Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Αρνείται την εμπλοκή το Ισραήλ στον θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα στο Ιράν

 



Το Ισραήλ, αρνήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον οποίο είχε στοχοποιήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Να θυμάστε το όνομά του!» είχε πει σε συνέντευξη Τύπου, όταν παρουσίαζε τα στοιχεία που σύμφωνα με το Ισραήλ αποδείκνυαν πώς η Τεχεράνη συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, «το γραφείο του Νετανιάχου δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες για την επίθεση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ένοπλοι τρομοκράτες στόχευσαν το όχημα που μετέφερε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Μετά από μια ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τρομοκρατών και των σωματοφυλάκων του, ο Φαχριζαντέχ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, οι προσπάθειες της ιατρικής ομάδας να τον σώσει ήταν ανεπιτυχείς και πριν από λίγα λεπτά πέθανε.

Ο Φαχριζαντέχ έπαιξε κομβικό ρόλο σε παλαιότερες προσπάθειες του Ιράν για σχεδιασμό μέσων για ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής υπό την κάλυψη ενός προγράμματος για εμπλουτισμό ουρανίου, που είχε καταχωρηθεί ως μη στρατιωτικό.

Ζούσε στις σκιές σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας και δεν ήταν ποτέ διαθέσιμος για επικοινωνία με πυρηνικούς ερευνητές του ΟΗΕ. Ο Φαχριζαντέχ σπάνια – εάν όχι ποτέ – εμφανιζόταν δημόσια και λίγοι εκτός του Ιράν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς έμοιαζε εμφανισιακά, ενώ ακόμα λιγότεροι τον έχουν συναντήσει.

Το Ισραήλ έχει περιγράψει το σχέδιο (γνωστό και ως σχέδιο AMAD) ως το κεκαλυμμένο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν, ενώ λέει ότι έχει αποσπάσει μεγάλο κομμάτι πυρηνικού «αρχείου» της χώρας, όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια αυτές οι δραστηριότητες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου