Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γεφύρι της Πλάκας



Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Άρτα και την Κέρκυρα.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους φορείς και τους τεχνίτες που συνεργάστηκαν την τελευταία πενταετία για την επιτυχημένη επισκευή και ανακατασκευή του γεφυριού, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2015, εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είναι «ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου», ανακατασκευάστηκε «όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για έργο που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει πάντα να αποδίδονται τα εύσημα σε όποιον συνεισφέρει σε μία προσπάθεια.

Τον Πρωθυπουργό, τον οποίο υποδέχτηκαν Δήμαρχοι της περιοχής, συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και βουλευτές της περιοχής.

Το γεφύρι αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες. Η «θωρακισμένη» κατασκευή δεν επηρεάστηκε από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ενώ όλες οι μετρήσεις για φυσικές μετακινήσεις και παραμορφώσεις έχουν κριθεί απόλυτα ικανοποιητικές και εντός των προδιαγραφών του έργου.

Οι εργασίες ακολούθησαν την αρχική χάραξη του γεφυριού κατά μήκος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση των τμημάτων που κατέπεσαν προσεγγίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα αρχικά υλικά, διασφαλίζοντας παράλληλα την αντοχή της κατασκευής σε βάθος χρόνου. Το περίφημο τοξωτό γεφύρι χτίστηκε το 1866 από τον Κωνσταντίνο Μπέκα, αρχιμάστορα από τα Πράμαντα, σε σημείο όπου την προηγούμενη εξαετία είχαν ανεγερθεί αλλά μετέπειτα καταρρεύσει δύο ακόμα γέφυρες.

Στη συνέχεια, προτού αναχωρήσει για την Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κοντινό χωριό Καταρράκτης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους στην κεντρική πλατεία και να ακούσει τα προβλήματά τους.

Νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο μοναστήρι Αγίας Παρασκευής, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές το 2018 λόγω πυρκαγιάς. Τον υποδέχτηκε ο ιερέας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων αποκατάστασης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Γεφύρι της Πλάκας

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο όμως και μία σπουδαία μέρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναστέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο, ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας τον 19ο αιώνα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν, μέσα σε πέντε χρόνια, να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο: Την Περιφέρεια, χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, τον προκάτοχό του κυρίου Καραγιάννη, τον νυν γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Όλοι συνεργάστηκαν, τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια, η επιστημονική μας κοινότητα, οι Δήμοι, ο Δήμος ο οποίος έχει και αυτός το δικό του μερίδιο το οποίο έπαιξε, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία.

Ένα γεφύρι το οποίο ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μία παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο -είχα την ευκαιρία να το πω και χθες- το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι να το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες, αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το Γεφύρι της Πλάκας.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να το απολαύσω ο ίδιος. Ευχαριστώ πολύ».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου