Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Η Δίαιτα της Καρδιάς των 3 ημερών: Χάνεις έως και 4,5 κιλά, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη

 



Εάν θέλετε να χάσετε γρήγορα βάρος ενώ ταυτόχρονα προάγετε την υγεία της καρδιάς, μπορεί να τύχει να ακούσετε για την τριήμερη Δίαιτα της Καρδιάς.

Αυτό το μοτίβο διατροφής παρέχει ένα απλό πρόγραμμα γεύματος και ισχυρίζεται ότι θα σας βοηθήσει να χάσετε έως και 4,5 κιλά σε μόλις 3 ημέρες. Ωστόσο, έχει επικριθεί έντονα ως υπερβολικά περιοριστική διατροφή, αναποτελεσματική και επικίνδυνη.

Αυτό το άρθρο αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και τα μειονεκτήματα της τριήμερης Δίαιτας της Καρδιάς.

Τι είναι η τριήμερη Δίαιτα της Καρδιάς

Λέγεται ότι ενισχύει την απώλεια βάρους και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης γνωστή και ως Δίαιτα του Μπέρμιγχαμ, επειδή φημολογείται ότι έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Μερικοί λένε ότι δημιουργήθηκε για να βοηθήσει άτομα με καρδιακές παθήσεις να χάσουν γρήγορα βάρος ενόψει κάποιας χειρουργικής επέμβασης.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε έως και 4,5 κιλά σε μόλις 3 ημέρες.

Δίαιτα της Καρδιάς: Πώς να την ακολουθήσετε

Το πρόγραμμα καθορίζει αυστηρούς κανόνες για τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε για 3 συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κατά τις υπόλοιπες 4 ημέρες, μπορείτε να απολαύσετε ό,τι φαγητό θέλετε.

Αυτός ο κύκλος θα πρέπει να επαναληφθεί στην αρχή κάθε νέας εβδομάδας όσες φορές χρειάζεται έως ότου φτάσετε στον στόχο σας.

Το πρόγραμμα γευμάτων παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ποια τρόφιμα να φάτε σε ποια γεύματα, καθώς και τις ποσότητες κάθε τροφής που επιτρέπονται. Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, δεν επιτρέπονται άλλα συστατικά, ούτε μπορούν να γίνουν υποκαταστάσεις.

Ο αριθμός θερμίδων είναι εξαιρετικά χαμηλός, μόλις 800-1.000 θερμίδες ανά ημέρα.

Η διατροφή δεν καθορίζει οδηγίες για αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως σωματική δραστηριότητα ή ενυδάτωση.

Δίαιτα της Καρδιάς: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Η δίαιτα αυτή θέτει αυστηρούς περιορισμούς στα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων γευμάτων. Τα γεύματα αποτελούνται γενικά από μια πηγή πρωτεΐνης σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά, τοστ ή αλμυρά κράκερ.

Το αλάτι και το πιπέρι είναι τα μόνα επιτρεπόμενα μπαχαρικά. Για επιδόρπιο, επιτρέπεται σκέτο παγωτό βανίλια μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του δείπνου. Δεν επιτρέπονται άλλα συστατικά ή υποκαταστάσεις.

Οι τροφές που μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια των τριών ημερών είναι:

Φρούτα: γκρέιπφρουτ, μπανάνες, πεπόνια και μήλα

Λαχανικά: φασολάκια, καρότα, κουνουπίδι, τεύτλα, λάχανο και μπρόκολο

Γαλακτοκομικά προϊόντα: παγωτό βανίλια, τυρί cottage και τυρί cheddar

Πρωτεΐνη: τόνος, αυγά, πουλερικά χωρίς την πέτσα, φυστικοβούτυρο και άπαχα κομμάτια βοείου και χοιρινού κρέατος

Σπόροι: φρυγανισμένο ψωμί και αλμυρά κράκερ

Ποτά: μαύρος καφές, τσάι, νερό και σόδα διατροφής

Εάν ένα φαγητό δεν εμφανίζεται στην παραπάνω λίστα, μπορείτε να υποθέσετε ότι απαγορεύεται στη διατροφή.

Δίαιτα της Καρδιάς: Βοηθά στην απώλεια βάρους, ή στην υγεία της καρδιάς;

Υποτίθεται ότι σας βοηθάει να χάσετε γρήγορα έως και 4,5 κιλά, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία της καρδιάς.

Απώλεια βάρους

Επειδή ως μοτίβο διατροφής είναι πολύ περιοριστικό και περιορίζει την ποσότητα τροφής που μπορείτε να φάτε, είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Λάβετε υπόψη ότι σχεδόν κάθε δίαιτα με ημερήσιο αριθμό θερμίδων 800-1.000 θα οδηγήσει σε γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καίει το σώμα σας, κάτι που θα έχει σίγουρα ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η υπερβολική μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως πείνα, ναυτία, πονοκέφαλος και κόπωση.

Επιπλέον, οι περιορισμοί της διατροφής ισχύουν μόνο για 3 ημέρες της εβδομάδας. Τις υπόλοιπες 4 ακολουθείτε μια κανονική διατροφή, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος σας μπορεί να κυμαίνεται ευρέως από μέρα σε μέρα.

Ως εκ τούτου, η δίαιτα της καρδιάς δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ανάκτηση του βάρους μόλις, μοιραία, την σταματήσετε σε κάποια στιγμή. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτυγχάνει να προωθήσει μακροχρόνιες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Υγεία της καρδιάς

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η τριήμερη Δίαιτα της Καρδιάς ωφελεί την υγεία της καρδιάς, περιορίζει τις επεξεργασμένες τροφές, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό. Τούτου λεχθέντος, αν και αποκόπτει τα περισσότερα επεξεργασμένα και με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τρόφιμα, επιτρέπει μεγάλες μερίδες, βοδινού κρέατος, λευκού ψωμιού, αναψυκτικών “διαίτης” και παγωτό, τα οποία έχουν συνδεθεί με δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 105.000 ανθρώπους, εκείνοι που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε διάστημα 5 ετών.

Επίσης, η τριήμερη Δίαιτα της Καρδιάς ακολουθείται μόνο για σύντομα διαστήματα, χωρίς οδηγίες για το τι να φάτε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Επομένως, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο άλλα συστατικά της διατροφής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

Δίαιτα της Καρδιάς: Μειονεκτήματα και παρενέργειες

Ως μοτίβο διατροφής συνδέεται με πολλά πιθανά μειονεκτήματα και παρενέργειες.

Περιορισμένη έρευνα

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα είναι ότι πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία την υποστηρίζουν. Δεν υπάρχουν ισχυρές μελέτες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι μπορείτε να χάσετε γρήγορα 4,5 κιλά ή να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σε αυτή τη διατροφή. Μάλιστα, εξαλείφει πολλές τροφές που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ολικής άλεσης και πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να ταξινομηθεί ως καταστροφική δίαιτα που δεν βασίζεται στην καλή επιστήμη.

Πολύ περιοριστική

Η τριήμερη Δίαιτα της Καρδιάς περιλαμβάνει μια πολύ περιορισμένη επιλογή τροφών σε μικρές ποσότητες. Δεν επιτρέπονται υποκαταστάσεις, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση της διατροφής.

Επιπλέον, ενδέχεται να διατρέχετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών εάν ακολουθήσετε αρκετούς κύκλους αυτής της διατροφής, ειδικά επειδή η δίαιτα δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε άτομα με διαφορετικά μεγέθη σώματος, επίπεδα δραστηριότητας ή διατροφικές ανάγκες.

Θυμηθείτε ότι η Δίαιτα της Καρδιάς παρέχει κατά μέσο όρο 800-1.000 θερμίδες την ημέρα, που είναι πολύ κάτω από την υγιή ποσότητα που χρειάζονται οι περισσότεροι ενήλικες.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε πεινασμένοι, αλλά επίσης να σας προκαλέσει κόπωση, ναυτία και πονοκεφάλους.

Κουραστική και δύσκολο να ακολουθηθεί

Η 3ήμερη Δίαιτα της Καρδιάς απαιτεί να μετράτε προσεκτικά τα τρόφιμα και να τηρείτε αυστηρές οδηγίες, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες και χρονοβόρες.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά περιοριστική και δεν προσφέρει ευελιξία, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει κοινωνικές καταστάσεις, ταξίδια και οικογενειακά γεύματα.

Επομένως, είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με άλλα πρότυπα διατροφής.

Δίαιτα της Καρδιάς: Ενδεικτικό μενού 3 ημερών

Λάβετε υπόψη ότι δεν επιτρέπονται υποκαταστάσεις ή πρόσθετα συστατικά. Επιτρέπεται το αλάτι και το πιπέρι, αλλά όχι άλλα καρυκεύματα, βότανα και μπαχαρικά.

Μπορείτε να πιείτε σκέτο καφέ ή τσάι με πρωινό, ενώ τα αναψυκτικά διαίτης επιτρέπεται εν μέρει.

Ακολουθεί ένα δείγμα ημερήσιου μενού:

Ημέρα 1

Πρωινό: μισό γκρέιπφρουτ και 1 φέτα τοστ με 1 κουταλιά της σούπας (16 γραμμάρια) φυστικοβούτυρο

Μεσημεριανό: 1 φέτα τοστ με 1/2 φλιτζάνι (73 γραμμάρια) τόνου

Δείπνο: 85 γραμμάρια άπαχου κρέατος, 1 φλιτζάνι (180 γραμμάρια) μαγειρεμένων φασολιών, 1 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) καρότα ή τεύτλα, 1 μικρό μήλο και 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) σκέτο παγωτό βανίλιας

Ημέρα 2

Πρωινό: 1 βραστό αυγό, 1 φέτα τοστ και μισή μπανάνα

Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) τυρί cottage ή 1/2 φλιτζάνι (73 γραμμάρια) τόνου και 5 αλμυρά κράκερ

Δείπνο: 2 κομμάτια βοδινού κρέατος, 1 φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένο λάχανο ή μπρόκολο, 1/2 φλιτζάνι (65 γραμμάρια) γογγύλια ή καρότα, μισή μπανάνα και 1/2 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) σκέτο παγωτό βανίλιας

Ημέρα 3

Πρωινό: 1 βραστό αυγό και 1 φέτα τοστ

Μεσημεριανό: 28 γραμμάρια τυριού τσένταρ, 1 μικρό μήλο και 5 αλμυρά κράκερ

Δείπνο: 1 φλιτζάνι (146 γραμμάρια) τόνου, 1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) μαγειρεμένα φασόλια ή κουνουπίδι, 1 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) καρότα ή τεύτλα, 1 φλιτζάνι (160 γραμμάρια) πεπόνι και 1/2 φλιτζάνι ( 75 γραμμάρια) σκέτο παγωτό βανίλιας.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου