Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Θράσος από το Τούρκικο καθεστώς που απειλεί Γερμανία - Ελλάδα επειδή έλεγξαν πλοίο τους

 


Το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να «θορυβήσει» τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν παράνομα στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη.

Το Βερολίνο χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες του καθεστώτος αδικαιολόγητες και την Άγκυρα να λέει ότι η κίνηση αυτή ήταν παράνομη.

Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε χθες, επειδή γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, επιβιβάστηκαν και ερεύνησαν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο η ΕΕ θεώρησε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Το καθεστώς δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο Rosaline - A.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες : «Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Ο υπουργός Άμυνας του καθεστώτος Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων : «Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται».

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρτενίζ υπερασπιστής της Γαλάζιας Πατρίδας  έκανε λόγο για «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας» που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί : «Πρόκειται για το κατώτερο επίπεδο κήρυξης πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να απαντήσει πολύ ισχυρά σε αυτή τη ληστεία. Δεν υπάρχει συγχώρεση! Αυτό που κάνουν είναι η σύγχρονη πειρατεία. Η παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν καθοριστική. Οι Έλληνες περίμεναν μια τέτοια στιγμή. Η φρεγάτα της Γερμανίας παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δήλωσε με θράσος ο Τούρκος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου