Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόταση πρύτανη ΑΠΘ στον Μητσοτάκη: Ειδική μονάδα φύλαξης των πανεπιστημίων

 


Το ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και υπάλληλους των πανεπιστημίων έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της προχθεσινής σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της θεσμοθέτησης -κατά τα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων- πανεπιστημιακής μονάδας, η οποία θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης του πανεπιστημιακού campus, της τήρησης της νομιμότητας και της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα σε αυτό: εκπαιδευτικών, φοιτητών, υπαλλήλων, αλλά και απλών πολιτών.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο κ. Παπαϊωάννου «ξεδίπλωσε» την πρότασή του. «Προτείνουμε τη σύσταση μιας ομάδας ή ενός οργανισμού που θα αναλάβει τη φύλαξη και την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω τις εργολαβίες. Επιθυμούμε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο θέλει να μπορεί να συστήσει μία τέτοια ομάδα, έναν τέτοιο οργανισμό, όπου θα εργάζονται άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε θέματα ασφάλειας», είπε.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, τα στελέχη των οποίων δεν έχουν κατασταλτική δυνατότητα αλλά κύριος ρόλος του είναι να προστατεύουν τους δημότες. «Εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος, να αναληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για να δούμε και να εξετάσουμε τις εκκρεμότητες. Ο ενδεχόμενος τρόπος υλοποίησης θα φανεί και θα εξεταστεί στην πορεία. Αν δηλαδή η σύσταση του συγκεκριμένου οργανισμού θα γίνει κεντρικά -από το υπουργείο- και θα αφορά όλα τα πανεπιστήμια ή αν θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιο πανεπιστήμιο επιθυμεί να προχωρήσει στην οργάνωση ενός τέτοιου σώματος που θα επιτηρεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια εντός του campus», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός ή η υπουργός Παιδείας εκφράστηκαν θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση, ο πρύτανης αρκέστηκε να δηλώσει: «Κατέθεσα μία πρόταση. Θα φανεί αν έχει γίνει αποδεκτή και αν θα αναληφθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία υλοποίησής της».
Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Παπαϊωάννου έχει καταφέρει να περιορίσει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό την παραβατικότητα εντός της πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου, συνεπικουρούμενος βέβαια και από την αλλαγή της κυβέρνησης πέρσι τον Ιούλιο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου