Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Έρχονται 31,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το ταμείο ανάκαμψης

 



Για να καταφέρει να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, η γερμανική προεδρία δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει με το ταμείο ανάκαμψης χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία που μπλόκαραν και αντιδρούσαν. 

Δύο χώρες που χρειάζονται τα χρήματα περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην ΕΕ. Βαρσοβία και Βουδαπέστη αναγκάστηκαν να δεχθούν την μπλόφα και να υποχωρήσουν αποδεχόμενες το καρότο που προσέφερε η Γερμανία. Ήτοι, τον λόγο για την εφαρμογή του κανονισμού για τον σεβασμό στο κράτος δικαίου να τον έχει ουσιαστικά το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, δηλαδή το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Βαρσοβία έγινε δεκτή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες (COREPER) την Πέμπτη, οι οποίοι αποφάσισαν να την υπερψηφίσουν καθώς δεν ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και συγκεκριμένα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο η Δανία και το Λουξεμβούργο. 

Η Ελλάδα δικαιούται από το ταμείο ανάκαμψης 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου