Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Σάλος με τα «χρυσά διαβατήρια» - Εμπλοκή πρόεδρου της Βουλής και βουλευτή

 



Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα «χρυσά διαβατήρια». Το θέμα έχει λάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις γεγονός που οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία αποφασίστηκε η διακοπή του προγράμματος παροχής διαβατηρίου σε ξένους έναντι επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, το πρόγραμμα σταματά από την 1η Νοεμβρίου, ενώ η απόφαση λήφθηκε μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι με το πέρας της έρευνας που έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας, η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την παροχή κινήτρων για επενδύσεις με στόχο την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε πως οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή ήταν οι καταχρήσεις, αλλά και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το πρόγραμμα, το οποίο αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει αδιαφανές, ήταν πολύ δημοφιλές σε Ρώσους, Ουκρανούς, και πιο πρόσφατα, σε Κινέζους και Καμποτζιανούς. Για επενδύσεις από 2 εκατομμύρια ευρώ και πάνω, η Κύπρος παρείχε σε ξένους υπηκόους κυπριακό διαβατήριο που εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Υπενθυμίζεται ότι το Al Jazeera παρουσίασε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρήστος Τζιοβάνης να συζητούν με υπό κάλυψη δημοσιογράφους την εξασφάλιση διαβατηρίου για Κινέζο καταζητούμενο, ο οποίος έχει καταδικαστεί ερήμην σε 7 χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος. 

Την παραίτηση του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, μετά τα όσα προκύπτουν από το βίντεο του «Al Jazeera» ζητούν ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συνήλθε εκτάκτως σήμερα το πρωί και συμφώνησε ότι θεωρεί ότι οι ενέργειες και οι συνομιλίες του Προέδρου της Βουλής, όπως αποτυπώνονται στο εν λόγω βίντεο, είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, εκθέτουν  ανεπανόρθωτα τον ίδιο και πλήττουν το κύρος του θεσμού του Κοινοβουλίου και του ύψιστου αξιώματος του Προέδρου της Βουλής.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινή γνώμη, με εκατοντάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν την παραίτηση του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αύριο οργανώνεται συγκέντρωση πολιτών έξω από την κυπριακή Βουλή. Υπό το βάρος της κατακραυγής ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας δημόσια συγγνώμη για την εικόνα του. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών για την υπόθεση σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ συνεδριάζουν εκτάκτως για συζήτηση του θέματος που προκύπτει με τον βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαγραφή του βουλευτή, εάν ο ίδιος δεν επιλέξει από μόνος του τον δρόμο της παραίτησης.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου