Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Με Βενιζέλο συνεχίζονται οι καταθέσεις για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου»

 



Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει να καταθέτει τη μαρτυρία του στις 6 Νοεμβρίου και έχει προγραμματιστεί να επανέλθει σήμερα. Ο Ευ. Βενιζέλος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την ουσία των όσων είχε πει στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του στον Αρειο Πάγο, είχε κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος», άποψη την οποία έχει πολλές φορές υποστηρίξει δημοσίως, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια ενοχοποίησής του» από παραθεσμικά κέντρα, σχετικά με την έρευνα για τη Novartis.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην «υπόθεση Novartis», με την Ελ. Τουλουπάκη να βάζει τελικά την υπόθεση στο αρχείο για επτά από αυτά, μεταξύ αυτών και για τον κ. Βενιζέλο.

Η κατάθεσή του πριν από ένα μήνα είχε διακοπεί όταν τέθηκε ένα σημαντικό διαδικαστικό θέμα, το εάν θα έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων προς τους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους η εισαγγελέας που μετέχει στην ανακριτική διαδικασία, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου. Ζήτημα που προέκυψε όταν η κ. Θεοδώρου κατά πληροφορίες ζήτησε διευκρινίσεις επί μίας τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την ανακρίτρια να μην την επιτρέπει, υποστηρίζοντας πως η εισαγγελέας απλώς παρίσταται στη διαδικασία.

Το ζήτημα επιλύθηκε τελικά από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου υπέρ της ανακρίτριας με οριακή πλειοψηφία (3-2). Σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών δικαστών, «ο εισαγγελέας δεν δύναται να έχει ανάμειξη, όπως να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει υποδείξεις στον ανακριτή κατά τις ανακριτικές πράξεις», σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατά την άποψη των δύο δικαστών της μειοψηφίας, «ο εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει απλώς αιτήσεις ή προτάσεις, όπως π.χ. να υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις στον εξεταζόμενο μάρτυρα ή τον απολογούμενο κατηγορούμενο ή να ζητήσει να καταχωρηθούν στη σχετική έκθεση ορισμένες παρατηρήσεις». Ετσι η κατάθεση του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, ενώ για το πρωί της Δευτέρας έχει κληθεί να καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου