Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών στη Χάλκη! Εμπόδιζαν την διάσωση οι Τούρκοι

 


Οι Τούρκοι προσπάθησαν να μην πλησιάσει κανένας στο ναυάγιο για να αφήσουν να πνιγούν οι λαθρομετανάστες.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης λαθρομεταναστών πραγματοποιείται από τις απογευματινές της Τρίτης, στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης.

Το ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της Τρίτης, για σκάφος σε δυσχερή θέση με λαθρομετανάστες επιβαίνοντες στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το ΕΚΣΕΔ και στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο λαθρομετανάστες. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, oι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.

Οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, προσπαθούσαν να εμποδίσουν την διάσωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το militaire.gr, οι Τούρκοι ζητούσαν απο τα πλοία να φύγουν, η άθλια ενέργεια τους είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή, όπως ανέφεραν ψέματα, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Τουρκίας έφτασαν σε σημείο να παρενοχλούν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των λαθρομεταναστών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου