Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Προσγειώνου οι ειδικοί τον Ερντογάν που ανακοίνωσε ότι βρήκε κοίτασμα φυσικού αερίου



Είναι πάγια τακτική των καθεστώτων η προπαγάνδα, και να διαδίδουν ειδήσεις δήθεν επιτυχίας και ευτυχίας την ώρα που βουλιάζουν.

«Άνθρακας ο θησαυρός» αποδεικνύεται η «έκπληξη» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία η Άγκυρα από την πρώτη στιγμή έσπευσε να διαφημίσει ως ιστορική για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

Ο δικτάτορας Ερντογάν ανήγγειλε την ανακάλυψη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας του μεγαλύτερου όπως θέλει η προπαγάνδα του εκοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας. 

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023.

Η προπαγάνδα δεν έπιασε και δεν απέδωσε αυτά που περίμενε το καθεστώς αφού παρά την άνοδο πάνω από 1% που σημείωσε η τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις, το κλίμα αμέσως αντιστράφηκε και τελικώς υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,34 δολάρια.

Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εξέφρασε την ελπίδα πως η ποσότητα αυτή θα εξαλείψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με ανεξάρτητους πάντως εμπειρογνώμονες να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Ulrich Leuchtmann από την Commerzbank έκανε λόγο για θετική είδηση ​​για την Τουρκία, «ωστόσο δεν μπορεί φέρει τα πάνω – κάτω που περίμεναν κάποιοι» μετά από προηγούμενες αναφορές ότι το κοίτασμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Σημείωσε, επίσης, συνήθως απαιτούνται έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.

Το εύρημα είναι μικρότερο από άλλες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το ένα τρίτο του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου, ένα από τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μεγέθους 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί ότι δεν μπορεί όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Παράλληλα, αν και η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.

Με λίγα λόγια η πρόωρη ανακοίνωση έγινε καθαρά για λόγους προπαγάνδας μήπως και σταματήσει η κατρακύλα της οικονομίας στην Τουρκία.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου