Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Τραμπ φόρτωσε στο Air Force One έργα Tέχνης, που πήρε με το «έτσι θέλω» από την πρεσβευτική κατοικία στο Παρίσι -Εκπληκτη η πρέσβης

 


Νέους πονοκεφάλους προκαλούν στον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του οι αποκαλύψεις για το ταξίδι του προ διετίας στη Γαλλία.

Mετά τα απαξιωτικά σχόλια που φέρεται να έκανε ο Τραμπ, σύμφωνα με το The Atlantic για τους πεσόντες Αμερικανούς στρατιωτικούς στα πεδία των μαχών του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου - αν και ο ίδιος το αρνείται επίμονα-, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος του ταξιδιού του στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2018 πήρε μαζί του στην Ουάσιγκτον αρκετά έργα Τέχνης από την κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα. «Ο Πρόεδρος έφερε αυτά τα πανέμορφα, ιστορικά κομμάτια που ανήκουν στον αμερικανικό λαό πίσω στις ΗΠΑ, για να εκτεθούν σε περίοπτη θέση στον Λευκό Οίκο» είπε ο εκπρόσωπός του, Τζαντ Ντιρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά έστω κι αν η αξία τους εκτιμάται γύρω στα 750.000 δολάρια, στην πραγματικότητα δεν είναι «ιστορικά» τα συγκεκριμένα έργα τέχνης, αλλά προφανώς αντίγραφα, όπως προέκυψε από την εξέτασή τους από ειδικούς του Λευκού Οίκου, λέει το πρακτορείο επικαλούμενο δύο πηγές που δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για μία προτομή κι ένα πορτρέτο του Βενιαμίν Φρανκλίνου, ενός εκ των εθνοπατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αυθεντικό πορτρέτο εκτίθεται στη National Portrait Gallery, περίπου ενάμιση χλμ. από το Λευκό Οίκο, ενώ και η προτομή είναι αντίγραφο. Εξάλλου ο Τραμπ φέρεται να πήρε μαζί του κι επτά ασημένιες φιγούρες από την αρχαιοελληνική μυθολογία, που είχε φιλοτεχνήσει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ένας καλλιτέχνης από τη Νάπολη, έτσι ώστε να δείχνουν ότι είχαν κατασκευαστεί τον 16ο ή τον 17ο αι. μ.Χ.

Τα ασημένια αρχαιοελληνικά αγαλματίδια κοσμούν το τζάκι στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ /Φωτογραφία: ΑΡ

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι ο Τραμπ είχε φιλοξενηθεί στην πρεσβευτική κατοικία, ένα ιστορικό κτίριο του 1842. Όταν το προεδρικό ελικόπτερο εμφάνισε μια βλάβη και η μηχανή του δεν μπορούσε να πάρει μπροστά στη διάρκεια βροχής, ο Τραμπ παρέμεινε αρκετές ώρες στην κατοικία αυτή και θαύμαζε τα έργα Τέχνης. Την επομένη έδειξε στους συνεργάτες του την προτομή, το πορτρέτο του Βενιαμίν Φρανκλίνου και τις ασημένιες φιγούρες και τους διέταξε να τα πάρουν μαζί τους στο Air Force One, προς έκπληξη της πρέσβεως Τζέιμι ΜακΚούρτ, που όμως δεν τόλμησε να πει τίποτε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg. Νομικοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσαν να επιβεβαιώσουν αν ο Τραμπ είχε το δικαίωμα να πάρει τα έργα αυτά μαζί του και όπως αποφάνθηκαν μπορούσε να το κάνει, επειδή ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση.


Πηγή: iefimerida.gr 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου