Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Μόνο διάλογο δεν θέλει το καθεστώς δυναμιτίζει το κλίμα επεκτείνει την παράνομη Navtex ως 27 Αυγούστου



Συνεχίζει να προκαλεί το καθεστώς Ερντογάν, και ανακοίνωσε την επέκταση έως τις 27 Αυγούστου της παράνομης Navtex που έληγε εχθές, 23/8, το βράδυ, βάσει της οποίας το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας επικίνδυνη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού και η παρακολούθηση του Oruc Reis και της συνοδείας του συνεχίζεται κανονικά.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση που δεν αφήνει καμία πρόκληση της Τουρκίας να πέσει κάτω, με το Μαξίμου να βλέπει στην παράταση της Navtex άλλη μια απόδειξη ότι κάθε αναφορά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο είναι καθαρά προσχηματική.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική» ήταν η άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να συμπληρώνουν πάντως ότι «με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Με τη νέα επιλογή του για παράταση της Navtex και του πολεμικού κλίματος ο Ερντογάν εκθέτει την Γερμανία και την Ανγκελα Μέρκελ που έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα προκειμένου η Τουρκία και η Ελλάδα να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου αποτρέποντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης όσο η Γερμανία κατέχει την προεδρία της ΕΕ.

Η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Μάας με τον Νίκο Δένδια είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 25 Αυγούστου, με την Αθήνα όμως να έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και όλους τους τόνους ότι με το Oruc Reis να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζεται αμείωτη δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου