Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Προκλητικός ο Ερντογάν ρωτάει τον Μακρόν : Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στηρίζεις Ελλάδα – Κύπρο

 


Προκλητικός και κάνοντας η είναι τον βλάκα ο δικτάτορας Ερντογάν εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, γιατί η Γαλλία στηρίζει δύό σοβαρά κράτη Ελλάδα - Κύπρο και όχι το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν.  

Αυτό είπε ο δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την αιφνιδιαστική τηλεφωνική τους συνομιλία την Τρίτη.

Ο Ερντογάν με δήθεν απορία είπε στον Μακρόν ότι δεν καταλαβαίνει γιατί στηρίζει Ελλάδα και Λευκωσία.

Χαρακτήρισε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και είπε ότι αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ένταση υπάρχει επειδή αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε στον Μακρόν ο δικτάτορας Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι περιμένει από το Παρίσι λογική και εποικοδομητική στάση, να υπάρχουν συνεχώς ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Ειδικά για τη Σύνοδο Κορυφής που θα εξετάσει το ζήτημα των κυρώσεων ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι αναμένει «μια εποικοδομητική στάση που ενισχύει τον διάλογο και τη συνεργασία. Θα είναι σημαντική για τη δημιουργία δυνατοτήτων επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων». 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την Τουρκία και είναι έτοιμος για διάλογο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea (“Ειρήνη στη Μεσόγειο”) αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ισχυροτέρου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου