Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Έρχονται νέα μέτρα για κορονοϊό - Η αναζωπύρωση φέρνει το «Plan B»


Η κατάσταση στην χώρα μας

Η Ελλάδα ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.883.

Τα 28 εντοπίστηκαν από τα 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Αναλυτικότερα:

Εικοσιοκτώ (28)  κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
επτά  (7)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
δυο (2)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων το 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). 

Σε καμία περίπτωση προς το παρόν δεν συζητάει κανείς περί νέου ολικού lockdown, καθώς είναι κάτι που δεν θα αντέξει η οικονομία της χώρας, ωστόσο νέα αυστηρά μέτρα είναι ήδη στο τραπέζι, τη στιγμή που κάποια έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.

Την ίδια στιγμή ο Βασίλης Κικίλιας, μιλά ανοιχτά για «Plan B». 

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ ο ίδιος εστίασε στην σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Επιπλέον, τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός υγείας υπογράμμισε πως «έχουμε ένα Plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα» κατέληξε.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου