Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν έκλεισε κανάλι μετά από 26 ημέρες λειτουργίας

 


Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Τουρκία, ο οποίος έκανε το λάθος να μεταδώσει μεταξύ άλλων και τις απόψεις του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP)  ανέστειλε τη λειτουργία του λιγότερο από έναν μήνα αφότου εξέπεμψε για πρώτη φορά πρόγραμμα, ενισχύοντας τους φόβους για τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στη χώρα που δεν υπάρχουν.

Το δίκτυο Olay TV, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία και πρώην υπουργού Cavit Caglar, είχε αρχίσει να μεταδίδει πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο κατέβασε ρολά την Παρασκευή μετά απο πιέσεις του δικτάτορα Ερντογάν.

Ο Caglar ανέφερε ότι αποσύρεται από την κοινοπραξία που έλεγχε το κανάλι λόγω της υπερβολικής εγγύτητας της γραμμής του με εκείνη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο επικεφαλής του σταθμού ισχυρίστηκε ότι ο ιδιοκτήτης υπέκυψε σε πιέσεις από πλευράς της κυβέρνησης του δικτάτορα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.



Ο διευθυντής σύνταξης του σταθμού Suleyman Sarilar τόνισε στον αέρα ότι το δίκτυο είχε ως στόχο να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα τμήματα της βαθιά πολωμένης κοινωνίας της Τουρκίας.

"Είδαμε ωστόσο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μεταδίδουμε σε αυτό το κλίμα... Ο Cavit (Caglar) είπε ότι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεσαη από την κυβέρνηση και δεν μπορεί να προχωρήσει", ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Caglar επέμεινε με δήλωσή του ότι ο λόγος ήταν η έλλειψη αντικειμενικότητας και η εγγύτητα με το φιλοκουρδικό κόμμα - το οποίο διατηρεί άτυπους δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

"Έχω υπάρξει ενεργός στο κεντροδεξιό φάσμα της τουρκικής πολιτικής και έχω υπηρετήσει τη χώρα μου. Ήμουν έντονα ανήσυχος από όσα μετέδιδε η συντακτική ομάδα του Olay TV", τόνισε ο πρώην - πλέον - ιδιοκτήτης του σταθμού.

Σημείωσε δε ότι πρότεινε στους συνεργάτες του να υπάρξει αλλαγή προς μια πιο "αντικειμενική" γραμμή, ωστόσο οι ιδέες του απορρίφθηκαν.

Στο κανάλι εργάζονταν συνολικά 180 άνθρωποι, δημοσιογράφοι, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Η Τουρκία, στην κατάταξη σχετικά με την ελευθερία του Τύπου των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα, βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Την κυβέρνηση Ερντογάν υπέδειξε ως υπεύθυνη για το κλείσιμο του σταθμού και ο Utku Cakirozer, βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, του κεντροαριστερού - κεμαλικού CHP.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου