Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Τελειώνει ο δικτάτορας; Η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές

 




Βασικός λόγος για τη συνεχιζόμενη πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν είναι η βαθιά οικονομική και νομισματική κρίση, τα σκάνδαλα, η διαφθορά και οι αλλεπάλληλες φυλακίσεις αντικαθεστωτικών. 

Σειρά μέτρων και ενεργειών της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας με αποτέλεσμα ένα δολάριο να ισοδυναμεί με οκτώ τουρκικές λίρες. Στις αρχές του 2020 ήταν λιγότερο από έξι λίρες.

Μεταξύ άλλων για την υποτίμηση ευθύνονται οι περικοπές επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Στιβ Χάνκε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, το πραγματικό ποσοστό του πληθωρισμού στην Τουρκία είναι μεγαλύτερο από εκείνο που παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11,75% αλλά όπως ανέφερε στην DW ο οικονομολόγος ενδέχεται να αγγίζει το 37%.

Με λίγα λόγια ο δικτάτορας Ερντογάν φτάνει στο τέλος του επίσημα, θα έχει να αντιμετωπίσει και ποινικές διώξεις για τεράστια σκάνδαλα που βαραίνουν τον ίδιο και μέλη της οικογένειας του, κάτι που τον κάνει πολύ επικίνδυνο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου