Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η Ρωσία πρόδωσε την Αρμενία

 



Η απαθής στάση της Μόσχας και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν που ήταν αδιάφορος στις αιματηρές συγκρούσεις στον διαφιλονικούμενο θύλακα, έφτασαν σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία ήττας της Αρμενίας. 

Κανένας διεθνώς δεν μπόρεσε να εξηγήσει την στάση αυτή του προέδρου Πούτιν που έδειχνε να φοβάται την Άγκυρα και δεν ήθελε να εμπλακεί ούτε διπλωματικά. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να γίνει κατάπαυση του πυρός ακόμα και όταν το καθεστώς της Τουρκίας έστελνε τζιχαντιστές τρομοκράτες υπέρ του Αζερμπαιτζάν να πολεμάνε στο των Αζέρων. Όλοι γνώριζαν ότι η Αρμενία δεν είχε ελπίδες λόγω του ότι οι αντίπαλοι διέθεταν καλύτερα όπλα και όλα προερχόντουσαν από το καθεστώς της Τουρκίας. 

Η ανακωχή με σκληρούς όρους ήταν μονόδρομος γιατί η Αρμενία ήταν μόνη της και πολεμούσε με πάθος, αλλά αυτό δεν έφτανε. Όταν κατελήφθη η στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ναγκόρνο Καραμπάχ οι όροι αυτής της αναμέτρησης θα είχαν αλλάξει υπέρ των Αζέρων.

9 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν που εμφανίστηκε έχοντας προδώσει ουσιαστικά την Αρμενία υπέγραψαν την συμφωνία. 

Ο Πούτιν η μόνη δήλωση που έκανε ήταν ότι, οι εμπόλεμοι διατηρούν «τις θέσεις που καταλαμβάνουν» και αυτή η προδοτική δήλωση του Πούτιν προκάλεσε οργή στην Αρμενία. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα επώδυνη», αλλά ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη ενόψει των αζερικών εξελίξεων, το εξοργισμέννο πλήθος Αρμένιων, το οποίο εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν, μεταξύ άλλων φώναζε συνθήματα «προδότη», «συνθηκολόγηση».

Στο Αζερμπαϊτζάν χιλιάδες κόσμου πανηγύριζε από χαρά, επετεύχθη δηλαδή ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν να εξασφαλίσει μέρος των εδαφών που έχασε στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η αρμενική κοινωνία δέχθηκε τη συμφωνία ως ταπεινωτική παράδοση, με την οποία οι Αζέροι θα διατηρήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Και αυτό αποτελεί και την πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η προδοτική στάση της Ρωσίας.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου