Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Θυμάσαι πρόσωπα αλλά δεν θυμάσαι ονόματα; Υπάρχει λόγος!

 


Θυμάσαι πρόσωπα αλλά όχι ονόματα; Μην αγχώνεσαι δεν σημαίνει πως έχεις μνήμη χρυσόψαρου, αλλά υπάρχει επιστημονικός λόγος.

Έχεις ένα ταλέντο να θυμάσαι πρόσωπα αλλά κάπου το χάνεις με τα ονόματα; Λοιπόν, δεν είναι ταλέντο αλλά υπάρχει επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο μπορεί να θυμηθεί  5.000 πρόσωπα. Δεν τα λες και λίγα. Αυτή η έρευνα ισχυρίζεται πως είναι η πρώτη που υπολόγισε πόσα ακριβώς πρόσωπα θυμάται ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο, τόσο από προσωπικές επαφές, όσο και από τα media.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν πόσα ονόματα θυμούνται από φίλους, συναδέλφους, συμμαθητές, οικογένεια, μέσα σε μια ώρα.

Παράλληλα, τους ζητήθηκε να γράψουν τα ονόματα διάσημων προσώπου που μπορούσαν να σκεφτούν εκείνη την ώρα. Επίσης, τους έδειξαν χιλιάδες φωτογραφίες από celebrities και τους ζήτησαν να ονομάσουν όσους πιο πολλούς από αυτούς μπορούσαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ξεχωρίσουν από 1.000 μέχρι και 10.000 πρόσωπα στο σύνολο.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν πόσους μπορούσαν να θυμηθούν και να αναγνωρίσουν και πόσα ονόματα μπορούσαν να θυμηθούν από αυτούς. Και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί 5.000 πρόσωπα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον αριθμό των προσώπων που οι συμμετέχοντες ήδη γνώριζαν, αλλά όχι στα πρόσωπα που μπορεί γενικά να χειριστεί ο εγκέφαλος.

Παράλληλα, όπως έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν αρχικά να θυμηθούν πολλά ονόματα στην αρχή, αλλά μετά από μια ώρα δεν μπορούσαν να τα θυμηθούν!

Γι΄αυτό μην αγχώνεσαι ότι δεν μπορείς να θυμηθείς το όνομα ενός ατόμου που μόλις γνώρισες, από τη στιγμή που θα θυμάσαι το πρόσωπό του για πολύ καιρό.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου