Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Προκλήσεις και προτεραιότητες του νέου Αμερικανού Προέδρου – Ντόρα Μπακογιάννη

 




Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει. Ορισμένες από αυτές έχουν να κάνουν και με την περιοχή μας δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με τους πολέμους, την αστάθεια και την Τουρκία σε ρόλο ταραχοποιού που δρα σχεδόν ανεξέλεγκτα και εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Είναι γεγονός, ότι για να μπορέσει να ασκήσει μια σταθερή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, ο Μπάιντεν  πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσει τα ζητήματα εσωτερικού χαρακτήρα. Η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη και αυτό φάνηκε και στις εκλογές και μετά από αυτές. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο νέος πρόεδρος καλείται να ενώσει και πάλι τους Αμερικανούς και να τα βάλει με το θηρίο του «τραμπισμού» το οποίο δεν εκφράζεται μόνο από τον Τραμπ αλλά και από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Όμως οι προκλήσεις δεν είναι μονάχα εξωτερικές. Ο Μπάιντεν καλείται να αντιμετωπίσει μια πλειάδα ζητημάτων που αφορούν στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ- ΗΠΑ, στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και φυσικά στα μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Κυριαρχεί η αντίληψη ότι με τον Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ξανά πολυμερή διπλωματία και θα σεβαστούν τους διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Πιστεύω και εύχομαι πως θα ενισχύσει τους δεσμούς με την ΕΕ οι οποίοι είχαν ως έναν βαθμό διαρραγεί επί Tραμπ. Οι λαϊκιστές στην Ευρώπη χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο, με την επικράτηση Μπάιντεν και έτσι ακυρώνεται ένας παράγοντας που κλονίζει  την ενότητα της Ευρώπης.

Ο Μπάιντεν είναι ένας πολιτικός με πείρα και βαθειά γνώση για όσα συμβαίνουν στις περιοχές αμερικανικού ενδιαφέροντος. Είμαι αισιόδοξη διότι γνωρίζω ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι λέξεις άγνωστες για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής γνωρίζει επίσης το πως κινείται η Ρωσία και ποιοι είναι οι στόχοι της στην ευρύτερη περιοχή. Αφού επαναφέρει την Αμερική στο παιχνίδι της πολυμερούς διπλωματίας, θα προσπαθήσει  να αναχαιτίσει την διείσδυση των Ρώσων σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια και σίγουρα δεν θα αφήσει αναπάντητη την συνεννόηση που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Ξέρει καλά ότι στην περιοχή μας διακυβεύονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Το ίδιο θεωρώ ότι θα κάνει και με την Κίνα.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ποιος είναι ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας στα τεκταινόμενα της περιοχής. Ξέρει ότι είμαστε ο βασικός πυλώνας σταθερότητας. Ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του δημοκρατικού κόσμου σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε περαιτέρω σύσφιξη των στρατηγικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι μας ελπίζουμε ότι οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής καθώς και η εμπιστοσύνη που έχει στο αμερικανικό κατεστημένο π.χ. στο State Department, θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία θα συμβάλλει και στην σταθερότητα και την ειρήνη στην γειτονιά μας.


 


Άρθρο Ντόρας Μπακογιάννη – Εφημερίδα ΠΑΡΟΝ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου