Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ομολογία πράκτορα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε

 



Πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), παραδέχτηκε την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου ηγέτη με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ που, όπως τελικά αποκαλύπτεται, είχε εφαρμοστεί στα εσώρουχά του.

Την παγίδα στον πράκτορα έστησε ο Ναβάλνι μέσα απο τηλεφωνική συνομιλία που «καίει» το διάδοχο σχήμα της KGB. Όλο το παρασκήνιο φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως το Guardian.

Η ομολογία ήλθε από τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος ανήκε στη μονάδα της FSB που είχε γίνει εδώ και πάνω από τρία χρόνια «σκιά» του Αλεξέι Ναβάλνι, στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης που τέθηκε σε εφαρμογή αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις εκλογές κόντρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2017, κηρύσσοντας πόλεμο κατά της διαφθοράς στους κόλπους της ρωσικής ολιγαρχίας.

Το παραλίγο θύμα τους αποφάσισε να καλέσει δύο από αυτούς στο τηλέφωνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Ενας τον αναγνώρισε αμέσως και το έκλεισε. Ο δεύτερος, ωστόσο, ονόματι Κονσταντίν Μπορίσοβιτς Κουντριάφτσεφ, τον οποίο ο Ναβάλνι κάλεσε στις έξι και τέταρτο το πρωί μέσω αριθμού που παρέπεμπε στο αρχηγείο της FSB, νόμιζε πως συνομιλούσε με ανώτατο αξιωματούχο της υπηρεσίας του. 

«Κονσταντίν Μπορίσοβιτς;», είπε ο Ναβάλνι. 

«Ναι, ναι», απάντησε ο συνομιλητής του. 

«Είμαι ο Ουστίνοφ Μαξίμ Σεργκέεβιτς, βοηθός του Νικολάι Πλατόνοβιτς Πατρούσεφ (πρώην επικεφαλής της FSD). Ελαβα τον αριθμό του τηλεφώνου σας από τον Βλαντίμιρ Μιχαΐλοβιτς Μπογκντάνοφ (επικεφαλής του κέντρου ειδικών τεχνολογιών της FSD). Με συγχωρείτε για την ώρα, αλλά χρειάζομαι επειγόντως δέκα λεπτά από τον χρόνο σας», ανέφερε ο Ναβάλνι, εξηγώντας πως ανέλαβε (ως «Μαξίμ Σεργκέεβιτς») να ερευνήσει γιατί δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απόπειρα δηλητηρίασης/δολοφονίας του Ναβάλνι. 

Θεωρώντας πως συνομιλεί με κάποιον ανώτερό του, ο Κουντριάφτσεφ επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για αποστολή της FSB. Αποκάλυψε πως οι συνεργοί του εφάρμοσαν τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στις «εσωτερικές ραφές» των εσωρούχων του Ναβάλνι, στο καβάλο δηλαδή, όταν εκείνος διέμενε σε ξενοδοχείο της πόλης Τομσκ στη Σιβηρία. «Το καταγράφω. Στο εσωτερικό. Εντάξει… Θυμάστε το χρώμα των εσωρούχων;», τον ρώτησε ο Ναβάλνι.  «Μπλε, αλλά δεν είμαι σίγουρος…», αποκρίθηκε ο πράκτορας.  





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου