Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ακροαριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ! Έβαζε αξιωματικούς να απειλούν πυροσβέστες να θάψουν την αλήθεια για το ΜΑΤΙ


Νέες αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του ακροαριστερού καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής φέρνει στο φως διαλόγους και στοιχεία για απόπειρα συγκάλυψης της έρευνας σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018 και στοίχησαν την ζωή σε 102 πολίτες.


Σύμφωνα με την Καθημερινή ο πραγματογνώμονας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Λιότσος, στον οποίο ανατέθηκε από την δικαιοσύνη να  διαλευκάνει τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων στη μεγάλη πυρκαγιά φαίνεται να δέχτηκε πιέσεις από τον τότε αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Όλα αυτά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της πυροσβεστικής πιεζόμενος απο τα ακροαριστερά καθεστωτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πίεσε με την σειρά του και απείλησε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής ο οποίος και ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

«Θάψε τα , μην μπλέξεις σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές,«από το υπουργείο», μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;», είναι τα λόγια που είπε το υψηλόβαθμο τότε στέλεχος και σήμερα μετά τις αποκαλύψεις θα έπρεπε να έχει αλλάξει χώρα απο την ντροπή.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω. Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…)», του λέει αρχικά , σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος όμως μετά αλλάζει εντελώς στάση, λέγοντας του:

«Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;».

«Θάψ’τα γιατί θα σε σκίσουμε»

Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και οι απειλές:  “Eάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Mάλιστα  το υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτίθεται επειδή ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

«Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”.

Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ.Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει να τα κρύψει και να ρίξει όλο το φταίξιμο στη φωτιά και στα αυθαίρετα.

«Φτιαχ’ τα  απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες)“.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσει ο Δημήτρης Λιότσος.

Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να… τα θάψει!

“Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους(…) Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δωσ’το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι.

Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιρατσούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε”.

“Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει” φέρεται να του λέει.

«Αυτή η υπόθεση δεν κλείνει. θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Κάθε μέρα θα πηγαίνεις στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία. Και θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Τερζούδη (τέως αρχηγός Πυροσβεστικής) μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και στο κάνει το κ**ακι τόσο (…) Εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια και στο είπα και χτες μη με αναμίξεις πουθενά, τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά, να σε σώσω.

Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας φέρεται να επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσο εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από την υπουργό (Όλγα Γεροβασίλη)

Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ανατριχιαστικοί διάλογοι για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες στο ελεός τους!

“Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα” λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο.

Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει και παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!

“Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι”.

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε με επίσημη ανακοίνωσή της, στο δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο κάνει λόγο για απειλές και απόπειρα συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες γράφτηκε η τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, στις 23 Ιουλίου του 2018.

«Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου