Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Σε καραντίνα η Μόρια μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

 



Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Μυτιλήνης καθώς, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευης αναφέρει ότι η δόμη τίθεται πλέον σε καθεστώς πλήρους καραντίνας για 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται:

«Θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου. Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.  

Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.    

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.  

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας».

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο ασθενής πρόσφυγας μεταφέρθηκε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ εμπύρετος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαγνώσθηκε αμέσως θετικός στον κορονοϊό, ενώ κρίθηκε ότι πρέπει να εισαχθεί αμέσως για νοσηλεία λόγω των σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων του.

Ο Σομαλός είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 17 του περασμένου Ιουλίου με δικαίωμα μετακίνησης που είχε ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Μάλιστα, στις 21 Αυγούστου βεβαίωσε την παρουσία του στην Αθήνα με καταγεγραμμένη εμφάνισή του σε Αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Προφανώς λόγω αδυναμίας παραμονής στην Αθήνα και του «ανοικτού» χαρακτήρα της Μόριας επέστρεψε στη Μυτιλήνη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου