Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στα ίχνη των Αφγανών εμπρηστών της Μόριας

 


Σε μια ομάδα 30 Αφγανών από τον καταυλισμό της Μόριας στρέφονται οι υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχαν συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός της δομής, όπως επίσης και σε εκβιασμούς μεταναστών που δραστηριοποιούνται σε θέματα παρεμπορίου μέσα στο ΚΥΤ. Δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των 35 αλλοδαπών που, λόγω κορωνοϊού, επρόκειτο να τεθούν σε καραντίνα. Εκμεταλλεύθηκαν ωστόσο τη βίαιη αντίδραση των τελευταίων προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια και να καταστρέψουν τη δομή.

Εκτιμάται ότι παρακίνησαν και άλλα άτομα από τον καταυλισμό να μετάσχουν ενεργά στα γεγονότα, αν και, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, «λειτούργησε κυρίως η λογική του όχλου». Πάντως η έρευνα εστιάζει και σε «συνομιλίες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές που καλούσαν σε αντίδραση στην προοπτική μετατροπής της Μόριας σε κλειστή δομή.

Αναφορικά με όσα συνέβησαν την Τρίτη, ενώ η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε ελαιόδεντρα στην περίμετρο του ΚΥΤ, σύντομα νέες εστίες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της εγκατάστασης, με πυροσβέστες-αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων να μιλούν για αλλοδαπούς που χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να πετύχουν τη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οπως μάλιστα μαρτυρούν οι ακόμα 3-4 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στα σημεία του καταυλισμού που είχαν μείνει ανέγγιχτα από την πρώτη πυρκαγιά, στόχος τους ήταν να καταστρέψουν ολοσχερώς τη δομή. 

Πλιάτσικο

Αναφέρεται συμπληρωματικά ότι, μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αρκετοί αλλοδαποί επέστρεψαν εκεί όπου μέχρι πρότινος βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και της ευρωπαϊκής EASO, προκειμένου να κάνουν πλιάτσικο και να καταστρέψουν όσα έγγραφα δεν είχαν καεί από τη φωτιά. Η έρευνα για την ταυτοποίηση των πρωταιτίων περιγράφεται ιδιαιτέρως επίπονη. Κι αυτό, διότι, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, «χιλιάδες αλλοδαποί βρίσκονται ακόμα διασκορπισμένοι εκτός του ΚΥΤ». Το γεγονός δυσχεραίνει την ανακριτική διαδικασία.

Εκτός από το κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στη Λέσβο μετέβησαν χθες στελέχη της Αντιτρομοκρατικής καθώς και 8 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με αποστολή να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ταυτοποιήσουν τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Στη Λέσβο μετέβη εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αποφασίστηκε να σταλεί πρόσθετη ενισχυτική δύναμη. Μέσα σε διάστημα 36 ωρών αναχώρησαν από την Αθήνα για τη Μυτιλήνη 11 διμοιρίες ΜΑΤ και 40 αστυνομικοί από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Αποστολή τους είναι να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των μεταναστών στο νησί και, ει δυνατόν, να τους περιορίσουν στην περιοχή κοντά στο ΚΥΤ, όπου οι δυνάμεις του Στρατού πρόκειται να δημιουργήσουν έναν νέο, πρόχειρο καταυλισμό.


Γιάννης Σουλιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου