στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα



To αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έφτασε χθες το απόγευμα στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου στο Τάρπον Σπρινγκς έγινε δεκτός σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης από μέλη της ελληνικής κοινότητας, που μετρά πάνω έναν αιώνα ζωής στην περιοχή.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στο Τάρπον Σπρινγκς, που αποτελεί την αμερικανική πόλη με τη μεγαλύτερη αναλογία Ελλήνων ομογενών κατοίκων στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη μητέρα πατρίδα. Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς.

Για το δικαίωμα της ψήφου

Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων: «Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Όπως πιθανώς γνωρίζετε η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιοδήποτε περιορισμό. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα. Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε. Ένα σενάριο όπου δεν θα καταλήγαμε σε συμφωνία ουδέποτε ήταν μία από τις επιλογές που βρίσκονταν επί τάπητος για εμένα. Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».

Για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο Λευκό Οίκο: «Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροι με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει».

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφερόμενος στο East Med Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου. Και είναι ενδιαφέρον ότι μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ψηφίστηκε το EastMed Act που είχαμε την ευκαιρία -πριν λίγες ημέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2020- να υπογράψουμε στην Αθήνα μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σταθήκατε δίπλα στην Ελλάδα»

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, την οποία διέκοψαν πολλές φορές τα χειροκροτήματα των Ελλήνων της διασποράς που κατέκλυσαν το χώρο από τη Φλόριντα και γειτονικές Πολιτείες, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από καρδιάς τους Έλληνες που κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά τους αλλά και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα, προωθώντας τα δίκαιά της.

Στο Τάρπον Σπρινγκς μετανάστευσαν από το τέλος του 19ου αιώνα Έλληνες, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς. Οι σφουγγαράδες της περιοχής δημιούργησαν μία από τις πολυπληθέστερες και πλέον ευημερούσες ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις ρίζες τους σε νησιά όπως η Κάλυμνος και η Σύμη.

«Σε παλαιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν τη γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη εδώ τη φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την πατρίδα τους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, και στα πρώτα 20 χρόνια του 21ου αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω, όταν τους χρειάστηκε η πατρίδα, για να πολεμήσουν. Αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν στο πόλεμο, δεν την ξέχασαν όμως ούτε στην ειρήνη. Αναρωτιέμαι πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Δήμαρχο της πόλης Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis.

Ο κ. Bilirakis επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του Eastern Mediterranean (EastMed) Act που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Donald Trump. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Αλαχούζος ανέδειξε ζητήματα όχι μόνο του Τάρπον Σπρινγκς αλλά και της Καλύμνου, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να στέκεται πάντα δίπλα τους.


Λιβύη: Πολύνεκρη επιδρομή των δυνάμεων Χαφτάρ στην Τρίπολη


Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε χθες Σάββατο εναντίον στρατιωτικής σχολής στην Τρίπολη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

«Αεροπορική επιδρομή εναντίον της στρατιωτικής σχολής της Τρίπολης σκότωσε 28 σπουδαστές και τραυμάτισε δεκάδες άλλους», ανέφερε ο Αμίν αλ Χασέμι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η στρατιωτική σχολή βρίσκεται στην Αλ Χάντμπα αλ Χάντρα, προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας, που ελέγχεται από δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ.

Τη στιγμή που έγινε ο βομβαρδισμός, οι σπουδαστές βρίσκονταν παρατεταγμένοι στην τελευταία συγκέντρωση της ημέρας στο μεγαλύτερο προαύλιο της σχολής πριν τους δοθεί το ελεύθερο να διαλυθούν και να πάνε στους θαλάμους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Υγείας της ΚΕΕ απηύθυνε εξάλλου έκκληση για αιμοδοσία στους πολίτες.

Τα νότια προάστια της Τρίπολης έχουν μετατραπεί σε θέατρο σφοδρών μαχών από την 4η Απριλίου, όταν ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας, την έδρα της ΚΕΕ που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ κατηγόρησαν μέσω Facebook τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ για την αεροπορική επιδρομή, ενώ μεταφόρτωσαν φωτογραφίες τραυματιών και θυμάτων.

Ο ΛΕΣ του Χάφταρ δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη σπαράσσεται από αδελφοκτόνες συγκρούσεις. Το τελευταίο διάστημα, έχει μετατραπεί στο αντικείμενο έντονων ανταγωνισμών περιφερειακών δυνάμεων για επιρροή.

Επανειλημμένα, η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) έχει απαιτήσει να μην πλήττονται άμαχοι και πολιτικές υποδομές σε πλήγματα από αέρος, που θεωρεί ότι «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου».

Από την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ στην Τρίπολη έχουν σκοτωθεί πάνω από 280 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχουν επίσης σκοτωθεί πάνω από 2.000 αντιμαχόμενοι, ενώ τουλάχιστον 146.000 Λίβυοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Καταδικάζει η Σαουδική Αραβία τις τουρκικές ενέργειες στην Λιβύη

Η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει την πρόσφατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας στη Λιβύη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου μετά την έγκριση την Πέμπτη από το τουρκικό κοινοβούλιο της απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπει δυνητικά την ανάπτυξη του τουρκικού στρατού στη Λιβύη προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Το Ριάντ έκανε λόγο περί παραβίασης αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στο δελτίο Τύπου της σαουδαραβικής διπλωματίας σημειώνεται ακόμη πως «το βασίλειο θεωρεί ότι αυτή η τουρκική κλιμάκωση εγείρει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη και απειλή για την αραβική και περιφερειακή ασφάλεια» ενώ μιλά για «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας αραβικής χώρας» που αποκαλεί «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών αρχών και κανόνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Τζόνσον: Δε θα θρηνήσουμε για τον Σουλεϊμανί



Η Βρετανία δεν θα θρηνήσει τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, καλώντας όμως όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Σουλεϊμανί «ήταν υπεύθυνος για την ταραχοποιό, αποσταθεροποιητική στάση (του Ιράν) στην περιοχή. Δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου του στις ενέργειες που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών και (στρατιωτικού) προσωπικού δυτικών χωρών, δεν θα τον θρηνήσουμε ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκκληση για ψυχραιμία

«Οι εκκλήσεις για (…) αντίποινα απλώς θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για να ενθαρρύνουμε την αποκλιμάλωση», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια των Βρετανών και των βρετανικών συμφερόντων στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr


Διαρρέουν fake news ότι βγήκαν τα αποτελέσματα DNA απο την κατάληψη στο Κουκάκι



Γνωστοί οι ακροαριστεροί και ειδικά οι Συριζαίοι για την ψεύτικη προπαγάνδα και τα fake news με κατασκευασμένες ειδήσεις που μόνο κακό στους ίδιους και στην ανύπαρκτη αξιοπιστία τους κάνουν.

Από εχθές υπάρχουν δημοσιεύματα που, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γενετικού υλικού, ούτε άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τα ευρήματα της κατάληψης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της Αστυνομία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν σε εργαστηριακά ευρήματα από την κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα γενετικού υλικού (DNA), ούτε άλλων εργαστηριακών ελέγχων από τα ευρήματα της κατάληψης. Κατά συνέπεια τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν αποτελέσματα ελάχιστων δακτυλικών αποτυπωμάτων κυρίως σε τοίχους και πόρτες ενός ολόκληρου διώροφου κτηρίου! Από αυτά ταυτοποιούνται τέσσερα άτομα εκ των οποίων ο ένας αλλοδαπός.

Για να γίνει εμφανής η προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους, αξίζει να σημειωθεί ότι σε φορητό υπολογιστή βρέθηκε ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη και κανένα στο πληκτρολόγιο.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες».