Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Απομονωμένοι οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν και να απειλούν

 


Ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος και του δικτάτορα Ερντογάν Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν και θα εκδίδονται «τμηματικές» για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες. 

Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, οι πρώτες Navtex θα αφορούν έρευνες σε δυτικές περιοχές και στο τέλος του τριμήνου το Orus Reis θα πλησιάσει την τουρκική ηπειρωτική χώρα.

Ο ΥΠΕΞ του Τούρκικου καθεστώτος χαρακτήρισε επίσης αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ενοχλεί την Άγκυρα η επέκτασή τους στο Ιόνιο Πέλαγος. «Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό. Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε απειλώντας ο Τσαβούσογλου.

Πρίν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ του καθεστώτος υπήρξε ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ που σημειώνει ότι η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου