Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ο δικτάτορας Ερντογάν κάνει υποδείξεις στην Ευρώπη: Να είστε αμερόληπτοι, να μην κάνετε προκλητικά σχόλια

 


Το ζήσαμε και αυτό ο Τούρκος προκλητικός πολεμοχαρής δικτάτορας Ερντογάν έφτασε στο σημείο να κάνει... υποδείξεις προς την ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου όπου θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Αυστρία και Γαλλία του λένε σε όλους τους τόνους σταματήσει τις προκλητικές κινήσεις, και αυτός κάνει ότι δεν ακούει.

Ο Ζαν Υβ λε Ντριάν, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας». «Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα... μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», είπε ο Ζαν Υβ λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, σχολίασε : «Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε -για ακόμη μία φορά- την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις. Ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως «η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πως επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».

Προκλητικά σχόλια και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς για περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να υπάρξει λύση φέρεται να είπε ο προκλητικός δικτάτορας Ερντογάν : «Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δικαίο και την περιφερειακή ειρήνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμεροληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο» συμπληρώνετα στην προκλητική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε,  ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες, ενώ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου