Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Σε πλήρη παράκρουση η Τουρκία μετά την συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου


Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Τουρκία στεναχωρήθηκε, θορυβήθηκε και έπαθε παράκρουση για τις συνεχείς επιτυχίες της Ελληνικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία χαμένη κατά κράτος και σε πανικό και στόματος Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως για την Τουρκία η συμφωνία είναι ανύπαρκτη και η Άγκυρα θα το αποδείξει. Προηγήθηκε οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλά και NAVTEX η οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του από την Μάλτα ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά  «κοιτάξαμε τις συντεταγμένες όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Όμως από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης»

«Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη για εμάς είναι ανύπαρκτη» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας πως ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι πως οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση  το Ισραήλ ή Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. 

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τες κινήσεις στις οποίες προβαίνει προκειμένου να υποστηρίξει τα δικαιώματα της.

«Είπα η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε τονίζοντας πως αυτό η Τουρκία θα το αποδείξει και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

 «Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο.  Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου