Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Πόρισμα Αλιβιζάτου «καίει» την ΕΛ.ΑΣ. για την περίοδο Ιούνιος 2017-Δεκέμβριος 2018 κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 



«Ατιμωρησία» των Ελλήνων αστυνομικών δείχνει το πόρισμα της Eπιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το πόρισμα κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Απροθυμία συνεργασίας, μεροληψία, καθυστερήσεις στην υποβολή εγγράφων, έλλειψη συμμόρφωσης και πλημμελείς αιτιολογήσεις επισημαίνονται ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής, με το πόρισμα να καταλήγει σημειώνοντας ότι η αστυνομική βία στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε ανεξάρτητα όργανα και όχι μόνο σε αστυνομικά.

Πιο αναλυτικά, προέκυψαν:

Η απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργασθούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα των περιστατικών αστυνομικής βίας.

Η μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, που συστηματικά δίνουν αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την επιτροπή, μεγαλύτερη βαρύτητα σε μαρτυρίες αστυνομικών σε σύγκριση με καταθέσεις πολιτών.

Η συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.

Η πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Στο γενικό συμπέρασμα σημειώνεται ότι αν και «η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας δεν συνιστά ελληνική ιδιομορφία, αντίθετα ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των ελληνικών αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Η επιτροπή προτείνει: Άμεση επαναφορά ατομικών διακριτικών στοιχείων στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων. Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια αλλά και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις. Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας. Σε περίπτωση χρήσης όπλων, να αιτιολογείται εάν ο σχεδιασμός επιχείρησης ήταν επαρκής. Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. Να καθιερωθεί συστηματική διδασκαλία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές και ακαδημίες. Αμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και σε περίπτωση παραγραφής αδικημάτων να εκφράζεται συγγνώμη στα θύματα ή τις οικογένειές τους. Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη με προσωπικό και τεχνολογική υποστήριξη. Τέλος, γίνεται πρόταση και για ενδεχόμενη μετατροπή της επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου σημείωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για αρκετές από τις παρατηρήσεις του πορίσματος, όπως η τοποθέτηση κάμερας στα κράνη. Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «καμία ασυλία κάτω από την αστυνομική στολή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. «να λογοδοτεί μέσα σε ένα καθεστώς που θα εγγυάται απόλυτα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρά το ότι το πόρισμα αφορά την περίοδο κυβέρνησης Τσίπρα που δεν έκανε τίποτα,  «Κόλαφο» χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του πορίσματος κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενες στα συμπεράσματα, με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Μάρκου με θράσος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να ντρέπεται για τη μη δημοσιοποίησή του αν και είχε παραδοθεί από τον Μάιο. 

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε». 

Παράλληλα το υπουργείο διευκρινίζει ότι επτά από τις εννέα προτάσεις της επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου